De Telegraaf

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 475 woorden
  • 2 september 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Opdracht: telegraaf

Dit is een Po Maatschappij over de analyse van een krant. Ik heb hiervoor de Telegraaf gekozen.
Het gaat over de taalgebruik, doelgroep, opmaak en andere onderwerpen.

De Telegraaf

Het taalgebruik:
vrij eenvoudig, omdat de mensen die deze krant lezen geen behoefte hebben aan ingewikkelde teksten. Het taalgebruik is normaal.
Advertenties: daar vergaard deze krant inkomsten van, want van alle kranten heeft deze krant de meeste advertenties. Het is nodig om mensen via de krant met koopjes te interesseren. Van elk onderwerp of dienst wordt er een rubriek van gemaakt.
Opmaak: is duidelijk en overzichtelijk, belangrijke onderwerpen worden in grotere koppen aangegeven dan de iets minder belangrijke.

Keuze van onderwerpen op de voorpagina:
is duidelijk groot.
De koppen moeten doeltreffend zijn dus in dit geval wat meer schokkend nieuws om de aandacht te trekken. Het reclameblok verwijst ook naar een nieuws bericht, familie Vos uit Brabant wint hoofdprijs en daaronder reclame over de staatsloterij.

Keuze van onderwerpen in de krant:
de achtergrond informatie is niet uitgebreid. Het onderwerp op de voorpagina wordt meestal verder in de krant uitgelegd, maar heel summier.
Dan wordt er nog een horoscoop ( dagelijks) bijgehouden en wat spelletjes voor vermaak.

Inhoud
: er wordt toch uitgebreider geschreven over het binnenlandse nieuws en er is een duidelijk verschil tussen interessant nieuws en roddelnieuws, bijvoorbeeld “Privé” en “Vrouw”.

Opleiding schrijvers:
de krant is een van de meest verkochte kranten in Nederland. Dus ik denk dat de opleiding van de schrijvers vooral een commerciële opleiding is.

Profiel van de lezer:
de meeste mensen die deze krant kopen hebben veelal interesse in de advertenties.Het zouden particulieren kunnen zijn die opzoek zijn naar koopwaar, auto’s, huizen, reizen en werk. Daarnaast zijn het middenstanders die ook op zoek zijn naar producten die ze interesseren.
Er is ook een groep mensen lager geschoolden die vóór hun werk de krant doornemen op zoek naar sensationeel nieuws. Een kleinere groep mensen die alle kranten doornemen.
De leeftijd: varieert dan vanaf 16 tot 60 jaar.
Het inkomen: is van de lagere werkende klasse t/m het inkomen van de middenstanders.1400 euro bruto per maand t/m ± 5000 euro per maand.

Interesse van de lezer:
zij willen sensationeel nieuws en kort en bondig op de hoogte gehouden worden van de actualiteiten.
Of ze hebben te weinig tijd ( vanwege de hoge werkdruk ) of hun scholing is te laag om dieper op het onderwerp in te gaan. Er is een groep lezers die zich alleen richt op de advertenties en geen behoefte hebben aan ander nieuws uit deze krant.

Politieke en/of maatschappelijke overtuiging in deze krant:

De mensen hebben een populistische (volkse) opvatting over de gang van zaken in de politiek. Bijvoorbeeld alle criminelen zijn Marokkanen, allochtonen zijn de bron van hun economische teruggang en de strafrechtzaken bijvoorbeeld zijn van een smeuïg karakter. Mensen met een sensatie drang lezen deze krant graag.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.