1. Inleiding Ik heb ervoor gekozen om voor mijn Praktische opdracht een werkstuk te maken over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dit heb ik gedaan omdat me het interessant leek om te onderzoeken hoe het conflict ontstaan is. Bovendien vond ik het leuk om iets te onderzoeken wat tegenwoordig ook nog belangrijk is. Er gaat bijna geen dag voorbij of je hoort in het nieuws iets over dit probleem in het Midden Oosten. Ik vroeg me daarbij vaak af hoe dit conflict ontstaan was. Het leek me toen we deze opdracht kregen dus een goede kans om eens te gaan kijken wat de oorzaken zijn geweest voor dit probleem.
Mijn onderzoeksvraag is: - Hoe is het conflict tussen Israël en de Palestijnen ontstaan?
deelvragen: - Wat is er voor de twintigste eeuw gebeurd met het gebied waar nu om gevochten word? - Wat zijn de belangrijkste oorzaken geweest voor het ontstaan van het conflict? - Wanneer is het conflict eigenlijk ontstaan en wat betekende deze de oprichting van deze nieuwe staat eigenlijk?
2. Een korte voorgeschiedenis Om te onderzoeken hoe het conflict ontstaan is moet je eigenlijk ook gaan kijken in de geschiedenis van voor de twintigste eeuw. De voorgeschiedenis van dit conflict begint eigenlijk al in de tijd van de Romeinen. Zij regeerden toen over het gebied tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee, wat zij Palestina noemden. In 67 na Christus vond er een bloedige opstand plaats tegen de Romeinse bezetters. Na ongeveer 6 jaar konden de Romeinen de opstand stoppen. Ze plunderden Jeruzalem en verdreven het Joodse volk uit het gebied. Dit wordt ook wel de diaspora genoemd. Er bleven nog wel Joden in Palestina wonen maar de meesten woonden eeuwenlang verspreid over de hele wereld. De Joden hebben het vaak erg moeilijk gehad door vervolgingen, eerst vooral in christelijke landen en later vooral in landen die door de Nazi's bezet werden. Al sinds de diaspora droomden Joden ervan dat ze op een dag terug zouden keren naar het beloofde land van Palestina. In de bijbel vormt het gebied het centrum van het joodse rijk van koning Salomon, ook wel Israël genoemd. Palestina wordt vaal het heilige land genoemd omdat bepaalde plaatsen, vooral Jeruzalem, een bijzondere plaats innemen binnen de joodse en de christelijke godsdiensten, maar ook voor de moslims. In 637 werd het gebied door moslims veroverd, maar zij behandelden de Joden niet slecht. Ook in de eeuwen daarna, onder verschillende Turkse besturen zijn er echter geen grote problemen geweest tussen de Joden en de Moslims.
3. De oorzaken Honderden jaren is het gebied waar nu Israël ligt, bestuurd door Arabieren. Van 1517 tot 1917 was dit door de Osmanen. Aan het einde van de negentiende eeuw ontstonden er twee bewegingen die een einde maakten aan de betrekkelijke rust in Palestina en die eigenlijk ook een basis legden voor het Arabisch- Israëlisch conflict. Dat waren het joodse nationalisme, ook wel Zionisme genoemd, en het Arabische nationalisme. Beiden volkeren wilden zelfbestuur over een eigen staat. Dit leidde tot een aantal problemen, onder andere de grote emigratie van Joden uit de hele wereld naar Israël en de oprichting van de nieuwe Joodse stad Tel Aviv. ( De grote emigratie van Joden was ook een gevolg van het aanhoudende antisemitisme in veel landen.) Ook ontstonden er allerlei bewegingen zoals de World Zionist Organisation en verschillende antizionistische verenigingen.
Overzicht van het Turkse Osmaanse Rijk bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Het rijk viel na de oorlog uiteen. Dat gaf de Joden de kans om in Palestina een eigen vaderland te creëren.
In Palestina waren de spanningen tussen de Joden en de Arabieren al best wel opgelopen toen de eerste wereldoorlog uitbrak. De Arabische landen raakten er op 5 november 1914 bij betrokken toen Engeland de oorlog verklaarde aan Turkije. Maar om verschillende redenen was het voor de Engelsen erg moeilijk om de Turken te verslaan. Ze kregen in de gaten dat ze alleen succes zouden krijgen als ze hulp zouden krijgen van de Arabische landen. De Engelsen probeerden dus Arabische bondgenoten te vinden. De Engelse regeringsvertegenwoordiger, Sir Henry Mcmahon onderhandelde daarom met Hoessein Ibn Ali, de sjarif van Mekka, die graag de leider wilde worden van de eerste onafhankelijke Arabische staat. Hij hoopte dat de Engelsen hem daarin zouden steunen als hij ze hielp om de Turken te verslaan. In september 1918 slaagden Hoessein en de Engelsen hierin en ze trokken de Damascus binnen. Hoessein vond dat de Engelsen zich nu aan de beloftes moesten houden, maar dat deed Engeland niet. Ze hadden namelijk tijdens de oorlog nog twee andere overeenkomsten gesloten en die waren allebei in strijd met de belofte aan de sjarif van Mekka. Een daarvan was het Sykes-Picot verdrag. Tijdens de eerste wereldoorlog begonnen de Engelsen en de Fransen al te overleggen over wat er na de oorlog met het Osmaanse rijk moest gebeuren. Zij gingen er dus al vanuit dat ze de oorlog gingen winnen. Beide regeringen gingen in 1916 akkoord met het Sykes-Picot verdrag. Dit verdrag verdeelde de Arabische gebieden van het Osmaanse rijk in vijf categorieën. Sommige landen zouden direct onder Engels of Frans toezicht vallen, andere zouden Arabische staten worden met nog wel Engelse of Franse invloeden, en het gebied rondom de heilige plaatsen, de streek van Palestina dus, zou onder gezamenlijk Engels, Frans en Russisch gezag komen. Er werd niets gezegd over een onafhankelijke staat voor de Joden, maar er werd ook niets gedaan om aan de belofte te voldoen die aan Hoessein was gedaan. Een derde belofte, die een jaar na het Sykes-Picot verdrag werd gedaan, maakte de hele situatie nog ingewikkelder. 1917 was voor Engeland een moeilijk jaar. Het leek er niet op dat er snel een einde zou komen aan de oorlog. In november stuurde de minister van buitenlandse zaken Arthur Balfour een brief aan Lord Rothschild, een Joodse bankier die een voorstander was van het Zionisme. Dit wordt ook wel de Balfour-verklaring genoemd. In die brief bood hij de steun van de Engelse regering aan bij "de oprichting in Palestina van een eigen natie voor het joodse volk." Aan het einde van de eerste wereldoorlog waren er dus drie verschillende Engelse voorstellen die niet samen gingen. Tijdens de vredesonderhandelingen in 1919 werd er uiteindelijk een Engels-Frans voorstel aangenomen, maar niet dat van Sykes-Picot.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
Hoi,
Ik had een vraagje aan de hand van welke methode heb jij dit verslag gemaakt. ZOu je mij het antwoord kunnen mailen?
alvast bedankt
Marianne
21 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
heel erg bedankt keij good werkstuk!
19 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Klopt niet helemaal. Ten eerste wordt Jordanie vergeten wat voortkwam uit Trans Jordanie en 77% van de Palestina regio in zich opnam. En verder zijn de Osmanen natuurlijk geen Arabieren.
6 jaar geleden
Antwoorden