American History X (1998)

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 493 woorden
  • 23 januari 2010
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 12 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
American History X
Het is een erg aangrijpend verhaal waarin twee broers, Derek en Danny, na de dood van hun vader een heftig leven leiden. Dit komt vooral door de sterke racistische gedachtes die door de vader bij de jongens zijn ontstaan. Doordat hun vader vermoord is door een zwarte zijn deze gedachtes nog sterker geworden. Deze dood was een belangrijk keerpunt in Danny’s leven. De vooroordelen die hierdoor tot stand zijn gekomen zijn:
- zwarten zijn minderwaardig aan blanken.

- Derek dacht dat zwarten voor een misdaad een lagere straf kregen dan als een blanke dezelfde misdaad zou plegen.
Cameron had ook een sterke invloed op de gedachtes van Derek en Danny. Volgens de groep van Derek hebben de zwarten een slechte invloed op de samenleving. Ze doen er dan ook alles aan om dit te uiten. Zo valt de groep van Derek een winkel binnen die onder leiding is van zwarten en vroeger van blanken.
Naar aanleiding van een gewonnen basketbalwedstrijd door de blanken, nemen de zwarten wraak door de auto, die van Derek’s vader was geweest, te stelen. Derek vermoordt de zwarten die hun auto stalen. Door deze misdaad belandt hij in de gevangenis.
Doordat Derek in de gevangenis moet samenwerken met een zwarte ziet hij in dat de zwarten helemaal niet zo slecht zijn als hij dacht. De blanken randden hem aan in de gevangenis en hierdoor ziet hij dan ook dat blanken ook niet zo’n goede mensen zijn als hij dacht. Deze gedachtes zijn een ander belangrijk keerpunt in zijn leven.
Sweeney komt Derek opzoeken in de gevangenis. Hij vertelt dat de groep van Derek steeds meer aanhangers krijgt en dat Danny er nu ook bij hoort. Sweeney wil dat Danny en Derek op het rechte pad komen, en stoppen om bij de racistische groep te horen. Want dit veroorzaakt een hoop problemen. Derek smeekt Sweeney om hulp, Sweeney wil dit alleen doen onder de voorwaarde dat Derek zijn leven verbeterd. Hij spreekt Derek als een soort vader aan en vervult dus eigenlijk een soort ‘vader’-rol. Derek houdt zich aan de belofte. Als hij uit de gevangenis komt vertelt hij het leven in de gevangenis en een aantal gebeurtenissen uit het verleden aan Danny en gaat bij de racistische groep weg. Danny vertelt hem over het werkstuk dat hij moet maken voor Sweeney. Hij eindigt met een citaat die tevens ook de boodschap van het verhaal is: haat en woede zijn overtollige bagage voor het leven, heb geen vijanden maar houd ze te vriend.
Wij vonden het een goede en aangrijpende film. De moord op Danny was een verassend einde, dit maakte duidelijk hoe erg de situatie werkelijk was. Vervelend was dat het een open einde was. We zijn erg benieuwd hoe het afloopt met Derek en de rest van de familie. Ook vinden we dat acteurs zich goed konden inleven in de rol de verschrikkelijke situatie die in de film naar voren wordt gebracht.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "American History X (1998)"