Alcohol

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 4306 woorden
  • 26 september 2003
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 6
110 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Alcohol, wie drinkt het eigenlijk niet? Jongeren zien hun ouders drinken en kijken naar de verleidelijke drankreclames op de TV, niet alleen het beeld wat ze krijgen van drank is verleidelijk, ook de smaak. De mixjes, shooters etc. gaat er werkelijk in als limonade én je voelt je er lekkerder, losser en zelfverzekerder door. Wat wil je als onzekere puber nog meer, zeker als je op versiertoer gaat. Gemiddeld drinken jongeren 10 à 15 glazen alcoholhoudende drank, daar lijkt niets mee mis. Maar het worden steeds meer glazen, en meer, voordat je het weet drinken ze teveel als goed voor hen is en gaat het lichaam eraan lijden. En zie dan maar eens van de drank af te komen…

Wat is alcohol? “Al-co-hol m –en stof die uit allerlei grondstoffen, bijv. suikers wordt bereid als een bestanddeel van genotmiddelen, als oplos-, ontsmettingsmiddelen enz.” (bron: Wolters Nederlands) woordenboek)

Alcohol is een vloeibare stof die op het eerste gezicht lijkt op water, het bevat geen kleur, geen smaak en of geuren. Als je alcohol in de zuiverste vorm zou drinken, zou je het niet eens weten. Tenminste als je je brandende mond, slokdarm en maag wegdenkt want alcohol is een zeer brandende en brandbare stof. Alcohol is alleen sterk verdund te drinken en is goed oplosbaar in water, ook wordt het gemakkelijk opgenomen in het bloed en dus wordt de stof ook snel verspreidt over het gehele lichaam. Het kan het lichaam als het ware vergiftigen en kan met een overdosis de dood tot gevolg hebben. Het tast dus het lichaam aan, lichaamscellen worden beschadigd en worden vervolgens door het lichaam zelf afgebroken, het probeert het lijf schoon en gezond te houden en daar passen geen beschadigde cellen in. De scheikundige naam van de alcohol die wij drinken is ethylalcohol of ethanol, oftewel C2H6O. Het wordt gewonnen uit de gistende suikers in vruchten of uit zetmeel van granen, in sommige landen heeft men het voor elkaar gekregen om alcohol te winnen uit steenkool, hout, petroleum en andere gelijkwaardige stoffen. Deze synthetische alcohol soort wordt methylalcohol genoemd en is gevaarlijker om te drinken als de natuurlijke alcohol. Wij gebruiken alcohol voor verschillende doeleinden. De dokter gebruikt het als ontsmettingsmiddel om wonden schoon te maken. In het huishouden gebruiken wij dagelijks spiritus om iets te verwarmen zoals een fonduepannetje of om iets schoon te maken. Mannen besprenkelen hun hals na het scheren met de vaak prikkelende aftershave, terwijl vrouwen zichzelf in een waas van eau-de-cologne wanen. Zoals je ziet gebruiken wij bij veel van onze bezigheden alcohol, maar waar we alcohol het meest voor gebruiken is voor drank. Aan het eind van de middag na een lange dag werken een biertje drinken met wat collega’s, bij het avondeten een glaasje wijn, misschien ’s avonds zelfs een verjaardag, en de klapper het weekend: vrijdagavond in een kroeg of voor de eerstejaars pubers in de Schakel of de Max, zaterdagavond hevig stappen en zondagmiddag wakker worden in de berm van de weg of met je hoofd in een emmer. Heel veel mensen drinken alcohol en men weet vaak niet dat het een gifsoort is en dat men hun eigen lichaam aan het vergiftigen is.

Hoe worden de alcoholische versnaperingen gemaakt?

Zoals in de vorige paragraaf al is genoemd wordt alcohol gewonnen uit de gisting van suikers in vruchten of zetmeel van granen. Maar als je eenmaal die alcohol uit die vruchten en granen het gehaald moet je er nog een drankje van brouwen. De meeste drankjes volgen dezelfde bereidingswijzen alleen verschillen de ingrediënten en hoeveelheden. Als de alcohol is ontrokken van de haar natuurlijke bron worden de ingrediënten toegevoegd en wordt het mengsel opgewarmd, hiermee wordt bedoeld gekookt of tot een bepaalde temperatuur gebracht om zo een optimaal klimaat voor de gistingsbacteriën te creëren, wat ook bepalend is voor de smaak. Er bestaan drie soorten alcohol: Bier: Wordt gemaakt van een mengsel van water, alcohol en gerst. Bereidingswijze: “Zie afbeelding 1. De gerst wordt vochtig gemaakt; 2. vervolgens verhit om de kiemen te doden; 3. daarna gedroogd (geëest) en grof gemalen (schroten); 5. de mout gaat in een kuip met water waarin het langzaam wordt geroerd; 5. deze vloeistof wordt gefilterd en naar de wordt ketel gepompt, hier wordt de inmiddels geëeste hop erbij gevoegd; 6. in deze gistbak wordt de wort gekoeld en tot nagisting gebracht.” (www.jellinek.nl) De smaak, kleur en sterkte wordt bepaald door de hoeveelheid van elk ingrediënt of juist het toevoegen van een nieuw ingrediënt. Bier bevat gemiddeld 5 procent alcohol. Sterke drank: “De drank die bij een temperatuur van twintig graden Celsius voor vijftien of meer volumeprocenten uit alcohol bestaat, met uitzondering van wijn.” (Bron: Drank- en Horeca wet) “Zie afbeelding, 1. de hoofdgrondstof wordt in deze silo vochtig gemaakt om te ontkiemen, zodat het zetmeel omgezet wordt in moutsuiker (maltose); 2. het kiemzaad wordt hier verhit; 3. gemalen en vermengd met warm water (het wordt dan wordt); 4. daarna wordt het gekoeld en vergist; 5. dan volgt de destillatie, waarna het eindproduct nog minstens 3 jaar moet rijpen.” (www.jellinek.nl)

Populariteit van drankjes Jongens (%) Meisjes (%) bier 79 32
mixdranken 54 70
fris 49 56
likeur 22 34
shooters 19 20
sterke drank 18 10
wijn 7 27
breezers etc. 5 2 (bron: NIPO 2001)

Wijn: Onder wijn verstaan we ook sherry en port soorten. Wijn is wat betreft de productiewijze zeer primitief, het gistingsproces waarbij de alcohol wordt gevormd wordt in principe door gezet. Na het beruchte fijnstampen van de druiven (het is niet duidelijk of dit met zweet of schone voeten wordt gedaan!) wordt de druivensap in grote eiken tonnen opgeslagen waar het zal gaan gisten door de gistcellen die van nature in de lucht zitten. Na een aantal jaar heeft de wijn zijn smaakt gekregen en kan deze gedronken worden. De gemiddelde wijn bevat 12 procent alcohol.

Eigenlijk bestaat er nog een groep, de mixdranken en shooters. De welbekende ‘Breezers’, ‘Flugeltjes’, ‘Passoa-justjes’ en ‘Baco’tjes’. Deze vallen net als bier en wijn onder zwakalcoholische drank en de percentages alcohol blijven bij deze drankjes ook onder de 15 procent. Ze bestaan uit voor gefabriceerde mixen van de bijvoorbeeld Bacardi rum, Passoa of er wordt een lekker zoet smaakje aan het beetje alcohol toegevoegd dat lekker weg drinkt.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Wat is de geschiedenis van alcohol?

Alcohol was in de dierenwereld al lang een bekend ‘product’, al lang voordat de eerste mens het ontdekte en in zijn drinken deed. Het heeft namelijk altijd bestaan in planten en vruchten, ook is er altijd alcohol in je lichaam. Je krijgt het namelijk door vruchten, groenten, vlees etc. binnen. Toch zijn dit deze kleine hoeveelheden bijna niet te meten, maar ze zullen zich altijd in het lichaam bevinden: in de lever, de hersenen, de spieren en natuurlijk in de snelweg van het lichaam het bloed. De mens kent alcohol al sinds zijn oorsprong, zo zijn er bewijzen gevonden dat er 6000 jaar voor de geboorte van Christus al bier werd gebrouwen. Men heeft namelijk een bierbrouwerrecept gevonden op een oude kleitafel uit het oude Sumerië, dit is het oudste recept wat ooit gevonden is maar men kan er vanuit gaan dat de oermens ook al alcohol kende, alleen kon deze niet brouwen of koken en moest de drank uit vruchten halen. Zo bestaat er het levende bewijs dat de apen ook alcohol kennen en drinken, zij laten vruchten van sommige bomen overrijp worden zodat deze gaan gisten, en dat er dus alcohol gevormd wordt. Na een aantal dagen als de vruchten half rottend op de grond liggen, breken de apen de vruchten open en drinken het sap uit de vrucht dat inmiddels een bepaald percentage alcohol bevat. Na het drinken van het sap uit een aantal vruchten beginnen de apen raar te schreeuwen en lopen ze een beetje slingerend rond in het oerwoud. Als de mens werkelijk familie is van de aap, dan is het bijna wel zeker dat zij dit gebruik ook kennen en dus al eeuwen alcohol kennen. Elke tijd kent ook zijn eigen soort alcohol, voor de tijd van de Grieken (800-50 vCh) dronk men vaak een soort bier of een soort gistend vruchtensap met wat alcohol erin. Deze dranken werden vaak zelf gemaakt of gebrouwen en bevatte maar weinig alcohol. Toen de tijd van de Grieken aanbrak werd wijn de populairste drank, deze drank in tegenstelling tot voor de Grieken met honderden liters tegelijk gemaakt en er waren ook veel grote wijngaard. De Grieken hadden veel feesten en dronken op al die feesten veel wijn, zo hadden ze ook een god genaamd ‘Bacchus’, de god van de vruchtbaarheid. Om hem te bedanken voor de geslaagde oogst werden er vaak grote feesten georganiseerd waarbij vele wijnvaten niet gespaard bleven. De god Bacchus kreeg hierdoor ook de bij naam ‘God van de dronkenschap’. Wijn was wel iets voor de rijke onder de mensen, de arbeiders en boeren konden dit zich niet veroorloven en dronken meestal water of melk. Dit bleef zo tot aan het eind van de Middeleeuwen (300-1500). Men begon in de Middeleeuwen zelf meer te experimenteren met drank, maar dit was verboden en je werd dan ook gestraft, je berooft namelijk de kroegbazen en de vooral monniken van hun broodwinst. Die genoten veel aanzien in de samenleving dus die mocht men niet benadelen, want stel dat je dan gestraft wordt door God en je in de hel terechtkomt? Er waren nog geen koelkasten om de drank te koelen dus moest deze snel opgedronken worden anders zou deze bederven, sommige dranken waren dan ook seizoensgebonden. Aan het eind van de Middeleeuwen nam men de destilleertechniek van de Arabieren over en kon men beter houdbare drank en hogere alcoholpercentages fabriceren. Men ontdekte dat je bier naast gerst en honing ook van de goedkope grondstoffen koren en bieten kon maken, wat de prijs van bier deed zakken waardoor bier de drank van de normale man werd omdat deze het nu ook kon kopen. Toch bleef de alcoholconsumptie laag, omdat het meer een luxe was als een ‘must’. Men had niet veel geld en moest dit dus goed besteden, pas na de Tweede Wereldoorlog vanaf 1960 begon de alcoholconsumptie sterk te groeien, men kreeg meer geld om te besteden en men wilde meer gaan ‘leven’ in plaats van geleefd worden door de regering en de kerk. Tegenwoordig is alcohol niet meer uit ons leven weg te denken, je wordt er dagelijks mee geconfronteerd, je kunt het overal krijgen en het is er in vele soorten kleuren en smaken. Alcohol drinken is nu meer een gewoonte, er wordt gemiddeld per jaar 1000 glazen per persoon in een jaar gedronken.

Wat doet alcohol met je?

Dit wil je ook lezen:

Als je alcohol drinkt gaat het via je mond door je slokdarm in je maag. Vanaf daar komt het in je bloed en je bloed verspreidt de alcohol tot in elk puntje van je lichaam. Alcohol heeft verschillende effecten op je lichaam, maar hoe onschuldig of hoe klein deze effecten ook lijken ze kunnen bepalen over leven of dood. Ten eerste verwijdt alcohol de bloedvaten, wat tot gevolg heeft dat er minder druk komt te staan op het bloed en dat je hart harder moet kloppen om het bloed naar de bestemming te pompen. Zo kost het meer energie en tijd voordat je spieren en je hersenen van bloed en zuurstof zijn voorzien, daardoor verslapen deze. Je lever, die het melkzuur dat je spieren bij inspanning produceren afbreekt, breekt altijd de meest giftige stof als eerst af, in dit geval alcohol. Een normaal glas alcohol duurt 90 minuten om uit je lichaam te krijgen, het duurt dus een aardige tijd voordat het melkzuur uit de spieren kan worden verwijderd. Een gevolg is dat je spierpijn krijgt. Door het melkzuur krijgen je spieren ook te weinig zuurstof waardoor je prestaties achteruit gaan. Je spintsnelheid neemt na twee glazen alcohol al 10% af, je sprongkracht 5,8%, je reactiesnelheid neemt af met maarliefst een halve seconde! Al na 10 minuten zijn de gevolgen van alcohol merkbaar, je wordt lossen, praat meer en anders, je beweegt anders, je reageert anders en je schat dingen anders (sterker nog: verkeerd) in. Je hebt minder controle over jezelf doordat je hersenen verdoofd zijn net als je zenuwstelsel, pijn voel je minder en je wordt na een aantal drankjes soms overmoedig. Mannen worden agressief en gaan vaak de grote jongen uithangen door weddenschappen af te sluiten, die als je de gevolgen van alcohol bekijkt een grote kans hebben op een slechte afloop met blessures of ander letsel. Vrouwen hebben in verhouding tot mannen meer lichaamsvocht en zijn dan ook sneller aangeschoten dan mannen. Je zou zeggen dat het juist anders om zou moeten, omdat de alcohol zich dan meer verdund wordt. Maar dit is onjuist, doordat het meer ‘verdund’ is duurt het langer voordat de alcohol uit het lichaam is en nog belangrijker is dat het sneller verspreid is over het lichaam, waardoor alcohol een snellere uitwerking heeft op vrouwen.Nog een raar effect van alcohol is uitdroging, je drinkt toch vocht dus hoe kun je nu uitdrogen? Als je wat gedronken hebt gaat je lichaam zweten om het gif kwijt te raken, je poriën gaan openstaan en het is net alsof je krijgt het warm. Je verliest vocht door zweten en plassen, daarnaast ontrekt alcohol vocht aan je lichaam en ontstaat er een vocht te kort wat leidt tot de welbekende ‘kater’. Vaak veel drinken kan zo zijn tol gaan eisen, maar de klachten door alcohol komen pas na vele jaren: Levercirrose: de lever is als het ware ‘versleten’ en werkt nauwelijks meer, alleen een levertransplantatie kan in dit geval je redding zijn anders ga je dood. Korsakov: dit krijgen veel mensen die jarenlang regelmatig dronken zijn, je hersencellen gaan doordat je dronken bent kapot en uiteindelijk kun je minder goed nadenken. Als je pech hebt ben je op je dertigste of veertigste al aardig dement. Dit wordt ook wel het Korsakovsyndroom genoemd. Maagbloeding: alcohol is een bijtende stof en tast slijmvliezen aan, ook je maagwand. Deze kan uiteindelijk een bloeding veroorzaken die meestal operationeel te helen is, maar de maag zal altijd een gevoelig punt van het lichaam blijven.

1-3 glazen: vrolijk – ontremd – ontspannen
Bij 0 tot 0,5 promille heb je 1 tot 3 glazen binnen een uur gedronken, je hartslag en ademhaling versnellen, je krijgt het lekker warm en je smaak, reuk gezichtsvermogen en pijnprikkels gaan achteruit. Je krijgt honger en je moet vaker naar de wc. 3-7 glazen: aangeschoten – tipsy – glaasje teveel
Een promille van 0,5 tot 1,5 heb je 3 tot 7 glazen in een uur gedronken, je stemming en gedrag verandert duidelijk, je overschat jezelf, het lijkt dat alcohol stimuleert terwijl het verdooft, je geheugen wordt minder, je coördinatie en beoordelingsvermogen lopen samen met je reactiesnelheid terug. Je krijgt last van het tunneleffect; je neemt links en rechts van je gezichtsas steeds minder waar. 7-15 glazen zat – knetterlam
Bij 1,5 tot 3 promille heb je 7 tot 15 glazen binnen 1,5 uur gedronken. Alle eerder genoemde effecten versterken, je wordt emotioneel en je zelfkritiek verdwijnt, je gezicht wordt rood en zwelt op, je pupillen worden groter en er bestaat een kans op braken. 15-20 glazen laveloos
Bij 3 tot 4 promille heb je 15 tot 20 glazen binnen 2 uur gedronken. Je zintuigen raken verdoofd, je bent totaal in de war, je bent afwezig, niets dringt echt tot je door. 20-… knock-out
Bij meer dan 4 promille heb je meer dan 20 glazen gedronken. Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand. (www.benjijsterkerdandrank.nl)

Waarom is alcohol zo verraderlijk?

Alcohol heeft op iedereen een andere werking, de een is wat sneller aangeschoten als de ander, de een drinkt de hele week door een aantal drankjes de ander alleen op feestjes. Sommige mensen drinken helemaal niets, die noemen we geheelonthouders. 20 procent van de Nederlanders is geheelonthouder, maar de meeste Nederlanders drinken wel en dan voornamelijk in het weekend. Dit geldt voornamelijk voor de jeugd, die gaat door de weeks naar school en moet ’s avonds huiswerk maken dus die hebben geen tijd voor een drankje. De wat oudere generatie die net op zichzelf gaat wonen of dat een aantal jaar doet heeft wel de neiging om eenmaal thuis een aantal drankjes te drinken, en dan meer als ‘gezond’ voor je is. Gemiddeld kunnen mannen twee à drie glazen per dag drinken zonder gevolgen, maar dit kan individueel verschillen omdat de een groter en dikker is als de ander en dus meestal meer kan verdragen. Vrouwen kunnen gemiddeld een à twee glazen zonder problemen drinken, een lager aantal door het hoger percentage lichaamsvocht dat vrouwen van nature bezitten. Voor alle volwassenen geldt dat ze minstens twee dagen in de week geen alcohol moeten drinken zodat het lichaam zich kan herstellen en zichzelf kan reinigen. Jongeren en vooral jongens hebben nogal de neiging om snel wat biertjes te drinken na het werk of na school. Alcohol is een lichaamsvreemde stof en doordat het lichaam regelmatig een bepaalde hoeveelheid hiervan binnen krijgt gaat het lichaam hier aan wennen. Bij kleine hoeveelheden alcohol is dit geen echt probleem en zal het lichaam zich snel van de vraag naar alcohol ontdoen, maar bij grotere hoeveelheden heeft het lichaam het gevoel alsof het echt een belangrijke voedingsstof mist en krijg je een soort ‘afkickverschijnselen’. Je gaat trillen, zweten, krijgt het benauwt en je voelt je stukken beter nadat je weer wat drank in je lijft hebt. Je bent dus verslaafd. Niemand staat gek te kijken als iemand een glaasje bier, cognac of een ander drankje drinkt. Drank is een algemeen geaccepteerd iets in Nederland. Drank is op zichzelf al een verleidelijk, het smaakt goed of in ieder geval eens is anders als een spaatje of een colaatje, het ontspant en het heeft een volwassen uitstraling. Het is ook overal verkrijgbaar en is redelijk betaalbaar. Dit zijn allemaal verleidingen om drank te drinken in plaats van frisdrank. Als je niet oppast en nee zegt tegen alcohol zich je ’s middags om twee uur al aan een biertje. Als je met anderen samen bent en je drinkt wat, ga je ongemerkt sneller drinken. Dat komt door dat je anderen met hun drankje ziet en zien drinken maakt drinken. Het is gezellig en het wordt alleen maar gezelliger naar mate er weer een rondje is geweest, er is ook geen reden om langzamer aan te doen of over te stappen op fris “ach, die paar drankjes extra…” Waarom zou je de stemming verpesten of jezelf buiten te sluiten door ineens fris te drinken? Iedereen drinkt alcohol. Voordat je het weet zit je elke avond in de kroeg stevig te drinken met je vrienden. Dan zijn het intussen geen paar drankjes extra maar zeven of acht meer als dat je eerst met ze dronk. Je hebt niet door dat je zoveel drinkt en je voelt je nog steeds goed. Als buitenstaanders je erop aanspreken hebben ze natuurlijk ongelijk, “wat weten zij er nou van?” De gevolgen zijn dat je flink aankomt, een dikke kop en nek krijgt en drinken wordt steeds meer een gewoonte. Je kan problemen krijgen met je hart, lever, maag en je bloedvaten. Pas als het te laat is realiseer je dat je op de verkeerde weg zit, een weg die hard naar beneden gaat. Het is moeilijk om zelf in te schatten of je echt veel drinkt, zeker als je omgeving dit ook doet. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om eens na te gaan of nu (te)veel drinkt ja of nee. 1. Drink ik elke dag wel eens? 2. Drink ik dan lekker door? Zo’n glaasje of twee/drie. 3. Vind ik eigenlijk dat ik wel wat teveel drink? 4. Vinden anderen misschien dat ik teveel drink? 5. Drink ik in gezelschap meestal meer dan anderen? 6. Heb ik wel eens geprobeerd minder te drinken? 7. Bedenk ik – zo gedurende de dag – steeds meer vaste momenten waarop ik een drankje kan pakken? Bij de lunch bijvoorbeeld? Voor het avondeten, na de koffie? Een slaapmutsje? 8. Kan ik makkelijker tegen drank dan vroeger? 9. Drink ik tegenwoordig vaker in mijn eentje? 10. Drink ik wel eens door? Eet ik dan minder? Sla ik wel eens een maaltijd over? 11. Heb ik de laatste tijd wel eens lans van mijn maag? 12. Heb ik ’s morgens wel eens trillende handen en mag een drankje dan helpen?

Alcohol heeft op iedereen een andere werking, de een is wat sneller aangeschoten als de ander, de een drinkt de hele week door een aantal drankjes de ander alleen op feestjes. Sommige mensen drinken helemaal niets, die noemen we geheelonthouders. 20 procent van de Nederlanders is geheelonthouder, maar de meeste Nederlanders drinken wel en dan voornamelijk in het weekend. Dit geldt voornamelijk voor de jeugd, die gaat door de weeks naar school en moet ’s avonds huiswerk maken dus die hebben geen tijd voor een drankje. De wat oudere generatie die net op zichzelf gaat wonen of dat een aantal jaar doet heeft wel de neiging om eenmaal thuis een aantal drankjes te drinken, en dan meer als ‘gezond’ voor je is. Gemiddeld kunnen mannen twee à drie glazen per dag drinken zonder gevolgen, maar dit kan individueel verschillen omdat de een groter en dikker is als de ander en dus meestal meer kan verdragen. Vrouwen kunnen gemiddeld een à twee glazen zonder problemen drinken, een lager aantal door het hoger percentage lichaamsvocht dat vrouwen van nature bezitten. Voor alle volwassenen geldt dat ze minstens twee dagen in de week geen alcohol moeten drinken zodat het lichaam zich kan herstellen en zichzelf kan reinigen. Jongeren en vooral jongens hebben nogal de neiging om snel wat biertjes te drinken na het werk of na school. Alcohol is een lichaamsvreemde stof en doordat het lichaam regelmatig een bepaalde hoeveelheid hiervan binnen krijgt gaat het lichaam hier aan wennen. Bij kleine hoeveelheden alcohol is dit geen echt probleem en zal het lichaam zich snel van de vraag naar alcohol ontdoen, maar bij grotere hoeveelheden heeft het lichaam het gevoel alsof het echt een belangrijke voedingsstof mist en krijg je een soort ‘afkickverschijnselen’. Je gaat trillen, zweten, krijgt het benauwt en je voelt je stukken beter nadat je weer wat drank in je lijft hebt. Je bent dus verslaafd. Niemand staat gek te kijken als iemand een glaasje bier, cognac of een ander drankje drinkt. Drank is een algemeen geaccepteerd iets in Nederland. Drank is op zichzelf al een verleidelijk, het smaakt goed of in ieder geval eens is anders als een spaatje of een colaatje, het ontspant en het heeft een volwassen uitstraling. Het is ook overal verkrijgbaar en is redelijk betaalbaar. Dit zijn allemaal verleidingen om drank te drinken in plaats van frisdrank. Als je niet oppast en nee zegt tegen alcohol zich je ’s middags om twee uur al aan een biertje. Als je met anderen samen bent en je drinkt wat, ga je ongemerkt sneller drinken. Dat komt door dat je anderen met hun drankje ziet en zien drinken maakt drinken. Het is gezellig en het wordt alleen maar gezelliger naar mate er weer een rondje is geweest, er is ook geen reden om langzamer aan te doen of over te stappen op fris “ach, die paar drankjes extra…” Waarom zou je de stemming verpesten of jezelf buiten te sluiten door ineens fris te drinken? Iedereen drinkt alcohol. Voordat je het weet zit je elke avond in de kroeg stevig te drinken met je vrienden. Dan zijn het intussen geen paar drankjes extra maar zeven of acht meer als dat je eerst met ze dronk. Je hebt niet door dat je zoveel drinkt en je voelt je nog steeds goed. Als buitenstaanders je erop aanspreken hebben ze natuurlijk ongelijk, “wat weten zij er nou van?” De gevolgen zijn dat je flink aankomt, een dikke kop en nek krijgt en drinken wordt steeds meer een gewoonte. Je kan problemen krijgen met je hart, lever, maag en je bloedvaten. Pas als het te laat is realiseer je dat je op de verkeerde weg zit, een weg die hard naar beneden gaat. Het is moeilijk om zelf in te schatten of je echt veel drinkt, zeker als je omgeving dit ook doet. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om eens na te gaan of nu (te)veel drinkt ja of nee. 1. Drink ik elke dag wel eens? 2. Drink ik dan lekker door? Zo’n glaasje of twee/drie. 3. Vind ik eigenlijk dat ik wel wat teveel drink? 4. Vinden anderen misschien dat ik teveel drink? 5. Drink ik in gezelschap meestal meer dan anderen? 6. Heb ik wel eens geprobeerd minder te drinken? 7. Bedenk ik – zo gedurende de dag – steeds meer vaste momenten waarop ik een drankje kan pakken? Bij de lunch bijvoorbeeld? Voor het avondeten, na de koffie? Een slaapmutsje? 8. Kan ik makkelijker tegen drank dan vroeger? 9. Drink ik tegenwoordig vaker in mijn eentje? 10. Drink ik wel eens door? Eet ik dan minder? Sla ik wel eens een maaltijd over? 11. Heb ik de laatste tijd wel eens lans van mijn maag? 12. Heb ik ’s morgens wel eens trillende handen en mag een drankje dan helpen?

Wat wordt er gedaan om alcohol misbruik te voorkomen?

“Mis-bruik o –en 1 verkeerd gebruik; 2 overdadig gebruik;” (Bron: Wolters Nederlands woordenboek) Alcohol misbruik is dus het verkeerd gebruiken of te veel gebruiken van alcohol, dit wordt voornamelijk door jongeren gedaan als zij uitgaan. Jongeren denken vaak “lang leve de lol” en dat het met dat alcohol wel mee zal vallen. Er zijn daarom diverse regels, wetten en stichtingen opgericht om dit beeld te veranderen. Men probeert het drinkgedrag van jongeren te veranderen omdat alcohol op jonge leeftijd de groei en gezondheid van iemand nog meer kan schaden als van een volwassene. Als je nog niet volgroeid bent, beslaan de hersenen een groter percentage van je lichaam, van een kind van drie nemen de hersenen een kwart van het lichaam in beslag, van een twaalfjarige een zesde en van een volwassenen een achtste. Als eerste mag je pas zwakalcoholische drank kopen als je zestien jaar bent en pas vanaf je achttiende sterke alcoholische dranken, dat zijn alle dranken die meer als vijftien procent alcohol beslaan. Als een verkoper of barman zich niet aan deze regels houdt is hij strafbaar, ook als hij iemands leeftijd verkeerd inschat. Verkoopt hij toch aan iemand die niet de vereiste leeftijd heeft en de verkoper wordt betrapt, dan kan hij een fikse boete verwachten. In de alcoholbranche spelen drie stichtingen een belangrijke rol: de STIZA, de STIVA, en de Reclame Code Commissie (een overheidsorgaan). De STIZA staat voor Stichting Zelfregulering Alcoholbranche. Deze is als het ware de bond van de alcoholbranche, ze houdt contacten met de brancheorganisaties, de overheid etc. Ze verzorgt de branche en lost conflicten op. De STIZA is door de verschillende brancheorganisaties in het leven geroepen om zo meer een eenheid te vormen met betrekking tot problemen en regelgeving. De eisen en regels die de STIZA weergeeft hoeven niet gevolgd te worden, ze zijn volledig vrijblijvend. De STIVA staat voor Stichting Verantwoordt Alcoholgebruik. Deze stichting is net als de STIZA volledig vrijblijvend en haar partners hoeven hun regelgeving niet te volgen. De STIVA verzorgt voornamelijk projecten die een andere kijk geven op alcohol gebruik, zoals de campagne “Geniet, maar drink met mate”, “Drank maakt meer kapot dan je lief is” en “Bob jij of Bob ik?”. Dit zijn de drie meest bekende projecten van de STIVA. Ze probeert de drinker en dan in het bijzonder de jonge drinker verantwoordt met alcohol om te laten gaan. De STIVA wil geen negatieve reclame maken ten opzichte van de drankmerken, want dat zijn haar partners. Ze wil het alcoholgebruik niet uitroeien, maar wil de mens aan denken zetten. De Reclame Code Commissie is een overheidsorgaan wat alle reclames controleert en beoordeeld of deze uitgezonden mogen worden. De Reclame Code Commissie heeft in samenwerking met de STIVA de ‘Reclame Code’ voor de alcoholbranche geschreven. Hieronder volgen artikel een, twee en negen uit de originele Reclame Code voor Alcoholische Drank per 1 januari 2002: ● “Aangezien onverantwoord gebruik van alcoholhoudende drank problemen met zich kan mee brengen, is terughoudendheid in alle reclame voor deze drank geboden. Reclame voor alcoholhoudende drank mag geen overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie vertonen, suggereren of stimuleren.” ● “Reclame voor alcoholhoudende drank mag onthouding van alcoholgebruik of matig alcoholgebruik niet op een negatieve manier uitbeelden, noch mag reclame voor alcoholhoudende drank zich afzetten tegen enige niet-alcoholhoudende drank.” ● “Reclame voor alcoholhoudende drank mag niet suggereren dat consumptie van alcoholhoudende drank lichamelijke of geestelijke prestaties verbetert.” Als een reclame de code overtreedt krijgt de overtreder een aanbeveling die op drie manieren kan worden aangedaan: onderhands (alleen de betrokken partijen weten van de aanbeveling), openbaar (via de pers of een ander media) en beperkt openbaar (zonder bekendmaking van de naam van de partijen).

De overheid en de maatschappij is dus wel degelijk begaan met het lot van de jongeren, of eigenlijk de ‘lol’ van de jeugd. Ze proberen via diverse campagnes al jarenlang het alcoholgebruik van jongeren te beïnvloeden op een legale manier, zodat geen van de betrokken partijen zoals fabrikanten, ouders en de jongeren op hun gedrag wordt aangesproken of gekwetst. Het is aan de jongeren zelf. Toch helpt de maatschappij de jeugd te beïnvloeden met hun keuzes, door bijvoorbeeld de leeftijd waarop alcoholische versnaperingen gekocht mogen worden te verhogen. Hierdoor wordt de nog kwetsbare en makkelijk beïnvloedbare jeugd beschermd tegen een deel de verleidingen van het volwassen leven. Toch is er relatief makkelijk aan alcohol te komen, of je nu de goede leeftijd hebt of niet. Er komt dan ook een steeds sterkere controle op de verkoop van alcohol en naar alle waarschijnlijkheid zullen wij over een aantal jaren dezelfde regels hebben met betrekking tot alcohol als in de Verenigde Staten. Toch ben ik tot de conclusie gekomen dat alcohol de jeugd niet kapot maakt, tenminste als deze alleen in het weekend drinkt en niet de gehele week. Het zijn niet de korte termijn effecten waarvoor men bang moet zijn, iedereen zal of heeft wel eens gekotst van de alcohol en iedereen zal wel eens een kater hebben. Persoonlijk ben ik van mening dat je het een keer moet ervaren om er over te kunnen praten, maar nog belangrijker om te weten hoe het niet (meer) moet! Het zijn de lange termijn effecten waarover men zich zorgen moet maken, die zich ontwikkelen door langdurig of zelfs zeer regelmatig veel alcohol te gebruiken. Dan begint de drank het lichaam aan te tasten, en zoals mijn moeder altijd zegt “overal waar te voor staat, is ongezond”. Het is dan ook niet de jeugd die kapot zal gaan aan drank, het zullen de jongvolwassenen zijn die problemen zullen krijgen en als zij deze niet oplossen zullen zij er zeker aan kapot gaan. Gelukkig leert men op jonge leeftijd het snelst en kunnen we de jongeren behouden om dergelijke fouten te maken.

REACTIES

T.

T.

leuk !

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.