Rolverdeling binnen het gezin in de 19e eeuw

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1073 woorden
  • 10 februari 2002
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
65 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

We moeten dit werkstuk doen voor geschiedenis. We doen een onderzoek naar de rolverdeling binnen het gezin in de 19e eeuw. Er staan bronnen in het werkboek en tekstboek over dat onderwerp. Uit al die bronnen maken we een soort samenvatting. Uit die samenvatting van de bronnen maken we stellingen. De stellingen delen we uit aan mensen. Ze moesten dan invullen of ze het er mee eens waren of juist niet. Aan de hand van die antwoorden kunnen we dus zien hoe dat in de jaren veranderd is. En daar maken we ook weer een verslag over.

Onderzoeksvraag

Wat was de rolverdeling van mannen en vrouwen in het huwelijk in de negentiende eeuw en hoe is dat in onze tijd?

Verbanden/patronen

Mannen en vrouwen waren zowat twee verschillende wezens. Voor vrouwen waren er andere regels als voor mannen.

Het was eigenlijk de gewoonte dat een man en een vrouw van dezelfde stand met elkaar trouwden (bijvoorbeeld: een boerenzoon trouwde met een boerendochter, een jongen met rijke ouders trouwde met een meisje die rijke ouders had). De vrouw diende in sommige gevallen meer als slaaf dan als vrouw. Een man kon ook van zijn vrouw scheiden. Dat was voor de vrouw dan een grote ramp, want dan was ze haar (enige) inkomen kwijt, en kon zij haar kinderen natuurlijk met geen mogelijkheid meer onderhouden.

De man was het hoofd van het gezin. Hij mocht straffen uitdelen en zijn vrouw behoorde aan hem te gehoorzamen. Ook was hij als enige bevoegd om gemeenschappelijke goederen te beheren. De mannen hadden verder geen grote rol binnen het gezin, buiten het gezin om hadden ze juist de kansen om hun ondernemingen uit te breiden. Zo zorgde de man ervoor dat het gezin genoeg geld had om van rond te komen.

De man werkte, vaak in een fabriek, en de vrouw deed het huishouden en ze kookte voor haar man. ’s Nachts deden veel vrouwen, die overdag het huishouden deden, aan huisnijverheid. Vaak was dat naaien, spinnen of weven. Ze deden het om wat extra geld te verdienen om het gezin te onderhouden.

Veel mensen vonden het vreemd dat vrouwen gingen werken en dat ze er ook nog een vergoeding voor kregen. Dat was volgens veel mensen een schande en een teken van armoede. Als vrouwen werkten voor geld werd het vaak geheim gehouden. En als ze al betaald kregen voor het werk dat ze leverden (vaak was dat schoonmaken) was het minder dan de man verdiende.

Bij alle mensen was het huis in de 19e eeuw een vertrouwde thuishaven voor de vermoeide man. Hij kwam thuis na het werk en dan was al het werk thuis klaar, hij hoefde niks meer te doen en kon de rest van de avond lekker uitrusten, met de kinderen om hem heen.

Stellingen

1 = absoluut niet mee eens
2= niet helemaal mee oneens
3= neutraal
4= niet helemaal mee eens
5= helemaal mee eens

1. De vrouw heeft het zwaarder dan de man omdat ze het huishouden moet doen (koken, kinderen opvoeden, boodschappen doen enz.) en naast het huishouden misschien ook nog werkt. 1 2 3 4 5 2. De man hoort op financieel gebied voor het gezin te zorgen. 1 2 3 4 5
3. De man is bescherming verschuldigd aan de vrouw, en de vrouw hoort aan de man te gehoorzamen. 1 2 3 4 5
4. De vader is de enige in het gezin die het recht heeft lijfstraffen uit te delen. 1 2 3 4 5
5. De man mag zich van zijn vrouw scheiden. 1 2 3 4 5
6. Mannen hebben steeds meer kansen om ondernemingen uit te bereiden maar vrouwen juist niet. 1 2 3 4 5
7. Mannelijkheid is het vermogen van de man om inde behoefte van het gezin te voorzien. 1 2 3 4 5
8. Getrouwde vrouwen hebben het druk. Op zaterdag is iedereen vrij maar een getrouwde vrouw moet het huishouden doen. 1 2 3 4 5
9. Kinderen moeten streng worden opgevoed. 1 2 3 4 5
10. Vrouwen horen goed voor de man te zorgen. 1 2 3 4 5

Conclusie en antwoord op de hoofdvraag

Dit wil je ook lezen:

De meeste enquêtes kwamen wel met elkaar overeen. De meeste mensen vinden dat de man geen bescherming aan de vrouw is verschuldigd. Op zekere hoogte natuurlijk wel maar ze hechten er niet zo veel waarde aan als in die tijd. De man hoeft financieel ook niet voor het gezin te zorgen. Dat komt omdat de meeste vrouwen ook gewoon voor loon werken. Bij de mensen die al een beetje op leeftijd waren is het nog wel dat ze vinden dat de vrouw het zwaarder heeft omdat ze het huishouden ook nog moet doen. Er zijn een paar die het daar niet mee eens waren. Ze hadden binnen het gezin de huishoudelijke taken verdeeld. Tegenwoordig is het ook vaak zo dat de huishoudelijke taken verdeeld zijn of mensen hebben een huishoudster in dienst wat in de 19e eeuw weinig of niet voorkwam. Als het voorkwam was dat bij de rijkere gezinnen. Niemand is het er echt mee eens dat de man van de vrouw mag scheiden. Tegenwoordig denken mensen er wel anders over als in de 19e eeuw. Daar was scheiden echt een ramp. Vooral voor de vrouw, omdat ze haar inkomen verloor. Ze vinden ook niet dat de mannelijkheid het vermogen is om in de behoefte van het gezin te voorzien. De man is niet echt meer het “boegbeeld” van het gezin. Tegenwoordig vinden de mensen dat hun kinderen niet streng moeten worden opgevoed. Er moeten wel regels zijn maar er mogen geen of weinig lijfstraffen worden uitgedeeld. In de 19e eeuw werd er heel anders over gedacht en er werd ook heel anders met kinderen omgegaan. Nu moeten kinderen naar school, maar in die tijd werkten sommige kinderen (van een jaar of 6/7) al. Tegenwoordig hebben vrouwen ook meer kansen, ze staan nu wel (ongeveer) gelijk aan mannen, ze krijgen dus ook meer kansen en kunnen ondernemingen beginnen en ook hun ondernemingen uitbreiden. De conclusie is dus dat de verdelingen binnen het gezin wel degelijk zijn veranderd.

Geraadpleegde bronnen/personen

· De bronnen uit het werkboek en het tekstboek. · De mensen waarbij we de enquête afgenomen hebben. · Internet

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

· De bronnen uit het werkboek en het tekstboek. · De mensen waarbij we de enquête afgenomen hebben. · Internet

Terugblik

Nu, nu we bijna alles klaar hebben, kijken we terug op deze PO als een leuke opdracht. We moesten misschien veel doen, maar het was absoluut niet vervelend om te doen. We zijn nu meer over het gezin in de 19e eeuw te weten gekomen en dat vinden we best interessant.

De enquêtes vonden we ook leuk om te doen. Het was wel een beetje spannend om te zien wat de mensen gaan invullen, iedereen kijkt er toch weer op een andere manier naar.

De enquête is wel naar onze verwachtingen ingevuld ongeveer.

REACTIES

W.

W.

Mooi werkstuk, bedankt dat je hem op het internet hebt gezet. Wel handig om te gebruiken bij eigen werkstuk.
Vraagje: waar heb je de informatie vandaan gehaald?

20 jaar geleden

A.

A.

ik vond je p.o heel goed, het is in goede volgorde. ik moet hem donderdag inleveren, dus ik dacht dat ik je een dank verschuld was.
VAN HARTE BEDANKT PAULA
Abdoel

20 jaar geleden

E.

E.

Wel leuk gedaan
maar dat alle mensen een verschillende mening hebben en dat ze allemaal 12345 hadden dat vonk een beetje vaag majah...veder ist toppiej je had er ckr wel een super hoog cijfer voor;):)

liefs,
elinuh

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.