Matthäus passion

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 780 woorden
  • 10 februari 2011
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Inhoud:

1. Onderwerp

2. Aangeven het onderwerp levensbeschouwelijk te behandelen

3. Gegevens uit andere benaderingen zoeken

4. Levensvragen zoeken; een levensvraag kiezen

5. Een levensbeschouwing kiezen

6. Vanuit mijn eigen en de gekozen levensbeschouwing de levensvraag beantwoorden

7. Vergelijking van de antwoorden

8. Conclusie & bronnen




1. Onderwerp


Het onderwerp dat ik heb gekozen is de Matthäus-Passion van J.S. Bach. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf ook piano speel en dus iets van muziek wilde kiezen als kunstvorm. De Matthäus-Passion is (vind ik) een van de hoogtepunten die de muziek heeft voorgebracht en is geschikt voor een werkstuk voor levo omdat het een erg religieus werk is. Kortom: muziek is een passie voor mij zoals de Matthäus-Passion een passie voor de muziek.


2. Aangeven het onderwerp levensbeschouwelijk te behandelen


Ik geef aan dat dit onderwerp levensbeschouwelijk wordt behandeld.



3. Gegevens uit andere benaderingen zoeken


Historische benadering:

De Matthäus-Passion (BWV 244) is een oratorium en passie gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is één van zijn langste en bekendste composities. De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Matthäus. Over de precieze datum waarop Bach het gecomponeerd heeft zijn deskundigen het niet eens, wel denken ze dat dit ongeveer in 1728 of 1729 was.

Religieuze benadering:

De Matthäus-Passion is een zeer religieus werk. Dat blijkt het feit dat Bach

het lijdensverhaal van Christus gebruikt als onderwerp van deze passie. Verder

heeft Bach de tekst uit hoofdstuk 26 en 27 van het Evangelie van Matthäus gehaald.

Sociale benadering:

Hoe kijkt de mens precies tegen deze muziek aan? Dit is nu heel anders dan vroeger, dankzij de komst van de popmuziek. Ik denk dat de mensen vroeger deze muziek wel mooi vonden, omdat ze niks anders kenden en ook aangezien componisten zoals Bach hier wel een boterham mee konden verdienen. Nu is het zo dat de popmuziek in is, wat muzikaal gezien niet klopt maar maatschappelijk gezien wel. De grote massa kiest immers altijd voor het makkelijkste.


4. Levensvragen zoeken; een levensvraag kiezen


Een aantal levensvragen die je kunt stellen bij dit onderwerp zijn:


- Is muziek van essentieel belang in het leven?

- Kun je van muziek zoals deze gelukkig worden als je het speelt of luistert?

- Past de Matthäus-Passion in het hedendaagse dan wel vroegere levensbeeld van mensen?

- Waar gaat deze passie uiteindelijk om?


De levensvraag die ik uitkies om verder uit te werken, is de eerste.

Ik weet dat deze vraag een beetje algemener is dan om alleen op de Matthäus-Passion van toepassing te zijn, maar alles wat ik zeg over muziek in het algemeen kan ook op de Matthäus-Passion worden toegepast.


5. Een levensbeschouwing kiezen


De levensbeschouwing die ik koos, is het humanisme, omdat dat vindt dat je elkaar moet helpen en muziek kun je daarbij gebruiken. Ik heb bewust niet voor het christendom gekozen, hoewel de muziek vanuit christelijk perspectief is geschreven. Dit omdat ik niet verder weet hoe de houding van de kerk is tegenover het belang van muziek.


6. Vanuit mijn eigen en de gekozen levensbeschouwing de levensvraag beantwoorden


Mijn levensbeschouwing: Ikzelf heb, net als Bach, niet echt een levensbeschouwing, dus ik probeer de vraag te beantwoorden vanuit mijn persoonlijk gevoel dat ik krijg bij muziek. Ik vind, dat muziek zeker van essentieel belang is in het leven. Muziek helpt je bij het verwerken van (verlies)ervaringen, met muziek kun je tot rust komen en even alles om je heen vergeten, en daarnaast draagt muziek maken ook nog bij aan creativiteit, expressionisme, motoriek, gevoel voor ritme, en podiumvrees.


Het humanisme: Bij het humanisme staat de mens centraal. Het humanisme vindt dat men elkaar onvoorwaardelijk moet helpen, en muziek kan dat zeker doen. Zoals ik al hierboven zei, kan muziek je steunen in moeilijke momenten. Dit komt door de ontspannende werking van rustige muziek zoals in de Matthäus-Passion.


7. Vergelijking van de antwoorden

Na het schrijven van bovenstaand stukje ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me thuis voel bij het humanisme. De antwoorden op de levensvraag zijn namelijk precies hetzelfde. Ik wist van tevoren nog niet zoveel over het humanisme, dus het was voor mij ook een verassing dat ik hier heel close mee was.


8. Conclusie & bronnen

Ik vond de Matthäus-Passion een prachtig werk en ik vond het ook leuk er een levensbeschouwelijk verslag van te maken. Wat ik er vooral van heb geleerd, is dat er ook in muziek een diepere betekenis zit, die tot uiting komt in de gevoelens die je krijgt bij het luisteren of spelen van de muziek. Verder vond ik het vooral speciaal om eens een keer een werkstuk te maken zonder internet.

Mijn bronnen waren de Matthäus-Passion van Bach van O. de Moor (te zien op de titelpagina), mijn ouders, mijn levo-boek, en mijn gezond verstand.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.