Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tweede fase

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 3480 woorden
  • 12 mei 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

lgemeen:

In het kader van L.O. Tweede Fase moet elke leerling in de 4e klas een werkstuk maken, wat inhoudelijk  betrekking heeft op “ Bewegen en Gezondheid” en “Bewegen en Samenleving”.  De bedoeling is dat jij in je werkstuk uiteenzet hoe belangrijk  bewegen (en daarbij ook de gymles op school) voor jou in het verleden was, nú is en welke plaats “bewegen” in je nabije toekomst krijgt.

Werk daarvoor de vragen/items aan de achterkant van deze brief zorgvuldig en overzichtelijk uit (vraag herhalen en daaronder meteen jouw uitwerking).

Studielast: ongeveer 8 uren.

Stop deze brief bij je werkstuk.

Uiterste inleverdatum van de definitieve versie: week 13, 2015 (eerder mag ook!)

(Indien er door omstandigheden lessen L.O. uitvallen kun je  nú  dus al  beginnen)

Beoordeling van het werkstuk: cijfer moet voldoende zijn (6,0 of meer). De beoordeling van het werkstuk zal plaatsvinden aan de hand van een aantal criteria, die je hieronder kunt lezen.

VORMGEVING:

 

Onderdeel

Maximaal aantal

punten

Aantal punten

Titelblad

2

 

Getypt, enkelzijdig

1

 

Lettergrootte max. 12

1

 

Paginanummering

1

 

Illustraties

2

 

Nawoord/conclusie

1

 

Bronvermelding

1

 

Opgeborgen in map

1

 

 

INHOUD:

 

Onderdeel

Maximaal aantal

punten

Aantal punten

Inhoud van gekozen onderwerp

75

 

Nawoord / slotconclusie

15

 

 

Opmerkingen:

 

 

 

Totale beoordeling:

 

 

Paraaf docent:

Welke rol speelde bewegen in jouw leven tot nu toe?

Van  kleins af aan deed ik bewust en onbewust aan gezond bewegen. Ik zat op zwemles en op judo. Dat waren de grootste twee componenten van het bewegen in mijn kindertijd. Veel was er niet. Ik woonde namelijk tegenover de school, dus dat was bewegen op het minimaal. Wat naar school gaan betreft. Zwemles heb ik een tijdje gedaan en behaalde 3 diploma’s. Die heb ik heel snel gehaald, alhoewel ik op het moment een nogal slechte zwemmer ben. Ik ben heel langzaam in het water. Nog langzamer dan op land. En de techniek ben ik volgens mij allang verleerd. Zwemmen heb ik vroeger nooit leuk gevonden en daar is nu niks aan veranderd. Ik ben ook niet helemaal met vrije wil op judo gegaan. De eerste paar jaren vond ik het heel leuk. Ik kon het best goed en heb de groene band behaalt. Hoe ouder ik werd, hoe minder leuk ik het begon te vinden, helaas. De groep was niet leuk. Ik vond dat ze allemaal veel te strijdlustig waren en het judo iets minder serieus konden nemen. Ook was ik het enigste meisje. Op het moment zit ik op dansen. Hip hop om precies te zijn. Ik heb ook een tijdje modern gedaan. Ik ben daarmee gestopt, omdat het schoolwerk in de weg zat. Ik vind het geweldig en soms is het best moeilijk. De truc is om naar jezelf te kijken en te zien wat je verkeerd doet. Dat vind ik best wel eng. Het geeft mij soms een raar gevoel om mijzelf in de spiegel rond te zien springen. Voor de rest fiets ik heel veel. 11 kilometer naar school, 11 kilometer naar huis, dan weer 10 kilometer naar mijn wekelijkse danslessen en 10 kilometer naar scouting en weer 10 kilometer naar mijn werk en terug. Als je dit allemaal optelt kom je op een gemiddeld van 170 kilometer per week. En soms is dit zelfs een beetje meer. Ik ga er van uit dat dit genoeg beweging is. Bewegen speelt niet zo’n grote rol in mijn leven. Het fietsen doe ik, omdat het moet. En dans, omdat ik het leuk vind en er veel van hou. Bewust bewegen om in vorm te blijven of omdat het  gezond is bijna niks voor mij. Het moet puur lol zijn.

Als je kijkt naar jouw fysieke mogelijkheden (denk aan lichaamsbouw, lengte, spierkracht), welke vorm van bewegen/sporten past dan bij jou. Leg dit uit.

Mijn lichaamsbouw is nogal groot en breed voor een meisje van 1 meter 60. Ik ben, zonder te liegen over mijn gewicht, best een beetje te zwaar voor mijn leeftijd. Maar ik weet dat ik er later geen al te grote gezondheidsklachten ervan ga krijgen. Ik heb namelijk best veel spier weefsel en spieren zijn zwaarder dan vet. Niet dat ik hier mee probeer te zeggen dat ik helemaal geen vet op mijn lichaam heb. Dat heb ik vast genoeg. Ik kan soms erg verbaasd zijn over het feit hoe sterk ik soms ben. Als het nodig is kan ik dingen kapot slaan of erg zware dingen optillen zonder er veel moeite voor te doen. Dit gaat niet altijd. Als ik er echt geen zin heb is het net alsof ik even sterk ben als mijn nichtje van 3 jaar oud. Ik denk met mijn spierkracht en lichaamsbouw dat rugby een erg goede sport voor mij zal zijn. De kracht en uithoudingsvermogen heb ik. Alleen gebruik ik het bijna nooit. Als ik misschien nog op judo had gezeten, had ik een erg goede judoka kunnen zijn.

as bestaat uit verschillende l.l. met een verschillend startniveau om te komen tot beter sporten. Wordt daar op het Reynaertcollege voldoende rekening mee gehouden? Leg dit uit. Hoe kan dit eventueel verbeterd worden?

Ik vind dat er wel voldoende rekening word gehouden met de verschillende niveaus van leerlingen, want als er een nieuwe sport wordt gespeeld, wordt er vanaf het begin uitgelegd hoe het moet en wat de bedoeling is. Op die manier snapt iedereen het en kan iedereen mee doen. Wel is het moeilijk om met bijvoorbeeld de Wallenloop een goed cijfer te halen. De grens ligt erg hoog om iets te kunnen bereiken en dat is wel jammer. Het zou verbeterd kunnen worden door bijvoorbeeld meer conditietrainingen of door de norm te verlagen. Aan de andere kant is het ook wel goed dat de norm zo hoog ligt, want zo moet je meer moeite doen om goed te kunnen presteren en kan iedereen zijn sportniveau verbeteren.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Kies een sport die jouw belangstelling heeft. Geef aan welk effect training heeft op de skeletspieren en orgaansystemen als hart, bloedsomloop en ademhaling.

Omdat ik dansen als sport doe, kies ik voor deze vraag een andere sport. Dus kies ik voor baseball. Door training kunnen je skeletspieren betere prestaties leveren. Er zijn zes effecten van training. Door de toename van het hartminuutvolume wordt de snelheid van de aanvoer van zuurstof vergroot. Het hartminuutvolume betekent dat het hart in slagkracht en volume toeneemt. De aanvoer van zuurstof wordt ook vergroot door toename van de longcapaciteit en het aantal haarvaten.Hierdoor is een betere afvoer van afvalstoffen mogelijk.Door de toename van de enzymen neemt de energie voorziening in de snelle spiervezels toe. De enzymen zijn betrokken bij de anaërobe dissimilatie. Bij de stofwisseling neemt het aantal mitochondriën en de hoeveelheid enzymen in de langzame spiervezels toe². Mitochondriën zijn de dingentjes in je cellen die met behulp van zuurstof voor de energie in je lichaam zorgen. Getrainde spiervezels bevatten meer spiereiwitten (spierfibrillen) en kunnen hierdoor meer kracht ontwikkelen dan ongetrainde spiervezels.Je banden, pezen en botten worden dikker. Hierdoor neemt de kans op blessures dus af.Door training word ook je reactiesnelheid groter. Doordat snellere wegen van het zenuwstelsel zijn “ingeslepen” door oefening, krijgen getrainde spieren voorrang en daardoor kun je sneller reageren.
De effecten van training blijven bestaan totdat je stopt met trainen voor langere tijd.Ik denk dat je bij baseball en voornamelijk bij sprinten naar de honk een goede conditie moet hebben. Hiervoor moet je redelijk veel trainen. Je moet ook een redelijk snel reactievermogen moet hebben. Anders mis je de misschien de bal en dat kan je de wedstrijd kosten. Door te trainen ontwikkel je een regelmatige ademhaling en daar kun je je voordeel mee doen in wedstrijden. Je kunt ook oefenen om een regelmatige ademhaling te krijgen.Trainen helpt ook voor onder andere je hart. Je produceert adrenaline en dat is goed voor je hart. Hierdoor krijg je ook een betere bloedsomloop. En door die adrenaline en betere bloedsomloop kan je jezelf sneller bewegen.

Een goede gezondheid wordt ondersteund door een goede voeding. Beschrijf jouw  voedingsgedrag over een normale dag en wat je er eventueel aan moet veranderen om tot een gezondere levensstijl te komen.

Zet dus naast elkaar: wat eet/drink/snoep je per dag. Zit dit af tegen wat gewenst /  

gezond is en geef jouw conclusie.

Mijn voedingspatroon is erg gevarieerd. Er zijn bijna geen dingen die ik iedere dag hetzelfde eet of drink. Behalve melk en water. ’s Ochtends ontbijt ik bijna niet. En als ik dan ontbijt is het havermout of cornflakes of muesli met yoghurt. Heel soms als ik haast heb neem ik een boterham mee voor onderweg. Ik weet dat niet ontbijten ongezond is, maar ik heb ’s ochtends meestal geen honger. In de ochtendpauze eet ik meestal een koekje. Een Sultana of iets dergelijks. Deze zijn ook niet heel erg gezond. Het zit boordevol suiker en boter. In de middagpauze op school is het altijd verschillend wat ik eet. Meestal soep en kaasstengels of gewone soepstengels. Het komt ook vaak voor dat ik een broodje haal in de Spar. Soms een broodje met kaas of een saucijzenbroodje. Meestal neem ik dan toch een croissant. Als ik thuis ben met de middag eten we meestal gewoon warm. Wat ik liever heb, want ik heb een hekel aan brood. Of dit gezond is? Ik heb echt geen idee. Volgens mijn moeder is het niet ongezond. Het ligt er maar aan hoeveel en wat je eet. Als ik dan ’s middags thuis ben, heb ik meestal honger. Dan eet ik een kom soep of een kom yoghurt/vla/appelmoes. Want daar ben ik dol op. Als het dan etenstijd is heb ik meestal geen honger. En dan rond 9 heb ik wel honger en dan eet ik alsnog. Ik weet dat niet al te gezond is. Het is slimmer om het andersom te doen. Het is niet mijn schuld helaas, dan moeten ze de schooldagen maar niet zo lang maken. In het weekend is mijn eetpatroon wel stabiel namelijk.

Vertel iets over de risico’s van sporten. Verwerk daarin belasting/belastbaarheid, blessures, warming-up/cooling-down, voeding, drank, prestatiebevorderende middelen.

Sporten is goed voor je lichaam, maar het brengt ook veel risico’s met zich mee. Je moet genoeg sporten om je lichaam op een gezond gewicht te houden, maar als je te veel sport belast je je lichaam te veel. Dit kan grote gevolgen hebben als je nog in de groei bent en zorgen voor veel blessures, omdat je te veel van je lichaam verwacht. Blessures kun je verminderen door een goede warming-up en cooling-down te doen. Een warming-up is het strekken van je spieren voor dat je gaat sporten. Als je spieren nog stijf zijn als je gaat sporten heb je een veel grotere kans dat je je spieren verrekt of uit de kom trekt, enz. Een warming-up is dus heel belangrijk, maar een cooling-down ook. Dit zorgt ervoor dat je je spieren nog even strekt als je klaar bent met sporten. Hierdoor geef je je lichaam rust en zorg je dat je spieren niet verzuren. Niet alleen strekken is erg belangrijk, je moet namelijk ook goed eten. Wanneer je te weinig of te ongezond eet krijg je niet genoeg koolhydraten binnen en dat heeft grote invloed op je prestaties. Ook als je niet genoeg drinkt is dat erg ongezond, je lichaam heeft dan namelijk kans op uitdrogen. Iedereen weet dat je eigenlijk geen alcohol moet drinken als je lichaam nog in de groei is, het heeft er namelijk grote gevolgen voor. Maar het heeft niet alleen gevolgen voor je ontwikkeling, maar ook voor je prestaties. Net als roken zorgt alcohol ervoor dat je minder goed kunt presteren. Als je dus een goede sporter wilt worden zul je maar weinig alcohol kunnen drinken. Ten slotte bespreek ik prestatie bevorderende middelen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld doping. Doping zorgt ervoor dat je meet rode bloedlichaampjes in je bloed krijgt en dat zorgt ervoor dat je een beter uithoudingsvermogen hebt. Het zorgt er dus  voor dat je betere prestaties hebt zonder er heel hard voor te werken en dat maakt het dus oneerlijk voor je tegenstander(s). Hierdoor is doping verboden. Ook is doping slecht voor je lichaam. Je gebruikt namelijk alle energie die je hebt en dat zorgt ervoor dat je lichaam op lange termijn uitgeput raakt.

 

Noem de belangrijkste motieven voor sportbeoefening in het algemeen. Welke zijn op jou van toepassing?

*Om (overtollig) gewicht te verliezen en het dan daarmee ook zo te houden. Je verbrand calorieën en daardoor vergroot je je spiermassa. Hierdoor verbrand je meer vet.
*Het verbetert je vermogen om na te denken. Sporten helpt je hoofd leeg te maken. Zo kun je met een betere concentratie en verfrist werken.
*Sporten maakt je lichaam flexibeler. Je kunt je spieren langer maken door rek- en strekoefeningen. Door deze oefeningen kunnen onder andere rugpijnen verholpen worden.
*Het zorgt ervoor dat je een gezonder en jonger lichaam hebt. Je kunt het ouder worden van je lichaam vertragen door regelmatig goed te sporten.
* Door te sporten heb je meer energie.
* Voor het plezier. Hierdoor heb je een blijer humeur en daardoor ben je gelukkiger.

Voor mij is van toepassing, het flexibeler maken van mijn lichaam en voor het plezier. Je kunt spieren langer maken door rek- en strekoefeningen te doen. Door deze oefeningen kunnen onder andere rugpijnen verholpen worden. Ik doe het niet alleen zodat ik later minder spierpijn krijg als ik ouder ben, maar ook omdat lenig zijn leuk is. Het klinkt een beetje raar, maar ik vind het best leuk om wakker te worden en te beseffen dat ik mijn neus tegen mijn teen kan aandrukken. En dat motiveert me om nog leniger te worden. Hoe het komt dat mensen blij worden van sport ga ik even uitleggen nu. Het ultieme happy feeling-hormoon dopamine is verantwoordelijk voor dat fijne, energieke en gelukkige gevoel waar we allemaal naar streven. Dopamine is een soort motor in onze hersenen die ons de motivatie geeft om ergens voor te gaan¹. En het zit ook in chocolade.

Welk nut heeft (kan) bewegen (hebben) voor de maatschappij. Verwerk daarin minstens 3 van onderstaande items:

  • effect op natuur & milieu
  • economische effecten
  • effect op ziekteverzuim
  • effect van sport en bewegen op werkgelegenheid
  • gemengd gymmen of jongens en meisjes apart gymmen
  • eigen toegevoegd item

 

Effect op ziekteverzuim: Het is over het algemeen bekend dat sporten goed is voor je gezondheid. Als mensen dus genoeg sporten of bewegen ben je minder snel ziek. Maar je bent niet alleen minder snel ziek, je voelt je ook minder snel ziek. Door te sporten kun je even aan iets anders denken en je niet bezighouden met problemen die hebt enzo. Daardoor voel je je beter en ben je blijer. Dit zorgt ervoor dat je overal meer zin in hebt en dus niet snel zal zeggen dat je ziek bent en dat je je dan ziek meld. Dit zorgt dan dus automatisch ook weer voor minder ziekteverzuim.

Effect van sport en bewegen op werkgelegenheid: Je kunt natuurlijk zelf een rondje gaan lopen in het bos, maar de meeste mensen hebben hier niet zo veel zin in. Je denkt sneller dat je het morgen wel zult doen en dat zorgt er vaak voor dat je uiteindelijk helemaal niet gaat sporten. Hiervoor zijn er sportscholen en sportverenigingen bedacht.  Je bent een soort van verplicht om te gaan sporten als je je ervoor aanmeldt, want je betaalt er immers geld voor. Dit zorgt ervoor dat er voor veel mensen een baan is en dat sporten dus voor een goede werkgelegenheid zorgt.

Gemengd gymmen of jongens en meisjes apart gymmen: Jongens zijn beter in gym dan meisjes. Dat is altijd al zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Jongens zijn nou eenmaal anders gebouwd dan meisjes en kunnen hiermee meer bereiken met sporten. Het heeft dus geen zin om jongens en meisjes gemengd te laten gymmen, omdat de meisjes de jongens niet bij kunnen houden. Dit kan ervoor zorgen dat de meisjes zich minder blij gaan voelen, omdat ze niet zo goed kunnen presteren als de jongens en dat de jongens een groter ego krijgen, omdat ze beter zijn in sporten dan de meisjes. Dit is dus voor iedereen ongunstig. Maar dit kan ook invloed hebben op de maatschappij. Als de meisjes namelijk minder zin krijgen om te gaan sporten kan dat zorgen voor een slechtere gezondheid, meer stress, enz. Jongens en meisjes kunnen dus beter apart gymmen.

 

Wat vind je van het sportaanbod in jouw omgeving? Maak je er zelf gebruik van? Wat ontbreekt er volgens jou?

Het sportaanbod in onze omgeving is opzich niet klein. We hebben 2 zwembaden, 2 sport- en fitnessscholen, 2 dansscholen er wordt free-running gegeven, volleybal en nog veel meer. Dat alleen al in Hulst zelf. In de dorpen er omheen zijn er een boel voetbal velden en tennisvelden. En ik vind dat daar goed gebruik van wordt gemaakt. Zelf maak ik er niet zoveel gebruik van. Behalve als ik naar dansles ga of wanneer ik bij iemand ga kijken en aanmoedigen. Er zijn wel een paar dingen waarvan ik vind dat ze ontbreken. Zoals een onderverdeling in de verschillende niveau’s en leeftijden en stijlen. Zo was het ooit vroeger dat er bij mijn dansschool hiphop en modern bij elkaar in dezelfde groep zaten, omdat het er te weinig waren om er twee groepen ervan te maken. Gelukkig is dat nu niet meer zo. Toch is het nu nog bij bijvoorbeeld verschillende voetbalclubs dat er dames van 15 in dezelfde ploeg zitten bij de dames van 29.

Is er een relatie tussen sociale klassen en de sport die beoefend wordt? Geef je mening hierover en maak dit met voorbeelden duidelijk.

Ik denk dat er weldegelijk een relatie is tussen sociale klassen en een sport. Het betekent niet dat iedereen door een bepaalde sport een stereotiep krijgt. Hoewel dit vaak gebeurt. Bijvoorbeeld de mensen van goede rijke families spelen o.a golf, hockey en cricket. Er zijn natuurlijk uitzonderingen hierop. Ik heb er niet echt een mening over. Soort zoekt eenmaal soort en die soort die je zoekt is vaak te vinden bij een bepaalde sportclub.

Ik denk dat er weldegelijk een relatie is tussen sociale klassen en een sport. Het betekent niet dat iedereen door een bepaalde sport een stereotiep krijgt. Hoewel dit vaak gebeurt. Bijvoorbeeld de mensen van goede rijke families spelen o.a golf, hockey en cricket. Er zijn natuurlijk uitzonderingen hierop. Ik heb er niet echt een mening over. Soort zoekt eenmaal soort en die soort die je zoekt is vaak te vinden bij een bepaalde sportclub.

Geef een relatie aan tussen bewegen en minstens één ander schoolvak en leg dit uit (bijv. biologie/scheikunde: werking van voedingssupplementen; natuurkunde: bewegingsmechanica)

Er is duidelijk een relatie tussen natuurkunde en bewegen, bijvoorbeeld een bal valt naar beneden door de zwaartekracht, als je meer gewicht tilt kost dit meer kracht door de wetten van Newton. Zonder de dingen die je bij natuurkunde leert, zou je niet kunnen bewegen. Er is namelijk kracht voor nodig om iets te verplaatsen. Vaak wordt er in de lessen aan de hand van natuurkunde uitgelegd, waarom sommige bewegingen gemakkelijk gaan en sommige niet. Bijvoorbeeld eerst springen en dan proberen te draaien. Door natuurkundige wetten laat dit zien dat het niet gaat, omdat een draaiing begint bij het punt vanaf je sprong.

Bedenk redenen waarom we op het Reynaert veel aandacht besteden aan volleybal (bewegingstechnisch-organisatorisch-maatschappelijk-omgeving)

Een mogelijke reden kan zijn het beschermen van de fragiele armen van de leerlingen. Als je niet goed luistert of te weinig aandacht geeft aan het correct spelen van de sport kan je na een kwartier erg rode armen hebben. Ik ken mensen die naar een lesje volleybal blauwe plekken en kleine bloeduitstortingen krijgen. Dit omdat ze gevoelig zijn of omdat ze de techniek niet helemaal onder de controle hebben.

Hoe heb jij de lessen L.O. op het Reynaertcollege tot nu toe ervaren? Wat was goed en wat kan beter of moet anders?

De lessen waren niks anders of beters dan een gewone gymles op school. De standaard sporten zoal volleybal en basketball worden –tig keer gegeven. En dan zelden als je geluk hebt doe je eens iets anders. Het enigste wat ik dus vind dat anders moet is het variatie in de sporten en spellen die we doen. Ik denk dat de meeste het voetbal en hockey wel al beu zijn. Ookal blijven het 2 hele leuke sporten.

 

Hoe zie je voor de komende tijd het belang van bewegen; op welke manier wordt/blijf je actief en waarom?

Het belang van bewegen blijft hetzelfde. Om nou gezond te blijven of om gewoon plezier te hebben, ik denk niet dat dit gaat veranderen. Sterker nog, ik denk dat het alleen maar minder wordt. Als ik eenmaal oud genoeg ben, koop ik een auto. Van het fietsen zal dus niks overblijven. En op de meeste hoge scholen wordt er geen lichamelijke opvoeding gegeven. Das ook weer een paar uurtjes minder bewegen. Om actief te blijven kan ik door blijven gaan met het dansen en misschien zelfs vaker per week gaan oefenen.

Bronvermelding

  1. https://www.vivonline.nl/o-ja-het-is-bewezen-sporten-maakt-blij/
  2. www.biologiepagina.nl  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.