Auschwitz

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1485 woorden
  • 23 juli 2008
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
62 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Deelvragen:

1 Hoe is Auschwitz ontstaan?
2 Waar diende Auschwitz voor?
3 Wat gebeurde er allemaal in Auschwitz?
4 Hoe was Auschwitz beveiligd?
5 Hoe leefden de gevangenen?
6 Welke functie had Auschwitz 1?
7 Welke functie had Auschwitz 2?
8 Welke functie had Auschwitz 3?

Korte introductie:


Afgelopen zomer ben ik met mijn Opa naar Auschwitz geweest. Ik wilde daar al heel lang naartoe en omdat ik vaak met mijn opa wegga zei hij, kom op dan gaan we ook een keer naar Auschwitz. Er zijn 2 kampen, Auschwitz 1 & Auschwitz2 – Birkenau. Auschwitz 1 was het werkkamp. Auschwitz 2 – Birkenau was het vernietigingskamp. Het heeft een grote indruk op ons gemaakt, nu zag je alles in ”het echt”.

Deelvraag 1
Hoe is Auschwitz ontstaan?


In april 1940 besloot Reichsführer-S en hoofd van de Duitse politie Heinrich Himmler dat er in het zuiden van Polen een concentratiekamp moest komen. Het kamp werd gevestigd in een oude kazerne buiten Oswiecim en werd in mei 1940 in gebruik genomen. Het werd eerst gebruikt op Poolse verzetsmensen en “slimme mensen” onder te brengen, later ook Russische krijgsgevangenen, Duitse criminelen, politieke gevangenen, Jehova’s getuigen, landlopers, prostituees, homoseksuelen en Joden. Na juni 1940 kwamen er ook gevangenen uit andere landen. Normaliter werden er rond de dertien en zestienduizend mensen gevangen gehouden. In 1942 was het aantal gevangenen: twintigduizend, dus veel meer dan normaal!

Deelvraag 2
Waar diende Auschwitz voor?


Auschwitz was eerst bedoeld voor mensen gevangen te houden, maar al snel werd het een werkkamp en vernietigingskamp. In de loop van de jaren is het alleen maar erger geworden, zoals verschrikkelijke experimenten, massamoorden, ga zo maar door. Uiteindelijk diende Auschwitz alleen meer om zoveel mogelijk mensen te vermoorden.

Deelvraag 3
Wat gebeurde er allemaal in Auschwitz?


Martelen: - De mensen werden gemarteld als ze niet deden wat de Duitsers zeiden. Ook als de Duitsers het “leuk’ vonden moesten ze eraan geloven, of als ze informatie nodig hadden en die persoon had het, was het een plezier voor hen om diegene te martelen.
Werken: - Werken gebeurt in Auschwitz 3 (Monowitz). Op zeven kilometer van Auschwitz stond een grote fabriek van het Duitse chemiebedrijf IG Farben die was gebouwd voor dwangarbeiders uit Auschwitz. In die fabriek werd synthetisch rubber geproduceerd. Hier ontstond ook het werkkamp Monowitz, ook wel Auschwitz 3 genoemd. In totaal waren er in de nabijheid van het hoofdkamp 40 kampen waar gevangenen dwangarbeid moesten doen in de wapenindustrie, landbouw en de bouw.
Moorden: - In Auschwitz werden in totaal 1,5 miljoen mensen vermoord. 1.1 miljoen al direct na aankomst.
Vergassen: - Het vergassen van mensen in Auschwitz was een hulpmiddel om zoveel mogelijk mensen te vermoorden. Mensen dachten dat ze gingen douchen maar werden uiteindelijk door het gas Zyklon B om het leven gebracht. Daarna werden ze gecremeerd, als de crematoriums het niet aankonden werden ze in een gat gegooid en aangestoken.
Gevangen houden: - Veel mensen werden ook in Auschwitz gevangen gehouden, in het begin iedereen, daarna werden ze vermoord.
Experimenten: - Er gebeurden verschrikkelijke experimenten in Auschwitz. Dr Josef Mengele voerde medische experimenten op gevangenen uit. Prof. Dr. Carl Clauverg voerde mensonterende sterilisatie-experimenten op vrouwelijke gevangenen uit.
Natuurlijk gebeurde er nog veel meer wat het daglicht niet kan verdragen.

Deelvraag 4
Hoe was Auschwitz beveiligd?


Auschwitz was beveiligd door middel van hoge en stevige hekken die onder stroom stonden, via de hekken kon je eigenlijk niet ontsnappen. Rondom en in de complexen liepen veel soldaten rond met wapens. Sommige soldaten liepen ook rond met bloeddorstige honden. In Auschwitz 1 & 2 was een grote poort en ook de enige ingang. Je had in Auschwitz 1 & 2 ook wachters in huizen en in hogere gebouwtjes die je zo te pakken hadden. Je kon door al die middelen echt niet ontsnappen, toch probeerde 700 mensen te ontsnappen, maar 300 mensen is het gelukt. Alleen al door de angst die ze hadden probeerden ze niet te ontsnappen.

Foto’s
Ingang Auschwitz 1
<afbeelding ontbreekt>

Kazerne.
<afbeelding ontbreekt>

Deelvraag 5
Hoe leefden de gevangenen?


De gevangenen hadden het heel slecht. Ze moesten als ze aankwamen al hun kleren uitdoen en gevangenen kleren aandoen. Meestal was dat veel te weinig dus kregen ze het al meteen koud. Vooral in de winter hadden ze het erg slecht. Niet voor iedereen was er een deken, de mensen pakten van elkaar dekens af en zelfs sokken of schoenen. De mensen die konden werken moesten ook werken. 6 dagen in de week, de zondag was meestal ( niet voor iedereen ) een “rustdag”. Je kon je wassen en andere dingen voor jezelf doen. Er was veel te weinig eten! Veel mensen stierven een hongersdood. Ze moesten op houten planken slapen, nu zou je er niet aan moeten denken op een plank slapen, maar zij moesten het elke dag. Ze waren altijd vol angst, bang dat ze zouden sterven. Ze hoorden natuurlijk ook verhalen van de gaskamers. De schietgrage bewakers er vonden het maar al te leuk om weer een paar mensen overhoop te schieten. Een van de ergere dingen vind ik nog dat je bijvoorbeeld je oma ziet weggaan naar de gaskamers of dat je een abrupt afscheid met je familie hebt! In deze tijd zouden we er toch niet meer aan kunnen denken.

Deelvraag 6
Welke functie had Auschwitz 1


In Auschwitz 1 werden gevangenen vastgehouden. De gevangenen waren van verschillende afkomst: Het werd eerst gebruikt om Poolse verzetsmensen en “slimme mensen” onder te brengen, later ook Russische krijgsgevangenen, Duitse criminelen, politieke gevangenen, Jehova’s getuigen ,landlopers, prostituees, homoseksuelen en Joden. Na Juni 1940 kwamen er ook andere gevangenen uit andere landen. Boven de ingang van Auschwitz 1 staat de spreek: Arbeit macht frei in het Nederlands: Werken maakt vrij! De gevangenen die dagelijks het kamp marcherend verlieten voor dwangarbeid hoorden steeds een orkest als ze de poort doorliepen. De meeste Joden zaten in Auschwitz Birkenau en niet in Aschwitz 1. In Aschwitz 1 werd ook de administratie bijgehouden. (hoeveel mensen er die dag weer werden vermoord, hoeveel mensen binnenkwamen, de bezittingen etc.) In Auschwitz 1 werden ook de experimenten gedaan (zie deelvraag 3)

Deelvraag 7
Welke functie had Auschwitz 2


Auschwitz 2 was het vernietigingskamp. In Auschwitz 2 werden honderdduizenden mensen gevangen gehouden en meer dan 1,5 mensen vermoord. Het kamp is in Birkenau. Heel het dorp werd gesloopt voor de bouw van Auschwitz 2, wat overigens 2 bij 2,5 km groot is. De spoorlijn in het kamp is pas in 1944 gebouwd om het aantal gevangenen op te vangen. In het kamp had je verschillende kampen. Als je door de grote poort loopt dan zie je links het vrouwenkamp. Rechts zie je al die honderden barakken. De meeste zijn afgebrand maar dan staat er nog een schoorsteen. Je kan 3 barakken in wat in het begin best wel eng is. In zo’n barak zie je heel veel “bedden” en helemaal rechts van een barak een paar “wastafels”. Er staat ook een hele lange gebouw en daar konden de mensen naar het toilet. Er stonden 4 gaskamers en de bijbehorende crematoriums. Helemaal achter in het kamp is de uitkleed ruimte. Daar werden alle gevangenen de kleren afgepakt en gevangenis kleding aangedaan. De persoonlijke bezittingen werden afgepakt, haren kaalgeschoren etc. Er was ook een “as-vijver” hier werd het as in gegooid van alle dode mensen. (is er nu nog steeds!)

© Thom.

Foto’s

Auschwitz – Birkenau,
barak van binnen.
<afbeelding ontbreekt>

Spoorlijn.
<afbeelding ontbreekt>

Deelvraag 8
Welke functie had Auschiwtz 3


Op zeven kilometer van Auschwitz stond een grote fabriek van het Duitse chemieconcern IG Farben die was gebouwd door dwangarbeiders uit Auschwitz. Hier werd synthetisch rubber geproduceerd. Hier verrees ook het werkkamp Monowitz, ook wel Auschwitz III genoemd. In totaal waren er in de nabijheid van het hoofdkamp 40 kampen waar gevangenen dwangarbeid moesten doen in de wapenindustrie, landbouw en de bouw.

2 Pagina’s van plattegrond van Auschwitz – Birkenau & Auschwitz 3.
<afbeelding ontbreekt>

Conclusie.
Welke rol speelde het concentratiekamp Auschwitz tijdens de 2e wereldoorlog?


Auschwitz speelde een zeer grote rol in de 2e wereldoorlog.
Auschwitz kon:
- Mensen vermoorden
- Mensen opvangen
- Experimenten uitvoeren op mensen
- Met gevaarlijke stoffen experimenteren.
- Mensen dwangarbeid laten doen voor bedrijven
- Nog veel meer!

Auschwitz was dus ideaal in de 2e wereldoorlog. Mensen vanuit heel Europa werden er naartoe getransporteerd.

Bijlagen


Internetsite’s:
( Ik heb zoveel mogelijk site’s erneer gezet )
http://www.auschwitz.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Auschwitz
http://www.auschwitz.be/content/index.php?lg=nederlands
http://www.leksikon.org/images/auschwitz.jpg
http://pinker.wjh.harvard.edu/photos/poland_and_ukraine/images/Gate%20to%20Auschwitz%201.jpg
http://www.hendrik-kraemer-haus.de/studien-2003-e/auschwitz.jpg
http://lyc-edgar-quinet.scola.ac-paris.fr/aimages/blocs_casernes1.jpg
http://www.freeway.org/issue4/politics/pics/birkstor.gif
http://home.nordnet.fr/~fghesquier/Img103.jpg
http://www.annefrank.org/upload/Thematische%20verhalen/auschwitzvrouwenbarak.jpg
http://www2.nict.go.jp/y/y223/member/keizo/photos/auschwitz.JPG
http://www.hjp.ch/texte/Philosophie/Bld/auschwitz1.jpg
http://www.ancestry.com/search/rectype/reference/maps/images/Auschwitz.gif

Boeken:

Informatiegids die we in Auschwitz hebben gekocht.
Een klein foldertje wat ik heb bewaard.
Foto’s die ik er heb gemaakt.

Personen:

Mijn opa & oma die de oorlog hebben meegemaakt.
De Mevrouw van het Auschwitz comité waar ik vragen aan heb gesteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.