Drugs

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Cijfer 6.5
52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inleiding

Dit werkstuk gaat over het onderwerp drugs, ik zal onder andere beschrijven wat voor soorten drugs er bestaan en wat voor soort uitwerkingen ze hebben. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het mij erg interesseert, omdat het vaak op tv is en je er dagelijks mee geconfronteerd wordt. Ik vond het wel moeilijk om een geschikt onderwerp te kiezen omdat ik bijvoorbeeld de doodstraf ook heel interessant vind. Mijn broer loopt op dit moment stage bij een opvang centra voor jongeren die het verkeerde pad op zijn gegaan doormiddel van drugs te gaan gebruiken. Toen hij mij dit vertelde had ik zoiets van het is eigenlijk zo verschrikkelijk om op jonge leeftijd al verslaafd te zijn aan drugs, en hierdoor verkeerde invloed uitoefent op de maatschappij en op de mensen om je heen. Waarom raken jongeren maar ook oudere toch verslaafd en hoe komen ze eraf. Toen ik mezelf dit ging afvragen werd het mij duidelijk dat ik mijn werkstuk over drugs wou gaan doen om een antwoord te vinden op mijn vragen die hieronder staan:

Hoofdvraag: Wat verstaat men onder afkicken en drugsverslaving?

Deelvragen:  Wat voor soorten drugs zijn er en wat is hun uitwerking?  Wat zijn de risico’s van drugs op mensen die drugs gebruiken?  Wat doet de Nederlandse overheid tegen het gebruik van XTC?  Hoe komen drugsverslaafden van hun verslaving af?

Wat voor soorten drugs zijn er en wat is hun uitwerking?

Er zijn allerlei soorten drugs waar mensen verslaafd aan raken omdat het erg lekker is het geef een fijn gevoel zodat je al je zorgen vergeet. Ik zal nu één voor één een soort drug gaan beschrijven met wat voor soort werking ze hebben.

Cannabis (softdrugs)

Onder cannabis verstaan we hasj en wiet. Wiet is de naam voor gedroogde topjes van de beruchte hennepplant (cannabis sativa). Hasj wordt gemaakt van vettige bolletjes van de vrouwelijke wietplant. De bolletjes worden dan uit het wiet gezeefd en vervolgens samengeperst. Cannabis wordt het meest gebruikt in de vorm als joints. Wiet maakt high, actief en spraakzaam. Hasj zorgt voor een ontspannen, loom, zwaar gevoel. Het verschil in effect kan ontstaan door de sterkte maar ook door de invloed van een andere stof in hasj en wiet cannabidiol (CBD) genaamd. Van beide wordt je erg opgewekt je gaat je steeds rustiger en kalmer voelen. Je wordt suf en het gevoel van tijd raak je eigenlijk een beetje kwijt, waardoor een minuut wel een uur lijkt. Een opvallend gevoel van het gebruiken van wiet of hasj is de vreetkick je krijgt veel behoefte om je helemaal vol te stompen met voedsel voornamelijk zoete dingen. Ook is een lachkick mogelijk deze zijn zo erg dat zoiets wel uren door kan gaan. De negatieve effecten zijn eigenlijk doordat je waarneming verandert, je gevoelens van angst en paniek en verwarring naar boven kunnen komen. Dit kan tot gevolg hebben dat je van angst helemaal de weg kwijt raakt en vervolgens rare dingen gaat doen door bijvoorbeeld van een brug af te springen.

XTC

XTC is een drug die enkele effecten van hallucinogenen middelen combineert met de effecten van de stimulerende middelen. Dit betekent dat je erg veel energie kunt krijgen omdat je waarneming verstoord wordt hierdoor kan je een lange tijd zonder slaap of voedsel. XTC is gemaakt via een chemisch proces deze pillen hebben allerlei vormen en allerlei verschillende kleuren. XTC wordt vaak gebruikt bij houseparty’ s dit is een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Ze heten daarom ook wel uitgaansdrugs. Voorbeelden van partydrugs zijn: tabak, alcohol, cocaïne, XTC, speed en GHB. Verslaafde of gebruikers kunnen dan uren lang doorgaan met feesten zonder dat ze zich moe gaan voelen.

De werking van zo’n XTC pil begint ongeveer een half uur nadat deze geslikt wordt, de eerste effecten zijn energieker en je hebt geen last meer van gevoelens of enige honger of dufheid. Je hebt een soort vlinders in je buik en opwindend gevoel, deze gevoelens kunnen gaan lijken op meer zelfvertrouwen en een gelukkig blij gevoel. Na ongeveer 3/4 uur stopt de werking van deze XTC pil het gaat dan langzaam vervagen. Vaak komen de volgende effecten voor: misselijkheid, benauwdheid, angst en paniek en hartkloppingen.

Speed

Dit wil je ook lezen:

Speed is een verboden drug het wordt vaak gesnoven of geslikt, om in een hoog tempo te blijven functioneren op werk of te studeren of dergelijke. De concentratie neemt dus toe en vermoeidheid, slaap en eetlust nemen af. De chemische naam voor speed is ‘Methyl’ amfetamine. Speed wordt ook vaak pep genoemd het zijn voornamelijk pillen en poeders die net als XTC gemaakt worden in een laboratorium. De werking van speed begint na het gebruik van snuiven of slikken na 15 tot 20 minuten in te werken. Spieren worden dan stijf en de pupillen worden groter ook gaat het hard sneller kloppen ook droogt je mond sneller uit. De effecten van speed zijn; je gaat makkelijk en zeer vlot praten, je voelt je zeker, veel energie en is stil zitten vaak ver gezocht, ook ga je zelf heel erg snel bewegen met de kaken. Soms kan je ook zeer agressief worden en krijg je angst, na ongeveer 8 uur is het speed uitgewerkt en vervolgens kun je dan een grote dip verwachten (terugval) omdat je doodop en helemaal oververmoeid bent omdat je jezelf geen rust geven hebt. Op lang termijn zul je jezelf dus rusteloos voelen of snel geprikkeld voelen, of je voelt angst, of je verliest sneller je evenwicht maar de gevaarlijkste is eigenlijk dat je agressie in je krijgt en daardoor vreemde waanideeën krijgt.

Cocaïne

De bereiding van cocaïne bestaat uit twee stappen: van cocabladeren naar bazooka of cocapasta en van bazooka naar cocaïne. Cocaïne wordt meestal gesnoven en het is ook een verboden drug. Cocaïne geeft je een gevoel dat je alles aan kunt en ook verdwijnt de lust naar eten en vermoeidheid weer. Een paar minuten na het snuiven van cocaïne begint de werking ervan alweer: het hard gaat sneller kloppen en de pupillen worden hier ook weer groter. De effecten zijn: je voelt je opgewekt, vrolijk, en geeft ook weer het gevoel dat je de hele wereld aan kunt bij wijze van spreken. Je krijgt meer energie en zelfvertrouwen, je gaat snel praten ook kun je last hebben van hoofdpijn of duizeligheid. Cocaïne werkt een half uur tot een uur. Daarna kan je last hebben van rusteloosheid en irritatie van andere. Paddo’s

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Paddo’s zijn tripmiddelen. Vaak wordt er thee van gezet, ze worden dus meestal gedronken of gegeten maar ook gerookt. Het zijn voornamelijk paddenstoelen die als drugs gebruikt worden deze bevatten vaak de stof ‘psilocybine of psilpocine. Als je deze gebruikt gaat het ongeveer na 20 minuten werken en de duur ervan is ongeveer 3 tot 7 uur soms ook langer. De eerste twee uur is het effect het grootst, het gevoel dat je bij paddo’s krijgt is dat je het idee hebt dat je in een hele andere wereld komt. Je gaat dingen anders zien dan dat ze in werkelijkheid zijn.

LSD

LSD wordt gemaakt door een bepaalde schimmel in een laboratorium chemisch te bewerken. Voor de rest is LSD gemaakt in de vorm van pillen en papertrip. Onder papertrip verstaan we een soort papier waar een druppel LSD in zit, dit wordt dan op de tong gelegd of opgelost door een glas water. Na ruim 1 uur begint de trip z’n werk te doen en dat kan dan 12 uur duren. LSD wordt ook wel lysergeenzuurdiëthylamide genoemd. De effecten van LSD: je krijgt hallucinaties, je ziet dingen op een andere manier ook kan je snel emotioneel worden. Ook word je angst vaak uitgebreid tot paniek. De effecten van een tripmiddel kunnen nadat je het gebruikt hebt terugkomen, soms na een jaar maar ook na een maand.

Wat zijn de risico’s als je drugs gebruikt?

Niks kan je haast meer gebruiken zonder dat er risico’s aan verbonden zijn. Ook als je drugs gebruikt zijn er risico’s, drugs heeft natuurlijk slechte invloed op jezelf maar ook op de maatschappij en je medemens. Hoe meer je gebruikt hoe erger de kans is dat je lichamelijke en geestelijke schade op loopt. Het nadeel is dat je lichaam steeds meer drugs vraagt op een gegeven moment kan je niet meer zonder je bent dan afhankelijk van drugs.

Lichamelijke risico’s:

Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat je verkeerd reageert op XTC. Gebruik is nooit veilig gegarandeerd, als je XTC gebruikt kan het fatale gevolgen hebben zoals een dodelijke afloop of dat een nier of lever acuut gaan falen. XTC is zeer gevaarlijk voor mensen die al lichamelijke aandoeningen hebben zoals astma, een zwak hart, een te hoge bloeddruk, epilepsie of een suikerziekte. In warme ruimtes bestaat het gevaar van overhitting en uitdroging omdat XTC de lichaamstemperatuur verhoogt, na gebruik van drugs is het mogelijk dat je pijn in je kaak en tanden krijgt.

Psychische risico’s:

XTC kan angstaanvallen versterken, door gebruik van XTC kun je dingen gaan zeggen of doen waar ja achter spijt van hebt maar dat is dan niet meer terug te draaien. Ook is er een psychologische crisis mogelijk, het is dan van noodzaak dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen je krijgt dan bijvoorbeeld heftige paniekaanvallen. Ook kan XTC heftige moeheid veroorzaken maar ook hele heftige depressies zo erg dat het dagen lang kan duren hierdoor gebeuren vaak dingen die hele slechte invloed op de maatschappij hebben.

Een ander risico is dat een als XTC verkochte pil in werkelijkheid een andere stof bevat of een hogere dosering heeft dan dat je verwacht.

Ook kan door XTC zwangerschap verstoren het kind kan bij de geboorte bijvoorbeeld een te klein hoofd hebben of een onderwicht en langzamerhand kan er een vertraagde groei volgen.

Het is nog onduidelijk welke gevaren XTC heeft in combinatie met andere middelen. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid gaan geven welke risico’s hieraan verbonden zitten. Zolang er nog geen antwoord is, is een ieder zijn eigen proefkonijn en vooral bij regelmatig gebruik.

Wat doet de Nederlandse overheid tegen het gebruik van XTC?

De Nederlandse aanpak van de overheid speelt een belangrijke rol tegen het gebruikt van XTC, doormiddel van de volgende 3 punten wil de overheid de XTC bestrijden:

1. Bestrijding van de productie en handel. 2. Geven van voorlichting. 3. Stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.

1. Bestrijding van de handel en productie.

- Versterking van de politie. De overheid bedoelt met bestijding van de handel en productie eigenlijk de politie zij zorgen voor het gezag, de politie zal nog een hele tijd een belangrijke rol blijven spelen bij het bestrijden en het opsporen van XTC. Zo zijn er in gebieden met te veel XTC -problematiek speciale teams die bestaan uit ongeveer 100 personen zij worden ondersteund door de USD (Unit Synthetische Drugs).

- Versterking Unit Synthetische Drugs (USD). De USD is een coördinatiepunt en expertisecentrum voor de bestrijding van XTC. De USD is een samenwerkingsverband van een aantal bij de opsporing betrokken organisaties zoals politie, het openbaar ministerie, de marechaussee, de douane en de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst.

- Versterking Openbaar ministerie en de Rechtelijke macht.

- Versterking Economische Controledienst. Voor XTC zijn de grondstoffen (precursoren) nodig deze zijn legaal maar sommige moeten wel geregistreerd zijn, de Economische Controledienst controleert dit zodat onnodige producten niet het land binnenkomen.

- Versterking Douane en Marechaussee

2. Versterken voorlichting en monitoring.

- Voorlichting geven aan niet gebruikers en gebruikers. Door reclames en folders te verspreiden met de gevolgen en de risico’s van het gebruiken van drugs kunnen mensen zich beter inleven in de hoop het nooit te gaan gebruiken.

- Voorlichting aan drugskoeriers. Drugskoeriers zijn vaak onbewust van de risico's die zij lopen. Door hun voorlichting te geven en waarschuwen voor eventuele gevaren kunnen onbenullige dingen volkomen worden.

- De overheid wil maatregelen nemen om ongelukken op houseparty’s en andere feesten te verkomen.

3. Versterken van onderzoek naar de schadelijkheid van XTC.

- In de toekomst zal ook meer onderzoek gedaan worden over de schadelijkheid bij jonge volwassen bij gebruik van XTC. En of strengere maatregelen geen aanleiding geeft tot gebruik van andere soorten drugs.

- Steeds meer onderzoek wijst in de richting dat gebruik van XTC kan leiden tot een blijvende verandering in de hersenen met gevolgen voor het geheugen, de concentratie en de stemming. De overheid zal onderzoek hiernaar volledig ondersteunen en gaan versterken.

- Steeds meer onderzoek wijst in de richting dat gebruik van XTC kan leiden tot een blijvende verandering in de hersenen met gevolgen voor het geheugen, de concentratie en de stemming. De overheid zal onderzoek hiernaar volledig ondersteunen en gaan versterken.

Hoe komen drugsverslaafden van hun verslaving af?

Hulpverlening

Als je éénmaal drugs gebruikt is het lastig om er vanaf te komen. In je eentje kan je niet afkicken omdat het te verslavend is, je hebt dan hulp nodig. Als je besluit hulp te gaan zoeken moet je wel eerst weten naar welk afkick centrum je wilt gaan om hulp te vragen. Zo zijn er verschillende instellingen die drugsverslaafden willen helpen met hun drugs probleem, zo zijn er instellingen waar je gewoon binnen kunt wandelen, maar er zijn ook instellingen waar je op een wachtlijst komt. Bij de laatste is het vaak wat gespecialiseerder ze werken hier ook vaak met een intake procedure, vervolgens kijken ze hoe erg de situatie is en of de hulp die ze aanbieden bij jou past. De gespecialiseerde hulpverlening bestaat uit 2 grote delen. Een deel van de hulpverlening gebeurt bij de mensen thuis, dat wordt ook wel Extramurale hulpverlening genoemd. Bij deze hulpverlening blijft dus gewoon thuis en komen mensen die in de hulpverlening zitten bij jouw thuis. Zij kunnen je ook met een psycholoog in contact brengen die jouw adviseert wat de beste manier is om van je problemen af te komen.

Centrums van Extramurale zijn bijvoorbeeld: - Centra Geestelijke Gezondheidzorg (CGGZ) - Medische Sociale Opvangcentra (MSOC) - Dagcentra

Het tweede deel bestaat uit Residentiele opvangcentra’s waar gebruiker dus worden opgenomen. Dit wordt ook wel intramuraal genoemd, je kan in zo’n centra een korte periode blijven of een lange dat ligt aan de situatie. Je leert hier weer om respect vol en open met elkaar om te gaan en je leert er natuurlijk hoe je van drugs kan afblijven. Je zit daar met lotgenoten met dezelfde problemen die ook van hun problemen af willen je leert daar met elkaar je leven weer op orde te krijgen.

Voorbeelden van Residentiele hulp: - kortdurende therapeutische programma’s - Gemeenschappen en gespecialiseerde afdelingen in psychiatrische ziekenhuizen. - Crisiscentra

In deze centra’s kan je terecht al je wilt stoppen met het gebruik van drugs. De hulp centra’s streven het drugsvrij leven na.

Afkicken

Afkicken is een zeer moeilijk proces. Als je een keer gebruikt ben je niet zwaar verslaafd maar hoe vaker hoe erger het wordt om er vanaf te komen. Afkicken is niet alleen zorgen dat je lichaam drugsvrij wordt dat is slechts de eerste fase. Drugs werken in op je hersens ze kunnen niet meer zonder, het grootste probleem is dus de geestelijke afhankelijkheid van drugs. Alles gaat een stuk makkelijker met drugs je hersens zijn er zo aan gewend dat ze niet meer weten hoe het zonder is. Het proberen om dit probleem op te lossen is het moeilijkst van het gehele afkick proces. De meeste verslaafden zijn drugs gaan gebruiken omdat ze voor dat ze drugs gingen gebruiken al problemen hadden. Mensen in hun omgeving zien dan ook sneller dat ze problemen hebben bijvoorbeeld veel verdriet of pijn om dit te verzachten gebruiken ze drugs. Al gauw merk je dan dat je conditie achteruit gaat en bijvoorbeeld je school resultaten teleurstellend zullen zijn en vrienden zullen je in steek laten, alleen echte vrienden zullen je bijstaan. Op een gegeven moment zal je op een punt terechtkomen waarop je zegt en er vooruit komt dat je een probleem hebt en dat je hulp nodig hebt. Makkelijker gezegd dan gedaan daarom is het belangrijk je angst te overwinnen, je angst voor drugs je angst voor hulpcentra’s en dergelijke. In dit geval is het beste om met hulpverleners te gaan praten zodat je een beter beeld krijgt van het proces afkicken. Als je éénmaal clean bent moet je sterk blijven en de verleiding naar drugs af te zweren.

Begin nooit aan drugs het maakt je leven kapot.

Slot

Conclusie

Wat verstaat men onder afkicken en drugsverslaving?

Onder drugs verslaving verstaan we het afhankelijk zijn van drugs, niet meer zonder kunnen. En om van drugsverslaving af te komen moet er worden afgekickt.

Reflectie

Door het maken van dit werkstuk over drugs heb ik veel geleerd, ik heb eigenlijk nooit geweten dat de gevolgen van drugs zoveel invloed op jezelf hebben maar ook op de maatschappij en de mensen die lief hebt. Ook weet ik nu wat voor soorten drugs er zijn en wat voor werking ze hebben, en op wat voor manier je er vanaf kunt komen. Ik heb zelf nooit drugs gebruikt en doormiddel van dit werkstuk, weet ik nu heel zeker dat ik er nooit aan zal beginnen.

Bronvermelding

Sites:

http://www.drugsweb.nl/drugs/harddrugs/cocaine/wat_doet_het.html
http://www.digidrugs.nl/ http://www.ephedra.demon.nl/uitjebol/speed.htm

Boeken:

Cannabis – pim Cuijpers

Iets anders:

Folders – Jip den Haag

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.