Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

VOC

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 337 woorden
  • 2 september 2008
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
6 keer beoordeeld

Wat houd de VOC in?
De Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht in 1602 met het doel schepen naar Azië te sturen om peper en specerijen te kopen. De VOC groeide uit tot een multinational met vestigingen in een tiental Aziatische landen. Halverwege de 18de eeuw had De Compagnie 25.000 man in dienst waarvan ca. 3000 in Nederland. De compagnie bouwde haar eigen schepen, zo'n 1500 in totaal, die samen goed waren voor ca. 5000 afvaarten naar Azië. Daar werd een netwerk van handelsnederzettingen (factorijen) opgericht, van de Perzische Golf tot de Chinese Zee. De uit Azië geïmporteerde specerijen zijn in deze tijd niet meer weg te denken.

Hoezo werd ineens Amsterdam een hele belangrijke handelsstad?

Amsterdam werd de belangrijkste haven van heel Europa. Eerst was dat Antwerpen, maar die werd afgesloten voor de scheepvaart. Geen enkel schip kon meer naar Antwerpen varen. De handelaren uit Antwerpen vertrokken naar Amsterdam. Van overal over de wereld werden producten doorgevoerd naar Amsterdam. Amsterdam was het middelpunt. Soms werden producten naar Amsterdam gebracht om te worden opgeslagen in de grote pakhuizen langs het water. Amsterdam werd daarom ook wel de stapelmarkt genoemd, producten werden opgestapeld.


Met welke landen werd gehandeld in de gouden eeuw?

De VOC kreeg van de Staten ruime bevoegdheden. Zo verkreeg men het monopolie voor de handel en de scheepvaart op en naar de Oost, mocht men bondgenootschappen sluiten, vloot en leger uitrusten, gouverneurs en rechters aanstellen en recht spreken over haar werknemers. Het werd de succesvolste commerciële onderneming in de wereld van die tijd. Bovendien werd het een economisch, politiek en militair wapen tegen de Spanjaarden en Portugezen. Op het hoogtepunt van haar macht had de VOC handelsposten in Perzië, India, China, Japan en Indonesië. Op Java werd de stad Batavia (het huidige Jakarta) gesticht, die het centrum van de handelsactiviteiten van de VOC in Azië werd. In Japan waren de Nederlanders jarenlang (tot 1854) de enige Europese mogendheid die handel met dat land mochten drijven. Van 1602 tot 1799 had de VOC het absolute monopolie op de handel met het Verre Oosten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.