Samen leven & Geloof

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1056 woorden
  • 3 februari 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Samen leven

1. Hoe ziet het gezin erin waarin jij opgroeit?
Ik heb een werkende vader en een werkende moeder. Mijn ouders zijn gescheiden en omdat mijn moeder in Amsterdam woont, woon ik bij mijn vader.

2. Schrijf minstens 10 woorden op waaraan je denkt bij het woord samenleven.
- Samenwonen - Rekeningen
- Trouwen - Werken
- Ruzie - Regels
- Kinderen - Naamwijziging
- Seks - Eigen huis

3. Er scheiden nu meer mensen van 50 jaar geleden. Hoe komt dit denk je?
Vroeger durfden vrouwen niet bij hun man weg te gaan omdat ze dan helemaal alleen stonden. De man was de kostwinnaar en als zij dan bij hem weg ging, had zij geen geld meer. Nu bestaat er de bijstandswet voor vrouwen die niet werken maar toch willen scheiden.

Geloof

1. Hoeveel procent van de mensen in Nederland gelooft? Geef ook aan hoeveel procent van de inwoners van Nederland volgens jou christen, joods of moslim is.
Ik denk dat zeker 85% van Nederland gelooft. De Islam en het Christendom hebben denk ik de meeste aanhangers. Allebei ongeveer 35%. Dat wil dus zeggen dat 15% van de Nederlanders joods is.

2. Geloof je zelf? Waarom wel/niet? En zo ja, waar geloof je in?
Ik heb veel interesse voor andere godsdiensten. Ik vind het leuk om meer over bepaalde geloven te weten te komen. Ik weet veel van de Islam, omdat mijn vriend moslim is, maar ook weet ik veel van het Christendom omdat allebei mijn opa’s en oma’s christelijk zijn opgevoed en nog steeds streng gelovig zijn. Mijn moeder is katholiek opgevoed maar ondanks dat geloof ik niet. Ik vind het heel ongeloofwaardig dat één persoon zo machtig was om de hele wereld te schapen.

3. In Nederland leven veel mensen met verschillende geloofsovertuigingen. Maak een lijstje met de gevolgen hiervan, zowel positief als negatief.
Positief
- Je uit zo je eigen mening.
- Je leeft volgens een levensstijl die bij jou past.
- Mensen leren van elkaar. Je komt dingen te weten over andere culturen.
Negatief
- Er ontstaan snel vooroordelen.
- Je denkt snel dat iedereen die bijvoorbeeld Joods is, hetzelfde doet (m.b.t. gedrag).

Verschillende Feesten:

Yom Kippur
Yom Kippur is een Joods feest. Het is het belangrijkste feest in het Jodendom. Het is de dag waarop de hoge priester de aller heiligste plaats in de tempel betreed. Daar pleit hij voor Gods volk. Voluit heet het Jom ha-Kippoeriem, wat ‘Dag van de Vergevingen’ betekend.

Eid al-Fitr (Suikerfeest)
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Eens per jaar vasten moslims een maand. Ze mogen dan van zonsopgang tot zonsondergang niks eten of drinken. Dat wordt ook wel de Ramadan genoemd. De Ramadan is elk jaar de negende maand van de maankalender. Een maand is van volle maan tot volle maan. Als afsluiting van de Ramadan vieren ze het Suikerfeest. Als eerste ga je naar de Moskee. Daar doneer je geld aan de armen en zeg je het Suikerfeestgebed op. Daarna ga je naar je familie en ga je allemaal zoete dingen eten. Je krijgt cadeautjes of geld van je familie en vrienden.

Aswoensdag
Aswoensdag is de dag na Carnaval. Het is het begin van de 40 dagen durende vastentijd van de katholieken. Op Aswoensdag laten de katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruisje van as op hun voorhoofd zetten. Het askruisje herinnert de mensen eraan dat iedereen die doodgaat, as wordt.

Holi
Holi wordt gevierd in India, Guyana, Trinidad en Nepal. Het is een twee dagen durend feest. Een andere naam voor het feest is ‘Festival of Colors’. Het brengt mensen samen. Alle verschillen verdwijnen; arm - rijk, oud - jong, man - vrouw, etc. Het centrale ritueel van Holi is het gooien en aanbrengen van gekleurd water en poeder op vrienden en familie.

Hoe geloven anderen?

Ik heb gekozen voor het Boeddhisme.

A. Maak een overzicht van de dingen die je weet of denkt te weten over deze godsdienst. Schrijf ook je vooroordelen op.
Ik weet dat hun God Boeddha heet. Hij is kaal en heel dik. Volgens mij wonen de meeste aanhangers van het Boeddhisme in Azië. Verder weet ik er eigenlijk niks van.

B. Zoek uit of de dingen die je bij A hebt opgeschreven waar zijn.
Het Boeddhisme is gesticht door Gautama Boeddha. Hij stierf op 80 jarige leeftijd. Het Boeddhisme telt ongeveer 450 miljoen aanhangers.
De officiële naam van het Boeddhisme is “Boeddhasasana”, wat “de leer van de Boeddha” betekend. De kern van deze leer is het natuurlijke principe dat de Boeddha ontdekte als resultaat van zijn zoektocht naar een einde van het lijden en de ontevredenheid.

Een citaat van Boeddha is:
Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest;
Dit is de leer van de Boeddha’s.

Het Boeddhisme heeft vijf basisregels. Ondanks dat regel 1 de basisregel is, zijn ze allemaal even belangrijk. Het doel van deze regels is om een goed leven te lijden.
1. Niet doden. Het wil ook zeggen dat je geen vlees mag eten. Ook wordt met deze regel bedoeld dat haat en liefdeloosheid worden veroordeeld.
2. Niet nemen wat niet gegeven is. Dat wil zeggen dat je niet mag stelen maar delen.
3. Geen seksueel wangedrag. Hiermee wordt bedoeld dat je niet mag vreemdgaan en je moet huwelijkstrouw zijn.
4. Geen onwaarheid spreken. Je mag niet liegen, maar er wordt ook mee bedoeld dat je niet mag vloeken en schelden.
5. Geen bedwelmende middelen gebruiken. Je mag dus niet in overbodige luxe leven.

Deze regels moeten dus nageleefd worden. Er bestaat een legende over een man die regels brak. Het verhaal wordt “Van het één komt het ander” genoemd:
Een monnik werd eens door een demon in een moeilijke situatie gebracht. Hij moest één van de hoofdregels van zijn godsdienst overtreden. Hij moest een dier doden, vreemdgaan of alcohol drinken. Hij kwam tot de conclusie dat alcohol drinken het minst erg was. Nadat hij alcohol gedronken had, raakte hij onder invloed en ging met een andere vrouw naar bed. Uit schuldgevoel besloot hij de volgende morgen voor haar een goede maaltijd te bereiden en slachtte daarvoor een geit.

C. Spreekt deze godsdienst je aan? Waarom wel/niet?
Aan de ene kant spreekt het boeddhisme me wel aan, alleen lijkt het me wel moeilijk. je mag namelijk een heleboel dingen niet die voor ons dood normaal zijn. je mag bijvoorbeeld geen vlees eten, niet schelden en niet in luxe leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.