Probleemschets:
Iedereen weet dat onze kroonprins, prins Willem Alexander, tegenwoordig een Argentijnse vriendin heeft: Maxima Zorreguieta. Er wordt een probleem gemaakt van hun eventuele huwelijk. Vele van de Nederlanders vragen zichzelf af waarom er zo’n probleem van gemaakt wordt want het is eigenlijk nergens voor nodig.
Het probleem wordt gemaakt door de regering van Nederland, dat wil dus zeggen: door de eerste en tweede kamer. Het probleem is namelijk de vader van Maxima: Jorge Zorreguieta. In 1978 was er een wurgend regime van de dictator Videla. Mensenrechten betekende toen helemaal niets meer. Voordat dat regime begon was Jorge al leider van de Sociedad Rural Argentina. Dit was een groepering die ook zo met de mensenrechten om ging zoals de dictator dat later ook deed. Hij juichte die militaire ingreep toe.
Hij behoorde tot de zogenaamde juntaleden. De vervolging van deze leden is altijd uitgebleven, dus ze hebben nooit hoeven boeten voor hun daden. Zo ook Jorge niet
Nu is het probleem gekomen dat Maxima en Alexander willen trouwen, maar vanwege de achtergrond van de vader van Maxima wordt het bijna onmogelijk gemaakt. De meeste mensen vinden dit grote onzin, want waarom zou Maxima wat met het verleden van haar vader willen? Moet hij alsnog boeten voor zijn daden die hij in het verleden heeft begaan of moeten ze dit alles laten rusten?
Er is nog steeds geen uitsluitsel over dit alles gevonden. Het grote debat in de kamers is ook nog steeds aan de gang.
Moet de vader alsnog boeten voor zijn daden? Is maxima welkom? Moet Maxima boeten, terwijl haar vader de misdaden heeft begaan? Is Jorge welkom in Nederland?
Dit zijn allemaal vragen die sommige mensen graag beantwoord zouden zien, maar of het er ooit nog van komt blijft de vraag.
Motivatie van de keuze: Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat het de laatste tijd zoveel in het nieuws is. Je hoeft onderhand de televisie maar aan te zetten of je ziet wel iets wat met deze zaak te maken heeft. Ik interesseer me voor het koningshuis en vandaar ook dat ik voor dit onderwerp gekozen heb. Het is leuk om het eens een keertje helemaal door te spitten. Het is ook wel goed om de argumenten van de partijen te lezen, want ik denk niet dat ze echt zulke sterke argumenten hebben om Jorge, en zo ook Maxima, te veroordelen. Waarom zouden Alexander en Maxima niet gewoon mogen trouwen? Als ze toch niet bekend waren geweest of niet van adel dan was het volgens mij ook helemaal geen probleem geweest. Vandaar dat ik het ook wel verder uit wilde diepen. Wat was er namelijk aan de hand geweest als het gewone doorsnee mensen waren geweest? Daarom wilde ik dit graag onderzoeken.
Standpunten van de politieke partijen: Ik heb deze kwestie vanuit verschillende stromingen en partijen bekeken.
Socialisme:
PVDA: Mocht de relatie tussen Alexander en Maxima toch uitmonden op een huwelijk, dan moet er heel zorgvuldig en kritisch gekeken worden naar de persoonlijke achtergrond van de vader van maxima Zorreguieta. De uitkomst hiervan zal zijn rol bepalen op de dag van het huwelijk (zal hij aanwezig mogen zijn of niet?). De PVDA heeft het vertrouwen, dat de regering goed oog zal hebben voor de zorgen, die bij de bevolking leeft over het verleden van de vader van Maxima Zorreguieta.
SP: Jan Marijnissen van de SP zegt: Maxima is welkom. Haar vader niet. Maxima kan aan alle mogelijke twijfel een eind maken door afstand te nemen van het Videla-regime en zich uit te spreken over mensenrechten en democratie in het algemeen. Haar vader heeft (twintig jaar na dato!) nog steeds geweigerd zijn fouten in te zien en dat publiekelijk toe te lichten. Dat maakt die hij hier niet welkom is. Volgens de SP moet Jorge Zorreguieta dus eerst zijn fouten in zien en dat ook publiekelijk te kennen geven. Dan pas zal hij welkom zijn in Nederland. Maxima moet, als ze wil trouwen, het verleden van haar vader met rust laten en zich goed uitspreken over de mensenrechten van tegenwoordig.
Groen Links: Peter van de Wijngaart zei in een mailtje aan mij: Ons standpunt over Maxima is dat er geen probleem is met het huwelijk maar wel met een eventuele aanwezigheid daarbij van de vader van Maxima. Dat is het enige wat hij erover kwijt kon en meer kon ik er verder ook niet over vinden.
Liberalisme:
VVD: De VVD-sectie heeft redenen om zich nog niet in de discussie over de relatie te mengen. De VVD wil graag de staatsrechtelijke weg bewandelen en moet daarom alles tegen elkaar afwegen. Er moet ook onderscheid worden gemaakt in de privé-sfeer en de publieke aspecten. Men vindt wel dat als prins Willem Alexander de troonopvolger wil zijn, dat hij dan niet mag trouwen met Maxima. Verder heeft de VVD nog niet echt noemenswaardige uitspraken gedaan.
D66: D66 kamerlid van Walsem heeft politieke onrust veroorzaakt in en buiten zijn partij met de uitspraak dat Maxima Zorreguieta geen koningin kan worden, omdat haar vader minister was in het Argentijnse regime-Videla. Het is ook duidelijk dat hij vindt dat Willem Alexander de troon niet mag bestijgen als hij trouwt met Maxima. Nu zijn inmiddels meerdere D66-mensen het eens met deze uitspraak. Men vindt het onmogelijk niet naar het verleden van de vader van Maxima te kijken. Het is ook niet aan de orde of Jorge Zorreguieta aanwezig mag zijn op de huwelijkse plechtigheid.
Christen-democraten:
CDA: Deze kwestie kan volgens de fractievoorzitter veel schade aanrichten aan het koninghuis. Omdat het CDA nog steeds niet de precieze feiten heeft over het regime wat er toen heeft plaatsgevonden, durven ze nog niet echt een duidelijk uitspraak erover te doen. Het CDA heeft niet echt een eigen mening. Dat blijkt uit diverse artikelen die ik heb gelezen. Zij zullen zich aansluiten bij de meerderheid van de kamer. Maar de kamers moeten geen oog hebben voor gevoeligheden in de Nederlandse samenleving met betrekking tot het regime. Men is ook bezorgd over het feit dat er veel verdeeldheid in de kamer zal zijn over deze kwestie, maar eigenlijk is er niet veel onenigheid omdat iedereen bijna wel dezelfde dingen zeggen.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden