Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Duitsland 1945 tot nu

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 3437 woorden
  • 17 juli 2007
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
38 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
§ 2

De Berlijnse Muur

De leider van de Sovjet-Unie, Nikita Chroetsjov (spreek uit : kroetsjof), gaf in 1961 toestemming om dwars door de stad Berlijn een muur te bouwen. Deze muur moest ervoor zorgen, dat er geen inwoner kon vluchten uit Oost-Berlijn.
In 1961 begon de regering, de DDR hun gebied af te zetten. Hun gebied dat was Oost-berlijn en hoorde niet bij het westen. Dit begon met enkele kilometers lange prikkeldraad en liep uit tot een enorme hoge muur.

Op deze foto zie je nog net een paar mensen vluchten naar West-Berlijn, terwijl de muur nog niet af is. Deze mensen hadden geluk.
Op het plaatje hieronder zie je hoe de Berlijnse muur is gebouwd, je ziet dikke muur van beton met daarop een heleboel prikkeldraad. Niemand mocht voor van de ene kant naar de andere kant. Deed je dat toch dan werd je neergeschoten. De muur dwong respect af maar nog nooit was er iemand echt doodgeschoten. De muur zelf is een symbool geworden voor onderdrukking en toen de muur viel voor vrijheid.
Bij de bouw van de muur werd nergens rekening mee gehouden. De muur liep dwars door Berlijn. Als je huis op het midden stond dan werd je huis met de grond gelijk gemaakt. Je kunt ook zien dat er geen rekening gehouden werd met de omgeving omdat de muur erg hoog was en boven veel dingen uitstak. Dit was zo omdat er echt niets overheen mocht. Het was een kolossale muur. De ontwerper van de muur heeft niet rekening gehouden met of de muur mooi was of niet maar heeft alleen rekening gehouden met de functie van de muur. De functie van de muur was vrij simpel. Het stond tussen 2 delen in en hield de 2 delen uit elkaar. Mensen uit het ene gedeelte mochten niet bij elkaar en andersom. Juist om de functie van de muur te behouden heeft de muur vele metamorfoses ondergaan. In de begin jaren was de muur nog laag en onstevig maar in de loop der jaren werd de muur steeds steviger. Er werden constructies bedacht om eventuele “aanslagen” om de muur te verkomen
De muur is symmetrisch, wat aan de ene kant van de muur was, was ook aan de andere kant. Dat was zo omdat je over 2 delen moest uitkijken en je kunt moeilijk bij de ene kant het wel doen en bij de andere kant niet. Al werd er wel strenger gekeken aan de kant van het oosten want veel mensen wilde naar het westen want daar was het beter. Veel minder mensen wilde dus naar het oosten met gevolg dat je meer troepen over het oosten laat kijken.
Later, in 1989 valt de muur en is Berlijn weer 1.
De jaren tachtig: de DDR failliet

Door het grondgebied van de DDR liepen een aantal transitzones waar (vracht)auto's, treinen en vliegtuigen langs mochten. Veel meer dan de belangrijkste goederen konden echter niet worden aangevoerd. West Berlijn verloor dan ook veel van haar vooroorlogse industrie. Men concentreert zich op industrie waarvoor weinig grondstoffen en verkeersverbindingen nodig zijn.(elektronica) en op hoogwaardige dienstverlening (congressen, universiteiten, film etc.) Alle economische activiteiten worden door de BRD gesubsidieerd; West Berlijn is immers het visitekaartje van het vrije westen binnen het onvrije oosten. De universiteit trekt studenten omdat een Berlijnse student geen dienstplicht heeft. Zo ontstaat een vrije, wat alternatieve sfeer met veel accent op wetenschap, kunst en cultuur.

In de jaren tachtig verslechterde de economische situatie van de DDR verder. De staatsschuld van de DDR werd steeds hoger en de industrie en infrastructuur waren sterk verouderd. Investeringen in nieuwe technologie waren er nauwelijks en er werd veelal nog gewerkt met een machinepark uit de jaren twintig en dertig.
Jarenlang was er geld geleend om de sociale politiek van Honecker te kunnen betalen, zonder dat daar voldoende eigen inkomsten tegenover stonden. Om de rente over de buitenlandse leningen te kunnen betalen moesten weer nieuwe leningen worden gesloten. Midden jaren tachtig werd het duidelijk dat de DDR zo niet langer door kon gaan. De SED-leiders hielden het nieuws echter geheim en sloten zich steeds meer voor de realiteit af. Ook voor de onvrede van de bevolking hadden Honecker en de zijnen geen oog meer. Berichten over de groeiende problemen werden eenvoudigweg niet meer gelezen..
De aanhoudende problemen zouden in 1989 door de hervormingen van de Russische leider Gorbatsjov naar de oppervlakte komen en leiden tot grote demonstraties en ten slotte het einde van de DDR.
Hoe leefden de Oost-Duitsers met de Berlijnse Muur?

De Oost-Duitsers leefden natuurlijk aan de communistische kant van de muur. Alles veranderde op slag. Ten eerste waren ze familieleden kwijt die in het Westen woonden, want naar de andere kant van de Muur gaan zat er voor de Oost-Duitsers niet bij. Later mochten er wel West-Duitsers tijdelijk naar het Oosten komen.
Financieel gezien ging het na de bouw van de Muur wel goed in Oost-Duitsland, het ging goed met de economie. Helaas waren de producten zowel kwalitatief als kwantitatief helemaal niet goed.
Omdat het in het communisme zo is dat “iedereen gelijk” is was er van elk soort eten maar één merk. Zo had met bijvoorbeeld maar één soort augurken, er bestond maar één soort melk en er bestond ook maar één soort aardappel. Zo ging het ook met meubels; alle huizen waren vaak saai en allemaal hetzelfde ingericht.
Kinderen moesten verplicht op een soort scouting: ze moesten dan allemaal dezelfde kleren aan en een rood sjaaltje om, dit symboliseerde het communisme. Ze leerden daar dan allerlei liedjes over het ‘goede communisme’ en over ‘het slechte westerse kapitalisme’.
Omdat alles wat uit het Westen kwam verboden was, kwamen er veel illegale handeltjes in de DDR. Zo kochten veel jongeren elpees met bijvoorbeeld de muziek van The Rolling Stones illegaal. Deze waren dan door mensen uit het Westen mee gesmokkeld of over de Muur gegooid. Veel mensen waren dit leven in Oost-Duitsland zat en probeerden te vluchten. Iets wat absoluut niet makkelijk was.
Een optie was om te proberen over de Muur heen de klimmen. Dit was erg gevaarlijk, omdat je een grote kans had dat je een kogel in je lichaam kreeg. De Oost-Duitse politie, ook wel de Stasi genoemd, had namelijk het recht elke vluchtende Oost-Duitser neer te schieten. Deze mensen begingen namelijk een misdaad om te willen leven in het kapitalistische westen. In totaal zijn er alleen al in het eerste jaar van het bestaan van de Muur 41 mensen overleden tijdens een poging om over de Muur te klimmen. Toch waren de Oost-Duitsers erg vindingrijk in het vinden van gaten in de muur. Ook werden er tunnels gegraven onder de muur door.

Hoe leefden de West-Duitsers met de Berlijnse Muur?

In eerste instantie voelden de West-Duitsers zich opgesloten door de Berlijnse Muur, maar al snel kreeg men door dat het de Oost-Duitsers waren die opgesloten waren. De West-Duitsers leefden vergeleken bij de Oost-Duitsers in een luxe. Ze mochten gewoon alles eten, drinken en dragen wat ze wilden. Eigenlijk hadden de West-Duitsers niet veel last van de Muur buiten het feit dat ze soms gescheiden waren van familieleden in het Oosten. Als dit zo was mochten ze in de latere jaren dat de Muur er stond, hun familie opzoeken in het Westen. Vaak smokkelden ze allerlei artikelen mee uit het Westen zoals koekjes en ander voedsel. Ook trokken ze 3 lagen kleding over elkaar heen om zo kleding te kunnen mee nemen die veel hipper en beter was als dat ze in de DDR hadden. Bij de grens (de Muur) werden altijd hun koffers gecontroleerd. Vaak werden er spullen in beslag genomen door de Stasi. De politie die dat innam hield datgene vaak voor zichzelf, want eigenlijk vonden ze dat juist er lekker of mooi en aten ze bijvoorbeeld de koekjes zelf stiekem op. De economie is het de BRD vorderde zich ook steeds beter. West-Duitsers hadden meer geld te besteden en kochten ook mooie kleding en huizen.

Vragen:

1. Waarom werd de Berlijnse muur gebouwd? Noem twee redenen.
2. Welk land heeft welk gebied? Vul de nummers in.
3. Waaruit bestaat de Berlijnse muur? En hoe lang was het?
4. A: Hoe leefden de Oost-Duitsers met de Berlijnse muur?
B: Hoe leefden de West-Duitsers met de Berlijnse muur?
5. Wanneer begon de bouw van de Berlijnse muur en door wie werd het gebouwd?
6: Waarom ging de DDR in de jaren tachtig failliet?

Antwoorden:

1. - De muur is gebouwd om Berlijn te scheiden in twee stukken met een andere politiek. Oost-Duitsland was communistisch (ze streven naar een maatschappelijk stelsel van de gemeenschap van goederen) en de geallieerden, West-Duitsland democratisch (pleiten voor een staat waarin het volk regeert) en dit botsten tegen elkaar
- De muur werd ook gebouwd, omdat veel mensen uit Oost-Duitsland vluchtten naar West-Duitsland, om daar een nieuw leven te beginnen. Het was in West-Duitsland namelijk veel welvarender.

2. 1: Rusland
2: Frankrijk
3: Engeland
4: Amerika
3. De berlijnse muur bestaat uit betonnen stenen van ongeveer 3 meter die op elkaar staan en vast gemetseld zijn. Boven op de Berlijnse muur zit allemaal prikkeldraad en is ongeveer 44 kilometer lang. Er werden op zeven plaatsen doorgangsposten opengelaten voor mensen die in en uit moesten. De muur werd door de Oost-Duitse grenspolitie zwaar bewaakt.
4. A: - Het ging wel beter met de economie door de Berlijnse muur.
- er was van elk soort eten, drinken, melk enz maar 1 soort van, je had niet veel te kiezen
- Kinderen moesten verplicht op een soort scouting: ze moesten dan allemaal dezelfde
kleren aan en een rood sjaaltje om, dit symboliseerde het communisme.
- In Oost-Duitsenland was het stuk slechter, mensen probeerden te vluchten naar het
Westen.
B: - Ze leefden in luxe als je vergelijk met de Oost-Duitsers.
- Ze mochten alles eten en drinken en dragen wat ze wilden.
- Ze hadden meer geld te besteden om mooiere kleding en huizen te kopen.
5. De berlijnse muur werd gebouwd door de DDR. Ze begonnen in 1961 op 13 augustus.
6: In de jaren tachtig verslechterde de economische situatie van de DDR verder. De staatsschuld van de DDR werd steeds hoger en de industrie en infrastructuur waren sterk verouderd. En Jarenlang was er geld geleend om de sociale politiek van Honecker te kunnen betalen, zonder dat daar voldoende eigen inkomsten tegenover stonden. Om de rente over de buitenlandse leningen te kunnen betalen moesten weer nieuwe leningen worden gesloten.
De val van de Belijnse muur

Op 9 november 1989 vierden vele mensen feest. Er was besloten dat de Berlijnse Muur werd afgebroken. De Mensen op het plaatje vieren boven op de muur dat de Berlijnse muur afgebroken wordt. Dit betekende voor vele het weerzien van verloren familieleden en het betekende ook dat Duitsland weer één werd, met een democratisch bestuur. Eén van de meest gehate muren werd na 28 jaar eindelijk neergehaald. Mensen haten de muur, omdat hun mooie Berlijn door de midden was gedeeld. Maar veel mensen hoopten ook dat de val van de muur het einde betekende van de Koude Oorlog, want de muur was daar het symbool voor.

De val van de Muur heeft zowel positieve als negatieve veranderingen met zich meegebracht.
Positieve zijn:
• Duitsland was bevrijd van het harde regime.
• Er was weer meer vrijheid voor de Oost Duitsers.
• Oost en West werden samengevoegd, wat positief was voor de sociale contacten met name herenigde familie leden
• De eenwording van Duitsland kon beginnen.
• Berlijn begint weer mooi te worden. Nu de achterliggende gebieden nog.
Negatieve zijn:
• De werkgelegenheid daalde enorm.
• De verschillen tussen oost en West waren te groot, dit kon moeilijk verbeterd worden.
• De eenwording kostte heel veel geld waardoor de economie daalde. En het kost nog steeds geld.
• De verschillen zijn nog groot met betrekking tot werkloosheid.
En Na de val van de muur heeft de politiek van bondskanselier Kohl ervoor gezorgd dat de Duitse eenwording een feit werd. Hij wist met hulp van de Amerikaanse president Bush zowel de westerse bondgenoten als de Sovjet-Unie en de Oost-Europese staten te winnen voor zijn plannen om de Duitse deling tussen Oost en West te doen verdwijnen. Ook kreeg hij het voor elkaar om in zijn eigen land en volk veel vertrouwen te winnen. De Duitsers gingen geloven dat hun land weer één kon worden. Op 3 oktober 1990 vond de officiële Wiedervereinigung plaats.
Duitsland krijgt op deze manier tachtig miljoen inwoners. De economische sterkte en de centrale ligging geven Duitsland weer een overheersende positie in Europa. Deze positie is vergelijkbaar met die uit het begin van de 20ste eeuw.
Het grote verschil is echter dat Duitsland verankerd is in de westerse bondgenootschappen zoals de NAVO en de Europese- Unie. Daardoor neemt Duitsland geen alleenstaande machtspositie meer in.
De veranderingen op sociaal gebied na de val.

Het is erg opvallend dat de West- Duitse bevolking weinig enthousiasme toont voor de hereniging tussen Oost- en West- Duitsland. De culturele kloof tussen het oosten en het westen is groot. Van de oorspronkelijke vreugde bij de Oost- Duitsers is nog weinig over. De hereniging die in 1988 nog ondenkbaar was, was binnen twee jaar voltrokken (hoe snel kan het gaan!).Deze hereniging blijkt meer tijd nodig te hebben om voor iedereen acceptabel te zijn.

Je zou kunnen denken dat de relatie tussen het oosten en het westen beter is dan vroeger. Maar dat is niet zo. De relatie van de jeugd( het oosten en het westen) ten opzichte van elkaar is ook nog niet zo goed, terwijl de Muur al tien jaar geleden is gevallen. Je zou denken dat ze inmiddels een echt volk zijn. Ik zal een voorbeeld geven van een vooroordeel dat nog steeds bestaat: het westen vinden dat het oosten geen kapsel hebben, ze hebben vaak kale koppen. Het oosten vinden de westers eigenlijk maar een stelletje indringers en een stelletje arrogante kinderen omdat ze alleen maar dure kleding en andere dingen kopen.
DDR

Op 12 november begonnen rechtszaken tegen de ambtsdragers van de DDR. Ze werden beschuldigd van doodslag vanwege het indertijd geldende bevel aan de grenswachten om te schieten op DDR-burgers die de grens over wilden. Maar veel van wat zij hadden gedaan was immers onder het DDR-recht niet verboden. Dus niet berecht.

Laatste troepen van Rusland weg uit Duitsland

De gemeenschappelijke Europese binnenlandse markt trad officieel op 1 januari 1993 in werking. Binnen de grenzen van de vijftien aangesloten landen zou voortaan een vrij verkeer van goederen, geld, diensten en personen van kracht zijn. Op 31 1994 augustus verlieten de laatste Russische troepen Duitsland. De Duitse luchtmacht, de Luftwaffe, werd in september 1995 ingezet in het voormalige Joegoslavië. Het was de eerste keer dat Duitse vliegtuigen na de Wereldoorlog aan oorlogshandelingen deelnamen. De acties werden uitgevoerd door de NAVO onder de paraplu van de VN. In december besloot de Bondsdag om 4000 soldaten van de Bundeswehr naar Bosnië te sturen om er de akkoorden van Dayton te helpen naleven.
Op 28 Juni 1996 keurde de Bondsdag bezuinigingsplannen goed omdat ten eerste de kosten van de integratie van de voormalige DDR en ten tweede de beteugeling van de bondsbegro-
ting.

SPD

In 1998 bij de algemene verkiezingen behaalden de SPD en de Groenen een grote overwinning. Gerhard Schröder werd bondskanselier. De leider van de Groenen, Joschka Fischer, een voormalig studentenleider en anti-establishment-activist, werd vice-kanselier en minister van buitenlandse zaken. In 1999 nam De Luftwaffe, de Duitse luchtmacht, deel aan de oorlog van de NAVO tegen Servië. Duitse grondtroepen werden ingezet in Kosovo om er de orde te helpen bewaren. Op 20 april namen de parlementariërs uit Bonn de oude Rijksdag na 66 jaar opnieuw in gebruik als het parlement van Duitsland. Op 9 november werd het tienjarig bestaan van het verenigde Duitsland met gepaste uitbundigheid gevierd.

Duitsland nu

Nu is Duitsland erg in trek voor buitenlanders, vooral willen veel reizigers de stad Berlijn heel erg graag zien, omdat dat veel is gebeurd en de laatste stukken van de muur willen zien.
Door de vele buitenlanders die in Duitsland op vakantie gaan, krijg Duitsland vele geld binnen.
De economie gaat steeds beter in Nederland en de werkloosheid blijft maar dalen. Maar is oost Duitsland is wel meer werkloosheid dan in west - Duitsland. Dat kom doordat er veel meer problemen waren in het oosten, omdat Rusland eerst de baas daar was.

Vragen van paragraaf 3

1: Op welke datum viel de muur en hoe lang heeft de muur gestaan in Berlijn.

2: Noem minstens twee positieven en twee negatieven over de val van de muur.
3: wie heeft er voor gezorgd dat de Duitse eenwording een feit werd?
4: a: wat vinden de oosten van de westen nu?
b: wat vinden de westen van de oosten nu?
5: waarom werd DDR beschuldigd van doodstraf?
6: waar staan al die mensen op de muur?
Antwoorden paragraaf 3

1: Op 9 november 1989 viel de muur eindelijk. De muur heeft 28 jaar gestaan.

2: Positieve zijn:
• Duitsland was bevrijd van het harde regime.
• Er was weer meer vrijheid voor de Oost Duitsers.
• Oost en West werden samengevoegd, wat positief was voor de sociale contacten met name herenigde familie leden
• De eenwording van Duitsland kon beginnen..
Negatieve zijn:
• De werkgelegenheid daalde enorm.
• De verschillen tussen oost en West waren te groot, dit kon moeilijk verbeterd worden.
• De eenwording kostte heel veel geld waardoor de economie daalde. En het kost nog steeds geld.
3: politiek van bondskanselier Kohl
4: A: Het oosten vinden de westers eigenlijk maar een stelletje indringers en een stelletje arrogante kinderen omdat ze alleen maar dure kleding en andere dingen kopen.
B: Het westen vinden dat het oosten geen kapsel hebben
5: Omdat, het indertijd geldende bevel aan de grenswachten om te schieten op DDR-burgers die de grens over wilden.
6: Mensen staan op de muur, omdat de muur toen werd afgebroken. Iedereen was blij dat ze hun familie en vrienden weer konden terug zine na 27 jaar.
Logboek:

Paragraaf 1
ik heb aan paragraag 1 iets van 6 uur aan gewerkt. Ik heb ergens begin januari er aan gewerkt tot dat we het moesten inleveren op 5 januari. Dus ik heb er iets van 4 dagen aan gewerkt. Elke dag een uurtje ongeveer. Op het begin van deze paragraaf ging het een beetje langzaam.
Ik snapte niet echt wat je allemaal moest gaan maken en doen. Toen ik het van andere mensen hoorden hoe je het beste kon gaan doen, ging het wel goed. Ik heb niet echt heel veel problemen tegengekomen. Ik heb alles op tijd ingeleverd, omdat ik op tijd was begonnen.

Paragraaf 2
Ik heb aan paragraaf 2 ongeveer 6 uur aan gewerkt. Ik heb er in het weekend het meest aan gewerkt en op maandag en dinsdag nog wat kleine dingen gedaan. In het weekend heb ik de tekst gedaan ( Het grootste gedeelte van het werkstuk ) en op maandag en dinsdag de vragen en de antwoorden die ik heb bedacht bij deze paragraaf en nog wat kleine dingetjes.
Paragraaf 2 ging me redelijk goed af. Op het begin ging het nog een beetje moeilijk, maar toen ik een tijdje bezig was en er meer over het onderwerp wist ging het steeds beter. De volgende keer moet wat eerder beginnen aan een werkstuk, dan hoef je niet zo veel te haasten om het op tijd af te krijgen. Ik vond deze paragraaf wel het leukste om te doen, omdat je veel over het verleden van de Berlijnse muur komt te weten. In 1961 – 1989 is ook het meeste gebeurd.

Paragraaf 3
Ik heb aan paragraaf 3 ook iets van 6 uur aan besteed. Ik heb er het meest aangewerkt in de vakantie. Het laatste weekend en maandag en dinsdag. Paragraaf 3 vond ik wel de moeilijkste paragraaf van de 3. er was niet veel informatie over Duitsland in 1989 tot heden. Maar uiteindelijk heb ik toch nog redelijk genoeg informatie gevonden. Veel stond ook in het boekje van duistland die we hadden gekregen. Dat waren wel wat problemen bij deze paragraaf. Er was niet echt veel goeds bij deze paragraaf. ik was iets te laat aan deze paragraaf begonnen, dat was me fout en ik denk dat het daarom wat moeilijker ging deze paragraaf.

Paragraaf 4
Ik heb aan paragraaf 4 iets van 3 – 4 uur aangewerkt. Ik heb deze paragraaf maandag en dinsdag gemaakt. Ik vond deze paragraaf redelijk makkelijk, omdat er veel informatie over was te vinden. Maar toen ik alle teksten af had. Vond ik het wel moeilijk om goede vragen te bedenken. Daarom heb ik denk ik iets te makkelijke vragen gemaakt, anders wist ik het ook niet. Ik heb bij deze paragraaf haast geen problemen tegen gekomen, alleen maar de vragen die ik moest maken. Maar dat was naar een tijdje al niet meer zo toe ik eenmaal bezig was.

In de hele Po heb ik iets van 20 – 25 uur aangewerkt. Ik vond het best leuk om zo Po te maken, omdat je veel komt te weten over Duitsland en de geschiedenis. Maar de volgende keer wil ik wel liever dat de Po wat kleiner kan. Maar gelukkig hoefden we niet alles in 1 keer in te leveren, anders had ik het niet gered denk ik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.