Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

dictatuur hitler en stalin

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 6e klas vwo | 4755 woorden
  • 28 februari 2011
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De dictaturen van Stalin en Hitler.

Inhoudsopgave

Inleiding

Hoofdstuk 1: Wie zijn deze 2 dictators?

1.1 Wie is Stalin?

1.2 Wie is Hitler?

Hoofdstuk 2: Hoe komen de 2 dictators aan de macht?

2.1 Hoe komt Stalin aan de macht?

2.2 Hoe komt Hitler aan de macht?

Hoofdstuk 3: Hoe regeerden de 2 dictators?

3.1 Hoe regeerde Stalin?

3.2 Hoe regeerde Hitler?

Hoofdstuk 4: Hoe kwam er een einde aan de macht van de dictators?

4.1 Hoe kwam er een einde aan de macht van Stalin?

4.2 Hoe kwam er een einde aan de macht van Hitler?

Hoofdstuk 5: Hoe kijken we nu tegen de 2 dictators aan?

5.1 Hoe kijken we nu tegen Stalin aan?

5.2 Hoe kijken we nu tegen Hitler aan?

Conclusie


Inleiding

Mijn werkstuk gaat over de dictatuur van Stalin en de dictatuur van Hitler, en vooral over of deze 2 dictaturen te vergelijken zijn. Voordat ik dat ga uitwerken, zal ik eerst uitleggen wat een dictatuur nou precies is. Een definitie van een dictatuur is: Dictatuur is een wijze van besluitvorming waarbij de burgers erg weinig te zeggen hebben. De burgers in een dictatuur zijn meer onderdanen, aangezien het volk in een dictatuur meer plichten als rechten heeft. De macht is dan in handen van 1 persoon of een kleine groep mensen. Degene die de macht heeft, noemt men de dictator (1).

Een aantal voorbeelden waar een dictator heerst of heerste zijn Syrië, Noord-Korea, Libië, Cuba en China. Maar daarover ga ik het niet hebben, in dit werkstuk zal het gaan over de dictatuur van Stalin in Rusland (1928-1953) en de dictatuur van Hitler in Duitsland (1933-1945).

Een aantal kenmerken van een dictatuur is (2):

- Eén leider. Meestal heeft de leider als titel: der Führer.

- Eén partij. Zo een partij heeft één verzameling ideeën.

- Een geheime politie. Alle mensen moeten hetzelfde doen, maar dat moet natuurlijk wel in de gaten worden gehouden. Er zijn ook vaak concentratiekampen.

- Propaganda. Reclame maken voor je eigen ideeën zodat alle mensen hetzelfde doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de krant, de radio, de televisie, enz.

In mijn werkstuk zal mijn onderzoeksvraag zijn: Zijn de dictaturen van Stalin en Hitler met elkaar te vergelijken?

Naar mijn mening is dat wel zo, aangezien de 2 dictaturen veel overeenkomsten hebben waarover ik het nog zal hebben in dit werkstuk. Daarom is mijn hypothese dat de dictatuur van Stalin en de dictatuur van Hitler met elkaar te vergelijken zijn.

Ik heb dit werkstuk in 5 hoofdstukken ingedeeld met in ieder hoofdstuk 2 deelvragen. De antwoorden op deze deelvragen heb ik gezocht in 3 boeken en op internet. Op eigenlijk alle deelvragen was het antwoord ook wel te vinden, behalve het antwoord op de deelvraag Hoe kijken we nu tegen Hitler aan? was moeilijker te vinden. Naar mijn mening zijn de uitkomsten betrouwbaar, want ik heb geprobeerd onbetrouwbare bronnen niet te gebruiken. Mijn hypothese is bevestigd, deze 2 dictaturen zijn te vergelijken maar er zijn natuurlijk ook een aantal verschillen.

Hoofdstuk 1

Wie zijn deze 2 dictators?

Dat Stalin en Hitler dictators waren, dat weten we. Maar wie zijn ze nou eigenlijk? In dit hoofdstuk zal ik wat meer achtergrondinformatie over deze 2 dictators geven.

Wie is Stalin?

Jozef Stalin is geboren in 1878 in een niet erg warm gezin in Georgië. Hij had een tirannieke vader die al vroeg stierf, wel had hij een goede band met zijn moeder. Stalin begon zijn leven kansarm en vanuit een achterstandspositie. Toch kon hij gewoon naar school en zijn leraar merkte dat hij een heel goed geheugen had, daarom bezorgde hij hem een plaats in het seminarie, een school voor opleiding van priesters, in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Op deze school kwam hij voor het eerst in aanraking met de Russische sociaal-democratische beweging. Stalin trad op zijn achttiende toe tot deze beweging en hij werd van het seminarie gestuurd. Hij had erg revolutionaire ideeën en hij behoorde tot de bolsjewieken.

In 1912 heerste in Rusland nog Lenin. Hij wilde Stalin in het Centraal Comité van de bolsjewistische partij. Binnen die partij steeg hij tot de hoogste rangen en werd lid van zowel het Politiek Bureau en het Organisatorisch Bureau. Later werd Stalin benoemd tot secretaris-generaal in 1922, omdat Lenin Stalin’s vermogen als politicus en als probleemoplosser erg waardeerde. Dit was een erg goede positie, waar Stalin veel te zeggen had. Lenin overleed in 1924, waardoor Stalin in 1928 aan de macht kwam. Hij heerste tot 1953, toen overleed hij.

Stalin had een zeer mysterieuze persoonlijkheid en hij was een ruw en wreed mens. In de politiek had hij de neiging om voorzichtig te zijn en zich langzaam te bewegen. Door deze stuntelige bescheidenheid onderschatte vele collega’s Stalin, hij was namelijk een slimme spreker en hij kon heel fel debatteren. Hij onthield alles, waardoor hij nog slimmer werd. Over het privéleven van Stalin valt weinig te zeggen. Hij was een eenzame man. Hij heeft 2 vrouwen gehad, die allebei voor hem doodgingen, en 2 kinderen.

Wie is Hitler?

Adolf Hitler is geboren in 1889 in Oostenrijk. Net als Stalin groeide hij niet op in een warm gezin. Ook hij had een tirannieke vader maar wel een goede band met zijn moeder. Gelukkig voor Hitler stierf zijn vader in 1903. Op de middelbare school kon Hitler niet goed meekomen. Hij was erg afstandelijk en verlegen, waardoor hij weinig vrienden had. Hitler wilde erg graag kunstenaar worden dus ging hij in 1907 naar Wenen om zich in te schrijven op de kunstacademie, die hem afwees. Omdat de kunstacademie niks werd, ging hij in 1913 naar Duitsland om zich aan de Oostenrijkse diensplicht te onttrekken. In 1914 meldde Hitler zich aan als oorlogsvrijwilliger, omdat de Eerste Wereldoorlog was begonnen. Hij heeft toen 4 jaar lang voor Duitsland gevochten. In 1918 kreeg hij zelfs het IJzeren Kruis der eerste klasse wegens getoonde moed op het slagveld. Eind 1918 ging hij de politiek in. Hitler was zwaar teleurgesteld door de Duitse nederlaag en daarom ging hij in München een tijdje actief als politiek instructeur bij het leger. Hier leerde hij de ‘Deutsche Arbeiderspartei’ (DAP) kennen en hij trad na enige tijd toe tot deze partij. Voor deze partij houdt hij ook zijn eerste politieke toespraak.

In 1920 gaat hij zich meer op zijn eigen toekomst richten en werkt hij mee aan het samenstellen van een partijprogramma van de ‘Nationalsozialistische Deutsche Arbeiderspartei’ (NSDAP). In 1921 krijgt hij de macht over deze partij. In 1923 heeft hij 8 maanden in de gevangenis gezeten waardoor hij niet de leider van de NSDAP kon zijn, maar na zijn vrijlating nam hij meteen de touwtjes weer in handen. In 1932 kwam naar voren dat de NSDAP de sterkste partij was, waardoor Hitler in 1933 aan de macht kwam. Hij regeerde tot 1945, toen pleegde hij zelfmoord.

Net als Stalin had Hitler ook een mysterieuze persoonlijkheid. Er is een namelijk een grote kloof tussen het verlegen, doodgewone, teruggetrokken individu en het openbare, politieke figuur Hitler. In het openbaar houdt hij namelijk donderende toespraken, waarmee hij zijn publiek fascineerde en hypnotiseerde. Hitler had eigenlijk 2 gezichten.

Hoofdstuk 2

Hoe komen de 2 dictators aan de macht?

Om een dictator van een heel land te kunnen worden, moet je erg slim zijn. Een heel land in bedwang houden en zorgen dat het volk alleen naar jou luistert is namelijk moeilijk. Stalin en Hitler is dit toch gelukt. Hoe kwamen ze dan aan hun macht?

Hoe komt Stalin aan de macht?

Toen Stalin op zijn 18e toetrad tot de Russische sociaal-democratische beweging, was dat omdat hij zich erg aangetrokken voelde tot de revolutionaire opvattingen van het Russische Marxisme. Hij leerde te overleven door zijn eigen persoonlijkheid uit te wissen. Stalin las en schreef ook erg veel, waardoor hij erg slim werd en zijn geheugen was perfect.

Van cruciaal belang voor de hoge positie die hij later zou bereiken, besloot Stalin om zich aan de kant van de bolsjewieken, oftewel de meerderheid, te houden. Hij sloot zich aan bij de sociaal-democratische partij in 1903. Hierdoor kwam hij in een afdeling die geleid werd door Lenin. In 1912 werd Stalin benoemd in het bestuur van die partij, in het bolsjewistische Centraal Comité. Daar zou hij gedurende 40 jaar lid van blijven, afgezien van een kort verlof tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1917 was de Februarirevolutie, een burgerlijk-liberale revolutie omdat de burgers vonden dat het zo slecht ging met Rusland. Rusland was het armste land van Europa, ze leden nederlaag na nederlaag en de tsaar wilde ook nog niks veranderen. Stalin stond in deze revolutie natuurlijk achter Lenin. Lenin wilde geen compromissen meer sluiten met de voorlopige regering. In juli 1917 presenteerde Stalin het rapport van het Centraal Comité. Hierin werd opgeroepen tot een breuk met de mensjewieken, de socialisten-revolutionairen en de andere socialistische partijen omdat deze partijen de ‘bourgeoisregering’ steunden. Dat Stalin de politieke werkelijkheid uitstekend begreep, is te zien aan zijn toespraken. In oktober 1917 was er de beslissende crisis in de voorlopige regering. Het Centraal Comité stemde voor een staatsgreep. 26 oktober 1917 kwam de eerste bolsjewistische regering tot stand. Stalin werd hierin benoemd als commissariaat van het Nationaliteitenbeleid. Hij behoorde nu tot een tiental mannen dat het leiderskorps van de bolsjewieken vormde. Ook werd hij in deze maand gekozen als lid van een zeven leden omvattend politiek bureau van het Centraal Comité. Bovendien werd hij in november 1917, samen met Lenin, Trotski en Jakov Sverdlovsk, benoemd tot een van de vier partijleiders die in eventuele noodsituaties besluiten konden nemen zonder anderen te raadplegen. Stalin had zoveel verantwoordelijkheden dat hij in april 1922 tot secretaris-generaal van de partij gekozen werd. Volgens vele was Stalin een politieke nul. Zijn stem herinnerde men zich als toonloos en zijn gaven als redenaar stelden niet veel voor. Al zijn collega’s onderschatten hem, Stalin was namelijk een meesterlijke toneelspeler. In werkelijkheid was er bij Stalin sprake van een scherpzinnige en efficiënte intelligentie. Hij las veel en kritisch.

Goed omgaan met mensen kon Stalin niet. Hij gedroeg zich bot en vloekte vaak, wat niet thuishoorden bij de beschaafde bolsjewieken. Stalin nam zijn toevlucht tot een barse en zelfs autocratische manier van doen. Tegen iemand die hij voor zich wilde innemen, nam Stalin een bescheiden houding aan. Iemand die hij zag als onderdaan, daar kon hij heel opvliegend, grof of arrogant tegen doen. En als hij iemand om persoonlijke redenen als zijn vijand zag, gedroeg hij zich vaak onverzoenlijk wreed. Hij was erg wraakzuchtig. Stalin was goed in het gebruiken en misbruiken van zijn medemensen.

In 1921 werd Lenin, toch nog altijd de grootste leider in Rusland, ziek. Daarom had hij in 1922 een testament laten schrijven, een brief aan het congres. Hierin staan vele dingen over het Centraal Comité, maar ook een aantal dingen over Stalin. Hij zegt over Stalin dat hij in zijn functie als algemeen secretaris een enorme macht naar zich trok. Lenin was er niet zeker van dat Stalin die macht altijd met de nodige voorzichtigheid zou gebruiken. Kameraad Trotski kon Lenin wel nog wat goeds over zeggen, volgens Lenin had Trotski namelijk uitstekende capaciteiten. Lenin vroeg ook nog om Stalin over te plaatsen en een andere man op Stalin zijn plaats te benoemen.

Maar het lukte Lenin niet, Lenin was zelf al grotendeels gepasseerd door Stalin. Ook door de hoge positie, secretaris-generaal, die Stalin al had veroverd in de regering was het moeilijk om hem te raken. Stalin bleef de taken van secretaris-generaal vervullen en hij nam zelfs maatregelen om zijn positie te versterken. Stalin ging steeds minder anderen uit zijn partij, zoals Zinovjev, Kamenev, Boecharin en Trotski, raadplegen. Zijn politieke autoriteit begon langzaam te groeien, dit kwam vooral doordat Stalin invloed ging uitoefenen op het Politbureau. ( Het politbureau is een afkorting voor Politiek Bureau en is het uitvoerend orgaan van vele (communistische) partijen). Stalin bereikte dit door Trotski geleidelijk te isoleren. Zinovjev en Kamenev had hij al snel aan zijn kant. Eigenlijk stond Trotski al voordat de strijd om het leiderschap begon alleen.

De verhoudingen tussen Stalin en Trotski waren voor Lenins dood gecompliceerd, aangezien ze allebei de opvolger van Lenin wilde worden. Ze gedroegen zich dus erg vijandig. Maar Trotski versterkte Stalins autoriteit door zijn eigen eindeloze uitvallen en discussies en hoe meer Trotski Stalin besprong, des te sterker liep zijn populariteit terug.

21 januari overleed Lenin aan een hersenbloeding. Jammer genoeg voor Stalin en Trotski werd A.I. Rykov Lenins opvolger als voorzitter van de Raad voor Arbeid en Defensie en Stalin bleef secretaris-generaal. Met de brief van Lenin aan het congres werd weinig gedaan. Stalin wist nog niet van deze brief, toen hij ervan hoorde, diende hij zijn ontslag in. Maar tegen die tijd was Stalins autoriteit nog meer gegroeid en het ontslag werd geweigerd.

Trotski was niet erg populair meer en dit werd nog versterkt doordat hij een wereldrevolutie wilde veroorzaken. Hier was het volk van Rusland niet erg blij mee. Het politbureau was ondertussen gesplitst in 2 helften. De ene helft, Zinovjev en Kamenev, wilden wel een wereldrevolutie en waren tegen de Nieuwe Economische Politiek van Lenin. De andere helft, Boecharin, Rykov en Tomsky, waren voor de Nieuwe Economische Politiek. Stalin had hier profijt van en hij speelde de 2 helften tegen elkaar uit om zo aan de macht te komen. Dit lukte hem en in 1928 kwam Stalin aan de macht.

Hoe komt Hitler aan de macht?

Het grootste voordeel van Hitler was dat in die tijd net de Eerste Wereldoorlog erop zat. Hitler had ook meegevochten in deze oorlog en daarom stoorde het Hitler heel erg dat Duitsland in die oorlog zo een grote nederlaag had geleden door het Verdrag van Versailles. Na de oorlog gaat Hitler dan ook de politiek in. Hij meldde zich aan bij de Duitse Arbeiderspartij (DAP) in september 1919. Deze partij werd al snel veranderd in National-Sozialistische Arbeiderspartei (NSDAP). Hitler werd de leider van deze partij. De NSDAP was een nationaalsocialistische partij met extreemrechtse en racistische denkbeelden. De partij richtte zich op een aantal dingen, bijv. verheerlijking van het autoritaire leiderschap, militarisme en herziening van het Verdrag van Versailles. Hitler deed heel erg aan propaganda waardoor hij steeds meer invloed en aanhang kreeg. In november 1923 probeert Hitler dan ook samen met generaal Erich Ludendorff de macht te grijpen. Maar dit mislukte, het leger wist dit te voorkomen. Hitler wordt berecht en moet de gevangenis in. Hij kwam al weer snel de gevangenis uit, december 1924, en ging meteen weer de politiek in. De NSDAP wordt verboden, maar in 1925 wordt de NSDAP opnieuw opgericht. De aanhang van Hitler en zijn partij wordt steeds groter en in januari 1933 wordt Hitler gevraagd als rijkskanselier. Hij was nu leider van een coalitieregering. De NSDAP was in deze regering de grootste partij. De nieuwe regering was vanaf het begin niet erg populair bij de bevolking, ze kreeg namelijk de schuld van het Verdrag van Versailles, een verdrag dat een grote vernedering was voor Duitsland. Ook de economische problemen stapelden zich op en de bevolking wilde hierdoor heel graag een sterke leider. Hitler beloofde deze 2 problemen op te lossen, wat veel mensen aansprak. Op alle mogelijke manieren probeerde Hitler de macht in Duitsland in handen te krijgen. Even later wilde hij nieuwe verkiezingen en hij kreeg zijn zin. Met de verkiezingen van 5 maart 1933 kreeg Hitler 44% van de stemmen, niet genoeg dus om alleen te regeren. Maar dat was toch wat hij heel graag wilde en Hitler legde de Machtigingswet voor aan de volksvertegenwoordiging. Als die wet zou worden aangenomen, had Hitler 4 jaar lang onbeperkte macht om Duitsland te regeren. Hij had er niet alle vertrouwen in dat de volksvertegenwoordiging zijn Machtigingswet zou aannemen, daarom intimideerde en bedreigde hij de leden van de Rijksdag. Met de knokploegen van de nazi’s werden de tegenstanders in elkaar geslagen en bedreigd. Hierdoor werd de wet aangenomen en Hitler dus alleenheerser. Vanaf toen was Duitsland geen democratie meer, maar een dictatuur.

Hoofdstuk 3

Hoe regeerden de 2 dictators?

Hoe Stalin en Hitler aan de macht zijn gekomen, is nu duidelijk. Maar hoe zorgden ze ervoor dat ze ook de macht in handen hielden? Hoe overheersten ze hun land?

Hoe regeerde Stalin?

In 1928 kwam Stalin aan de macht. Stalin wilde van Rusland, toen ook wel de Sovjet-Unie, een machtig communistisch land maken. Rusland zou in korte tijd de achterstand op de kapitalistische landen inhalen. Wat hierbij erg belangrijk was, was de hervorming van de economie. Stalin kwam met het idee van de vijfjarenplannen, de staat bepaalde dan per 5 jaar wat en hoeveel er geproduceerd moest worden. Dit noemt men een planeconomie. Deze planeconomie was erg vervelend voor de arbeiders. Zij moesten hard werken om alle doelen van de planeconomie te halen. Ook kregen ze slecht betaald en hadden ze weinig rechten. Om te zorgen dat de arbeiders toch werkten, gebruikte Stalin propaganda. Dit is politieke reclame om mensen te overtuigen en te laten gehoorzamen aan ideeën van een bepaald persoon of bepaalde partij. Als je de Sovjet-propaganda geloofde, waren de vijfjarenplannen een groot succes, maar in de praktijk werden de doelen lang niet altijd gehaald. Stalin had nog een tweede manier om de Russische economie te hervormen, namelijk met de aanpak van de landbouw. De landbouw moest worden gemoderniseerd zodat de productie werd verhoogd. Dit wilde Stalin bereiken met collectivisatie van de landbouw. Met collectivisatie bedoelt men het samenvoegen van zelfstandige landbouwbedrijven tot grote gezamenlijke boerderijen. Zij moesten verplicht voor de staat produceren. Boeren moesten nu samenwerken in kolchozen en sovchozen. Kolchozen waren de bestaande samengevoegde boerderijen, sovchozen waren de staatslandbouwbedrijven. De boeren waren het hier natuurlijk niet mee eens. Iedere boer die zich verzette tegen Stalin werd een koelak genoemd en zij moesten worden uitgeschakeld. Net als de vijfjarenplannen was de collectivisatie ook een grote mislukking, de landbouwproductie was laag en er braken verschillende hongersnoden uit.

Om de bevolking toch nog aan zijn kant te krijgen, liet hij zich bijvoorbeeld fotograferen met kinderen op zijn arm. Zo een foto’s deden het goed bij de bevolking. Ook liet hij schilders propagandistische schilderijen over hem maken.

Stalin regeerde als een echte dictator en al zijn tegenstanders werden vroeg of laat wel uitgeschakeld. Hiervoor gebruikte hij zijn geheime politie. Zijn verdachten werden vaak levenslang opgesloten in strafkampen in het ijskoude Siberië. Deze kampen werden samen de Goelag-Archipel genoemd. De gevangenen moesten hier dwangarbeid onder slechte omstandigheden verrichten. Ze kregen onvoldoende voedsel, slechte kleding, werden mishandeld en moesten vaak werken tot ze er dood bij neervielen. Tijdens deze ‘Grote Terreur’ werden miljoenen mensen slachtoffer. Stalin groeide uit tot een machtige alleenheerser met behulp van terreur, propaganda en zijn machtige, geheime politie. Alles en iedereen stond in dienst van Stalin en hij kreeg de bijnaam ‘rode tsaar’. Persoonsverheerlijking van Stalin nam ook een belangrijke plaats in. Een totalitaire samenleving was het gevolg, ook wel het stalinisme genoemd in de Sovjet-Unie.

Hoe regeerde Hitler?

Onder de leiding van Hitler werd Duitsland een totalitaire staat. Alle politieke partijen werden verboden, behalve de NSDAP. Alles kwam onder de invloed van de nazi’s te staan. Iemand die zich verzette hiertegen had een probleem. Tegenstanders van Hitler werden opgespoord met de SD, de Sicherheitsdienst, en de Gestapo, de geheime staatspolitie. Deze mensen werden naar concentratiekampen gestuurd waar ze dwangarbeid moesten verrichten. Hitler zag overal gevaar, zelfs in zijn eigen partij. De SA, zijn straatvechters, hadden volgens Hitler te veel macht gekregen en Hitler onderdrukte hen. Iedereen moest ondergeschikt zijn aan Hitler. Hij liet zich ook Führer (leider) noemen. Hitler deed niet alleen slechte dingen, hij had er wel voor gezorgd dat de werkloosheid werd opgelost.

Alle Duitsers moesten nationaalsocialistisch gaan denken. Hier had Hitler een mannetje voor, Joseph Goebbels, de minister van Propaganda en Voorlichting. Hij beïnvloedde het volk met zijn toespraken. Alle partijen werden door hem negatief afgeschilderd, behalve de NSDAP. Deze partij was de redder in nood. Goebbels gebruikte alle communicatiemiddelen voor zijn propaganda. Ook werd alles in de gaten gehouden, kunstenaars kwamen onder controle, werk van joodse schrijvers werden verboden, boeken die niet pasten bij het nationaalsocialisme werden verbrand. Zelfs op school werden genoeg dingen veranderd. Alles moest vanuit het nationaalsocialisme worden onderwezen. De NSDAP was ondertussen uitgegroeid tot een massaorganisatie, een organisatie die een grote groep mensen achter zich probeert te krijgen. Duitsland werd het Derde Rijk genoemd door Hitler en het land moest in grootsheid het eerste en het tweede rijk overtreffen. Dit kwam natuurlijk neer op machtsuitbreiding en dus op oorlog.

Voor hij met deze oorlog kon beginnen, moest Hitler het Verdrag van Versailles buiten spel zetten. Dit lukte hem ook, hij nam allerlei maatregelen en niemand hield hem tegen. Nu kon zijn machtsuitbreiding beginnen, Hitler bezette Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en een gedeelte van de Sovjet-Unie. Engeland lukte niet.

Het leven in Nederland onder de Duitse bezetting was op het begin nog niet heel erg, het Duitse leger was in eerste instantie namelijk mild omdat wij werden beschouwd als broedervolk. De rijkscommissaris zorgde ervoor dat het gewone leven in Nederland zo veel mogelijk gewoon doorging. De eerste jaren lukte dit ook, alleen werden alle politieke partijen in 1941 verboden. De enige partij die werd toegestaan was de NSB, de Nationaalsocialistische Beweging. De Nederlandse economie viel vanzelfsprekend in Duitse handen waardoor de werkloosheid werd opgelost in Nederland. Dit was niet helemaal positief omdat veel arbeiders in Duitsland moesten gaan werken.

Zo was het leven van de niet-joodse in Nederland. Als je jood was, had je een groter probleem. Hitler haatte joden namelijk en alle joden moesten dood, deze massale vernietiging van de joden wordt ook wel de Holocaust genoemd. Zijn haat tegen joden begon met allerlei verboden voor de joden in Duitsland, ze mochten bijvoorbeeld niet meer toegelaten worden tot de universiteit en huwelijken tussen joden en niet-joden werden verboden. Ook werd er heel veel geweld gebruikt tegen de joden. Vele joden vertrokken hierdoor naar omringende landen zoals Nederland. Joden die niet vertrokken, werden in speciale wijken opgesloten, de getto’s. In 1941 moesten alle joden zich laten registreren en in mei 1942 moesten ze zelfs de Jodenster op hun jas dragen. Al deze maatregelen werden ook getroffen in de bezette gebieden. Al snel werd duidelijk dat je als jood je leven zelfs niet meer zeker was, nazi’s schoten regelmatig joden dood. Als je als jood niet ging onderduiken, werd je naar een concentratiekamp gestuurd. In zo een kamp moest je dwangarbeid verrichten, vaak tot je er dood bij neerviel. Er waren ook speciale concentratiekampen, kampen waar je door middel van vergassing om het leven wordt gebracht. Een dergelijke grootschalige volkenmoord wordt ook wel genocide genoemd.

6 juni 1944 was D-day, de riskante invasie zou de grootste militaire operatie uit de geschiedenis worden. Amerika en Engeland vielen via Frankrijk het rijk van Hitler binnen en begonnen hun opmars richting Duitsland. De Russen deden hetzelfde vanuit het Oosten. Op 8 mei 1945 viel het Derde Rijk de Tweede Wereldoorlog was voorbij.

Hoofdstuk 4

Hoe kwam er een einde aan de macht van de dictators?

Hoe Stalin en Hitler regeerden, dat kon nooit eeuwig goed blijven gaan. Daar moest wel een einde aan komen. Maar hoe kwam het dat deze 2 machtige leiders toch werden verslagen?

Hoe kwam er een einde aan de macht van Stalin?

Er kwam een einde aan de macht van Stalin omdat hij overleed in maart 1953. De doodsoorzaak is erg onduidelijk. Er is vastgesteld dat het om een beroerte zou gaan maar of dat waar is zullen we nooit weten. Maar ondanks dat Stalin was overleden ging de persoonsverheerlijking van Stalin toch door. Hier was Chroesjtsjov het niet mee eens, want hij was nu de nieuwe leider van Rusland. In 1956 gaf Chroesjtsjov een geheime toespraak op het partijcongres van de Communistische partij, hierin kondigde hij aan dat de persoonsverheerlijking van Stalin moest ophouden. Ook ontsloeg hij Stalins trouwste medewerkers. Standbeelden en schilderijen van Stalin van prominente plaatsen werden als gevolg van de destalinisatie verwijderd. De periode van de verheerlijking van Stalin werd hiermee afgesloten en Chroesjtsjov begint met een nieuw beleid.

Hoe kwam er een einde aan de macht van Hitler?

Meteen na het einde van de Tweede Wereldoorlog was er eigenlijk al niet meer veel over van de macht van Hitler. Hitler had dit zelf natuurlijk ook wel door, daarom pleegde hij vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. Hij deed dit samen met zijn vrouw Eva Braun. Ze namen allebei een dodelijke cyanidecapsule, waarna Hitler zichzelf door het hoofd schoot. Hun lichamen zijn hierna, samen met vele belangrijke documenten, verbrandt door het personeel van de Rijkskanselarij.

Duitsland werd verdeeld in 4 bezettingszones na de oorlog. Die 4 bezettingszones werden bestuurd door de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Sovjet-Unie. Hiervan was de bedoeling om het land democratisch te besturen en een democratisch bestuur in het land in te stellen. Van de dictatuur van Hitler was dus niks meer over.

Hoofdstuk 5

Hoe kijken we nu tegen de 2 dictators aan?

In de tijd dat Stalin en Hitler aan de macht waren, keek het volk op het begin tegen hen op. Ze vonden deze 2 heren sterke leiders. Hoe de mensen nu tegen deze dictators aankijken, is heel anders.

Hoe kijken we nu tegen Stalin aan?

Je zou zeggen dat iedereen dezelfde mening over Stalin heeft: een monster, een moordenaar. Maar Erik van Ree, schrijver van The political thought of Joseph Stalin, probeerde nieuw licht te werpen op het bewind van Stalin. Erik zegt bijvoorbeeld dat Stalin een karakterstoornis had, hij was de gevangene van een paranoïde ideologie. Als er bijvoorbeeld een brug instortte, móest dat wel sabotage zijn, hij kon niet geloven dat het gewoon een ongeluk was.

Lidija Makarovna Mogoerova (82 jaar), een vrouw uit Rusland, vindt zelfs dat Stalin geen slechterik is. Zij zegt dat toen Stalin nog regeerde, er een ijzeren discipline heerste. Onder hem zou het leven veel beter zijn dan nu. En ze is er van overtuigt dat velen die die tijd hebben meegemaakt het met haar eens zijn .

In Moskou wilde de gemeente op 9 mei 2010 grote reclameborden in de stad hangen om de oud-dictator Stalin te vereren. De mensenrechtenactivisten zijn woest over deze plannen. Oud-Sovjetleider Michael Gorbatsjov vindt dat we niet moeten vergeten dat ons land slecht voorbereid de oorlog in ging door Stalin. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen door hongersnoden en de Russische werkkampen. De meningen over Stalin zijn dus verschillend.

Hoe kijken we nu tegen Hitler aan?

Ook hierover verschillen de meningen. Volgens het beeld van apologeten, dit zijn geloofsverdedigers, zorgde Hitler voor welvaart in Duitsland. Ook zou Hitler niet als enige schuld hebben aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het gegeven dat Hitler Rusland aanviel wordt hem deels vergeven, omdat Stalin in 1941 ook op het punt zou staan om Duitsland aan te vallen. Er wordt zelfs beweerd dat Hitler niet verantwoordelijk was voor de vernietiging van de Joden, maar dat dat door anderen was besloten en ook door anderen was uitgevoerd.

Wat de mensen zeggen die tegen Hitler zijn, staat niks over op internet. Maar daar kan ik me wel zelf een aantal dingen bij bedenken. Hitler was een moordenaar en een racist. Het enige goede dat hij voor Duitsland heeft gedaan, is de werkloosheid oplossen en daarmee heb je het ook gehad. Hij heeft duizenden joden vermoord en een wereldoorlog veroorzaakt.

Conclusie

Mijn onderzoeksvraag was: Zijn de dictaturen van Stalin en Hitler met elkaar te vergelijken? Met als hypothese: De dictaturen van Stalin en Hitler zijn te vergelijken. Nadat ik dit met behulp van een aantal deelvragen heb onderzocht, zal ik mijn conclusie geven.

Mijn conclusie is dat de hypothese klopt, de dictaturen van Stalin en Hitler zijn inderdaad te vergelijken. Er zijn genoeg overeenkomsten tussen deze twee, namelijk:

• In hun jeugd hadden ze beide tirannieke vaders die beide vroeg stierven. Beide hadden ze een goede band met hun moeder.

• De economie verbeteren in hun land vonden ze beide belangrijk.

• Beide regeerden ze met krachtige hand.

• Ze wilden allebei alles zo veel mogelijk zelf in de hand houden.

• Ze gebruikten allebei kampen voor dwangarbeid.

• Ze gebruikten allebei veel terreur voor het behouden van hun macht, bijvoorbeeld hun geheime politie.

• Door hun leiderschap zijn in beide landen heel veel mensen overleden.

• Beiden hadden ze de macht tot hun dood.

Er zijn natuurlijk ook een aantal verschillen te noemen:

- Hitler was meer gericht op het uitbreiden van zijn land.

- Bij Stalin heerste er persoonsverheerlijking, bij Hitler was dit minder.

- Hitler kwam op een oneerlijke manier aan de macht, Stalin niet.

- Hitler was racistisch, Stalin veel minder.

- Rusland was communistisch, Duitsland nationaalsocialistisch.

Ik vind persoonlijk dat de overeenkomsten zwaarder wegen als de verschillen, vandaar mijn conclusie dat de 2 dictaturen te vergelijken zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.