Hoofdvraag, deelvragen en inleiding.
Wat verstaan we onder criminaliteit? Wat zijn de oorzaken van criminaliteit? Waar komt criminaliteit vooral voor? Wat wordt er aan gedaan om de criminaliteit terug te dringen? Wat kunnen we er nog aan doen om de criminaliteit terug te dringen? Antwoord op de hoofdvraag. Logboek en bronnen. Hoe komt het dat er zo veel criminaliteit is en wat kunnen we er tegen doen?
1. Wat verstaan we onder criminaliteit? 2. Wat zijn de oorzaken van criminaliteit? 3. Waar komt criminaliteit vooral voor? 4. Wat wordt er aan gedaan om de criminaliteit terug te dringen? 5. Wat kunnen we er nog aan doen om de criminaliteit terug te dringen?
We hebben voor het onderwerp criminaliteit gekozen, omdat het ons erg interessant lijkt er eens meer over te weten komen. We vinden het niet normaal dat er zoveel criminaliteit is en we wilden graag weten wat er tegen gedaan wordt en wat we er nog meer tegen kunnen doen. Het percentage mensen dat aangehouden wordt wegens strafbare feiten is onder werklozen groter dan onder mensen met een baan. Crimineel gedrag kan hier voortkomen uit frustraties, het gevoel mislukt te zijn, uitzichtloze toekomst tegemoet zien, een gebrek aan geld (bestaansonzekerheid, schuldenval en armoede), een overmaat aan ‘vrije’ tijd (verveling), het verzeild raken in gelegenheidsstructuren en omgang met verkeerde vrienden. Wij vinden dit echt erg en vragen ons dan ook af of hier niet aan kan worden gedaan. Vandaar dat we opzoek zijn gegaan naar het antwoordt op die vraag en nog andere vragen.
1. Wat verstaan we onder criminaliteit?
Alle misdrijven die in de wet staan omschreven.
Misdrijven
De meer ernstige strafbare feiten, zoals diefstal, mishandeling en moord, maar ook rijden met alcohol
Overal waar mensen met elkaar samenleven, heersen waarden en normen. Waarden zijn bepaalde principes die mensen belangrijk vinden om na te streven: eerlijkheid, vrijheid, naastenliefde, veiligheid enz. Hiervan zijn normen afgeleid. Normen zijn gedragsregels: men mag niet liegen, men mag niet roken in de klas enz. Wanneer je je niet houdt aan de geldende normen en bijv. boeren laat of dergelijke, vinden sommigen dat gewoon. Anderen zullen het onfatsoenlijk vinden. Men spreekt dan van onmaatschappelijk of afwijkend gedrag of asociaal gedrag. Iedereen kan wat dat betreft zijn eigen grenzen stellen. Wij zullen in Thema A het hebben over de maatregelen die de overheid/politie en de maatschappij kunnen treffen om asociaal gedrag te voorkomen en/of tegen te gaan.
Geregistreerde criminaliteit
De misdrijven die door mensen bij de politie zijn aangegeven of die door de politie zelf ontdekt zijn. Als iemand een misdrijf doorgeeft, doet die persoon aangifte. Het overzicht van alle aangiftes is niet betrouwbaar, omdat er soms geen aangifte gedaan wordt, bijvoorbeeld als je fiets gestolen is, of je zakken gerold zijn, je gaat er dan min of meer uit, dat je het toch niet meer terug krijgt, of dat je het ergens hebt laten liggen. Maar ook is het lastig om goed te bepalen wanneer de criminaliteit toe of afneemt, doordat de politie op het ene moment meer controleert dan op het andere moment. De opsporingsactiviteit is dan hoger.
Veelvoorkomende criminaliteit
Ook wel kleine criminaliteit genoemd. Voornamelijk voetbalvandalisme, winkeldiefstal, vernielingen en graffiti wordt hierbij gerekend.
Zware criminaliteit
Ernstige vormen van criminaliteit, zoals moord, inbraak, overvallen en verkoop van harddrugs.
Georganiseerde criminaliteit
Een bijzondere vorm, vaak duurt het erg lang voordat zo een misdaad gepleegd word, en alles is dan vaak goed uitgedacht.
Zinloos geweld
Hiermee wordt vaak bedoeld, fysiek geweld die de slachtoffers worden toegedaan wanneer zij hebben geprobeerd de daders te verbeteren.
Immateriële schade
Voornamelijk emotionele schade, bijvoorbeeld na een zeden delict, men durft dan bijvoorbeeld niet meer ‘s avonds over straat, of na een inbraak voelt men zich niet meer veilig in eigen huis. Deze schade is niet in geld uit te drukken.
2. Wat zijn de oorzaken van criminaliteit?
• Het gezin:
In het gezin wordt de basis voor het maatschappelijk functioneren voor mensen gelegd. Vooral het socialisatie proces is voor het latere gedrag erg belangrijk. In deze periode krijgt het kind bepaalde waarden en normen mee. Het leert ook hoe het zich moet aanpassen aan de samenleving, en op welke manier het met mensen kan omgaan.
In het algemeen wordt verondersteld dat als dit proces goed verloopt je later makkelijker sociale contacten maakt, en minder kans hebt om met justitie in aanraking te komen. Het gebrek aan sociale controle binnen het gezin wordt steeds vaker genoemd als oorzaak voor asociaal en crimineel gedrag. Het hangt samen met de stijging van het aantal echtscheidingen en probleemgezinnen, en met de minder strenge gedragsnormen. Jongeren gaan in het algemeen sneller hun eigen weg dan vroeger, en kiezen eerder hun eigen levensstijl.
Als gevolg hiervan kunnen bepaalde gebreken en leemtes in de opvoeding ontstaan,
die weer tot gevolg hebben dat er meer of minder ernstige gedragsstoornissen
optreden.
• Buurt, school en leeftijdsgenoten:
De invloed van deze drie factoren bepaalt mede de kans op asociaal gedrag. Jongeren
die op school mislukken, lopen een grotere kans het verkeerde pad op te gaan en
asociaal te worden. Kijken we naar het contact met leeftijdsgenoten, dan is veel
asociaal gedrag en jeugdcriminaliteit zoals agressie en vernielingen het gevolg van
groepsgedrag en stoer doen. In jongerengroepen kunnen normen en waarden zijn die tegen de algemene gedragsregels in gaan.
In de buurt is de sociale controle, net als binnen het gezin, veel minder geworden: de mensen letten minder op elkaar. Dat de sociale controle in de buurt veel minder is geworden komt doordat we in steeds grotere woonwijken en flats zijn gaan wonen. Door die afgenomen sociale controle is er meer gelegenheid tot afwijkend gedrag (asociaal en crimineel gedrag).
- de samenleving als geheel:
Ongelijke verhoudingen, druggebruik, kleine pakkans en een ontoereikende
wetgeving.
• Verslechterende buurten
Doordat de buurten steeds groter en onoverzichtelijker worden, is er meer gelegenheid voor criminaliteit. Of je nou in een rustige woonwijk woont met tien rijtjeshuizen, of in een grote stad met een hoop flats en gigantische woonwijken. Je kunt op je handen natellen dat de criminaliteit in de stad dan veel groter zal zijn. Daar zijn zo veel mensen, niemand let meer goed op elkaar.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
de manier van aanpakken die jij hier ziet is niet echt een oplossing. als je een krimineel kent en begrijpt, begrijp je dat hoe meer maatregelen er genomen worden. hoe slimmer de criminelen worden
8 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Heb je ook bronnen?
6 jaar geleden
Antwoorden