Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

New deal

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 1005 woorden
  • 30 oktober 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.9
  • 11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
In de jaren twintig ging het erg slecht met de economie van Amerika. Mensen waren hun bedrijven kwijt en er waren heel veel mensen werkloos. Mensen waren moe van de crisis.
In 1933 kwam Roosevelt aan de macht. Hij zag hoe slecht het ging met zijn land
en maakte een plan om de economie te verbeteren van het land. Zijn plan werd de New Deal genoemd, wat zoiets betekent als: nieuwe aanpak. Dit was dus het politieke programma van Roosevelt. Deze aanpak bestond uit een combinatie van grote werkgelegenheidsprojecten, sociale wetgeving en een bijbehorende uitbreiding van het overheidsapparaat. Als voorbeeld genoemd zouden negers een beter kans krijgen in de maatschappij. Roosevelt beloofde dit aan zijn volk. In zo`n situatie zou je dat natuurlijk niet kunnen geloven. Mensen moesten hun geld aan de bank brengen en op deze manier hielp je mee om het economische probleem op te lossen.

Ook nam hij maatregelen. Dat waren de volgende:

- De Emergency Banking Act,
die een scherpe controle instelde op het bankwezen en zo de beleggers beschermde tegen ongezonde speculatie.
- De devaluatie van de dollar, die de export verbeterde.
- De instelling van controle op de industrie door de National Industrial Recovery Act, oftewel de NIRA, waarbij afspraken werden gemaakt over beperking van de productie en controle op de prijzen, terwijl tevens nieuwe codes betreffende de arbeidsvoorwaarden werden vastgelegd. (De NIRA bleek echter niet effectief, omdat zij de grote industrieën beschermde en zo eigenlijk via de nu officieel gesanctioneerde prijsafspraken tot een trust- en kartelvorming leidde. In 1935 verklaarde het Hooggerechtshof de NIRA ongrondwettig.)
- De Agricultural Adjustment Act, die ook wel AAA genoemd wordt, een systeem van subsidie aan de landbouw dat zelfs tot in de jaren negentig gehandhaafd werd.
- Verschillende maatregelen tegen de werkloosheid, zoals de Federal Emergency Relief Administration, die via de staten financiële hulp gaf en zorgde voor arbeid, en het Civil Conservation Corps, dat jongeren tewerkstelde in projecten als herbebossing, weg- en damaanleg en dergelijke.
- Als laatste nog een aantal sociale maatregelen, die een duidelijke zwenking naar links betekenden, zoals de Social Security Act, die verzekeringen instelde voor zieken, oude mensen en werklozen, en de Fair Labor Standards Act, die een minimumloon (van $ 0,40 per uur) en een maximumwerktijd (40 uur per week) instelde.


Er waren veel mensen die Roosevelt steunden. Zij zagen hem als de man die hun zou redden uit deze positie. Maar er waren natuurlijk ook tegenstander van hem. Die mensen vonden dat Roosevelt gebruik maakte van hun posutie om stemmers voor zich te winnen. Tegenstanders begrepen niet hoe hij het zou kunnen oplossen. Dat was toch onmogelijk?

Ik ga nu het nu hebben over waarom bepaalde groepen Amerikanen die kritiek hadden op de New Deal, terwijl er genoeg mensen waren die het een goed plan vonden.

Het ging om de volgende groepen in de maatschappij:
- de zwarte bevolking van de Verenigde Staten
- de blanke zuiderlingen van de Verenigde Staten
- de boeren
- het bankwezen
- de gewone arbeider
- de zieken, oude mensen en werklozen
- de communisten
- de kapitalisten
- Republikeinen
- Priester Charles Coughlin
- landarbeiders en huishoudelijke personen

Er waren niet zo veel mensen die er tegen waren. Het grootste deel van het volk vertrouwde Roosevelt. De mensen die tegen hem waren, waren de volgende mensen:
De kapitalisten, Charles Coughlin, landarbeiders en huishoudelijke personen, Hoover en de Republikeienen.

De kapitalisten
De kapitalisten waren tegen Roosevelt, omdat ze vonden dat de regering zich niet met de eceonomie moest bemoeien. Volgens de kapitalisten was het beter dat de economie gewoon de vrije loop werd gelaten, omdat de economie dan tot ongekende hoogte kon stijgen. Zij dachten dat als de economie gecontroleerd werd door de regering, dat er dan nooit zulke hoogtes bereikt konden worden. Hoe hoger de beursnoteringen waren, hoe beter het was volgens hen. De beursnoteringen konden niet goed doorgaan als Roosevelt zich daarmee zou bemoeien.

Charles Coughlin
Coughlin was erg tegen Roosevelt. Geboren in 1891 en ging dood in 1979, hij was een conservatieve Rooms-katholieke priester en politiek activist. Coughlin had een radio show, het heette : "Golden Hour of the Little Flower". Het programma werd uitgezonden vanuit Detroit en had 40 miljoen trouwe luisteraars. Eerst steunde Coughlin de New Deal, maar toen hij en de president verscheidende meningsverschillen hadden gekregen richtte hij de “National Union for Social Justice” op, om Roosevelt uit te dagen. In zijn radiopreken noemde hij de New Deal een communistische samenzwering en het begin van een dictatuur. Hij vond dat niet kunen en nu was hij fel tegen de New Deal.
Landarbeiders en huishoudelijke personen.

Ook landarbeiders en huishoudelijke personen keerden zich tegen Roosevelt, zij vielen immers niet in de sociale zekerheidswetten die Roosevelt had geïntroduceerd. En daarom waren zij tegen het New Deal.

Hoover
De voorganger van Roosevelt, Hoover, vond ook dat Roosevelt de overheid buiten de economie moest houden.

Republikeinen
Republikeinen waren ook een van zijn grootste tegenstanders. Een deel van Roosevelt’s plannen liep uit op een mislukking, omdat hij een Republikeinse Coalitie tegenover zich kreeg. Dit gebeurde overigens ook met plannen van Bill Clinton. Roosevelt’s beleid zou zeer oppervlakkig zijn. Van de buitenkant zag het er allemaal prima uit, maar in werkelijkheid zaten er veel zwakke kanten aan. Hij wilde zijn plannen veel te snel invoeren en dacht bijv. niet aan de eigendomsrechten van de burgers. Zijn toespraken waren ook niet intellectueel genoeg. Ze waren te veel gericht op de gemiddelde burger.
Alle andere mensen waren allemaal voor de New Deal.

Mijn mening:
Ik ben voor de New Deal, omdat er door Roosevelt maatregelen zijn genomen op economich en sociaal gebied. Ik had een voorbeeld over de zwarte mensen gegeven en het geen wat hij had beloofd is ook gebeurd: de zwarten hadden een betere plek in de samenleving gekregen. Ook ander mensen werden wel goed geholpen. Het was eigenlijk wel goed bedoeld, maar de rijke mensen hadden geen zin om minder macht te hebben en daarom waren zeer dan ook tegen. Het was goed voor de gemiddelde burgers, maar niet voor hun.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.