Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Softdrugs

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 4608 woorden
  • 10 november 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave:

Inhoudsopgave Blz 1

Wat is het probleem? Blz 2

Wie, welke personen/instanties zijn ermee gemoeid? Blz 3

Belangen Blz 4

Waarden en Normen Blz 5

Macht en machtsmiddelen / Overheid Blz 6

Politieke partijen Blz 8

Wat doet het buitenland tegen softdrugsgebruik? Blz 9

Oplossingen Blz 10

Eigen Mening / Bronnen Blz 11

Woorden: 4647

Hoofdvraag: Waardoor gebruiken veel jongeren softdrugs?

Probleemstelling: Gevolgen van softdrugs

Doelstelling: Meer inzicht krijgen in de problematiek legalisering van softdrugs.



1. Wat is het probleem?

Dit onderwerp heeft te maken met Nederland als verzorgingsstaat omdat softdrugs het welzijn van burgers beïnvloed.

Ik heb bewust voor dit onderwerp gekozen omdat ikzelf ook nieuwsgierig ben, aangezien het meestal adolescenten zijn die softdrugs gebruiken en ik daar ook onder val.
Ik vraag me af wat die kinderen aanzet tot softdrugs, wat de risico’s zijn en wat het gedoogbeleid van Nederland inhoudt.

4500 jaar voor Christus gebruikte het Chinese Yang-Shao-volk hennepvezels om kleding, netten en touwen te maken. Hennep hield hen dus in leven. Op een gegeven moment ontdekten doktoren van dit volk de geneeskrachtige werking van de hennepplant. Rond 2737 voor Christus werd hennep echt als geneesmiddel gebruikt. De Chinese keizer Shen-Nung schreef het kruid toe bij o. a. menstruatieklachten, jicht, malaria, reumatiek en verstrooidheid.
Doordat hennep door de handel werd meegenomen verspreidde de plant zich ook over andere werelddelen. In Azië werd de hennepplant door religieuze volken gebruikt bij ceremonie ‘s. Perzische handelaren introduceerden hennep in India. Het gebruik van hennep in India maakte een groot deel uit van het dagelijks leven en werd veel gebruikt bij religieuze rituelen. Toen de Engelse kolonisatoren in India kwamen, maakten ze kennis met de hennepcultuur. Ze besloten een grootschalig onderzoek in te stellen (in 1894) en kwamen tot de conclusie dat hennep een onschadelijk genotsmiddel was. Vanuit India verspreidde hennep zich naar de Arabische wereld. Via Arabische koopmannen verspreide hennep zich in het hele Afrikaanse continent. In het Romeinse rijk speelde hennep eveneens een grote rol. Het werd vaak gebruikt bij feesten om een betere sfeer te krijgen. Via Italië verspreidde hennep zich door West-Europa.


In Nederland worden softdrugs gedoogd. Dit betekent dat je wel softdrugs in bezit mag hebben, maar er niet in mag handelen. En je mag alleen kleine hoeveelheden in bezit hebben. In Nederland zijn softdrugs dus toegestaan, dit heeft de overheid gedaan om twee redenen
1. Zo raken mensen niet snel aan de harddrugs.
2. Handel in softdrugs is bijna niet te bestrijden

De werkzame stof die in de hennepproducten zitten is: delta-9-tetra-hydrocannabinol ( D9 THC ). Hash bevat 4-10% THC, gemiddeld 7 procent.
Marihuana bevat gemiddeld 1 procent THC. Eén gram bevat 10 MG THC. Deze stof heeft
de eigenschap om in de hersenen te blijven plakken als een vetvlek. Dit betekent in de praktijk, dat elk gebruik van een hennepproduct als een vlek achter blijft op de hersenen. Dit blijft maandenlang nawerken en hoe meer je het gebruikt, hoe groter de vlek word..

De schadelijke gevolgen door gebruik van hennepproducten zijn onder andere: geheugenstoringen, afnemende zelfkritiek, verzwakte weerstand, vermindering van geestelijke- en lichamelijke vaardigheden, drang tot isolatie, angst, psychose,

paniek, afwijkingen aan witte bloedlichaampjes, hersenletsel, moeilijkheden in het leerproces door stoornis in kort geheugen, schade aan longen en persoonlijke verwaarlozing.

Veel gebruikers van softdrugs zijn zich er helemaal niet bewust van dat softdrugs zo’n grote impact op je lichaam heeft.

2. Wie, welke personen/instanties zijn ermee gemoeid?

-Slachtoffer: Die is er nog wel het meest de dupe van, je krijgt veel lichamelijk klachten, je hersencapaciteiten gaan achteruit en je vergeet de dingen die er echt toe doen, zoals school.
Je verwaarloosd je goeie vrienden en maakt nieuwe vrienden die ook in het softdrugs circuit zitten.
-Ouders/familie van het slachtoffer: Vergis je niet als je denkt dat het slachtoffer het alleen moeilijk heeft. De ouders zijn vaak radeloos wat ze met hun zoon/dochter aan moeten. Je ouders hebben het altijd het beste voor met je, dit vergeet je vaak als je aan de softdrugs zit.
-Vrienden: Zoals ik al eerder heb vermeld komt het vaak voor dat een drugsverslaafde nieuwe vrienden maakt die meer bij zijn/haar handelingen/interesses horen. Een goeie vriend/vriendin komt er al snel achter dat je aan de softdrugs zit en probeert je er vanaf te helpen. Dit werkt vaak averechts.
-Coffeeshops: Hier worden softdrugs verkocht op legale wijze, coffeeshops zijn er eigenlijk om de ‘onzuivere’ softdrugs van de straat weg te houden. Het is steeds lastiger voor een coffeeshop om legaal aan softdrugs te komen, coffeeshop bazen word gedwongen ook op illegale wijze aan softdrugs te komen.
-Overheid: Aangezien softdrugs door veel mensen word gebruikt en er veel verschillende meningen over zijn moet de overheid er aan te pas komen.
-School: De schoolprestaties lijden er vaak onder als iemand aan de softdrugs zit, je krijgt laks aan toetsen en huiswerk. De school krijgt hier vaak wel lucht van en zorgt d.m.v. gesprekken met de ouders en de decaan dat je inziet hoe belangrijk school is


Belangen:


Drugsgebruikers: De reden voor drugsgebruik verschilt vaak per situatie. Als de thuissituatie onprettig is vluchten mensen vaak weg in de softdrugs en gebruiken het als troostmiddel.
Ook gebruiken, voornamelijk kinderen, softdrugs omdat je anders niet bij ‘de groep’ hoort.
Nog een andere reden is dat mensen het gebruiken omdat ze het gevoel dat ontstaat prettig vinden, je word losser en spreekt mensen sneller aan.
-Economische belangen? Ja, softdrugs gebruik kost geld. Vaak kom je uiteindelijk zonder geld te zitten en moet je geld ergens anders vandaan halen. Zo ontstaat diefstal.

Ouders/familie/vrienden van het slachtoffer: De reden waarom zij ongerust zijn is vrij duidelijk. Ze willen graag dat het slachtoffer stopt met de softdrugs en probeert hem/haar met man en macht te overtuigen dat softdrugs gevaarlijk zijn.
-Economische belangen? Nee.

-School: Zie ‘Ouders/familie/vrienden van het slachtoffer’ Ook vinden zij belangrijk dat je je blijft inzetten voor school en je beseft dat de school grotendeels je toekomst bepaald.
-Economische belangen? Nee.

Drugshandelaren/coffeeshops: Zij verdienen geld aan softdrugs verkopen. Zonder drugsgebruikers zaten zij zonder werk. Het is dus duidelijk dat handelaren economische belangen hebben bij drugs.
- Economische belangen? Ja, als de softdrugs illegaal worden verklaard zitten de coffeeshop eigenaren zonder werk en zonder inkomen.


De overheid: de overheid wil vooral letten op de gezondheid van de burgers. Zij heeft er belang bij, als het drugsgebruik afneemt. Het zijn niet alleen sociale belangen maar ook economische belangen. Wanneer het drugsgebruik namelijk afneemt, zal ook de vraag naar afkickcentra en medische zorg afnemen, wat weer geld bespaart.
-Economische belangen? Ja, er word elk jaar veel geld gestoken in preventieve acties om mensen ervan bewust te maken dat softdrugs gevaarlijk zijn. Ook gaan er jaarlijkse veel kosten uit naar vandalisme ontstaan door mensen die onder invloed zijn van softdrugs.
Niet alleen vandalisme kost de overheid veel geld. Ook kosten rechtszaken tegen verslaafde veel geld, de gezondheidzorg heeft ook te kampen met veel kosten.

Overeenkomende belangen:

De overheid let op de gezondheid van de burgers

De ouders/familie letten ook op de gezondheid van het slachtoffer

Coffeeshop eigenaren willen dat softdrugs legaal blijft, anders hebben ze geen inkomen.

Softdrugs gebruikers willen ook dat softdrugs legaal blijven aangezien ze er anders illegaal aan moeten komen en dat is strafbaar.

Tegengestelde belangen:

De softdrugs gebruikers willen softdrugs graag blijven gebruiken.

Familie, vrienden en de school van de softdrugs gebruiker willen graag dat hij/zij ermee stopt.

De coffeeshop eigenaren zouden liever meer softdrugs willen verkopen

De overheid wil de hoeveelheid softdrugs in coffeeshops verminderen.

3. Waarden en normen

Wat zijn de waarden en normen van elke groep of organisatie?

Drugsgebruiker: Het belangrijkste voor de drugsgebruiker is de drugs zelf. Dit klinkt ondenkbaar bij softdrugs ‘Wat kan een jointje op z’n tijd nou kwaad?’ Veel, niet alleen harddrugs zijn zwaar verslavend. Niet alleen de begeertes van de verslaafde veranderen, ook hun gedrag en lichaam. Ze krijgen laks aan veel dingen en focussen zich meer op dingen die direct of indirect temaken hebben met de softdrugs. Ook hun sociale leven maakt vaak een verandering door.


Ouders/familie/vrienden van het slachtoffer: Voor hun is het belangrijkste dat de gebruiker permanent stopt met de softdrugs. Ze zijn ongerust, vooral de ouders. Op de leeftijd van 15-19 is het zelden dat een kind veel waarde hecht aan het advies van ouders. Toch is dit advies van groot belang, ouders zien de consequenties omdat ze zelf ook jong zijn geweest.
Advies van klasgenoten of goeie vrienden hebben meer indruk op de gebruiker.

-School: Net zoals de hierboven aangegeven punten is de school ook ongerust. Vaak vergeten leerlingen dat je onderwijs krijgt, niet omdat ze je willen pesten, maar om je klaar te stomen voor het leven dat je nog voor je hebt. Natuurlijk wil elke school dat de leerlingen slagen en goeie punten halen. Daarom zal de school ook alles doen wat binnen hun macht ligt om de gebruiker van de softdrugs op school te houden.

- Drugshandelaren/coffeeshops: Het kan niet dat de coffeeshop eigenaren of de drugshandelaren niet bewust zijn van de gevaren van de softdrugs. Als ze dit vooraf zouden zeggen dan is de kans minder groot dat ze daadwerkelijk iets verkopen. Als ze niks verkopen hebben ze ook geen inkomen. Het belangrijkste voor coffeeshop eigenaren en drugshandelaren is dat ze softdrugs verkopen voor brood op de plank.

- De overheid: De overheid wil de veiligheid en gezondheid van de burgers vaststellen en zorgt er dan ook voor, door middel van campagnes en cursussen dat mensen er zich van bewust worden dat softdrugs gevaarlijk zijn.

Wat speelt een rol voor het aanzetten tot softdrugs?

Een bekende reden is softdrugs gebruiken omdat “mijn hele vriendengroep het gebruikt” dit komt voornamelijk voor bij kinderen.
Ook doen mensen het simpelweg voor de lol of voor de kick.
Er zijn echter ook wel wat diepere meer begripvolle redenen voor het gebruik van softdrugs. Zo zijn het vaak mensen die hevige pijnen of problemen leiden in hun directe leefomgeving waardoor ze het allemaal niet meer goed zien zitten. De drugs zijn dan een mooie uitlaatklep. Ook is het een feit dat veel pubers meer los komen van hun ouders en juist de dingen gaan uitproberen die niet mogen.

4. Macht en machtsmiddelen

- Ouders: Ouders hebben het voordeel dat ze de gebruiker, in dit geval zoon/dochter, elke dag zien. Zo kunnen ze het kind ’s avonds binnen houden en verbieden nog met die vrienden om te gaan. Ook kunnen ze het kind naar de kostschool sturen of naar een psycholoog.

Een belangrijk machtsmiddel dat ouders hebben is dat kinderen hun ouders als voorbeeld zien. Dus als je als ouder een goed gesprek begint over softdrugs en de gevaren ervan zal het kind al snel inzien dat hij stom bezig is. Dit geldt jammer genoeg niet voor alle kinderen, zeker oudere kinderen, op de rand van volwassenheid zullen geen waarde hechten aan het gesprek.
- Vrienden: Ik denk dat een gebruiker advies van een vriend of leeftijdsgenoot sneller aan zal nemen dan advies van zijn/haar ouders. Dit onder meer omdat je respect opbrengt voor je vrienden en je het sneller eens bent met elkaar.
Vrienden hebben het machtsmiddel: vriendschap. Dit is naar mijn idee een krachtig en effectief bezit aangezien vrienden echt naar elkaar luisteren.
- School: De school zelf kan het probleem lastig aanpakken, ze kunnen een tussenpersoon naar het huis van de gebruiker sturen om over de thuissituatie te praten of gesprekken organiseren met de ouders en de decaan.
Leraren kunnen wel goed doordringen tot de gebruiker. Een leerling kijkt automatisch op tegen leraren/leraressen. Dit is goed ook, aangezien leraren/leraressen een voorbeeld-functie hebben. De leraar/lerares kan bijvoorbeeld een goed gesprek voeren met de gebruiker en om de zoveel tijd poolshoogte nemen.
- Overheid: ‘De overheid’ is een groot woord voor een kind dat softdrugs gebruikt. De plaatselijke politie (Halt) en eventueel de officier van Justitie komt eerder in aanraking.
De hierboven genoemde maatregelen hebben zeker wel effect. De gebruiker word er zich vaak bewust van ,door een taakstraf of een cursus, dat softdrugs gevaarlijk en echt wel illegaal zijn. De wijze waarop Halt en de officier van Justitie werken zorgt ervoor dat de gebruiker word afgeschrikt.

Welke betrokkene de meeste macht heeft is lastig. Je zou kunnen zeggen dat de ouders het meeste macht hebben. Aan de andere kant heeft de politie ook veel macht.
Ik denk toch dat de ouders het meeste invloed op de gebruiker zullen hebben. De ouders kunnen de politie ook inschakelen.

5. Overheid:

Een veel besproken punt op vele politieke agenda’s, is de vraag of softdrugs, hasj, wiet gelegaliseerd moeten worden of niet. Veel coffeeshophouders vinden van wel, een groot deel van de mensen uit de binnenstad en de aanliggende stadsdelen vinden van niet.
Bij de discussie over legalisatie van softdrugs vergeten we vaak dat drugs nog niet zo heel lang geleden helemaal niet verboden waren. Drugs waren in de meeste landen vrij te koop. De eerste pogingen om drugs te verbieden waren in 1911. In de Verenigde Staten werd in 1914 een wet aangenomen die drugs verbood. Andere landen volgden al snel.

Sinds 1976 maakt de Opiumwet een onderscheid tussen drugs met onaanvaardbare risico’s (harddrugs) en drugs met minder risico’s (softdrugs). Door softdrugs uit het criminele circuit te houden kan de staat de kwaliteit van hasj en wiet bewaken. Veel mensen denken dat drugs in Nederland legaal zijn. Dat is niet zo. De handel, verkoop, productie en het bezit van drugs zijn strafbaar. De coffeeshops waar je de softdrugs kan kopen vormen hierop een uitzondering, hier wordt een gedoogbeleid gevoerd. Deze worden niet vervolgd als zij aan strenge regels voldoen.
Er is een reden dat coffeeshops volgens de wet wel strafbaar zijn maar niet worden vervolgd. De gedachte hierachter is dat gebruikers een minder grote kans lopen met harddrugs in aanraking te komen zodat zij hun jointje niet van illegale drugshandelaren te hoeven kopen. Door de handel in hard- en softdrugs op te delen, kunnen gebruikers van softdrugs beter worden afgeschermd van vormen van drugsgebruik die schadelijk zijn voor hun gezondheid. Daar tegenover staat de harde aanpak van bezit of verkoop van harddrugs.

Wetten/regels:

Handel, verkoop en productie van soft zijn strafbaar en er staan zware straffen op.
Strafbaar:

-Bezit van meer dan 30 gram cannabis
-5 tot 30 gram cannabis bezitten voor eigen gebruik
-Op straat een joint roken (in sommige delen van Nederland)
-Cannabis meenemen over de grens
-Meer dan 5 hennepplanten telen
-Zonder vergunning GHB bereiden of verkopen

In Nederland zijn drie soorten coffeeshopbeleid, die per gemeente verschillen:
- Nulbeleid (coffeeshops zijn onder geen enkele voorwaarde toegestaan)
- Beleid met aanvullende voorwaarden (maximale hoeveelheden hasj of wiet per klant en beperking openingstijden)
- Beleid zonder aanvullende voorwaarden, die de coffeeshops de vrije loop geven.


Alle coffeeshops moeten zich houden aan de zogenaamde AHOJ-G criteria:

- Geen reclame maken
- Geen Harddrugs verkopen
- Geen Overlast veroorzaken
- Geen toegang voor minderjarige (ook niet om alleen iets te drinken)
- Geen verkoop van grote hoeveelheden (maximaal vijf gram)

De maximale voorraad van een coffeeshop is 500 gram, maar gemeenten kunnen zelf een lager minimum vaststellen. Alcohol in coffeeshops verkopen is verboden.

Discussie punten:

Er is altijd opschudding geweest over de hoeveelheid softdrugs een coffeeshop in voorraad mag hebben.
Ook is er nog altijd onduidelijkheid over het telen van hennepplanten, wat geldt er voor minderjarigen en hoeveel is het maximale aantal planten?


Verantwoordelijke ministeries
De verantwoordelijkheid voor het Nederlandse drugsbeleid ligt bij verschillende ministeries.
- De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is verantwoordelijk voor de coördinatie van het drugsbeleid en doet dat met een preventief en hulpverleenbeleid.
- Het Ministerie van Justitie zorgt voor de strafrechtelijke handhaving,

- Het Ministerie van Binnenlandse zaken zorgt voor het gemeentelijk bestuur en politie.
- Gemeenten bespreken hun eigen drugsaangelegenheden in een vergadering met: de burgemeester, de korpschef van politie en de officier van justitie.

Hoe denken de Politieke partijen over het softdrugs beleid?
CDA
Het CDA wil een streng drugsbeleid, om drugshandel hard aan te pakken. Het gedoogbeleid voor softdrugs moet worden afgeschaft; wetten moeten worden nageleefd. Coffeeshops moeten op termijn gesloten worden: cannabis is volgens het CDA schadelijker dan eerder aangenomen en er is veel overlast voor omwonenden. Het CDA steunt ook het verbod op paddo's, vanwege de toename van ernstige incidenten.

PvdA
De PvdA is voor het gedoogbeleid. Softdrugs verbieden helpt niet, stelt de partij, omdat deze dan de illegaliteit in gedwongen worden. Overlastgevende coffeeshops moeten sluiten.
De partij wil verantwoord gebruik. Jongeren, mensen met een psychische beperking of zwakbegaafde, moeten beschermd worden tegen de schadelijke gevolgen van softdrugsgebruik.

ChristenUnie
De ChristenUnie is tegen het gedoogbeleid, coffeeshops en growshops moeten gesloten worden. Voor de ChristenUnie is het inmiddels duidelijk dat het gedoogbeleid de softdrugs niet uit de sfeer van de criminaliteit heeft kunnen halen. De ChristenUnie maakt zich zorgen om de jonge leeftijd waarop jongeren in aanraking komen met softdrugs.
De partij wil hogere straffen voor drugshandel.


SP
De SP ziet grote voordelen in legalisering van softdrugs. Volgens de partij wordt daarmee voorkomen dat de georganiseerde misdaad veel geld verdient aan de handel en maakt het kwaliteitscontroles van softdrugs mogelijk. Handel in harddrugs moet strafbaar blijven en voorlichting over de schadelijke gevolgen van het gebruik van harddrugs blijft van groot belang.

VVD
De VVD is voor legalisering van softdrugs zolang dit in overeenstemming gebeurt met het internationaal recht. Voordeel van legalisering is dat politie en justitie minder zwaar belast worden. De VVD wil verslaafden die geregeld crimineel gedrag vertonen verplicht in een afkickprogramma opnemen en hen helpen een regelmatig levenspatroon aan te nemen.

PVV
De PVV is tegen het gedoogbeleid, de partij vindt dat inmiddels bewezen is dat het beleid niet werkt. Het onderscheid tussen hard- en softdrugs moet verdwijnen. De partij noemt onder andere drugstoerisme als een van de nadelige gevolgen van het gedoogbeleid. De PVV wil een harde aanpak van drugscriminaliteit en staat achter het paddoverbod. Harddrugsverslaafden moeten verplicht afkicken.

GroenLinks
GroenLinks is voor de legalisering van softdrugs. De partij denkt de drugscriminaliteit hierdoor afneemt en dat de kwaliteit van drugs beter controleerbaar wordt. Ook zal de politie hierdoor minder tijd kwijt zijn aan drugsbestrijding. Harddrugs moeten verboden blijven.

D66
D66 vindt dat coffeeshops hun waarde bewezen hebben. Nu moet de teelt van softdrugs gereguleerd worden. De partij denkt dat dit een deel van de criminaliteit kan tegengaan. De volgende stap is legalisering van softdrugs, maar D66 vindt dat dit in samenspraak met het buitenland moet gebeuren.

Europa en het drugsbeleid:
Nederland is het enige land in de Europese Unie dat het gebruik van softdrugs wettelijk legaal heeft gesteld. Veel mensen zien dit als een internationaal isolement, andere zien ons als een koploper.

Toch zijn wij niet de enige die softdrugs gebruik door de vingers zien.
In België is een wet van kracht waardoor het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik niet langer vervolgd zal worden.
Luxemburg pakt sinds april 2001 alleen nog problematisch cannabisgebruik aan.
Portugal heeft aankoop en bezit voor persoonlijk gebruik van alle drugs uit het wetboek van strafrecht gehaald.
De regering van het Verenigd Koninkrijk besloot onlangs om cannabis in een lichtere klasse van de Opiumwet in te delen. Dat betekent dat de kans dat je wordt opgepakt voor het gebruiken van cannabis heel klein wordt.
Wat ook de Nederlandse drugswereld flink beïnvloed zijn de drugstoeristen, voornamelijk uit Duitsland. Veel Duitsers komen massaal naar steden als Amsterdam, Rotterdam, Venlo en Heerlen om drugs te kopen. De toeristen kopen op straat voor veel geld weinig drugs en vaak ook nog van slechte kwaliteit. De stad Venlo heeft zoveel last van drugstoerisme dat ze van plan zijn om twee drive-in drugswinkels langs de snelweg te openen, zodat de grote stroom Duitse drugstoeristen kunnen opvangen. De toeristen die vroeger naar onze steden kwamen voor cultuur komen nu voor de drugs.

6. Wat doet het buitenland tegen softdrugsgebruik?

In het buitenland is de wet veel strenger en zijn de straffen erg hoog (soms zelfs de doodstraf) In de meeste landen ben je altijd strafbaar als je in het bezit bent van drugs.
Om je het idee te geven noem ik wat wetgevingen uit het buitenland:

- België:
In België is er geen gedoogbeleid ten aanzien van drugs. Zowel het bezit van softdrugs en harddrugs, de handel en de koop zijn strafbaar. Er zal altijd een proces-verbaal worden opgemaakt ook in geval van een hele kleine hoeveelheid softdrugs. De drugs zullen altijd in beslag genomen worden.
Hoewel België wat milder begint te worden ten aanzien van het eigen gebruik van softdrugs is nu op dit moment alle druggebruik nog steeds voor de wet verboden.


- Canada:
In Canada is er geen gedoogbeleid.
Daar zijn softdrugs en harddrugs verboden. Voor het bezit van harddrugs, zoals magic mushrooms en xtc kun je maximaal een celstraf krijgen van 3 jaar. Harddrugs zoals cocaïne en heroïne in je bezit hebben kan je zeven jaar cel opleveren. Het bezit van softdrugs kan je maximaal 6 maanden opleveren.
De handel in drugs wordt streng aangepakt. Handel in magic mushrooms en xtc kan maximaal een gevangenisstraf betekenen van 10 jaar. Handel in cocaïne en heroïne zelfs levenslang. Handel in softdrugs betekent maximaal 5 jaar cel.

-Duitsland:
Als je in Duitsland wordt betrapt op bezit of gebruik van verdovende middelen zal er, hoe weinig je ook bij je hebt, altijd een inbeslagname en een aanhouding volgen.
Het is dan aan de officier van justitie en uiteindelijk de rechter hoe zwaar je gestraft wordt.
Ook in Duitsland geldt net als in Nederland dat er naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte wordt gekeken en of er al eerder contact met justitie is geweest.
In de leeftijd van 14 tot 18 jaar kun je in Duitsland naar een jeugdgevangenis worden gestuurd. Bedenk wel dat je dan nog lange tijd in Duitsland als ongewenste vreemdeling bestempeld staat, dus dat je daar voorlopig niet op skivakantie hoeft te komen.

-Engeland:
Engeland kent geen gedoogbeleid.

In de Engelse wet zijn verdovende middelen ingedeeld in klassen:
A: heroïne, cocaïne en XTC
B: cannabis
C: medicijnen
Zowel het gebruik van, als de handel in de middelen in al deze categorieën (voor categorie C geldt gebruik zonder voorschrift arts) is illegaal.
De straffen die gegeven kunnen worden variëren van een boete van 25 pond (ongeveer 36 euro) tot levenslang (25 jaar), afhankelijk van type drugs, hoeveelheid, bezit voor eigen gebruik en handel. Ook het feit of je al eerder in aanraking met drugs bent gekomen zal je straf beïnvloeden.
7. Oplossingen:

Eventuele oplossingen door betrokkene:
- Ouders: Toch is verbieden niet altijd de oplossing. Er zijn genoeg kinderen die na een goed gesprek met de ouders beseffen dat hij/zij slecht bezig is. De ouders moeten alleen niet totaal onvoorbereid zo’n gesprek aangaan, ze moeten ook informatie inwinnen zodat ze weten waar ze over praten. Ook is in een gesprek belangrijk dat je het kind genoeg ruimte geeft, zodat hij/zij ook zijn/haar woordje kan doen. Een goed voorbeeld geven als ouder is ook belangrijk. Roken afraden als ouders die veel rookt is niet erg overtuigend.
Verbieden is, bij het juiste kind, een effectieve methode om het kind van de softdrugs af te houden. Zoals ik al eerder heb opgenoemd kunnen ze het kind ’s avonds verbieden naar buiten te gaan. Ook kunnen ze het kind tijdstippen opleggen wanneer ze thuis moeten zijn, of bepaalde vriendschappen verbieden.

Als het bovenstaande niet helpt of je hebt een kind dat totaal niet luistert kun je altijd nog een psycholoog inschakelen. Een psycholoog praat met het kind over de oorzaak van het gebruik en de oplossingen, vaak neemt het kind sneller advies aan van een psycholoog dan van de ouders.
- Vrienden/familie/school:
Ook vrienden, familie en de school van de gebruiker kunnen een rol spelen in het oplossen van dit probleem. Niet alleen ouders kunnen serieuze gesprekken aangaan, ook vrienden, familie of leraren(decaan) kunnen afspraken maken.
Vaak verzuimd een drugsgebruiker van school en daardoor lijden zijn punten er onder en blijft hij/zij vaak zitten. De school kan echter ruim van tevoren melden dat hij/zij een tandje voor moet zetten om dat jaar nog te halen.
- Overheid: Het aparte is echter dat de teel van drugs, zowel soft- als hard niet is toegestaan door de wet. Nu vraag je je natuurlijk af hoe de verkopers aan hun voorraad komen als dit verboden is. Op die manier lokt de regering in Nederland dus eigenlijk een illegale activiteit uit zonder het te voorkomen.
Aan de andere kant zit hier ook een duidelijke reden achter. Hiermee proberen ze de stap van softdrugs naar harddrugs zo groot mogelijk te maken.
De overheid zet ook verschillende campagnes in zijn werk voor de preventie van drugs.
Zo bijvoorbeeld de opiumwet. Daarbij gelden voor middelen als harddrugs zwaardere straffen dan voor die van softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen.
Het politiebeleid richt zich vooral op de productie en handel van drugs. Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik geeft de politie geen voorrang.
De achterliggende gedachte is dat streng optreden tegen drugsverslaafden de problematiek eerder vergroot dan verkleint.
Ook is het verboden: meer als 30 gram softdrugs en meer als 5 weedplanten.

Handelaren (coffeeshops) hebben nog een aantal extra verboden die ik al eerder heb genoemd.
Er is op dit moment sprake over legalisering van softdrugs. Verscheidene argumenten hiervoor zijn:
• bescherming van individuele rechten;
• straffen leiden tot geweld, corruptie en misdaad;
• de verbodswetten veroorzaken misdaad;
• de reductie van het aanbod door de politie heeft gefaald;
• hoge kosten van de wetshandhaving;
• legalisatie zal niet resulteren in toename drugsgebruik;

Als laatste zorgt de overheid voor de zorg van verslaafden. Wanneer deze ertoe bereid zijn worden ze opgevangen in afkickcentra.

8. Wat vind jij van het probleem?

Ik ga niet ontkennen dat ik nog nooit een joint heb gerookt. Dat hoort bij deze tijd en generatie. Ik deed het niet om erbij te horen of om stoer te zijn. Ik deed het vooral omdat ik nieuwsgierig was waarom mensen zo innig kunnen genieten van softdrugs.

Blz.

Het softdrugs gebruik is en blijft een maatschappelijk probleem, dit kan je nooit in je eentje oplossen. Wat je wel kan doen is je directe omgeving waarschuwen voor de gevolgen van softdrugs. Ook kan je een spreekbeurt houden over softdrugs.

Wat vind jij van de aanpak door de overheid?
Het gedoogbeleid zorgt voor veel opschudding en verwarring, het komt erop neer dat softdrugs gebruikt mogen worden zolang het controleerbaar is. Ik vind het gedoogbeleid niet slecht, alleen is het niet waterdicht. De regels worden niet goed gehandhaafd, ook mede omdat ze nogal vaag zijn. Het gebruiken en/of in bezit hebben van drugs is officieel niet toegestaan, maar je wordt er niet voor gestraft. In principe mag je een kleine hoeveelheid drugs in bezit hebben, maar de precieze hoeveelheid staat niet vast.
Toch, als je de cijfers bekijkt doet Nederland het niet slecht. Ondanks de illegale/legale softdrugs hebben wij verre weg het minste aantal verslaafden in heel Europa.

Welke oplossing is volgens jou de beste?

Er zijn genoeg oplossingen die het gebruik van drugs kan tegengaan. De vraag is echter of ze ook werken. Het geheel illegaal maken van softdrugs lijkt mij geen goede oplossing. De echter verslaafde bedenken toch wel een manier om aan het goedje te komen wat de maatschappij absoluut niet ten goede is.
Ook zou het een idee zijn om een limiet voor drugs in te stellen. Wordt je met een hoger percentage aangetroffen dan zorgt dat voor een onmiddellijke arrestatie en eventueel een hoge boete.
Een andere oplossing zou het aanbieden van gratis afkick behandelingen zijn. Zo kunnen ook de armere drugs verslaafde ergens komen afkicken en vervolgens een nieuw leven beginnen.
Wat betreft het drugstoerisme, misschien een pasjes systeem waarbij je je pasje moet laten zien bij het betreden van een coffeeshop. Hierbij kunnen alleen Nederlandse burgers toegang verkrijgen tot coffeeshops. Op die manier hou je ongewenste bezoekers gemakkelijk buiten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.