Inleiding:
Sinds drie jaar is de bovenbouw van het middelbaar onderwijs begonnen met de Tweede Fase. De Tweede Fase, misschien wel het meest actuele onderwerp in Nederland van de afgelopen drie jaar. Maar waarom zoveel ophef over een nieuwe studiemethode? Het slaat gewoonweg nergens op! Op zich is het wel een leuk idee dat leerlingen, door middel van zelfstandig werken, hun schoolcarrière doorlopen. Waarom moest er zo nodig een nieuwe leermethode komen? Het is allemaal begonnen door klachten van het hoger onderwijs. De leerlingen afkomstig van de middelbare scholen zouden onvoldoende voorbereid zijn op het zelfstandig werken. Daarom zijn er een aantal vernieuwingen gekomen, de vernieuwingen zijn in grote lijnen zijn: · Men kiest de examenvakken uit vier profielen. · Er zijn nieuwe vakken CKV, KCV en ANW. · Er kan in nieuwe studieruimtes gebruik worden gemaakt van moderne media. · En men leert meer zelfstandig werken. Dit ziet er allemaal veelbelovend uit. In theorie werkt het ook, maar in praktijk niet.
Tweede Fase: Goede of slechte keus? Om op deze vraag een zinnig antwoord te geven, hebben we een aantal deelvragen bedacht die samen antwoord geven op de hoofdvraag. En zijn zo tot een conclusie gekomen.
Onze hoofdvraag luidt: Tweede Fase: Goede of slechte keus?
Wij hebben om antwoord op de hoofdvraag te geven, deelvragen bedacht. De deelvragen zijn: · Hoe ervaren leraren in Tweede Fase? · Hoe ervaren leerlingen de Tweede Fase? · Hoe groot is het probleem? (aantal mensen/hoeveel geld?) · Welke groepen en grote instanties hebben er veel mee te maken? · Welke meningen hebben politieke partijen erover? · Welk ministerie en welke minister hebben er mee te maken?
Hoe ervaren leraren de Tweede Fase?
Wij hebben om antwoord te krijgen op deze vraag een enquête opgesteld, maar we hebben maar een lerares bereid kunnen vinden om mee te werken aan het onderzoek.
Hier komen de antwoorden van Mevrouw Arentzen:
Wat vindt U zelf van de Tweede Fase? Slecht: Jonge mensen worden in het diepe gegooid, maar de jongeren weten niet wat zelfstandig werken is, dus dat gaat mis.
Hoe denkt U hoe leerlingen de Tweede Fase ervaren? De lesstof is te eenzijdig.
Wat kan er volgens U verbeterd worden aan de Tweede Fase? De leraren moeten weer ouderwets les gaan geven.
Vindt U dat U door de Tweede Fase (meer) overbodig bent geworden? In het begin wel, maar ik ben nu meer geneigd om leerlingen helpen.
Heeft U meer of minder werkdruk dan voor de Tweede Fase? Meer, je bent een soort administrateur geworden. Het heeft niets meer met onderwijs te maken. Je hebt stapels werk.
Geeft U meer les sinds de invoering van de Tweede Fase en wat vindt U daarvan? Ik geef meer les in de onderbouw, want die kun je voorbereiden op wat hun te wachten staat. Het geeft lekkerder les.
De regering vindt nu dat de Tweede Fase voor leerlingen gemakkelijker moet worden gemaakt, deelt U die mening? Ja, je hebt teveel vakken en er zijn ook vakken waar ik het nut niet van inzie. Je moet dieper op de stof ingaan.
Welke methode vindt U het beste: de oude leermethode of het nieuwe Studiehuis? Het oude leersysteem heeft mijn voorkeur.
Heeft U een eigen klaslokaal tot uw beschikking? Ik ben vanwege mijn handicap van 11 naar 4 lokalen gegaan. De open “hokken” zijn vervelend.
Hoe ervaren leerlingen de Tweede Fase?
Enquête Tweede Fase:
Wij hebben tien leerlingen geïnterviewd uit Havo 4/5
1. Wat is jouw mening over de Tweede Fase: · Best wel moeilijk, veel zelfstandigheid. · Teveel huiswerk · Op zich een leuk idee, maar de uitvoering valt tegen. Te zware werkdruk, weinig overleg mogelijk. · Veel te moeilijk. Je moet teveel zelf doen. Teveel lesstof. Je bent uren bezig als je alles wilt doen. · Veel te moeilijk, teveel vakken. Je houdt te weinig tijd over voor leuke dingen. Teveel werkstukken. · De overstap van Havo 3 naar Havo 4 is veel te groot en te moeilijk. · Een goed idee, maar het werkt niet voor iedereen. · Slecht, te weinig ondersteuning van de leraren, te veel zelfstandig en te veel vakken. · Te moeilijk. Zelfstandig werken wordt bij vakken waar dat goed mogelijk is niet toegepast. · Moeilijk, de overstap is erg groot.
2. Wat vind je van het zelfstandig werken: · Sommige leerlingen hebben daar moeite mee. Leraren moeten ons dat leren. · Goed, want je leert zelfstandig werken. · Leraren leggen nog teveel uit. Je krijgt weinig tijd om naar, bijv. informatie te zoeken in de mediatheek. · Heel moeilijk. Je maakt het niet, omdat het niet wordt gecontroleerd. Je hebt geen deadline. · Goed, tot op zekere hoogte. De leraar heeft meer tijd voor zichzelf, dus is minder in de klas, daardoor krijg ik minder uit. · Moeilijk. Je hebt geen druk wanneer alles af moet, dus je stelt het uit. · Daar wordt te weinig aandacht aan besteedt. · Moeite mee, te veel druk op jezelf. · Goed idee, alleen bij sommige vakken is het niet mogelijk. · Goed, want je leert zelfstandig werken.
3. Welk profiel heb je? Waarom juist dat profiel?: · Natuur en Techniek. Makkelijk. · Natuur en Techniek. Meeste beroepskeuze. · Economie en Maatschappij. Bekend met de vakken, sluit het beste aan bij mijn vervolgopleiding. · Economie en Maatschappij. Past het beste bij mij. · Economie en Maatschappij. Met een ander profiel ( Natuur en Gezondheid ) zou ik weer blijven zitten. · Cultuur en Maatschappij. Ik vind natuurkunde, scheikunde en economie erg moeilijk. · Natuur en Techniek. Ik vind exacte vakken leuk. · Economie en Maatschappij. Ik hou niet van exacte vakken en dit sluit aan bij mijn interesses. · Economie en Maatschappij. Past het beste bij mij, geen exacte vakken. · Natuur en Gezondheid. Past het beste bij mijn vervolgopleiding.
4. Wat vind je van de leraren? ( geven ze goed les in de Tweede Fase) · Verschillend, de meeste leraren leggen alles uit en anderen laten je je gang gaan. · Saai, omdat we geen film mogen kijken onder de les. · Sommige leraren behandelen je als een klein kind. Bijv. proefwerkopstelling. · Weinig uitleg. Je moet alles zelf doen. En dat werkt niet. · Weinig contact met de leraren, want je moet zelfstandig werken. · Ze leggen niets uit. Als je iets niet snapt, zeggen ze dat het aan jezelf ligt. · Leraren geven verschillend les. En ze zijn heel vaak niet in de les. · Ze geven teveel les op de oude manier en dat werkt niet in de 2e Fase. · Verschillend. De meeste geven wel goed les, maar sommigen laten je je gang gaan. · Verschillend, maar ze geven over het algemeen wel goed les.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
V.
V.
Jammer dat er meer mensen zijn die PRECIES dezelfde inleiding hebben gebruikt.
toevallig?????????????????
misschien niet zo slim om je profielwerkstuk van internet te kopieeren. Tis trouwens ook een slappen inleiding.Hoef je bij ons op school niet mee aan te komen.....
21 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Heey Demi,
ik wou graag ff weten waar je de informatie van deze opdracht vandaan heb gehaald. De bronnen zeg maar, want ik wil ook een opdracht over de tweede fase doen maar weet niet precies waar ik dit allemaal kan vinden. Weet jij misschien nog waar je deze informatie vandaan heb gehaald??
Stuur maar een mailtje terug.
Greetz Lars
21 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Hoi Demi!
Ik wil je even vertellen dat ik dit werkstuk van je heel goed vindt!!
Maar even een vraagje... Je zit niet op het norbertus?? Want dan kan ik t dus gewoon gebruiken!!!
Groetjes Bernadette
21 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Hoi, op scholieren.com zag ik een practische opdracht maatschappij over de tweede fase staanb. Dit wil ik ook kiezen als onderwerp voor mijn P.O. Nu vroeg ik me af heb je toevallig het originele verslag nog, en zoja zou je dat dna willen mailen? Groetjes Eli
19 jaar geleden
Antwoorden