Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Jozef Stalin

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1963 woorden
  • 15 juli 2008
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Inleiding

Voor het vak Geschiedenis moesten we in de laatste periode weer een Praktische Opdracht maken. De eerste Praktische Opdracht bestond uit een persoon uit de tijdvakken 1 t/m 5, Milan en Martijn kozen toen voor Filips de Goede en Dominic voor Anne Frank. Nu moeten we een Praktische Opdracht maken over een persoon uit de tijdvakken 6 t/m 10. We hebben gekozen voor Jozef Stalin omdat we wel meer over hem zouden willen weten.

2. Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Inhoudsopgave
3. Wanneer en waar leefde Stalin
4. Welk beroep had Stalin en waar leefde hij van
5. Hoe is Stalin om het leven gekomen
6. Beschrijf de samenleving waarin Stalin leefde
7. Wat is het belang van Stalin voor zijn tijd geweest en voor latere tijden
8. Waarom past Stalin in dit tijdvak
9. Conclusie
10. Bronvermelding
11. Logboek

3. Wanneer en waar leefde Stalin

Jozef Stalin werd in 1878 op 18 december in Gori geboren. Gori is een klein plaatsje in Georgie. Stalin’s vader was schoenmakersknecht en moest veel werken om genoeg te verdienen. Het gezin leefde in slechte omstandigheden en alle andere kinderen van het gezin stierven op jonge leeftijd. Als zijn vader thuis was werden hij en zijn moeder door zijn vader mishandeld. Zo zou Stalin een paar keer bijna zijn doodgeslagen door zijn vader, maar na het vertrek van zijn vader kwam er rust in het gezin. Stalin bezocht het Russisch-orthodoxe seminarie in Tbilisi. Een seminarie is een priesteropleiding. In Tbilisi was het onderwijs veel beter dan de lessen van andere scholen. In 1899 werd Stalin van zijn opleiding verwijdert doordat hij zijn examens miste en omdat hij revolutionaire ideeën had.

In 1903 trouwde Stalin met Jekaterina Svanidze. Dit was Stalins eerste huwelijk. Slechts 4 jaar na hun huwelijk overleed Jekaterina in 1907. Staling en Jekaterina hadden 1 zoon, genaamd Jakov Dzjoegasjvili. Stalin kon niet goed met hem omgaan en door Stalins hardheid schoot Jakov zichzelf neer. Maar Jakov overleefde deze zelfmoordpoging. Stalin kwam met de uitspraak: hij kan geen eens goed mikken. Een hele harde uitspraak natuurlijk tegenover je zoon en nou snap je ook waarom Jakov dood wou. Jakov diende in het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog en hij werd gevangen genomen door de Duitsers. Uit eindelijk maakte Jakov een einde aan zijn leven in concentratiekamp Sachsenhausen door tegen een hoogspanningsdraad te lopen.

De tweede vrouw van Stalin was Nadezjda Alliloejeva. Stalin kreeg een dochter en een zoon, genaamd Vasili Stalin en Svetlana Allilojeva.

Nadezjda stierf in 1932 officieel door een ziekte. Maar het zou mogelijk zijn dat ze zelfmoord heeft gepleegd na een ruzie met Stalin. Vasili zat bij de Sovjet-luchtmacht, hij stierf in 1962 aan alcoholisme. Svetlana die emigreerde in 1967 naar de Verenigde Staten
Het enige kind van Stalin dat nog leeft is Svetlana Allilojeva. Zij is op dit moment 82 jaar oud en woont nu in Engeland in de stad Bristol.

4. Welk beroep had Stalin en waar leefde hij van

Nadat Stalin 5 jaar de priesterstudie had gevolgd kwam hij in contact met de bolsjewieken. De bolsjewieken was de communistische partij van Lenin. Stalin nam eerst de schuilnaam Koba aan. Maar later toen hij hogere functies kreeg liet hij zich wel Stalin noemen. In 1904 sloot Stalin zich aan bij de Partij van Lenin. Die partij was het Russische Sociaal Democratische Arbeidspartij. Als belangrijke persoon in de partij woonde hij conferenties in Stockholm en Tampere bij. Stalin ontwikkelde zich tot kenner van de niet-Russische volkeren, en werd door Lenin gerespecteerd. Hij had weinig kennis van marxisme. In 1912 woonde Stalin voor korte tijd in Wenen en schreef hij samen met Nikolaj Boecharin een boek over het nationaliteitenvraagstuk in Rusland. In dit jaar werd Stalin ook in het Centraal Comité verkozen.

Terug in Rusland werd Stalin gearresteerd en werd hij naar de Siberische stad Narym gebracht. Maar Stalin wist al snel te ontsnappen. Maar toch werd hij op 23 februari 1913 weer gearresteerd. Nu werd hij naar het dorpje Kostino gebracht, waar hij onder strenge politiebewaking werd geplaatst. In 1914 werd Stalin naar het dorpje Koerejka gebracht onder nog meer politiebewaking. Later werd hij ook nog naar Toeroechansk gebracht waar hij tot februari 1917 bleef. Na de Februarirevolutie vestigde Stalin zich in Petrograd en hij volgde de revolutionaire koers van Lenin op de voet. Na de Oktoberrevolutie werd Stalin benoemd tot minister van Nationaliteiten. Gedurende de Russische Burgeroorlog (1918-1921) vervulde hij zijn dienstplicht en trad hij op als militair organisator en politiek commissaris in het Rode Leger. Als Commandant wist Stalin de stad Tsaritsyn te verdedigen. Maar Stalin kwam in conflict met de minister van Oorlog, Leon Trotski. De opperbevelhebber van het Rode Leger, Michail Toechatsjevski had regelmatig kritiek op Stalin. Lenin haalde Stalin daardoor terug naar Moskou. Lenin deed dit wel op een eervolle manier, zodat Stalin geen slechte naam zou krijgen.

In maart 1919 werd Stalin als een van de vijf leden in het politburo van de Russische Communistische Partij gekozen. Toen Lenin besloot zich meer bezig te gaan houden met het landsbestuur, kreeg Stalin in april 1922 de opdracht om al secretaris-generaal te dienen in de partij. Niemand wist toen dat deze baan een hele belangrijke zou worden. Stalin wist geleidelijk aan steeds meer macht te krijgen. Zo had hij als secretaris-generaal de bevoegdheid om mensen binnen de Partij posities te geven of te ontnemen.

In 1924 kreeg Lenin een beroerte, waarna hij stierf. Na zijn dood wist Stalin de strijd om de macht van de partij te winnen van Leon Trotski. Maar nog was Stalin

nog geen absolute heerser. In de Tweede Wereldoorlog raakte Stalin toch licht bezorgt over zijn land, doordat de Duitsers met grote troepen steeds dichterbij kwamen. Maar toch hoopte Stalin dat ene oorlog zou uitblijven. Op 22 juni 1941 viel Duitsland dan toch de Sovjet-Unie binnen. De oorlog die daarop volgde werd de Grote Vaderlandse Oorlog genoemd. Eerst boekten de Duitsers grote successen, maar Stalin koos voor de goede tactiek: terugtrekken en wachten tot de winter begint. In december 1941 begonnen de Russen met ene tegenaanval, die uiteindelijk in april 1942 tot een overwinning van het Rode Leger leidde. Na de Duitse capitulatie op 9 mei 1945 werd Stalin genoemd als de Grote Leider die de Grote Vaderlandse Oorlog had gewonnen. Kort na de oorlog werden de regels in Rusland weer goed aangetrokken. Stalin wilde het land weer snel goed opbouwen. Stalin gaf Beria de opdracht om de kennis over het atoomprogramma uit te breiden. Wat in 1949 leidde tot de eerste atoombom.

5. Hoe is Stalin om het leven gekomen

Op 5 maart 1953 overleed Stalin in zijn huis in Koentsevo. Het is nooit duidelijk geworden onder welke omstandigheden Stalin is gestorven. De officiële verklaring was een hersenbloeding als doodsoorzaak. Het schijnt dat Lavrenti Beria, Stalin zou hebben vergiftigd. Beria zou namelijk in de gaten hebben gehad dat Stalin hem dood wilde omdat hij te machtig zou zijn geworden. Het is wel een rare gebeurtenis omdat Beria er voor zorgde dat er 24 uur lang geen arts bij Stalin mocht komen. Men zegt dat Stalin op weerzinwekkende wijze om het leven is gekomen. Hij schreeuwde om een dochter en sloeg met zijn armen om zich heen, terwijl een deel van de partij-elite rustig naast zijn bed stond toe te kijken. Een ander verhaal vertelt dat Stalin op een ochtend niet uit zijn kamer kwam. Het duurde uren voordat iemand zijn kamer binnen trad. Uiteindelijk bleek dat hij een beroerte had gehad.


Toen de mensen hoorde van de dood van Stalin, gingen de mensen huilend de straat op. In de enorme drukte die daarop volgde werden duizenden mensen betrapt. Na de dood van Stalin werd er drie dagen afscheid van hem genomen. Stalin werd met pracht en praal bijgezet in het Mausoleum naast het lichaam van Lenin.

6. Beschrijf de samenleving waarin Stalin leefde

Stalin wilde in een korte tijd de Sovjet-Unie van een agrarische staat in een industriële staat veranderen. De Nieuwe Economische Politiek werd afgeschaft. In plaats daarvan kwamen Vijfjarenplannen. In deze plannen werd door de regering bepaald wat de landbouw en de industrie in de komende vijf jaar moesten produceren.

De opkoming van de landbouw hield in dat individuele boerderijen werden samengevoegd tot grote gemeenschappelijke landbouwbedrijven. Er kwamen twee soorten landbouwbedrijven:
- Gemeenschappelijke bedrijven
- Staatsbedrijven
De landbouw moest een belangrijke rol vervullen bij de ontwikkeling van een industriële samenleving. Door efficiënt werken moest er een agrarische overproductie komen. Want een overschot zorgde weer voor export van landbouwproducten om de import van investeringsgoederen voor de industrie te bepalen. Ook het handhaven van lage voedselprijzen en lage lonen van arbeiders was een doel. De mechanisatie in de landbouw was ook een doel.

De Vijfjarenplannen werden opgesteld door het Staatsplancommissie in Moskou. Het eerste Vijfjarenplan was van 1928 tot 1932. Hierdoor kwam er een enorme groei van de industriële productie met de nadruk op bewapening, zware industrie en energiewinning.
De tweede en derde Vijfjarenplan (1932-1941) waren realistischer van opzet en de grootste moeilijkheden waren toen achter de rug. Stalins nieuwe orde kon een economisch succes worden genoemd omdat:
- De zware industrie, bewapeningindustrie en energieproductie behaalden indrukwekkende resultaten door stijgende indexcijfers.

- In korte tijd werden rijke grondstofgebieden weer gebruikt, in de Oeral, Kazachstan en Siberië
- Er ontstonden nieuwe industriesteden
- Er werd grondslag gelegd op een moderne industrie en een goede infrastructuur

7. Wat is het belang van Stalin voor zijn tijd geweest en voor latere tijden

Stalin zorgde natuurlijk dat Rusland niet ten onder ging in de Tweede Wereldoorlog. Zijn slimme plan werkte, om te wachten tot het winter werd. Want de Duitsers waren niet gewend aan de koude winters. Ook zetten Stalin het Groot-Russisch nationalisme in een nieuw jasje. Stalin begon ook de kerk te accepteren en gebruikten het zelfs voor propaganda. Stalin maakte tijdens zijn leven de Sovjet-Unie tot een geduchte mogendheid.

Nikita Chroesjtsjov werd de opvolger van Stalin, hij meende dat Stalin een massamoord had gepleegd tijdens de grote zuiveringen. Meerdere mensen geloofde dit niet. Stalin stond hoog bij de mensen omdat hij 31 jaar lang het land had geregeerd.

8. Waarom past Stalin in dit tijdvak

In tijdvak 9 had je verschillende mensen met een politieke macht.
Bijvoorbeeld:
- Roosevelt
- Soekarno
- Lenin
- Stalin
- Trotzki
- Mussoline
En natuurlijk nog wel een aantal mensen.

Tijdvak 9 is natuurlijk de tijd van de Wereldoorlogen
Deze tijdvak was van 1900 tot 1950. In deze tijd waren de Eerste en Tweede Wereldoorlogen. En daartussen zat ook nog een economische wereldcrisis. Ook krijg je in dit tijdvak propaganda en vormen van massaorganisatie en ook de totalitaire ideeën voor het communisme en het nationaal-socialisme. In dit tijdvak komt ook de crisis van de wereldkapitalisme aan de orde en ook de verwoestingen door nog niet eerder vertoonde massavernietigingswapens.

Het lijkt ons dus vrij duidelijk waarom Stalin bij dit tijdvak past. Stalin was namelijk de leider van de Sovjet-Unie in de Eerste Wereldoorlog en in de Tweede Wereldoorlog. Stalin gebruikte ook propaganda voor bijvoorbeeld de kerk. Ook Stalin was betrokken bij de economische crisis.


9. Conclusie

Door dit werkstuk zijn wij veel meer over Jozef Stalin te weten gekomen. Eigenlijk wisten we nooit dat Stalin zo’n erg persoon was, om zijn eigen vrouw en kinderen te laten stikken. Wij vinden dat het een mooi werkstuk is geworden, maar dat moest ook wel na al die tijd die we erin hebben gestoken.

10. Bronvermelding

Internet:
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_Stalin
- http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24304655/
- http://members.chello.nl/m.elfers/llaars.htm
- http://www.geschiedenis.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=246&Itemid=19
- http://www.scholieren.com/werkstukken/18790
- http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/s/stalin.shtml
- http://www.scholieren.com/werkstukken/8483
- http://www.scholieren.com/werkstukken/28238

Boeken:
Martijn zijn opa had een boek over Stalin. De titel van het boek is: aan het hof van de rode tsaar en is geschreven door Simon Sebag Montefiore. Uit dit boek hebben we ook aardig wat informatie gekregen. Ook hebben we een boek van Emiel van den Bor kunnen lenen over de Tweede Wereldoorlog. Hij zat ook in havo 4 maar is er mee gestopt. Hij is helemaal geschiedenis gek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.