Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Voetbalgeweld

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Cijfer 6.7
236 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Ik heb dit onderwerp van mijn praktische opdracht voor maatschappijleer gekozen omdat in de voetbalsport steeds meer vandalisme en geweld voorkomen.
Voetbalvandalisme en voetbalgeweld zijn onderwerpen die bijna dagelijks ter sprake komen. Soms in een gesprek met mijn klasgenoten, maar ook in de media bijv. via de krant, radio of tv wordt veel besproken.
Het is dus een groot maatschappelijk probleem geworden, waar niet alleen de spelers maar ook de voetbalfans, politie, inwoners van dorpen en steden waar de wedstrijden plaatsvinden en andere mensen betrokken bij zijn. Zelfs in de politiek wordt veel gepraat over dit onderwerp.
Veel voorvallen van voetbalvandalisme en voetbalgeweld hebben grote gevolgen. Het onderwerp wordt steeds omvangrijker.

Tevens heb ik dit onderwerp gekozen omdat ik een groot voetballiefhebber ben. Ik zie voetbal dan ook als een leuke sport waar sportief moet worden omgegaan met waarden en normen die bij deze sport horen.
Als je aan voetbal denk, moet je natuurlijk niet gelijk aan geweld denken. Helaas is dit bij veel mensen wel het geval.
Aan de hand van dit werkstuk ga ik verschillende onderdelen van voetbalvandalisme en voetbalgeweld belichten.
Mijn hoofdvraag luidt dan ook: Zou er in de toekomst nog voetbal kunnen zijn zonder vandalisme en geweld?
In dit werkstuk zullen de volgende onderwerpen behandeld worden;
Geschiedenis van voetbalvandalisme en geweld
Wie zijn die mensen die er voor zorgen dat er voetbalgeweld komt
Waarom doen de mensen dat nou?
Wat zijn de gevolgen van vandalisme?
Welke straffen zijn er?
Allerlei voorzorgsmaatregelen

Ik hoop dat mijn werkstuk een duidelijk indruk geeft over mijn gekozen onderwerp.

De geschiedenis van voetbalgeweld en voetbalvandalisme.

Jammer genoeg is op 17 april 2005 een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax uit de hand gelopen. De kranten stonden er vol van en iedereen is weer met het probleem voetbalvandalisme en voetbalgeweld bezig. Natuurlijk vraag je je dan af of voetbalvandalisme en voetbalgeweld iets is van de afgelopen jaren.

Voetbalvandalisme is niet iets nieuws.

Het komt al uit de vorige eeuw. In 1899 werd er een wedstrijd gestaakt in de Kuip te Rotterdam vanwege het publiek. Voetbal was toen nog nieuw in ons land. Voetbal was rond 1880 vanuit Engeland hierheen gekomen. De mensen gedroegen zich meestal heel goed, totdat in het begin van de jaren zestig ook het grove voetbalgeweld uit Engeland naar ons land overkwam.
Het geweld van toen viel achteraf nog wel mee in vergelijking tot nu.

Op 29 Mei 1974 breek de hel helemaal los. Het is daarom ook wel de dag waarop het voetbalgeweld in Nederland echt bekend werd. In de finale om de UEFA-cup zaten supporters van de bezoekende Engelse club Tottenham Hotspur in dezelfde vakken als de Nederlandse supporters.
Omdat supporters het niet met elkaar eens waren ontstonden er relletjes waar veel bloed aan te pas kwam. Er werd gegooid met knuppels, fietskettingen en messen.
Door dit voorval, werden de mensen wakker geschud, wat er werkelijk gebeurde.
Door de ruzie tussen de Nederlanders en de Engelsen raakten ruim 100 mensen gewond. Sinds die wedstrijd nam het supportersgeweld in ons land toe. Groepen relschoppers gingen elkaar steeds vaker te lijf. Ook werd meer in groepen gedaan. Samen ben je sterk. Hooligans lieten steeds meer sporen van vernieling na. Vanaf nu leek het publiek steeds meer op relschoppers die allemaal vernielingen pleegden dan op sportfans.
Er werden maatregelen in stadions geëist tegen de hooligans. Sinds de invoering van bepaalde maatregelen zijn de problemen de afgelopen jaren meer verplaatst naar buiten de stadions.
In de stadions zelf krijgen de fans nu nog nauwelijks de kans iets te doen. Ze worden van alle kanten in de gaten gehouden door bijv. videocamera’s.
Je ziet dan ook dat de problemen na 1987 niet in de stadions afspelen maar buiten de stadions. Relletjes spelen zich nu vooral af op de straat, in cafés en onderweg van en naar de wedstrijden.

Wie zijn die mensen die zorgen voor voetbalgeweld en voetbalvandalisme ?

Voetbalvandalisme en voetbalgeweld zijn toch twee verschillende dingen.

Bij voetbalgeweld moet je meer denken aan het lichamelijke en/of geestelijke geweld. Hierbij moet je denken aan spugen, slaan, schoppen, schelden en elleboogstoten. Dit soort geweld zie je meer bij de spelers voorkomen.

De groep mensen die aan voetbalvandalisme doen kun je verdelen in twee groepen nl.
· de harde kernleden
· de meelopers
De harde kernleden zijn mensen die het geweld op gang brengen. Zij zijn dan ook de echte hooligans. Het woord hooligan komt uit Engeland en betekent gewelddadige jongere met name gewelddadige voetbalsupporter.De hooligans zijn er op uit om met groepen van een andere club te vechten.
De andere groep zijn de meelopers die achter de leiders aanlopen. Zij zijn meer op zoek naar actie en sensatie. Probleemsupporters zijn gemiddeld tussen de 14 en 20 jaar. De meelopers doen een beetje mee. Ze gooien soms wat. Het groepsgevoel zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen. Je hoort dan ergens bij, maar tegelijk kennen ze je niet en kun je dus ook niet zo makkelijk gepakt worden. Hoewel het tegenwoordig wel steeds moeilijker is om niet gepakt te worden.
De voetbalbegeleiders van de politie en van de clubs kennen veel supporters van gezicht en bij naam wat de pakkans vergroot.

Ga maar na, als iemand je bij je naam noemt en ook nog weet waar je woont, dan laat je het gooien wel. Ook door het gebruik van bewakingscamera’s kun je worden herkend.
Voor veel relschoppers is voetbal het allerbelangrijkste wat er is. Al hun geld gaat eraan op. Daarom zeggen ze wel eens:”Ik leef voor mijn club”.
Er is niemand die liever een snel einde ziet komen aan het supportersgeweld dan de spelers, trainers en clubbesturen. Het is dan ook de vraag wáár de voetbalhooligans nou eigenlijk supporter van zijn. Want hun club die moet niets hebben van hooligans.

Waarom doen de mensen aan voetbalgeweld en voetbalvandalisme?

Je ziet dus veel geweld op het veld zelf. De spelers moeten vechten om hun plek in de competitie. Soms staat er veel geld op het spel en is winnen dus belangrijk.

Net als vroeger zijn er nog steeds dezelfde regels die men handhaaft bij overtredingen.
De invloed van geweld is mede afhankelijk van de scheidsrechter. Heeft de scheidsrechter het spel goed onder controle en fluit hij eerlijk dan zal er minder geweld zijn dan wanneer er door de scheidsrechter foutieve beslissingen genomen worden. Voorbeelden hiervan zijn het onjuist fluiten voor buitenspel.

Wat de aanleiding en oorzaken van voetbalvandalisme zijn is al heel veel onderzoek gedaan.
De heer O. Adang is een onderzoeker die verbonden is aan de katholieke universiteit in Nijmegen. Hij heeft in opdracht van verschillende instanties (o.a. de politie) ook veel onderzoek gedaan naar voetbalvandalisme. Hiervan heeft hij boeken en andere artikelen gepubliceerd.

Steeds zie je dezelfde punten naar voren komen. Dit zijn o.a.:
· Weinig toekomst voor de jongeren
· Gemakkelijk en kost geen geld
· Vorm van aandacht vragen
· Gebruik van alcohol en drugs
· Problemen tussen derby’s tussen streekclubs kunnen problemen opleveren bijv. vv Heerde en vv S.E.H uit Heerde
· Rivaliteit
· Scheidsrechtelijke beslissingen
· Stand op de ranglijst
Hieronder worden de belangrijkste punten nog eens toegelicht.

Weinig toekomst voor de jongeren.
De samenleving biedt jongeren niet genoeg. Ze hebben weinig zicht op een leuke toekomst. Ze kunnen geen werk vinden en vervelen zich. Dit komt mede door de grote jeugdwerkloosheid wat is toegenomen. Ook is er vaak nauwelijks enige sociale controle, vooral van de ouders. Jongeren zijn op zoek naar zijn eigen ik, die ze kunnen ontdekken door te gaan werken of in groepen dingen te doen bijv. bij verenigingen, op school enz. Iemand die zijn eigen identiteit heeft ontdekt leeft makkelijker en gaat zijn eigen weg. Jongeren die hun eigen ik niet kunnen vinden, zoeken een andere weg om zichzelf te bewijzen. Hoe meer je durft, hoe meer aanzien je krijgt binnen de groep. Althans dat denken ze.

Gemakkelijk en kost geen geld.

Voetbalvandalisme is natuurlijk ook gemakkelijk en goedkoop. Een steen gooien kan iedereen en het kost je geen cent. Je kunt je frustratie en agressie kwijt. En als je al gepakt wordt, zijn de straffen meestal licht. Het geeft bovendien een “kick” om te kijken hoe ver je kunt gaan. De spanning verdrijft de verveling. Het is gezellig met z’n allen bij elkaar, je hoort ergens bij.

Vorm van aandacht vragen.
Maar waarschijnlijk de belangrijkste reden is dat als je met dingen gaat smijten en hard schreeuwt, eis je aandacht op die je anders niet krijgt. Er wordt opeens door iedereen op je gelet. Je bént iemand als ze speciaal voor jou aparte vakken creëren, voor je klaarstaan op het station. Supportersgroepen van de tegenpartij wachten je op, je komt in de krant. Publiciteit speelt voor voetbalvandalen een hele grote rol.

Gebruik van alcohol en drugs.
En dan kun je ook nog het gebruik van alcohol en drugs beschouwen als oorzaak van de gewelddadigheden. Al vroeg op een voetbaldag kun je aangeschoten en versufte jongeren met bierblikjes over straat zien lopen. Het drinken van alcohol, vaak in combinatie met één of ander verdovend middel, maakt de mogelijkheid dat er problemen ontstaan alleen maar groter. Onder invloed van drank en pillen zijn ze wel te porren voor wat actie. De werkelijkheid ziet er te mistig uit om precies te weten wat je doet.

Wat zijn de gevolgen van vandalisme.

De gevolgen die de hooligans maken zijn aanzienlijk groot. Een voorbeeld is dat je om een geldig legitimatiebewijs wordt gevraagd om het stadion in te komen. Dit was ook al geregeld voor de vernieuwde legitimatieplicht die op 1 januari 1005 is ingevoerd. Het gezellige middagje uit met de familie en vrienden om samen naar een wedstrijd te gaan is dus bijna niet meer mogelijk.
Het reizen met het openbaar vervoer moet in de gaten gehouden worden. Wil je reizen per trein of bus en er is toevallig een risicowedstrijd in de buurt, dan moet je toch rekening houden met het ongemak en de onveiligheid waarmee je te maken kunt krijgt.
Ook worden ook heel veel extra kosten gemaakt die ontstaan door vernielingen.
Er zijn politieke partijen o.a. VVD en D66 die in een kamerdebat eisten dat de kosten van politie-inzet rond voetbalwedstrijden worden doorberekend naar de persoon of clubs. Niet de politie, maar de club heeft de eerste verantwoordelijkheid voor de ordehandhaving in het stadion.
Toch zullen er veel kosten die worden gemaakt door de overheid worden betaald. De overheid betaald de rekening van het belastinggeld.

Dus eigenlijk betalen wij voor de kosten die de vandalen maken.

Een overzicht van onkosten die de vandalen maken:
Een half miljard Euro per jaar gaat verloren aan schade door vandalisme
Extra politie die moet worden ingeschakeld kost ook weer 6 miljoen Euro per jaar.
Het aanpassen van stadions en het herstellen van de leeggehaalde winkels kosten veel geld. Het aanpassen van stadions komen voor kosten van de clubs. Het is ook zo dat wanneer een club op een bepaald niveau speelt, de eisen qua de veiligheid moet kunnen garanderen. Bijv. dat de zitplaatsen aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. De reclameborden moeten goed vast zitten zodat de vandalen niet de borden naar beneden kunnen gooien. Of netten over de risicovakken moet spannen als er een risicowedstrijd gespeeld moet worden.
Als winkels worden geplunderd of ruiten worden vernield dan komen de kosten voor rekening van de dader. Maar als de dader niet wordt achterhaald dan zullen de kosten mits de winkelier goed verzekerd is worden gedekt door de verzekering. Het gevolg is dan wel dat de kosten die aan premies moet worden betaald weer zullen stijgen.
De kosten voor de NS voor het begeleiden van supporters zijn ca. 6 tot 8 miljoen Euro.
Ongeveer 75 mensen per seizoen raken gewond. Deze kosten zullen ook moeten worden verhaald op de vandalen. Als dit niet gebeurd zal het vergoed worden door de ziektekostenverzekering van de patiënten zelf. Over het algemeen zijn dit hoge kosten. Alleen al een röntgenfoto kost al gauw € 60 Euro.
Ongeveer 150 personen per jaar wordt een toegangsbewijs ingenomen. Je zult dan gauw denken dat dit geen geld kost. Maar wat dacht je van de afhandeling daarna. De naam van een persoon moet worden doorgegeven aan verschillende instanties. Misschien komt er ook wel een meldplicht. Als de persoon zich dan bij iedere wedstrijd moet melden op het politiebureau dan moet iedere keer worden verwerkt dat hij/zij zich gemeld heeft.
Ongveer100 vandalen worden per jaar opgepakt. Als vandalen worden opgepakt dan zal hij worden voorgeleid door de hulpofficier van de justitie (HovJ). Er volgt dan misschien een proces en moet hij voor de rechter verschijnen.

Er wordt dus ong. 524 miljoen Euro weggegooid aan de kosten van voetbalgeweld en voetbalvandalisme.

Welke straffen zijn er?

Spelers die overtredingen maken moeten voor de tuchtcommissie verschijnen.
De straffen die gegeven worden aan de spelers kunnen erg variëren.
Enkele straffen voor spelers zijn: Gele kaart, rode kaart met als gevolg dat men soms enkele wedstrijden niet meer in competitieverband mogen voetballen.
Ook moeten spelers wel eens grote geldboetes betalen.

De straffen die de officier van justitie opleggen voor voetbalvandalen zijn:
· Opleggen van een proces-verbaal
· Civiele uitsluiting
· Alternatieve straffen

Proces-verbaal
Bij een proces-verbaal wordt de zaak behandeld wordt door een officier van justitie. Deze kan de zaak voor de rechter brengen. De officier van justitie doet dan een voorstel aan de rechter voor een straf. Die kan bestaan uit een geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Een andere mogelijkheid is dat de verdachte een strafrechtelijke uitsluiting van voetbalwedstrijden die opgelegd wordt door het Openbaar Ministerie.

Civiele uitsluiting

Civiele uitsluiting is dat de officier van justitie informatie doorgeeft aan de KNVB. De KNVB heeft dan de mogelijkheid om iemand de toegang te verbieden tot alle stadions in ons land. Dit kan minstens drie maanden duren en kan oplopen tot meer dan een jaar.
Verenigingen zijn een groot voorstander voor dit soort stadionverboden.
Het kabinet probeert in het nieuwe voetbalseizoen 2005-2006 een meldingsplicht in te voeren voor hooligans die een stadionverbod hebben opgelegd gekregen, dat zij zich tijdens thuiswedstrijden moeten gaan melden op het politiebureau.

Alternatieve straffen
Onder de alternatieve straffen zijn de HALT-projecten. De klusjes die de HALT-projecten geven zijn meestal het wassen van bussen, het schoonmaken van tribunes of het herstellen van de aangerichte schade.
De schade die de hooligans veroorzaken wordt verhaald op de personen zelf of op de clubs.
De personen worden niet altijd opgespoord en als ze worden opgespoord kunnen de personen de onkosten die zij gemaakt hebben meestal zelf niet betalen. De onkosten kunnen wel oplopen tot een half miljoen of meer. De clubs willen dat de personen zelf voor de onkosten moeten opdraaien. Een voorbeeld is dat een Ajax-supporter een ijzeren staaf gooide naar de doelman van Austria in 1989. Hij werd veroordeeld tot een half miljoen gulden schadevergoeding. Ajax mocht een jaar geen Europees voetbal spelen.

Soorten beslissingen die door de rechter zijn genomen.
· Geldboete
· Strafoplegging
· Ontslag van rechtsvervolging
· Taakstraf
· Werkstraf
· Leerstraf
· Meldingsplicht
· Vrijspraak
· (Jeugd)detentie (gevangenisstraf)

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen?
Voorzorgsmaatregelen zijn maatregelen die uit voorzorg genomen worden en die er voor moeten zorgen dat relletjes niet ontstaan.
De belangrijkste instanties die werken aan deze maatregelen kun je opdelen in een paar groepen: de KNVB, de clubs, de politie, de NS en tot slot de gemeenten.

De KNVB:

Wanneer de KNVB een wedstrijd aanwijst als risicowedstrijd, heeft dan de volgende maatregelen:
· Vakscheidingen met hekken eromheen
· Netten over de risicovakken zodat de supporters geen voorwerpen naar anderen kunnen gooien
· Inzetten van stewards
· Videocamera’s
· Geen alcoholverkoop
· Fouilleren bij de ingang van het stadion
· Goed geregelde kaartverkoop
· Minder staanplaatsen

De Clubs:
De clubs zorgen ook dat de wedstrijd goed verloopt. De 1e verantwoordelijkheid ligt bij de organiserende club en niet bij de politie. Betaald voetbalverenigingen moeten zorgen voor een beleidsplan, dat is goedgekeurd door de KNVB. Zij zorgen voor o.a.:
· Ordehandhaving (stewards langs de kant)
· Supportersbegeleiding voor zowel thuis als uitwedstrijden
Sommige clubs werken met geautomatiseerd toegangskaartenbeleid (bij Vitesse moet je bijvoorbeeld het kaartje in een scanapparaat stoppen om in het stadion te komen).


De Politie:
De politie zorgt dat het voor en na de wedstrijd goed verloop. Zij behoren zorg te dragen voor de openbare orde buiten het stadion. Het aantal agenten kunnen erg variëren. Bij minder belangrijke wedstrijden komen geen politiemensen. Bij risicowedstrijden komen vele honderden ME’s Zij zorgen er voor dat:
· Het verkeer bij het stadion goed wordt geregeld
· Houden supportersgroepen uit elkaar
· Houdt toezicht op en begeleidt de supporters

De NS:
De NS heeft ook invloed op het goed verlopen van een wedstrijd. Zij zorgen er voor dat:
· Het vervoer goed wordt geregeld voor de uitspelende supporters
· Dat de twee groepen supporters elkaar niet tegenkomen in de bus of trein
· Bij risicowedstrijden dat de politie ingeschakeld wordt
· En het regelen van combi-regelingen (dat supports gebruik kunnen maken van treinen en bussen)

De gemeenten:
In 1988 zijn een paar gemeenten gestart met projecten “voetbalvandalisme en jeugdwelzijn” om iets te doen tegen het voetbalgeweld.
Speciale begeleiders hebben onder meer de taak om contacten op te bouwen met lastige fans en activiteiten te organiseren.


Meldingsplicht
Ook zou een meldingsplicht het voetbalvandalisme kunnen verminderen.
In Engeland heeft men een zogenaamde voetbalwet wat het vandalisme vermindert. Volgens Van Zweden, een belangrijke sponsor van de club ADO Den Haag en tevens een eigenaar van een club in Engeland, kun je met één extra regel in de wet van het voetbalvandalisme afkomen.

In 2000 is er in Engeland een wet aangenomen die heet “de Football Disorder Act“ (de voetbalwet). Deze wet biedt clubs in Engeland en de overheid voldoende mogelijkheden tegen geweld in en om het stadion. Ook Ian Blackshaw, een advocaat uit Engeland is van mening dat voetbalvandalisme alleen bestreden kan worden met een aparte wet.
In de Engelse wet staat wat de straffen zijn. Een voorbeeld is dat als je één voet op het veld zet dat je een boete krijgt van 1500 Euro en pleegt hij een strafbaar feit wat met voetbal te maken heeft dan geeft de rechter je een stadionverbod van minimaal drie jaar en soms voor je hele leven. Dit is voor Engelsen de grootste straf die je kunt krijgen wat voetbal is een deel van hun leven.
Het is een duidelijke wet, waarbij iedereen weet waar hij/zij aan toe is.
Volgens Van Zweden is het niet kordate optreden van de wetgever in Nederland een probleem. Als men stadionverboden uitvaardigt moet justitie ze ook uitvoeren. Dit gebeurt lang niet altijd.
In Nederland heeft de PvdA een voorstel gedaan dat heet “een elftal voorstellen om voetbalvandalisme te bestrijden” om o.a. ook bij ons een gecontroleerd stadionverbod en een meldingsplicht in te voeren voor veroordeelde supporters tijdens uit en thuiswedstrijden en risicovolle jeugdwedstrijden

Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme.

Helaas komt voetbalvandalisme en voetbalgeweld veel voor. Om dit een halt toe te roepen is er een informatiepunt tegen voetbalvandalisme opgericht die dit samen met andere instanties doet. Het heet het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Afgekort is dat het CIV.
Hieronder zal ik zo goed mogelijk vertellen wat en waarom is er het CIV is.


Wie of wat is het CIV?
Het CIV is opgericht op 1 april 1986.
Deze organisatie wordt betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het CIV is gevestigd in het hoofdbureau van politie in Utrecht.
Er werken mensen die allemaal een politieopleiding gehad hebben. Door hun opleiding kun je verwachten dat ze deskundig zijn op het gebied van vandalisme en geweld.

Wat doet het CIV?
Het CIV verzamelt informatie van allerlei zaken die zich rond voetbalwedstrijden afspelen.
Doordat men al die gegevens heeft kunnen voorspellingen worden gemaakt over bijv. hoe een wedstrijd zou kunnen verlopen. Men kan dan voorspellen of er veel mensen gaan kijken. Ook kijkt men of er veel fans met de trein kunnen komen. Helaas moet er ook rekening worden gehouden of er ME aanwezig moet zijn. Natuurlijk let men ook op standen van de clubs (degradatie of juist kampioen). Voortijdige informatie voorkomt soms veel problemen.

De taken van het CIV zijn nu te onderscheiden in de volgende 6 hoofdtaken

Het verzamelen en verspreiden van informatie.
De meeste informatie komt van de politie in steden waar de wedstrijden zijn gespeeld. Van bijna iedere wedstrijd ontvangt het CIV een uitgebreid verslag van de plaatselijke politie. Natuurlijk gaan de mensen zelf ook wel naar wedstrijden kijken om te zien wat voor een sfeer er hangt. Zo weten ze hoe de wedstrijd verliep of er veel vernield of geweld is gebruikt. Ook krijgen ze door of er fans zijn aangehouden. Ook krijgen ze van de spoorwegpolitie gegevens door. De politie en justitie krijgen de gegevens op hun beurt ook weer door. De CIV heeft maandelijks contact met de KNVB, NS. Deze organisaties kunnen aan de hand van de informatie van het CIV ook rekening houden met bepaalde wedstrijden. Zo kan de KNVB besluiten of een wedstrijd tot risicowedstrijd kan worden gezien.

Ondersteuning van de bij het voetbal betrokken personen of instanties is ook een hoofdtaak.
Hieronder valt onder andere de politie, clubs, NS, KNVB

Het beheer van landelijke gegevensbestanden
Het CIV heeft een geautomatiseerd persoonsbestand. Daarin staan de namen van alle personen die zijn aangehouden of een proces-verbaal hebben gekregen die te maken hebben gehad met voetbalvandalisme. De politie en de officier van justitie kunnen met behulp van deze gegevens gemakkelijk nagaan of iemand bijvoorbeeld al eerder is aangehouden.

Het onderzoeken van trends, beleid en opsporing
Voorbeeld van trends is bijv. spreekkoren, vuurwerk afsteken.

Coördinatie van beleidskader
Hiermee bedoelen we het in goede banen leiden van een ieder die met het beleid bezig is
Een voorbeeld is dat de voorzitter van de KNVB samenwerkt met de burgemeester die het hoofd van de politie is.

Beleidsadvisering
Door alles wat we hierboven gezegd hebben spreekt het vanzelf dat het CIV veel kennis in huis heeft. Voorlichting en advisering zijn daardoor twee belangrijke poten in het werk van het Informatiecentrum.

Naast het CIV zijn er nog meer instanties die proberen te voorkomen dat het voetbalgeweld niet toeneemt. Enkele voorbeelden zijn SOVS, LIS, ILV


Enquête

In de kranten en op het nieuws lees je veel over voetbalvandalisme en voetbalgeweld. Meestal gaat dit over bekende clubs. Maar wat ik me af vroeg is of het vandalisme en geweld ook veel bij minder bekende verenigingen voorkomt en of men zelf ook wel eens met voetbalvandalisme te maken heeft gehad.
Dus heb ik een enquête gehouden onder mensen die wat met voetbal van doen hebben.
De 50 geënquêteerde personen variëren dan ook. De ondervraagde mensen zijn o.a ouders van voetballers, voetballers zelf, maar ook leraren, schoolgenoten en familieleden. Ook de leeftijden variëren sterk.

1 Weet je of er voetbalgeweld en voetbalvandalisme op de plaatselijke voetbalvereniging voorkomt?
Ja 30%
Nee 40%
Weet niet 30%

2 Wat denk je dat de reden is van voetbalgeweld / voetbalvandalisme?
Stoer 70%
Agressief 20%
Verveling 10%

3 Waardoor wordt je meestal op de hoogte gebracht van voetbalgeweld / voetbalvandalisme?

4 Wat voor een straffen moet je geven aan de hooligans en andere betrokkenen als men zich schuldig maakt aan voetbalgeweld / voetbalvandalisme
Stadionverbod 80%
Niets 10%
Celstraf 10%

5. Wat voor een straffen moeten de spelers die geweld gebruiken krijgen.
Schorsing 70%

Niets 10%
Boete + schorsing 20%

6. Denk je dat het voetbalgeweld / voetbalvandalisme in de toekomst nog zal toenemen.
Weet in niet
Ja 70%
Nee 30%

7 Wat is je leeftijd?
Gemiddelde leeftijd is 28 jaar

8 Zit je zelf ook op een voetbalclub?
Ja 70%
Nee 30%

9 Ga je zelf ook wel eens naar een voetbalwedstrijd kijken?
Ja 60%
Nee 5%
Soms 35%

10 Ben je zelf wel eens betrokken geweest bij voetbalgeweld of voetbalvandalisme?

De conclusie van mijn enquête is dat veel mensen niet weten of voetbalvandalisme op minder bekende clubs voorkomt. Toch zit 70% van de ondervraagde personen zelf op een voetbalclub. Veel mensen denken dat stoer doen de reden van voetbalvandalisme is. De informatie over het geweld en de vandalen krijgen ze het meest door het lezen van de krant en het zien via de TV. De meeste mensen vinden dat hooligans stadionverboden moeten krijgen. Ook vinden veel mensen dat bij voetbalgeweld de spelers bij gewelddadige overtredingen geschorst moeten worden. Meer dan de helft van de geënquêteerden gaan vaak naar voetbalwedstrijden kijken en zijn ook bij voetbalgeweld of vandalisme betrokken geweest.

De enquête was leuk om te doen. Zo heb je toch een beeld wat vrienden en kennissen denken over het voetbalgeweld en vandalisme.


De conclusie:

Mijn conclusie over het voetbalvandalisme is dat het niet of moeilijk te bestrijden is.
Ondanks dat verschillende instanties zich met dit maatschappelijke probleem bemoeien zal er ook in de toekomst toch veel vandalisme en geweld te zien zijn.
Met z’n allen proberen we nieuwe mogelijkheden te vinden zodat ook buiten de stadions dit maatschappelijke probleem wordt opgelost.
Helaas komen er steeds meer regels die het voetbalvandalisme moeten bestrijden. Ook op internationaal gebied gelden steeds meer regels. Voetbalvandalisme komt dus niet alleen in Nederland voor, maar ook in andere landen.
De media heeft volgens mij ook grote negatieve invloed op het vandalisme. Het zien van spectaculaire beelden over hooligans zouden een aanzet kunnen zijn om het ook te doen.Dit is dus wat wij niet willen. Misschien zou er wel een nieuwe campagne gevoerd moeten worden waaruit blijkt dat je juist stoer bent om niet mee te doen. Of zou er helemaal geen aandacht en geld besteed moeten worden aan de rellen.
Iedereen die naar een voetbalwedstrijden gaat kijken zou zich eerst moeten afvragen: Waarvoor ga ik nu naar deze wedstrijd? Doe ik dit nu voor het voetbalspel wat ik wil zien of voor alles wat eromheen gebeurt.
Hopelijk wordt vandalisme minder of verdwijnt het helemaal.
De slogan Voetbalvandalisme, d’r is geen bal aan kan dan vervangen worden door:

Voetbalvandalisme, voetbalgeschiedenis wat we niet willen overdoen.

Het zal een utopie blijven. Maar wie weet!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.