Agrippina Minor

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1512 woorden
  • 19 februari 2002
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
57 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
KCV

In het begin van de verhalen rond Agrippina is ze net getrouwd met Keizer Claudius en heeft ze dus een grote ‘careermove’gemaakt. Ze heeft opeens ongelooflijk veel macht. In de loop van de verhalen rondom Agrippina wordt ze steeds machtiger. Als haar zoon Nero dankzij haar geadopteerd word door Claudius is haar plan geslaagd. Ze is heel machtig omdat ze de vrouw van de keizer is en ze is de moeder van de toekomstige keizer, die ze dus kan beïnvloeden. Maar als Nero keizer is nadat Claudius is vermoord door Agrippina, begint Agrippina haar macht te verliezen. Nero gaat zijn eigen weg en niet de weg van zijn moeder. Nero ontslaat belangrijke slavinnen van haar en drijft haar in de armen van Brittanicus de zoon van Claudius, want dan kan ze op zijn minst nog macht krijgen als hij keizer wordt. Nero vermoord Brittanicus. Agrippina begrijpt dat ze nu ook aan de beurt is en probeert als laatste redmiddel Nero te verleiden. Ze weet dat ze al haar opgeboude macht aan het verliezen is en weet ook dat Nero haar wil vermoorden. Na een mislukte aanslag op zee komen de soldaten van Nero op een avond bij haar huis en vermoorden haar. Eenzaam en zonder macht sterft zij.

2. Agrippina aanvaardt de situatie dat Nero genoeg van haar heeft niet, ze probeert alles om weer de macht over Nero te krijgen of op een andere manier weer macht te krijgen door Brittanicus te steunen. Agrippina verzet zich enorm tegen Nero die als het ware de macht heeft afgepakt van haar die zij heeft opgebouwd.

3. a) Agrippina is een gemene, machstswelluste, slimme en sluwe vrouw. Alles gaat uit de weg voor macht en ze gaat over lijken, zelfs echtgenoten en zonen. Ik maak de machtswellust van Agrippina uit de verhalen op omdat zij alles doet om zoveel mogelijk macht te krijgen en haar daar niks bij in de weg staat. Ook gemeenheid is een karaktertrek die ik uit het verhaal opmaak omdat ze zelfs haar eigen echtgenoot vermoord om tot meer macht te komen.

b) Als ik moest zeggen wat ik sterk vind in haar dan is dat haar streven naar macht en haar manipulatie van mensen. Ook al zijn dit niet de positiefste eigenschappen van een vrouw, zijn dit toch voorbeelden van een sterke vrouw. Het sterkste wat ik vind van haar is dat ze macht vergaart in een mannenwereld en dat is toch heel knap. Ze doet het dan niet op de manier zoals de mannen deden maar door de mannen slim te beïnvloeden.

4. Agrippina gebruikt haar macht die ze aan het einde van Claudius’periode en het begin van Nero’s periode heeft om haar machtswellust te botvieren. Ze heeft niet echt een speciaal doel van de enorme macht die ze in die periode heeft. Ze gebruikt het alleen om haar machtswellust te bevredigen.

5. Agrippina ervaart zichzelf als sterk en Nero is erg onrechtvaardig tegen haar want hij zet zich tegen haar af terwijl zij de macht die zij heeft opgebouwd aan hem als het ware heeft gegeven en voor die macht heeft gezorgd.

6. Nero is wel het belangrijkste persoon in het leven van Agrippina. Hij ziet haar als een bemoeizuchtig, autoritair en dominant figuur. Zij bepaalt hoe hij moet regeren, terwijl hij wel de keizer is. Hij vindt haar nogal arrogant omdat zij denkt dat zij het beste voor hem weet. Hij doet waar hij zelf zin in heeft. Maar als het te gek wordt, als ze wanhopig wordt, dan besluit Nero haar te vermoorden omdat hij genoeg van haar heeft. Claudius is ook een belangrijk persoon in het leven van Agrippina. Hij ziet haar als een mooie en slimme vrouw en denk dat hij eindelijk geluk heeft in zijn liefdesleven. Op het einde van zijn leven vermoedt hij dat Agrippina niet veel goeds van plan is, maar hij besteed daar niet zo veel aandacht aan want hij heeft eindelijk rust in zijn liefdesleven.

7. Agrippina is een slimme maar verdorven vrouw. Ze gaat over lijken om tot haar doelen te komen. Ze is wanhopig als het misgaat en ze vindt het niet erg om verschrikkelijke dingen te doen als ze daar beter van wordt. Ik vind haar, qua morele overtuigingen, een verschrikkelijke vrouw. Ze trouwt niet uit liefde maar zodat ze meer macht krijgt, ze vermoordt haar eigen man om de troon veilig te stellen voor haar zoon en ze pleegt incest met haar zoon om meer macht te krijgen en ze doet nog veel meer verdorven dingen. Maar op sommige punten is ze toch heel knap. Ze speelt het spelletje heel slim in het politieke wereldje in de Romeinse tijd, zodat ze toch veel macht krijgt hoewel ze ‘maar’ een vrouw is. Hoewel zij vaak slim is, vind ik haar toch op sommige punten missen in intelligentie, vooral als haar zoon haar steeds verder wegduwt van de troon.

8. Op een bepaalde manier beantwoordt Agrippina toch wel aan het beeld van een sterke vrouw. Niet door de verschrikkelijke dingen die ze doet alswel door het slimme en sluwe optreden om als vrouw macht te krijgen in een mannenwereld. Ze beïnvloed de mannen om haar heen op een hele slimme en sluwe manier waarvoor ik veel respect heb. Dat neemt niet weg dat ze een verschrikkelijk iemand was. Als ik op een andere manier naar de sterke punten van Agrippina moet kijken, op de morale manier, vind ik het totaal geen sterke vrouw. Ze verlaagt zichzelf tot smerige praktijken om haar doel te berijken en niet op een sterke, goede manier.

Evaluatie

1. deelvragen : anderhalf uur, essay : één uur
2. De opdracht leverde geen noemenswaardige problemen op
3. Ik heb geleerd hoe je een essay goed aanpakt en hoe Agrippina in elkaar steekt. Ik vond het een leerzame opdracht. Bronnenlijst

· Fortuna, tekstboek deel 2, 1997, Eisma, leeuwarden · http://www.romansonline.com · http://www.stoa.org/diotima

Agrippina Minor, keizersvrouw en keizersmoeder

Agrippina Minor, vrouw van Claudius, moeder van Nero was een bijzondere vrouw. Ze hunkerde naar macht en verkreeg deze op uiteenlopende manieren. Ze was niet vies van moorden of incest en ze wou boven alles macht. Ze werd vrouw van Keizer Claudius en dwong deze haar zoon te adopteren. Haar zoon, Nero, zou zo de volgende keizer worden. Claudius vond dat Agrippina zich teveel bemoeide met staatszaken, maar ook zijn zaken. Agrippina liet Claudius vermoorden. Nero kwam aan de troon, maar hij vond zijn moeder steeds bemoeizuchtiger worden. Uiteindelijk vermoordde Nero zijn eigen moeder.

Dat Agrippina in haar tijd als sterk werd beschouwd kan ik mij niet zo goed voorstellen. Zij was wel heel slim en sluw en hield zich op verrassende manier staande in een mannenwereld, maar deed dit ook door middel van smerige, verdorven zaken. En volgens mij waren het juist de Romeinen die hielden van moralen en eervolle zaken en dat soort zaken deed Agrippina juist helemaal niet. Dus is het voor mij moeilijk voor te stellen dat de mensen in de Romeinse tijd Agrippina een sterke vrouw vonden. Omdat ze totaal geen goede normen en waarden bezat en er maar een potje van maakte samen met haar zoon, hij in nog ergere mate.

Ik vind Agrippina een interessante en bijzondere vrouw. Maar ook
verschrikkelijk en verdorven. Dit is een interessant perspectief. Agrippina is interessant omdat ze op een slimme en sluwe manier toch behoorlijke macht heeft vergaard in een wereld waar het voor een vrouw bijna onmogelijk is om macht te verkrijgen. Ze manipuleerde mensen, trad hardhandig op en bedacht allerlei slimme en doortrapte plannen om mensen te bedriegen en te doden. Maar dit is ook haar ondergang geworden.

Ze vermoordde haar eigen echtgenoot zodat haar zoon keizer werd. Ze dacht Nero te kunnen beïnvloeden en zo haar eigen wil uit te oefenen. Agrippina pleegde incest met haar zoon. Die kreeg genoeg van haar omdat ze een bemoeial was en alles wou regelen en de baas wou spelen terwijl hij de baas was. Hij vermoorde haar. Dit vind ik behoorlijk ziek van Agrippina maar natuurlijk ook van haar zoon.

Agrippina deed alles voor macht en ging verder dan de verste grens. Ze is dus een bijzondere, slimme en tegelijk ook zieke vrouw die een grote indruk op de geschiedenis heeft achtergelaten door zelf verschrikkelijke en bijzondere dingen te doen alswel een zoon optevoeden die niet minder zieke dingen deed integendeel, Nero was een van de grootste tirannen van het Romeinse rijk.

Agrippina is een vrouw van alle tijden die op vele manieren maar niet de conventionele manier, de macht wil grijpen.Ten koste van alles.

Presentatie

Stamboom uitleggen

Agrippina leven vertellen
Eerst oom claudius nero adopteren
Claudiusàvermoord om hij vermoede iets
Nero op troon missie geslaagd. Agrippina denkt nero is makkelijk
Agrippina verliest controle over Nero
Zegt dat ze het aan hem heeft te danken
Brittanicus vermoord à Agrippina ging naar hem toe
Agrippina weer terug en verleid hem. Nero verband moeder
Plant haar te vermoorden via boot
Dan via conventionele manier

Agripinna bijzonder en verdorven
Ziek en slim
Knap in mannenwereld maar wel op zieke manier. Manipulatief ook knap
Macht verkregen boven alles via alles.

REACTIES

J.

J.

goed man!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.