Daedalus & Icarus

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 553 woorden
  • 29 februari 2004
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
KCV

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

In deze kamer zetelden vroeger de Commissarissen van Desolate Boedel. Zij probeerde overeenkomst te bereiken tussen degene die failliet gingen en de schuldeisers. In het festoen boven de deur staat een lege geldkist waarin ratten kruipen die knagen aan onbetaalde rekeningen. Boven de kamer zie je het reliëf van het mythologische verhaal; Daedalus & Icarus.

Daedalus en Icarus

Daedalus was de bekendste beeldhouwer en kunstenaar uit Athene, omdat hij de eerste was die beelden maakte met open ogen en uitgestrekte handen. Er was niemand in heel Griekenland die hem kon evenaren. Maar toen op een dag bleek dat zijn leerling genaamd Talos hem scheen te gaan overtreffen, bracht hem dat tot een erge misdaad en Daedalus stootte zijn leerling van een hoge rots. Daedalus was nu genoodzaakt het land te verlaten en Koning Minos van Kreta bood hem bescherming aan. Ondertussen zat Minos met een probleem, hij moest de woeste stier, genaamd de Minotaurus die elk jaar 7 meisjes en 7 jongens op at ergens zien onder te brengen. Daedalus bood aan om wat terug te doen voor de koning en bouwde een ingenieus labyrint, met kronkelende wegen waar niemand ooit uit kon komen. Omdat Daedalus heimwee had gekregen naar zijn geboorte land wilde hij terug, maar koning Minos verbood dit en liet hem in de gaten houden door allerlei wachters. Daedalus piekerde hele dagen hoe hij ongezien het land kon verlaten en kwam uiteindelijk tot de oplossing om via de lucht te ontsnappen. Hij liet zijn zoon Icarus vogelveren zoeken en bond die zelf met draden en pennen aan elkaar. Nadat het wonderwerk was verricht bond hij de vogelvleugels aan zijn zoon en zichzelf vast. Daedalus vroeg nog dringend aan zijn zoon om niet te laag en ook zeker niet te hoog te gaan vliegen. De golven zullen je vleugels nat maken en je doen vallen. Wanneer je te hoog vliegt kom je te dicht bij de zon en zal het was gaan smelten waarmee de veren aan elkaar vast zitten. Houd je vlucht dus tussen de golven en de zon in en volg steeds mijn spoor. Maar zoals zijn vader al verwachte werd Icarus eigenwijs en vond het prachtig om te vliegen zodat hij zijn verstand verloor en te dicht bij de zon kwam. De was begon te smelten en voordat hij het door had kon de jongen zich niet meer zwevend houden en stortte de diepte in. Daedalus daalde af naar de kust waar het lichaam van zijn zoon aanspoelde. Daar begroef hij zijn zoon en gaf het eiland de naam Ikaria. Na de dood van zijn zoon heeft hij nooit geen rust meer in zijn hart gevonden. De schuld, die hij vroeger door de moord op zijn leerling op zich had geladen zou hem tot aan zijn levenseinde niet meer met rust laten.

Moraal: Dit verhaal werd altijd aan kinderen verteld om te laten zien dat je naar je ouders moet luisteren om erge dingen te voorkomen. Het verband tussen het verhaal en het reliëf is dat Daedalus nog schuld aan koning Minos af moest lossen. Zijn faillissement was het verlies van zijn zoon. Ze hangen boven de kamers omdat het te maken heeft met het faillissement. De kamer wordt nu gebruikt als bezichtiging en de reliëfs hangen er als versiering en heeft geen speciaal doel meer zoals vroeger.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.