Inleiding
Dit werkstuk hebben wij gemaakt naar aanleiding van de praktische opdracht van maatschappijleer.
Het onderwerp moest te maken hebben met massamedia. Toen wij dat hoorden was na een tijdje nagedacht te hebben het onderwerp jongerensubculturen onze eerste ingeving. Na de onderzoeksvraag opgesteld te hebben gingen we aan de slag, hierbij kwamen we allemaal dingen tegen dat het beantwoorden van onze onderzoeksvraag erg moeilijk maakte en we hebben onze onderzoeksvraag een beetje veranderd. We willen graag onderzoeken wat het verschil is tussen de jongerensubculturen bij ons op school en die op de Splitting.
Dit is onze onderzoeksvraag:
Is er verschil tussen de locatie Raai en locatie Splitting, als we kijken naar de jongerensubculturen?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we een aantal deelvragen gemaakt:
Is het zo dat dezelfde jongerensubculturen populair blijven of verandert dit steeds?
Welke jongerensubculturen komen voor op de locatie Splitting en wat zijn de kenmerken hiervan?
Welke jongerensubculturen komen voor op de locatie Raai en wat zijn de kenmerken hiervan?
Verder hebben we in ons werkstuk nog een aantal hoofdstukjes opgenomen waardoor wij hopen dat alles duidelijker wordt.
Wat zijn jongerensubculturen?
Ons werkstuk gaat over jongerensubculturen, daarom willen wij eerst uitleggen wat we daaronder verstaan.
Het mag nu gewoon lijken dat iedereeen er uit ziet zoals hij of zij wil maar dit was nog niet zo lang geleden, of deze jongeren zagen er ongeveer allemaal hetzelfde uit.
Tegenwoordig is dat anders, iedereen ziet er verschillend uit maar toch kun je al die verschillende jongeren in een aantal groepen, ook wel subculturen genoemd, plaatsen.
Wat het nou precies is, is moeilijk te zeggen. Wel kun je aangeven waarom iemand tot een bepaalde groep behoort, op die manier zullen we het dan ook proberen uit te leggen. Je hoort tot een bepaalde subcultuur wanneer je dezelfde waarden en normen hanteert, dezelfde opvattingen, overtuigingen, rituelen, gedragsvoorschriften, symbolen en tekens hebt.
Onze samenleving tegenwoordig is in veel opzichten complex, ook op het gebied van subculturen is dat het geval. Zij verenigt zoveel verschillende groepen mensen dat er nooit een volledige overeenstemming is wat betreft alle aspecten van zo’n subcultuur. Daarnaast overlappen ze elkaar eigenlijk. Een voorbeeld hiervan is de mziek, R&B is niet alleen gewaardeerd door de groep R&B-ers, maar bijvoorbeeld ook door de Costabravo’s. Een jongerencultuur is zoals de naam al zegt, geformeerd op de basis van leeftijd, vooral in de puberteit (de periode van het kind naar de volwassenheid)worden deze groepen gevormd, op het moment dat ze zelf hun geld en vrije tijd besteden.
Niet alle groepen hebben ook dezelfde strengheid qua regels. Elke subcultuur heeft andere aspecten die belangrijk zijn en zo is bij de een sieraden erg belangrijk, bij de ander maakt het niets uit wat je aan sieraden draagt.
Het doel van het vormen van zulke groepen is het verwijzen naar de eigen identiteit. Tussen vroeger en nu zitten ook nog er veel verschilen. Deze verschilen worden uitgelegd in een apart hoofdstukje.
Welke onderzoeksmethode en waarom?
Wij hebben gekozen voor de onderzoeksmethode observatie. We hadden ons zelf van tevoren voorgenomen om een enquete te maken en deze door verschillende mensen te laten beantwoorden. Na een paar vragen in de apauze aan eeen aantal leerlingen kwamen we al snel tot colclusie dat dit niet de beste methode was omdat heel veel kinderen tegenwoordig niet zo heel veel waarde meer hechten aan de subculturen en zichzelf niet graag in een bepaald hokje plaatsen maar vaak kenmerken van meerdere groepen bezitten.
Op de Splitting is wel een duidelijkere scheiding te zien tussen de subculturen maar ook hier niet duidelijk genoeg om een enquete te houden.
Daarom hebben wij gedurende ongeveer een week aan observatie gedaan. Zo hebben wij van tevoren een lijstje gemaakt met kenmerken en de subculturen en daarna ons op beide locaties begeven om te zien wat voor groepen er voor komen.
Ook hebben we geprobeerd met een aantal personen in contact te komen, dit was niet altijd even makkelijk en vriendelijk maar het is ons wel gelukt met een paar te praten.
Ook hebben wij voor observatie gekozen omdat er ook kinderen zichzelf tot een groep benoemen waar ze volgens de gegevens helemaal niet toe behoren en ook waren we er bang voor dat een enquete niet zo serieus genomen zou worden.
Vandaar dat wij toch uiteindelijk hebben gekozen voor observatie.
Maandag en woensdag zijn we naar de Splitting geweest om daar te observeren en de dinsdag en donderdag zijn we op de Raai gebleven.
Op de Splitting heerst zowieso een hele andere cultuur, als we ze wat vroegen krgen we vaak of geen antwoord of een heel stoer antwoord terug. Bij ons op school kregen we over het algemeen wat serieuzere antwoorden te horen.
Ook achteraf zijn we er van overtuigd dat dit de beste onderzoeksmethode was.
Is het zo dat dezelfde jongerensubculturen populair blijven of verandert dit steeds?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden zullen we eerst moeten vertellen welke er vroeger kwamen en welke nu.
Veel van deeze groepen stammen van elkaar af en hebben wel wat gemeen.
Vroeger waren er een aantal groepen die nu samen tot 1 gerekend worden. Zo had je bijvoordbeeld
De kuiven de kikkers en beatgroep
De soulkikkers de provo’s
De skinheads de rasta’s
De disco’s de punkers
De new weavers de metalheads
Veel van deze groepen zegt de jeugd van tegenwoordig niets meer. Van de meeste hebben ze zelfs nog nooit gehoord.
Van deze groepen herken je veel nog wel in deze huidige maatschappij. Sommige kenmerken kom je nog steeds dagelijks op straat tegen maar veel van deze groepen zijn samengevoegd tot een nieuwe groep. Natuurlijk een veel grotere groep. Als je dit tegen de mensen zegt die bij zo’n groep behoren dan zullen de meeste het hier niet helemaal mee eens zijn, ook binnen die groep bestaan weer verschillende groepen, maar er zit tegenwoordig veel minder verschil tussen dan vroeger het geval was. Door het grootste deel worden ze door de maatschappij gezien als een grote groep.
Ook zijn er een aantal culturen die altijd zijn gebleven maar wel mee verandert, je zou kunnen zeggen dat deze met hun tijd zijn meegegaan. Hiertoe behoren onder andere:
Hiphoppers alto’s
Straight-edgers skaters
House-figuren hippie’s
In de loop der tijd is er veel veranderd. Een groep mensen, die vroeger over buiten viel is nu de meest geaccepteerde groep van allemaal. Hiermee worden bedoelt de groep die vroeger de kakkers genoemd werden. Tegenwoordig bestaat deze groep nog steeds maar vroeger werd hier iets heel anders mee bedoeld dan nu.
Dit komt mede omdat geld een steeds belangrijkere rol in het leven gaat spelen. Om veel geld te kunnen verdienen heb je een bepaalde status nodig, deze wordt gevormd door verzorging. De meeste groepen van vroeger gaven oook wel veel om verzorging, maar op een hele andere manier dan nu, je zou dan kunnen zeggen dat ze er vies en onverzorgd uitzagen, maar dat was hun vorm van verzorging.
Ook zijn er grote verschillen te zien omdat de jeugd van tegenwoordeig veel meer geld te besteden heeft. Vroeger was men soms wel genoodzaakt van een oude broek een nieuwe te maken, tegewoordig koopt men een nieuwe.
Verder is de jeugd van tegewoordig veel zelfverzekereder en weten ze zelf beter wat ze willen.
Er zijn ook een aantal nieuwe groepen ontstaan die staan hieronder genoemd.
Glamourgirls costabravo’s
Kakkers goth’s
Tarkans festival
Pleiners yasmina’s
Speedfreaks R&B
Nerds Gabbers
Deze groepen ontstaan vooral omdat er iets nieuws populair wordt en mensen zich net zo willen gedragen. Wou men eerst de indruk wekken van ‘Wat boeit het mij allemaal!’ Die indruk is in deze tijd heel erg veranderd in ‘Kijk naam ij, ik hoor er ook bij, ik ben ook zo!’ Men kwam vroeger nonchalant over tegenwoordig niet meer.
We zullen van alle drie de groepen een paar wat duidelijker uitleggen
De disco’s
Dit ontstond tusen 1971 en 1974 in Nederland. Het kreeg pas echte bekendheid na de film ‘Saturday night fever.
Daarin zag je mannen met omhoog gefohnd haar met het effect van een windmachine door je haar.
De ontmoetingsplaats was natuurlijk de disco maar ook de kapper was een sociaal trefpunt.
Kenmerken waren bij de kleding broek met zeer wijduilopende pijpen, plateauszolen en hoge hakken zowel vor mannen als vrouwen. Voor vrouwen lage uitgesneden truitjes, oorbellen, strapless topjes en roolschaatsen waren hip.
Verder was make-up voor beide sekses onmisbaar. Verder stond glitter en glamour zeer hoog in het vaandel.
De muziek kwam voort uit soul en funk, de dansbaarheid stond bij de muziek voorop.
Daar draaide alles om, elke zaterdagavond helemaal uit je dak gaan op de muziek.
Verder stonden de Disco’s bekend als drank en drugsgebruikers. Vooral de druk cocaine was er populair bij deze groep. Ook was biseksualteit hip en werd ook rond deze tijd de homo’s voor het eerst normaal gevonden.
De Provo’s
Als uitspraak bij deze groep staat:
‘Happenings van anarchisten tegen het koningshuis en hasjrokende kunstenaars.’
Provo was een verzetsbeweging waarin vooral jongeren actiek waren. Prove propageerde een ‘lieve revolutie’ zonder geweld. Ze hielden regelmatig demonstraties en happenings op de Dam.
De jongens hadden lang haar en de meisjes lang stijl haa rmet een scheiding opzij en een pony, ze gebruikten weinig of geen make-up.
De provo’s waren anti-materialistisch, iets wat in onze maatschappij nauwelijks is voor te stellen, ook droegen ze ‘gedragen’uitziende of tweedehandskleren. Meisjes droegen vaak een minirokje. Verder werd later het spijker populair onder deze groep.
De muziekstijl was pop en had meer tekst dan muziek (voorlopers van de rap).
Verder werd er geen alcohol gebruikt, mar wel hasj (drug).
Straight-edgers
De uitspraak bij deze groep is:
‘I’m a person just like you but I’ve got better things to do, than sit around en fuck my head, snort white shit up my nose, pass out after shows I’ve got the straight-edgers.
Deze groep is te plaatsen in de rechtse kant van harcore punk. Losse seksuele contacten, roken, alcohol en druk zijn taboe en milieu, vegetarisme, veganisme en dierenrechten zijn erg belangrijk.
Hun hoofd was kaalgeschoren, ze hadden strakke broeken aan en meestal gympen aan de voeten, maar het meest opvallende teken was het kruis op de hand.
Deze is afgeleid van een gebruik in Amerika waar deze groep oorspronkelijk vandaan komt.
Daar kregen bij concerten de minderjarigen een kruis op de hand zondag ze geen drank konden krijgen, deze groepk oos bewust voor deze keuze vandaar het kruis. Deze groep werd vaak als agressief beschouwd en ook de muziek was ruig, je kon er ook niet gewoon op dansen, maar je moest wel op de maat meespringen.
Costabravo’s
Deze groep is vernoemd naar een mediterraan feest- en vakantieoord. Kenmerkend bij kleding zijn moderne pastelkleuren, opgerolde pijpen/ driekwartsbroeken, korte mouwen, shirt-uit-broek, instappers en gel (voor verzorgduiziende kapsels) een een etnisch kettinkje.
Meestal zijn dit de kinderen uit de wat rijkere gezinnen die zich zo kleden want om erbij te kunnen horen moe tje kleren van bepaalde marken kopen zoals Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Hugo Boss en Mags. Dit zijn naemlijk niet de goedkoopste merken.
Hun uitstraling is aroogant, playerig en zuid-europees.
De muziek waar naar geluisterd wordt is speed garage, bubbling, trance en R&B.
R&B
De kledingskenmerken uit deze groep zijn jeans, topje, bandana (soort haarband), gouden sieraden en mutsen.
De groep is vernoemd nar zwoele, zwarte muziek. Hun muziekstijl is dan ook vooral R&B maar ook bubbling en Surinaams. Bij deze groep zijn de merken w atminder belangrijk, maar DKNY en Miss Sixty zijn wel erg populair. De uitstraling is mannelijk/vrouwelijk, zelfverzekerd en stoer.
Nerds
Deze groep valt van grote afstand op. Ze geven niet om kleding of om hun haar. Kleding mag rustig 10 jaar oud zijn en hun haar kan rustig door hun moeder geknipt zijn. Het is meestal één kant op gekamd of een scheiding in het midden. De typische nerd draagt een das op een gestreept overhemd dat tot bovenaan is dichtgeknoopt.
Ze houden niet van sport, zijn erg mager en lopen slapjes. Hun schoenen zijn van een nep sportmerk. Ze besteden absoluut geen aandacht aan hun uiterlijk. Sommige mensen ergeren zich daaraan.
De meeste nerds vinden hun schoolcijfers belangrijk. Ze besteden uren aan hun huiswerk zodat ze de hoogste cijfers van de klas kunnen halen. Onderling praten ze ook veel over hun vakken zodat ze op die manier nog meer kunnen leren. Het
uiteindelijke doel is de Universiteit. En later gaan ze veel geld verdienen.
Als ze niet leren, spelen ze graag computerspelletjes. Ze houden niet van creative dingen op de computer. In de spelletjes kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten.
Nerds spelen ook vaak AD&D, Advanced Dungeon and Dragons, role-playing kaartspellen. Het is een misverstand te denken dat nerds van klassieke muziek, van folkmuziek of van top 40 muziek houden. Nerds luisteren meestal niet naar muziek. Nerds drinken pas bier als ze op de Universiteit zitten, vóór die tijd hebben ze er geen behoefte aan.
Het vreemde is dat nerd-gedrag steeds meer populair wordt. Waarschijnlijk omdat nerds veel geld gaan verdienen. Er bestaat dus nu dure nerd-kleding, die gedragen wordt door trend- en mode-gevoelige mensen. Beroemde nerds, als Bill Gates, zijn de toonaangevende figuren. Bill draagt nog steeds geen dure kleding; hij schijnt zelfs toeristenklasse te vliegen.
Hiphop
De hiphop is vooral een underground scene gebleven.
Een hiphopper is altijd netjes, ze letten goed op hun uiterlijk. Hun kleding zit meestal erg ruim. Ze komen graag bij elkaar om naar muziek te luisteren of zelf muziek te maken. Enkele populaire hiphop bands zijn: Wu Tang Clan, KRS one, South Central Cartel, Frost and Mobb deep. De muziek bevat meestal veel rap. De huidige hiphop scene bestaat grofweg uit drie grote groepen: de B-Boys (beat boys) die meestal naar concerten gaan, de Graffiti scene (meestal toekomstige kunstenaars), waarbij de muziek voor de inspiratie zorgt en de \"Oldschool-scene\" die uit een party scene bestaat die nauwe banden heeft met de gabbers. Deze groepen kunnen achtereenvolgens beschreven worden als: normaal, relaxed en rauw.
Rap is oorspronkelijk afkomstig uit de Blues. De Blues had een \"boodschap\" en er was veel samenzang. Bij Rap muziek is de gezongen boodschap vervangen door \"spreken op de maat van de beat\". Bass drums worden veel gebruikt en de zang gaat voortdurend door in één toon.
De hiphopper houdt niet van zinloze gesprekken. Er moet een interessant onderwerp zijn. Men praat niet om het praten. Bij tegenslag zijn zij nooit hopeloos, ze zien altijd een oplossing. Hoe groot het probleem ook is, ze hebben altijd het vertrouwen dat er uiteindelijk een uitweg zal zijn.
Veel hiphoppers die ik heb gesproken zijn ontevreden over de houding van de media. Negatief gedrag wordt in de media vaak benadrukt. Er wordt niet geluisterd naar de werkelijke boodschap van een Rap nummer, bijvoorbeeld over het harde leven in de ghetto\'s. Men hoort alleen de negatieve woorden in de tekst.
De hoofdgedachte van een hiphopper: wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen, respecteer iedereen en er bestaat geen probleem waar geen oplossing voor is.
De foto\'s zijn van een underground hiphop feest. Dit feest vond plaats onder een brug in Best. Ongeveer 150 flyers zijn uitgedeeld onder gevestigde hiphoppers. De meeste aanwezigen waren graffiti kunstenaars.
De gabbers
Een jeugdcultuur in Nederland die veel aandacht in de media heeft gehad (vooral ook op Internet). Gabbers zijn een zeer herkenbare groep en hebben strikte regels in hun cultuur. Een hoofdpunt is dat zij hun haar zeer kort knippen of hun hoofd helemaal kaal scheren. Buitenlanders verwarren hen vanwege dit uiterlijk vaak met neo-nazi\'s. Echte gabbers dragen trainingspakken, vaak van het merk Australian.
Een ander merk, Cavello wordt door een concurrerende groep gedragen. Een zogenaamd bomberjack (Amerikaans vliegeniers jack) behoort ook tot de kleding.
Verder gouden kettingen en sportschoenen van het merk Nike, liefst Nike Air Max. Verder zijn de meeste gabbers extreen mager.
Een trainingspak zit lekker bij het dansen. Gabbers dansen op een speciale manier op hun eigen muziek \"Hardcore\" , niet te verwarren met Hardcore rock.
Er zijn twee variaties Hardcore. De eerste heet gewoon Hardcore en de tweede Happy Hardcore. Hardcore klinkt als housemuziek, maar het aantal beats per minuut ligt veel hoger. Je moet op deze muziek heel snel dansen. Op de foto\'s zie je gabbers dansen.
Ik zal proberen de dans uit te leggen, maar het is nogal vreemd. Ze schoppen, op het ritme van de muziek hun voeten één voor één vooruit, terwijl de knieën gebogen zijn. Ze zwaaien tegelijkertijd met hun armen en wijzen met hun vinger op de maat van de muziek. De variatie zit in de manier waarop ze met hun armen en handen zwaaien. De nummers bestaan vaak uit oude hits die zeer snel en met een Hardcore beat worden afgespeeld.
Omdat de beat zo snel is, voelen de gabbers als ze aan het dansen zijn de adrenaline door hun lichaam stromen. En om niet te snel moe te worden slikken veel gabbers pillen tijdens feesten. Hoewel sommige gabbers hier niet aan meedoen, komt het op feesten toch veel voor. De meest populaire pil was XTC, maar er wordt tegenwoordig van alles geslikt.
De media hebben de gabberscene enorm opgeklopt en je ziet nu ook kinderen van 8 tot 12 jaar gekleed gaan als gabber. Je ziet ze zelfs tijdens gabber evenementen.
Een groep bekende Nederlandse acteurs is een hardcore band begonnen, genaamd Hakkuh. Deze naam betekent \"dansen als een beest\". De band is begonnen als een grap maar het werd een landelijke hit.
In de clips van Supergabber zijn Nederlandse volksliedjes bewerkt tot gabbernummers. Supergabber laat in de clip zien dat hij pillen slikt. Echte gabbers hebben de pest aan het stereotype beeld dat hier van hen geschetst wordt.
Gabbermuziek is in Nederland dus erg populair. Iedere week verschijnen nieuwe nummers en ze worden veel op televisie gedraaid. Een paar populaire hardcore bands en dj\'s: Party Animals, DJ Paul Elstak, DJ darkraver, Gabber Piet, Thunderdome part 16/17, Delerium, Rob Gee.
Gabbers zijn nauw verbonden met een groep van een paar jaar geleden, de Sjonnies en Anita\'s. Deze werden zo genoemd omdat deze namen typerend waren voor mensen die tot deze groep behoorden. Ze droegen meestal ook trainingspakken en reden rond op hun scootertjes. Veel mensen beschouwden hen als tuig vooral omdat ze er niet \"netjes\" uitzagen.
De gabbergemeenschap is een party-gemeenschap. Het hele uiterlijk van een gabber is op het dansen gericht. Het korte haar of het kale hoofd: geen haar in de ogen tijdens het dansen. Het trainingspak en de schoenen: makkelijk in de bewegingen. De vraag is hoe lang deze groep blijft voortbestaan. In de media verliezen ze al een beetje de aandacht. En platenmaatschappijen zullen misschien niet meer zoveel geld willen steken in deze jeugdcultuur. Een feestcultuur zal echter altijd blijven bestaan.
Tegenwoordig zijn er bij de subculturen veel minder strenge regels en er zijn maar weinig regels die een grote impact hebben op het sociale leven.
Tegenwoordig ziet iedereen er heel verzorgd uit, vroeger maakte de jeugd er geen probleem van een paar puisten meer of minder, tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om eruit te zien naar wat de maatschappij van je verlangt.
Jongerensubculturen
5- Praktische opdracht door een scholier
- Klas onbekend | 3174 woorden
- 22 maart 2002
- 95 keer beoordeeld
5
95
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
28.367 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Emmaly ging een tijd niet naar school: ‘Vrijwel geen energie voor andere dingen’
Horrorverhalen van het leven op kamers: 'Muizen liepen over je voeten'
Nuno en Arwa over de nieuwe bachelor ST&I: 'De perfecte combinatie'
REACTIES
1 seconde geleden