Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Adolf Hitler

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 4581 woorden
  • 31 januari 2006
  • 152 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
152 keer beoordeeld

Inleiding

In 1933 kwam ene Adolf Hitler aan de macht, wat hele grote gevolgen zou hebben. Hij bereikte dit vooral door zijn propaganda te gebruiken. Door de technische vindingen werden de mensen hier heel snel mee bereikt. Voorbeelden zijn de TV, de krant, de radio, film en grammofoonplaten. Propaganda zijn meestal afbeeldingen of beelden, waarmee iemand de gevoelens van het volk probeert te raken. Vaak op zo’n manier dat ze zich ergens tegen keren. Het grootste doel van propaganda is, dat je de aandacht van de mensen trekt. Hitler was hier heel goed in en had hier ontzettend veel mee bereikt.
Maar dit was niet het enige waarmee Hitler de macht had kunnen grijpen. Ook het verlies van de eerste wereldoorlog, de economische crisis, de werkeloosheid, en de punten die waren opgesteld in het verdrag van Versailles zorgde ervoor dat Hitler zo gemakkelijk aan de macht kwam. Duitsland werd in het verdrag als schuldige van de Eerste Wereldoorlog gezien. Dat deed veel Duitsers pijn. In dit verslag zal de propaganda het grootste gedeelte innemen. Al onze bronnen staan vermeld in de opgave van het PO.


De hoofdvraag van dit PO is dan ook: Hoe benutten de nazi’s propaganda bij het aan de macht komen en blijven van Hitler? Deze vraag moeten wij beantwoorden door middel van een aantal deelvragen:
Deelvraag 1: leg uit hoe Hitler aan de macht kon komen door:
a. de nederlaag van de Eerste Wereldoorlog en de Vrede van Versailles.
b. De slecht functionerende democratie.
c. Een factor, die door ons zelf is gekozen. Wij hebben voor propaganda gekozen.
Deelvraag 2: Verklaar of Hitler in 1933 op legale, dus wettelijke manier aan de macht kwam of door middel van een staatsgreep.
Deelvraag 3: Zoek uit het materiaal van A. v.d.Meiden drie doelstellingen die speciaal op de nazi-propaganda van toepassing waren. Betrek hierbij wat in Sprekend Verleden wordt beschreven over hoe de verkiezingsstrijd in 1932/1933 wordt aangepakt.
Deelvraag 4: Toepassing.
a. Kies twee geschikte beeldbronnen (één antisemitische en één andere).
Beschrijf alle details en onderdelen, en leg daarna uit wat de nazi’s daarmee wilden bereiken bij de Duitse bevolking. De uitwerkingen van deelvraag 3 +4 moeten betrekking op elkaar hebben.

Hitler komt aan de macht

In 1933 kwam Hitler aan de macht. Dit kwam door verschillende redenen. Ten eerste doordat Duitsland als grote verliezer van de eerste wereldoorlog werd beschouwd. Dat bracht de vrede van Versailles met zich mee. Hij kwam ook aan de macht door te profiteren van de slecht functionerende democratie. En als laatste door zijn propaganda.

Na de Eerste Wereldoorlog moest er een nieuwe regering komen, omdat de keizer van het Rijk Duitsland, was gevlucht naar het neutrale Nederland. Er begon onmiddellijk onder de socialisten een strijd tussen de radicalen en de revisionisten. De partij voor de revisionisten was de SPD en de partij voor de radicalen was de USPD. De SPD wilde van Duitsland een democratie maken, die uit verschillende politieke partijen bestond. De USPD wilde daarin tegen maar één partij aan de macht hebben. Dit systeem berustte op de communistische gedachten. De SPD vormde in 1919 een nieuw parlement, dat gekozen was door de bevolking. Maar ze hadden geen meerderheid in het parlement. Daarom zochten ze samenwerking tussen de andere twee partijen, die in 1917 voor een vrederevolutie hadden gekozen. Dit waren de DDP (de Duitse democratische partij) en de Centrumpartij (partij van de katholieken). Zij vormde samen de Republiek van Weimar.


Later in 1924 verloor de DDP veel zetels bij de verkiezingen. Dit was zeer ongunstig voor de Republiek, nu had de Republiek nog maar 2 ‘steunpilaren’. Het vertrouwen tussen deze 2 partijen was niet goed. SPD twijfelde over de macht van de heiligen en de katholieken dachten dat de SPD een bedreiging vormde tegen het christendom. Het ging dus niet goed met de Republiek.

Het Duitse volk keek ook niet meer goed tegen de regering aan. Vooral onder de conservatieven en de militairen. Dit kwam, omdat zij geloofde in de ‘dolkstoot legende’. Zij dachten namelijk, dat de regering maar vrede had gesloten terwijl, Duitsland nog lang niet was verslagen. En als klap op de vuurpijl had deze regering ook nog eens het verdrag van Versailles ondertekend.

Doordat Duitsland als verliezer werd beschouwd (ze moesten zich wel overgeven), moest het de “Vrede van Versailles” zonder enige inbreng ondertekenen. Hierin stond dat Duitsland stukken grondgebied en al zijn koloniën moest afstaan. Er stond ook in dat Duitsland geen leger van betekenis mocht hebben en het moest een flinke herstelbetaling doen. Ook mocht Duitsland niet vertegenwoordigd worden in de Volkenbond. Voor de meeste Duitsers was dit geen Vrede van Versaille, maar het ‘dictaat van Versaille’. Men hoopte dan ook op een groot leider dat zou komen en ze uit deze puin zou redden. Maar de regering van Duitsland regeerde volgens de Erfüllungs politiek. Dat hield in, dat Duitsland zo goed mogelijk de Vrede van Versailles nastreefde.

Dit zorgde voor onrust in de Republiek van Weimar. Er ontstonden in de hele Republiek opstanden en kleine groeperingen probeerden aan de macht te komen, doormiddel van een staatsgreep. Zo probeerde Hitler aan de macht te komen met zijn partij de NSDAP, maar dit mislukte en hij belandde in de gevangenis. En de conservatieve kringen in het leger legde zich er maar niet bij neer dat de regering zich had overgegeven. Zij gingen bij geheime genootschappen, die terreuraanslagen op hun namen hebben staan.

Toen er in 1929 een economische crisis uitbrak in Amerika, brak er ook een economische crisis aan in heel Europa en Duitsland in het speciaal. Dat kwam doordat Amerika investeerde in Duitsland. Op die manier kon Duitsland zijn herstelbetalingen doen, en dat hield dus op in 1929. Er kwam grote werkloosheid in het land Duitsland. In enkele jaren was de werkeloosheid verviervoudigd. De partijen die de Republiek altijd hadden gesteund wisten geen oplossing voor de economische crisis te bedenken. Zij hoopte dat het vanzelf wel weer goed zou komen. De staat moest ondertussen maar voor de werklozen zorgen.

Bij de Rijksdagverkiezingen in 1928 regeerde de ‘grote coalitie’ van de SPD, DDP, de Centrumpartij en de nieuwkomer de DVP (de Duitse volkspartij). Maar de SPD en de DVP lagen elkaar totaal niet. De DVP wilde liever regeren met de Deutschnationale Volkspartij (DNVP) en de SPD vond dat zij te weinig aan het bod kwam door de DVP. De ‘grote coalitie’ struikelde pas echt over de kwestie van de uitkeringen van de werklozen. De SPD wilde dat deze uitkering werd verhoogd, maar de DVP wilde juist dat deze werd verlaagd om het gat te verkleinen. Toen er geen gehoor aan de wens van de SPD werd gegeven, stapte de SPD uit de regering. Zo kwam er een eind aan het coalitie kabinet. Dit was in het jaar 1930.

Toen Hitler in 1925 vrij kwam, begon hij aan een wederopbouw van zijn partij de NSDAP. Uit de mislukking uit 1923 had hij geleerd, dat hij de macht moest veroveren op een wettige manier en niet door middel van een staatsgreep. Hij maakte van de NSDAP een landelijke politieke partij. Hij ging daarmee een gerichte gooi naar de macht doen.

Het was voor Hitler niet al te moeilijk meer, om in populariteit te stijgen. Het democratische stelsel had al gefaald en die partijen waren door de Vrede van Versaille ook niet meer geliefd geworden. Partijen die kritiek hadden op dit stelsel en deze vrede werden alleen maar meer geliefd. Hij hoefde het eigenlijk alleen maar tegen de communisten op te nemen, die hun kans ook zagen.

Het enige wat hij nog moest doen om aan de macht te kunnen komen, was doormiddel van propaganda. Hij moest alle mensen doormiddel van propaganda zien te informeren over de mislukkingen van de democratie en hoe hij dat zou gaan oplossen. Dit deed hij dan ook. Het hielp hem ook nog, dat hij zo’n goede spreker was, waardoor hij zijn overtuiging gemakkelijk kon overbrengen. Hij richtte zijn propaganda op alle lagen van de bevolking. Zo beloofde hij ‘elk wat wils’. Hij beloofde daarmee dat iedereen een gouden toekomst zou krijgen. Hij beloofde ook de Vrede van Versaille minder na te komen.

Hij wist uiteindelijk iedereen wel lekker te maken. Degenen die tegen hem waren, werden door de SS (de veiligheidsdienst van de NSDAP) opgepakt. Dit hield de twijfelaars van het twijfelen en de tegenstanders stil. Veel partijen waaronder de communisten deden niks. Zij dachten dat Hitler’s machtsovername voor een chaos zou zorgen, waaruit zij weer van zouden kunnen profiteren. Hitler kon dus zonder slag of stoot doorgaan met zijn propaganda. Ook wist hij de mensen door zijn propaganda grotendeels voor hem te laten stemmen. Zo kwam Hitler en zijn partij de NSDAP aan de macht.


Staatsgreep of wettig?

In de jaren 20’ ontstond er een kleine groep in Duitsland, dit was de NSDAP onder leiding van Hitler. Deze groepering strekte zich uit over Beieren. Dit veranderde in 1923 toen zij een poging naar de macht deden doormiddel van een staatsgreep. Maar dit mislukte totaal, en Hitler belandde in de gevangenis. Toen Hitler uit de gevangenis kwam, was de NSDAP aan het instorten. Maar Hitler zou voor een wederopbouw zorgen met als doel om aan de macht te komen. Hij had van de vorige poging vernomen, dat een staatsgreep niet de manier was om aan de macht te komen. Hij ging het deze keer op een wettige manier doen. De NSDAP ging zich nu richten op heel Duitsland, en werd daardoor een politieke partij.

Tijdens de periode, waarin Duitsland een economische bloei meemaakte, had Hitler maar weinig succes. Dat vertaalde zich in de Rijksverkiezing in 1928, toen had de NSDAP maar 2,6% van de stemmen.
Nadat in 1930 de ‘grote coalitie’ uiteen was gevallen, kondigde de Rijkskanselier Brüning de noodtoestand aan. Toen dit was gedaan kon, volgens de wet, het kabinet volgens de noodverordening gaan regeren. Dit hield in dat de macht van het land in de handen van de rijkskanselier en de president lag. De president was in dit geval het machtigst, want hij kon de noodverordening alsnoch weigeren en dan ging het niet door. Ook kon de Rijksdag achteraf beslissen of de noodverordening door ging of niet. Dit gebeurde alleen als er een meerderheid in de Rijksdag tegen de verordening was. Uitgerekend gebeurde dit en de Rijksdag schreef nieuwe verkiezingen uit. Dit was een totale ramp voor Brüning. De NSDAP won, zij gingen van de 12 naar de 107 zetels. De KPD was de 2e winner, zij gingen van de 54 naar de 77 zetels. De SPD vond nu wel de noodverordening van Brüning een goed idee, omdat zij alles liever wilden dan Hitler.
Twee jaar daarop had de legerleiding en enkele andere belangrijke conservatieven ervoor gezorgd, dat de ex generaal Hindenburg (de president op dat moment) Brüning zou ontslaan. Op de plaats van Brüning kwam de conservatief Von Papen, en hij liet meteen een verkiezing houden (1932). Onder leiding van de heer Goebbels voerde de NSDAP een campagne die nog nooit eerder vertoond was. Met zijn propaganda wist hij veel kiezers te trekken. De NSDAP werd daardoor de grootste partij van de Rijksdag. Maar Von Papen en Hindenburg wilde dit voorkomen, en schreven opnieuw verkiezingen uit. Dit hielp echter niet, omdat de uitslag bijna hetzelfde was als de vorige keer. Hitler eiste dan ook het kanselierschap op. De heer Von papen stelde daarop een kabinet samen waarin hij vice-kanselier werd en het merendeel uit conservatieven bestond. Dit was in 1933.
Met goedkeuring van Hindenburg ontbond Hitler in hetzelfde jaar de Rijksdag. Daarop zouden de verkiezingen volgen, maar Hitler had met zijn noodverordening het tot de verkiezingen de macht. Hij gebruikte direct die macht om de SA (Sturm Abteilung) meer bevoegdheden te geven. Zo kon zijn partijleger meer terreur uitoefenen op de straten.
Nu was het grote doel geworden voor Hitler de machtigingswet. Die ging in als er meer dan 2/3 van de Rijksdag zou voor stemmen. Hiermee kon hij de Rijksdag en de president uitschakelen. Maar de regering zou dan nog niet alles kunnen doen wat ze wilde, daarvoor moesten eerst alle mogelijke bronnen van verzet de kop in worden gedrukt. De voornaamste organisaties die voor verzet konden zorgen waren: de vakbonden, de politieke partijen, de kerken en het leger. Hitler was ook bang dat de SA tegen hem zou keren als hij de grote leider van Duitsland zou worden.
De kerken en het leger pakte Hitler aan met een zachte lijn: hij probeerde ze bondgenoten te maken en het lukte ook. De politieke partijen waren moeilijker op te ruimen. Maar plotseling in 1933 stond het gebouw van de Rijksdag in de vlammen. Göring had de leiding van het politie onderzoek naar de oorzaak van de brand. Volgens hem stond vast dat de KPD en de Komintern een revolutie wilde beginnen, dit was het beginsel van die evolutie. Al de volgende ochtend werd een wet goedgekeurd om actie te ondernemen tegen de communisten, de ‘noodverordening ter bescherming van volk en straat’. Hiermee konden de grote leiders van de communisten worden opgepakt. Na de KPD was hetzelfde lot voor de SPD. De rest van de politieke partijen heften zichzelf op uit angst en sommigen sloten zich aan bij de NSDAP. Dezelfde angst hadden de vakbonden ook, dus die hielden zich passief. Het enige wat overbleef was zijn eigen SA. Hij had een deal met het leger en de SS (een onderafdeling van de SA) gesloten, dat deze de SA uit de weg zouden ruimen. Dit kwam omdat het leger bang was dat de SA hun taak gingen overnemen. De SA ging groeide toen met grote getale. De SS hielp mee omdat, zij wilde haar macht vergroten. Zij hebben de SA en andere mogelijke tegenstanders uit de weg geruimd in ‘Nacht van de lange messen’.
Kort daarop overleed Hindenburg. Hitler greep zijn kans en nam zijn bevoegd heden over. Nu had hij de macht op een wettige manier verkregen, hoewel het oppakken van de mensen niet helemaal oké was. Hitler en zijn partij noemde het rijk: ‘Derde rijk’, dit sloeg op het eerste rijk in de middeleeuwen, het 2e dat wat Wilhelm II had achtergelaten, en nu het 3e.


De doelstellingen van de Nazi propaganda

Hitler gebruikte voor zijn verkiezingen en voor zijn macht, veel dingen. Waaronder de propaganda, hij is er zelfs door aan de macht gekomen. Hij zocht zondebokken om de schuld aan te geven. De belangrijkste man voor de nazi propaganda was Goebbels. Ze wilden via de propaganda de mensen tot dingen aanzetten. Uit de doelstellingen van A. v.d. Meiden over de politieke propaganda zie je dat ook terug op Hitler’s propaganda. Er zijn 3 kenmerkende doelstellingen te onderscheiden:

Het mobiliseren van de haat
Als het slecht gaat met een land en een persoon wil de macht over nemen, dan gaat hij zondebokken aanwijzen. Dat gebeurde ook in Duitsland, toen het in moeilijke tijden verkeerde, kwam Hitler aan de macht. Hij wees bijvoorbeeld de joden, de homo’s, de gehandicapten en de mensen die niet tot het Arische ras behoorde als zondebok aan. De mensen die in Duitsland leefden, werden gekweld door haat en verdriet, en moesten hun gevoelens afreageren. De mensen die in Hitler geloofden deden dat dus op de joden, homo’s, etc. Hitler bereikte de mensen door antisemitische propaganda te gebruiken. Toen begon de jodenhaat zich te ontwikkelen. Alle joden waren ineens slecht en ze werden beschuldigd van alles. Hitler wilde Duitsland raszuiver maken dus de joden moesten uit Duitsland verdwijnen. De joden werden enorm gediscrimineerd en kregen economische de crisis op hun geweten.

Het ondermijnen van de moraal
De nazi’s probeerden de tegenstanders vaak te demoraliseren. De Duitsers deden dat bijvoorbeeld in de eerste wereldoorlog, Duitse vliegtuigen vlogen over de fronten en strooiden pamfletten uit, waarin tekeningen stonden hoe de Amerikanen de Engelse vrouwen te grazen namen. Dit waren natuurlijk vaak valse berichten, maar de tegenstander kon dit niet controleren en ze zouden er wel een kern van waarheid in zien, dus ze werden heel onzeker. Ook werden er Nazi’s films verspreid de over het Duitse rijk. Daarin lieten ze zien hoe de bevolking werkte en hoe ze het leger steunde, hoe het leger werd opgebouwd en hoe groot het Duitse leger wel niet was.

Het opwekken van de vechtlust bij het thuisfront
Goebbels had met de nazi propaganda veel bereikt. De Duitsers kregen gevoel voor het vaderland, en voelden zich heel sterk, omdat zij tot het Arische ras behoorden. Goebbels bereikte hier zo veel mensen mee omdat hij gewoon eerlijk naar het volk toe ging en openlijk alle vragen ging bespreken. Hij kon met iedereen praten. Dat was ook een van de redenen waarom zoveel mensen op de NSDAP stemden, ze dachten dat Goebbels en dus ook Hitler eerlijk waren.
Een voorbeeld daarvan is dat de Duitse vrouwen voor de Duitse frontsoldaten in Rusland allemaal bontjassen verzameld hadden. Hij gaf de Duitsers thuis, het gevoel dat zij belangrijk waren voor het slagen van de oorlogen. De arbeiders op het thuisfront voelden zich daardoor zeer vereerd, en gingen harder werken voor hun vaderland, waardoor er meer geproduceerd kon worden. Ook wilde Hitler hiermee een sterk nationalistisch gevoel opwekken, bij het Duitse volk. Op deze manier gingen de mensen van hun vaderland houden, dus wilde er ook veel voor doen om het Duitse Rijk uit te breiden.


Een staaltje Nazi propaganda

Een antisemitische beeldbron

Caption: "Then and Now." The cartoon shows a Jew stealing a farm before the Nazi takeover, but afterwards he is stopped by the law. (16 January 1934)

Toen en nu. Op deze afbeelding worden de veranderingen afgebeeld, voordat de nazi’s aan de macht kwamen (bovenste plaatje) en als de nazi’s aan de macht zijn gekomen (onderste plaatje).

Op de afbeelding zie je een jood, de wet, een boerderij en een paar boeren.
Het bovenste plaatje laat zien dat een jood de arme boeren uitbuit. De dikke jood laat de boeren voor hem werken, terwijl hij zich vol eet. Op het onderste plaatje zijn de nazi’s aan de macht gekomen en stoppen de jood met het uitbuiten van de boeren. Ze laten zien dat ze de boeren beschermen.

De belangrijkste man voor de propaganda was dus Goebbels. Hij stond altijd aan Hitler’s zijde. Goebbels was de politieke leider van de NSDAP. Hitler wilde de aandacht en aanhangers trekken, dat deed hij via de propaganda. Goebbels had de propaganda geperfectioneerd. Hij trok de aandacht door vele middelen te gebruiken, zoals propagandafilms, grammofoonplaten, affiches, posters en er werden massale bijeenkomsten gehouden. Zo werd de aandacht snel getrokken en de mensen werden verliefd op hun vaderland, en ze wisten door wie ze de oorlog hadden verloren en wie hen jarenlang had uitgebuit; De joden. Dit soort posters werden dus op de straten gehangen.

Dit is een typisch voorbeeld van de antisemitische propaganda.
De nazi’s zochten zondebokken om de schuld te geven van bijvoorbeeld het verlies van de WOI en de slechte economie. Die zondebokken waren onder andere de joden.
Met deze afbeelding wilden de nazi’s aan het volk laten zien, dat zij hen zullen beschermen tegen de gierige en uitbuitende joden.

De boerenbevolking gaf veel steun aan Hitler. Dit kwam niet omdat de boeren het beter kregen onder het bewind van de nazi’s, maar ze werden wel verheerlijkt. Het Arische ras was op het platteland, volgens Hitler, nog het ‘zuiverste’ aanwezig. Rassenmenging waren de nazi’s fel op tegen. Hitler voorspelde aan de boeren veel goed dingen, zoals financiële steun en bescherming. Door deze afbeelding werd dat ook nog eens goed aangewakkerd.
Bron:
http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/brenn1.ht

Een propaganda beeldbron

This visual from the mid-1930's shows Germany in white, with the 100,000-man army permitted by the Treaty of Versailles, surrounded by heavily armed neighbors.

Hier wordt Europa afgebeeld. Duitsland in het wit, met een klein legertje. Duitsland wordt zo afgebeeld, omdat dit een opvallende kleur is vergeleken met de andere kleuren. Duitsland wordt zo afgebeeld, alsof de rest van de landen een heel groot leger hebben. Rusland, Italië, Frankrijk en Engeland hebben hier de grootste legers.

Deze afbeelding heeft betrekking op het verdrag van Versailles. Hier stond onder andere in, dat Duitsland geen dienstplicht, geen tanks, vliegtuigen, onderzeeboten of grote oorlogsschepen mocht hebben en de omvang van het leger mocht niet meer zijn dan 100.000 man.

Hitler wilde vooral met deze beelden er 2 dingen mee bereiken. Ten eerste dat Duitsland, werd uitgebuit en dat het belachelijk was dat de Duitsers maar zo een klein leger mochten hebben, terwijl de rest van Europa een zwaar bewapend leger had. Hitler moest dus aan het volk laten zien wat het verdrag van Versailles hen had aangedaan. Ten tweede moest Hitler laten zien, wat voor toestand de Republiek van Weimar hen had aangedaan. De republiek van Weimar was helemaal niet populair in het leger, omdat de regeringen bleven vasthouden aan de politieke en militaire bepalingen van Versailles. Veel officieren vonden ook dat het democratische systeem niet geschikt was om een volk goed voor te bereiden op oorlogvoering. Dus door deze afbeelding te tonen wekte hij ook veel goede gedachtes op bij het leger.

Hitler beloofde hun de beperkingen van het verdrag van Versailles af te breken en aan een onbeperkte herbewapening en uitbreiding van het leger te beginnen. Hitler beloofde verder de positie van Duitsland als grootmacht te herstellen. Bij veel officieren klonk dit goed in de oren.
Bron: http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/posters2.htm

Conclusie

Doormiddel van propaganda is Hitler eigenlijk aan de macht gekomen. Het meesterlijke brein was natuurlijk Hitler. Maar de rechterhand van Hitler, de heer Goebbels, had ook veel te betekenen voor de propaganda van de NSDAP. Hij wist namelijk met die propaganda al die zetels te halen, die nodig waren om de machtigingswet uit te voeren. Met deze wet kon hij op een wettelijke manier, Duitsland een eenpartijstaat te maken. Die ene partij was natuurlijk zijn partij, de NSDAP.

Propaganda was dus erg belangrijk geweest voor Hitler. Door deze propaganda kon hij de mensen ervan overtuigen dat de regering, van de periode van na de oorlog, weg moest. Hij bracht natuurlijk ook over, dat hij met zijn partij de beste plaatsvervanger was.


Zo heeft Hitler met zijn propaganda, de mensen erop benadrukt, hoe erg voor Duitsland de Vrede van Versailles wel niet was. Ook heeft hij aan alle lagen van de bevolking laten zien, dat het democratische systeem niet deugde. Doordat hij de hele bevolking bereikte, gingen er veel mensen achter hem staan, dus niet alleen de rijken.

Hitler bracht nog meer over, wat in zijn voordeel was. Zo waren zijn doelstellingen, ten opzichte van propaganda:
Het mobiliseren van de haat
Het ondermijnen van de moraal
Het opwekken van de vechtlust bij het thuisfront

Dus Hitler en zijn partij (de NSDAP) benutte de propaganda om haat op te wekken. Dit was zowel tegen de joden die als zondebok werden beschouwd, als alle mensen die niet tot het Arische volk behoorden. Ook tegen de regering van na de eerste wereldoorlog, de Republiek van Weimar. Bij het ondermijnen van de moraal, wekte Hitler onzekerheid bij de soldaten van de tegenstanders, hij wilde hun dus demoraliseren. Dit was natuurlijk een voordeel voor zijn strijd in de oorlog. Echter wekte hij juist een vechtlust bij het thuisfront door zijn propaganda, waardoor zijn mannen beter gingen vechten. Daar kwam bij dat hij daardoor voor een goede sfeer zorgde in de industrie. Als laatste wist hij ook door zijn propaganda een nationaal gevoel op te wekken bij de Duitse bevolking.

De NSDAP bereikte met zijn propaganda, dat de bevolking achter hun ging staan, voordat zij aan de macht kwamen en ook toen zij aan de macht waren.

Bronvermelding
Voor de inleiding:
Onze eigen ingeving

Voor deelvraag 1:
Het memo basisboek, het memo werkboek en Sprekend Verleden
Voor deelvraag 2:
Een hoofdstuk uit Propaganda en Sprekend Verleden

Voor deelvraag 3:
Een hoofdstuk uit Propaganda en Sprekend Verleden

Voor deelvraag 4:
Twee beeldbronnen uit het German Propaganda Archive van Calvin College op de site: http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/ww2era.htm

Voor de conclusie:

Deelvraag 1 tot en met deelvraag 4

Evaluatie van [auteur 2]

Toen we de opdrachten hadden verdeeld, gingen we meteen aan de slag. Ik had de deelvragen 3 en 4. Bij deelvraag 3 moest ik drie doelstellingen geven die speciaal op de nazi-propaganda van toepassing waren. Dit was best een moeilijke opdracht, waarbij je veel moest lezen. Daarna ben ik aan deelvraag 4 begonnen. Bij deze opdracht, moest ik 2 geschikte beeldbronnen kiezen op de site: www.calvin.edu/academic/cas/gpa/ww2era.htm. De 2 beeldbronnen die ik heb gekozen, waren 2 bronnen die echt bij de standpunten van Hitler horen, die uitbuiting door het verdrag van Versailles en de joden die voor alle slechte dingen hadden gezorgd. Dit vond ik wel de leukste opdracht. Voor mij verliep het maken van mijn opdrachten heel goed, al ben je er wel een paar uurtjes mee bezig! De samenwerking tussen mij en [auteur 1] verliep ook goed, we wisten precies wat we aan elkaar hadden en we hadden alles op tijd af. Verder heb ik van deze opdrachten veel geleerd en ik begrijp nu ook beter hoe Hitler, een akelige vent, zomaar aan de macht is gekomen. Ik had dit Po ook wel een beetje onderschat, want tot nu toe hebben we alleen maar dingen over de oorlog zelf gehad, maar nog nooit over de politiek en economische toestanden in Duitsland. Dat vond ik erg interessant.

Evaluatie van [auteur 1]

Zoals in het logboek staat vermeld, had ik het niet goed uitgepland. De laatste week was daarom bestwel zwaar. Daar komt bij dat ik me aardig heb verkeken op de deelvragen. Ik denk dat ik daarom 2 keer deelvraag 1 moest maken. Ik kwam er namelijk achter, dat het geen goed stukje was, dit was toen ik al een bladzijde had. Het was dus best jammer dat ik zo veel tijd in heb moeten steken.
De laatste dag was helemaal hectisch. Dit kwam doordat er allemaal dingen fout gingen, en we allebei niet direct antwoord konden geven op de hoofdvraag.
Uiteindelijk hebben we het toch nog, voor mijn gevoel, best aardig gedaan. Alleen de wat eerder beginnen en meer verspreiden over de dagen, zit er de volgende keer wel in. Dat komt omdat ik het best moeilijk vond.

Evaluatie van ons Samen

Wij weten nu meer over de opkomst van Hitler en de gevolgen die dat had. Als de mensen hadden geweten, wat Hitler in zijn hoofd had, zouden ze nooit op de NSDAP (nationaal-socialistische Duitse arbeidspartij) kiezen. Wij ook niet! Maar helaas zijn er zelfs nog nu mensen die wel in die gedachten van Hitler geloven, deze mensen heten neonazi’s.
De Duitse bevolking koos massaal op de NSDAP, maar soms niet uit eigen wil! Veel mensen waren bang voor Hitler zijn persoonlijke leger, de SS. Dit leger heeft veel terreur aanslagen gepleegd, om de mensen bang te maken en zo op Hitler te laten stemmen. Hitler’s betekenis was het de mensen iets doen geloven waar er in de werkelijkheid maar heel weinig dingen van waar zijn. En vooral de gevolgen zijn heel erg. De grootste ramp was nog de tweede wereldoorlog.


We vinden het onderwerp erg leuk en interessant. Als je met zo’n PO bezig bent kom je steeds, meer te weten. We dachten zelf eerst ‘dit wordt een makkie’, maar achteraf bleek het toch wat ingewikkelder. Dit komt omdat wij al zo vaak over dit onderwerp praten en leren, maar alleen de hoofdlijnen. Dit PO heeft ervoor gezorgd dat wij dus nu meer in de diepte hebben geleerd. En dat was erg interessant! Zo kom je veel dingen te weten over de politiek en de economie. Hoe je mensen in slechte tijden zo kunt beïnvloeden dat ze tot zulke dingen worden aangezet, doordat ze van alles wijs kan worden gemaakt.

REACTIES

J.

J.

al die moeilijke woorden

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.