The Beatles

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1016 woorden
  • 23 mei 2004
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
46 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Journalistiek artikel over de opkomst van The Beatles

“Gitaarbands zijn Uit…”

De opkomst van De BEATLES

Door Coen Solleveld

Hilversum – In 1962 ging de manager van een onbekend gitaarbandje naar platenmaatschappij Decca in de hoop op een platencontract. “Gitaarbands zijn uit” was het antwoord, en met deze woorden weigerde Dick Rowe de waarschijnlijk meest toonaangevende band van de 20e eeuw; ‘The Beatles’.

Deze afwijzing van Decca was wel de eerste maar zeker niet de laatste afwijzing die de band zou krijgen. Na Decca werden ze ook afgewezen door Philips, EMI, Columbia en HMV. Al deze platenmaatschappijen hebben duidelijk een grote vergissing begaan, want de vele nummer één hits en de invloed die de band heeft gehad op de hedendaagse popmuziek is tot nu toe nog niet geëvenaard. Zo weet nu nog bijna iedereen hoe de “Beatlemania” afliep, maar hoe is deze eigenlijk begonnen?

What’s your name again? Nog voor de oprichting van de Beatles zaten Paul McCartney, John Lennon en George Harrison al in een bandje opgericht door wat schoolvrienden van de Quarry Bank High. Deze

band met een bijna eindeloze stroom leden speelde vooral gewoon voor de lol, en om hun aandacht van hun saaie leven af te houden. John nam bij de Quarry Men al snel het heft in handen, maar zijn pogingen om van het bandje echt wat te maken waren steeds tevergeefs. Gebrek aan bekwaamheid was een reden, maar ook het gebrek aan goeie instrumenten was een probleem. Toen de band eindelijk een beetje vorm begon aan te nemen was dat met drummer Colin Hanton onder de naam: “Johnny and the Moondogs”. Na een hele reeks andere drummers werd de plaats van de bijna voortdurend ontbrekende drummer gevuld door Tommy Moore. De groep werd in die tijd ook wat professioneler met behulp van koffieshopeigenaar Allan Williams. Behalve Moore bij de groep te halen zorgde Williams ook voor een auditie bij bekende popimpresario Larry Parnes. Voor deze auditie veranderde de groep weer van naam. Ditmaal in de Silver Beatles. Moore miste deze auditie en werd tijdelijk vervangen door Johnny Hutch. Parnes was onder de indruk en liet ze mee op tournee gaan in Schotland met zijn ster Johnny Gentle. Na deze

optredens begon Williams de bands te boeken in zijn zijn eigen koffieshop. Toen er al een andere groep uit Liverpool naar Duitsland vertrok, bleven ook de Beatles niet achter. Maar hoe kon het ook anders, ze gingen met een nieuwe drummer. Pete Best was de nieuwe drummer om de ontevreden Moore te vervangen. De groep bestond nu uit: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe en Pete Best. Alle vijf zorgde ze ervoor dat ze vrij konden krijgen van werk of school om te beginnen aan het avontuur in Hamburg.

Het leed dat Hamburg heet
Toen de band uiteindelijk vol goede hoop naar Hamburg ging, viel het bij aankomst nogal tegen. Ze waren laat en de club waar ze heen moesten (de Indra), was al dicht. Na een avond in een andere club geslapen te hebben kwam het avontuur meer op gang. Overdag vrij, s’avonds en s’nachts spelen en dan slapen naast het damestoilet van een bioscoopje, waar ze zich konden wassen en scheren bij de wastafel terwijl Duitse vrouwen langsliepen om naar de wc te gaan. Na een maand in die club gespeeld te hebben ging deze failliet en moest de band in een andere club (de Kaiserkeller) om beurten spelen met een andere band uit Engeland. Dit was: ‘Rory Storm and the Hurricanes’. Dit was de band waar ook Ringo Starr in speelde. Ze raakte bevriend met de andere band en trokken veel met hun op, terwijl Pete steeds afstandelijker werd. De groep overleefde deze tijd op pillen en adrenaline. Hun onderkomen was koud, vochtig en vol, maar de Beatles waren allang blij dat ze betaald werden voor hun spel. De regelmatige bezoeken van de beatles aan Duitsland hadden hun repertoire en presentatie aanzienlijk verbetert. Na de laatste reis naar Duitsland bleef Stuart achter, omdat hij verloofd was met een Duits meisje. Zijn laatste taak als Beatle was Allan Williams te vertellen dat hij zijn gebruikelijke percentage niet kreeg, omdat ze de laatste paar boekingen zelf hadden geregeld. Williams was woest en beëindigde zijn samenwerking met de Beatles. Tijdens hun eerste trip aan Duitsland hadden ze een opname gemaakt met Ringo Starr.

Terug naar Engeland
Toen de Beatles in 1961 terugkeerden naar Engeland, begonnen ze weer aan lunchconcerten in Cavern Club. Het was nu dat ze serieus begonnen te overwegen professional te worden. Deze keer was het gebruikelijke drummerprobleem alleen geen probleem, maar het vinden van een manager om de talentvolle band te begeleiden. De introductie van Brian Epstein bij de groep kwam nadat hij iemand in zijn platenzaak had horen vragen naar het nummer: ‘My Bonnie’, en hij had ontdekt dat de groep uit Liverpool kwam. Vlak hierna bood hij zijn diensten als manager aan.

De Platendeal
Toen ging Epstein proberen een platencontract te krijgen. De eerste platenbaas waar hij heenging was Dick Rowe, van Decca Records. Deze man deed een opmerkelijke voorspelling: “Gitaarbands zijn uit, meneer Epstein”. Ook bij andere platenmaatschappijen had Epstein weinig geluk. Na nog een jaar optreden in zowel Hamburg als Liverpool, hoorden ze van de verloofde van Stuart Sutcliffe, dat hij was overleden aan een hersenbloeding. Na dit nieuws was de moraal in de band laag en werd Epstein alleen maar vastbeslotener om een platencontract te krijgen. Dit lukte in 1962 bij Parlophone Records. In deze moeilijke tijd voor de band kreeg Pete Best te horen dat hij vervangen zou worden door Ringo Starr (Richard Starkey).

De hits komen
Op 5 oktober 1962 verschijnt de eerste single; “Love Me Do”. De plaat bleef steken op een 17e plaats, maar toen de eerste hitsingle er was, genaamd “Please Please Me”, volgden de hits elkaar in rap tempo op. Dit bewijst natuurlijk de blunder die alle platenmaatschappijen hebben begaan die de Beatles afgewezen hebben, vooral gezien het grote succes en de grote invloed die de band heeft gehad. Met de vele nummer 1 hits die de Beatles gehad hebben, hebben ze zeker geschiedenis geschreven; ‘Beatle History’

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De hits komen
Op 5 oktober 1962 verschijnt de eerste single; “Love Me Do”. De plaat bleef steken op een 17e plaats, maar toen de eerste hitsingle er was, genaamd “Please Please Me”, volgden de hits elkaar in rap tempo op. Dit bewijst natuurlijk de blunder die alle platenmaatschappijen hebben begaan die de Beatles afgewezen hebben, vooral gezien het grote succes en de grote invloed die de band heeft gehad. Met de vele nummer 1 hits die de Beatles gehad hebben, hebben ze zeker geschiedenis geschreven; ‘Beatle History’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.