Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Utopie

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 7254 woorden
  • 27 juni 2018
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 9
10 keer beoordeeld

PO Utopie Brenno Mulder H5A 2017

 

''Nieuw Aarde''

In mijn ideale samenleving, is het leven heerlijk, maar het is geen paradijs vol met luie mensen. Het is er perfect, maar iedereen is aan het werk om voortdurend iets beters te creëren. In mijn utopie, leeft men een geweldig harmonieus leven met genoeg te doen en genoeg uitdagingen. Een samenleving met de perfecte staatsvorm. De macht wordt goed verdeeld en geen misbruik van gemaakt, de rechtspraak is eerlijk en wordt goed over nagedacht. Er is veel vrijheid en iedere burger is gelukkig met zichzelf. Men haalt zijn geluk uit arbeid, liefde en vrijheid. Men leeft in meerdere grote glazen koepels met daarin een samenleving en spreekt maar één taal. Kunst, educatie en de natuur zijn heel belangrijk. De infrastructuur is goed geregeld en de architectuur is geordend. Mediteren wordt veel gedaan en de mens gebruikt veel zelfontplooiing voor geluk. Er wordt heel erg op de voeding gelet en er wordt veel gesport. Religie kent men niet meer, alleen maar spiritualiteit die echt werkt. Oorlog is uitgestorven en geweld of conflicten gebeuren zelden. Dit lijkt een plek hoog in de wolken, maar het is mogelijk.

 

Utopie

Maar eerst, wat is een utopie? Een utopie is een volmaakte toestand, een ideale samenleving waar iedereen gelukkig is. Het kan ook beschreven worden als een soort van onmogelijke droomwereld, omdat de situatie ondenkbaar perfect hoort te zijn. Voorbeelden van utopieën die ik al ken is het koninkrijk van Thule van ''Kinderen van Moeder Aarde'', waar vrouwen de baas zijn. Of ''Het Land van Ooit'' een pretpark waar kinderen de baas zijn. Maar ook bijvoorbeeld een stam die zich afzondert van de buitenwereld en die geen waarde hecht aan privébezit. Een utopie is dus onmogelijk, maar daarom is mijn versie van een utopie ook niet perfect.

 

Dystopie

Om een utopie in stand te houden moet er zich ergens het tegenovergestelde van utopie bevinden voor evenwicht, een dystopie. Een dystopie is een juist niet ideale samenleving, een akelige toestand waarin iedereen ongelukkig is. Dit is meestal een duistere wereld in de toekomst, bijvoorbeeld in ''The Matrix'', waar de hele wereld is vergaan en iedereen met zijn brein in een vat zit aangesloten op een droomwereld. Of een wereld waarin de technologie zo geavanceerd is dat de robots zich tegen de mens gaat keren, zoals in the Terminator. Een utopie zoals ''Animal Farm'', een boerderij waar dieren een communisme oprichten en zo een geweldig leven leiden, kan ook omslaan in een dystopie, doordat het communisme omslaat in een oligarchie en er misbruik wordt gemaakt van de macht. Ik ga dus beschrijven hoe mijn ideale samenleving eruit ziet, de dystopie die daar bij hoort en hoe mijn utopie kan omslaan in een dystopie. Ik ga dit onderbouwen met voorbeelden en eventuele tegenargumenten weerleggen.

 

Natuurtoestand

Voordat ik begin met mijn beschrijving van mijn utopie ga ik het eerst over de mens zelf hebben. De mens is een ingewikkeld organisme, maar als we het over zijn aard hebben ben ik het meest eens met de filosoof John Locke. De mens is namelijk onverschillig. Men is soms goed, slecht, egoïstisch of altruïstisch. Maar dit is slechts de mens is de natuurtoestand. Als we het hebben over de mens in de samenleving ben ik het meer eens met Jean Jacques Rousseau, hij zegt namelijk dat de mens in een samenleving slecht en corrupt wordt gemaakt door privébezit. Met dit idee van de mens moet ik dus een perfecte samenleving creëren rond de imperfecte mens.

Hiervoor is een sociaal contract nodig, dit beschrijf ik later in de vorm van een regering. Want eerst moet de wereld veranderen om te komen naar mijn idee van een utopie.

 

Fase I: Voorbereiding

In mijn utopie, leven mensen in grote groepen samen in samenlevingen gestructureerd in grote glazen koepels. Deze utopie noem ik ''Nieuw Aarde'' voor nu, want de hele aarde inclusief taal, cultuur en mensen zullen veranderen. Voor de eerste fase voor de voorbereiding van mijn utopie moet de hele wereld overtuigt worden van mijn ideologie. De wereld moet beseffen dat alle wereldproblemen kunnen worden opgelost door helemaal opnieuw te beginnen. Alle overheden moeten hetzelfde in gedachte hebben. Alle wereldleiders moeten op één lijn zitten om dit te laten lukken. Alle mensen van de hele worden geëvacueerd door elke overheid. Ze worden geëvacueerd naar elke plek op de wereld, zodat iedereen gemixt is. Iedereen wordt ondergebracht in kernbunkers waarin slaapplekken, ingeblikt voedsel, medici en andere basisbehoeften aanwezig zullen zijn. Deze kernbunkers bevatten gereedschappen, technologie en zaden van alle planten voor later. Wanneer de hele wereld in een kernbunker zit verscholen worden er over de hele wereld automatisch kernbommen gegooid om alle steden te vernietigen. Hiermee worden alle grote steden, dorpjes, monumenten vernietigd. Alles want door de mens gemaakt is, is weg. Er ontstaat bij wijze van spreken weer een natuurtoestand, een frisse start. Dit is de eerste fase van mijn utopie en is zeer riskant. Mijn utopie is dus in het heden, het zou elk moment kunnen worden uitgevoerd.

 

In mijn vorige utopie wou ik de hele mensheid bombarderen behalve een kleine groep. Dit had ik verantwoord met dat in een kleine groep meer orde is en dat een kleine groep geen oorlog kan hebben met elkaar. Echter ben ik van gedachten veranderd, mede omdat dit niet utilistisch verantwoord was. In plaats daarvan wordt iedereen beschermd en daarna worden alle steden uit de weg geruimd. Hierdoor kan de utopie het beste worden gecontroleerd en benut, omdat er volle controle is over het volk en de nieuwe steden die moeten worden gebouwd. Dit klinkt extreem, maar er is na mijn contempleren geen andere oplossing voor een denkbeeldige utopie met een nieuw begin.

 

Afbeelding 1: Recept voor het maken van een utopie.

 

 

 

 

Om de eerste fase te laten lukken, wordt het volk geïnformeerd over deze geweldige nieuwe utopie. Ze worden vertelt dat ze al hun spullen en gereedschappen zo snel mogelijk moeten inpakken en moeten vertrekken. Wanneer de wereldbevolking verward wordt en gaat protesteren, komt er helaas manipulatie en indoctrinatie aan de pas. Er wordt een list bedacht waadoor de wereldbevolking ervan wordt overtuigd ze moeten worden ontruimd. Hen wordt namelijk vertelt dat er een dreigende kernoorlog komt tussen diverse vijandelijke landen. Er wordt door middel van angst, actie ondernomen. Wanneer de wereldbevolking of een deel nog steeds niet is overtuigd, dan pas wordt er geweld toegepast. En wanneer het volk zodanig protesteert in bepaalde landen met geweld terug, dan zullen deze landen worden gebombardeerd met de verlaten steden mee. Het kan vanaf de eerste fase twee kanten opgaan. Of de hele wereld inclusief de mogelijke protesterende landen worden opgeblazen en fase I is gelukt. Of alle steden worden opgeblazen maar de vijandelijke landen hebben overlevenden die nu een postapocalyptische oorlog aangaan met de andere overlevenden. Die vervolgens dan fase II saboteren, maar die leg ik eerst uit.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Fase II: Actie

De overlevenden kruipen uit hun kernbunkers naar het warme zonlicht zodra alle kernbommen zijn gegooid. Ze krijgen speciale pakken tegen de straling voordat ze eruit komen. Vervolgens bouwt elke groep rond de wereld met dezelfde bouwinstructies een glazen koepel. Deze glazen koepel is ontworpen door een speciaal team van architecten waarvan is bewezen dat dit de beste constructie is voor warmte en isolatie tegen de straling. De glazen koepels worden dus over de hele wereld gebouwd door de eerste groep die de kernbunkers verlaten. Wanneer na enkele weken de koepels af zijn kan men veilig naar buiten en genieten van de nieuwe aarde. Maar er is nog veel werk aan de winkel, er moet een hele nieuwe samenleving worden gebouwd. De eerste prioriteit is voedsel, er wordt zo snel mogelijk in het grote stuk land in de koepel velden gemaakt en eten verbouwd. Ondertussen wordt door een andere groep al huizen gebouwd. Deze gebouwen zijn weer ontworpen door het team van architecten. Er worden scholen, universiteiten en bibliotheken gebouwd. Scholen, tempels, fonteinen, treinsporen, metrostations, rivieren, meren en nog veel meer nuttigs. Wanneer alles gebouwd is kan langzaamaan de nieuwe samenleving beginnen. De kernbunkers zijn nu helemaal leeg en worden gebruikt als opslagplaats. Alle glazen koepels worden met ondergrondse tunnels of bruggen verbonden. Wanneer na generaties in de koepels elk volk groeit, worden er nieuwe koepels gemaakt op het land, in het water, in de lucht en uiteindelijk in de ruimte. Ik heb overigens gekozen voor glazen koepels in plaats van bijvoorbeeld een stadsmuur, omdat glazen koepels bescherming bieden tegen de straling van de kernbommen. Nu kan men discussiëren over het feit dat de straling er in de eerste plaats niet hoorde te zijn omdat er ook geen kernbommen kon worden afgevuurd. Maar dit was naar mijn mening de enige manier om voor een nieuwe start te gaan en een utopie kan niet zonder een dystopie, op deze manier hoeft er niemand te lijden. Daarnaast bieden de koepels warmte, voelen daardoor niet geïsoleerd en vormen een eenheid. De koepel bepaald dag en nacht, warmte en kou, en zorgt voor seizoenen. De glazen koepels maakt het leven natuurlijk en biologisch voor de mens.

 

Om fase II te laten lukken moeten er van tevoren eerst allemaal gereedschappen en al bestaande technologie worden meegenomen in de bunkers. Alle dieren en planten van de hele wereld die nuttig zijn worden ook meegenomen om te schuilen. Wanneer men ziet dat de hele wereld verwoest is kunnen er weer twee scenario's optreden: Of men blijft optimistisch en begint aan een nieuw begin. Of men raakt in paniek of depressief dat er niks meer over is van de wereld en dat iedereen alles kwijt is waar die gene ooit geweest is. Om het tweede scenario te voorkomen wordt men gerust gesteld en vertelt dat dit een nieuwe kans is voor de mensheid. Er wordt verteld dat als dit lukt en nooit meer armoede, oorlog of geweld zal zijn. Om dit te laten lukken moet de mens zelf meewerken. Er wordt verteld dat alle ziektes, parasieten niet-nuttige insecten en dieren allemaal weg zijn. Het ecosysteem wordt hiermee niet verpest want de mens en zijn nieuwe glazen koepel regelt het ecosysteem.

 

Afbeelding 2: Mijn utopie ziet er na vele generaties en uitbreiding zoals op de afbeelding eruit. Dit is om overbevolking tegen te gaan en voor ultiem geluk voor zo veel mogelijk mensen. Het is er heel vol, maar heel vol van geluk.

 

Fase III: Verenigen

Voor de laatste fase wordt het volk samengebracht. Alle gebouwde koepels hebben nu al bruggen of tunnels aan elkaar gebouwd. Alle koepels leggen contact met elkaar op via radio of telecommunicatie. Het volk wordt per koepel bij elkaar gebracht en in elke kleine samenleving wordt een raad gekozen. Dit wordt gedaan door naar elk mens apart te kijken. Er wordt onder andere gekeken naar beroep, en criminele achtergrond. Maar niet naar afkomst, religie of seksuele geaardheid. Wanneer er een kleine groep van ongeveer tien mensen is gemaakt, worden zij de officiële raad gemaakt van deze koepel. In elke koepel wordt er dus een raad gemaakt van de beste en nuttigste mensen. Deze raad bezit de macht in elke koepel, zij beslissen over goed en kwaad. De rechtspraak word ook gedaan door de raad. Verder wordt alles uitgelegd over de nieuwe samenleving. De nieuwe wetten worden ingevoerd, iedereen wordt ingevoerd in het gemeentehuis en de nieuwe taal wordt ingevoerd. Iedereen wordt zijn rechten en vrijheiden vertelt. De educatie wordt ingevoerd en mensen worden weer aan het werk gezet. Daarna worden alle mensen in huizen geplaatst om een nieuw leven te starten. In de avond wordt er een groot feest gegeven in elke koepel om te vieren dat de wereld verenigt is. Dit wordt een officiële feestdag genaamd: Nieuw-Aards Dag. Na het feest kan de samenleving beginnen!

 

Staatsvormen

Een samenleving heeft geen kern, er is nergens een plek waar de samenleving precies bestuurt wordt. Net als bij persoonlijke identiteit is er nergens in het brein een plaats waar het 'ik' kan worden aangetoond. Daarom kan men ook wel spreken van emergentie binnen een samenleving. Een samenleving is allemaal kleine georganiseerde systemen die samen een groot doel hebben. Echter, heb je net als in de biologie ook verschillende manieren om deze emergentie te rangschikken. Wat is de beste manier om een samenleving te rangschikken? Oftewel, wat is de beste staatsvorm? Omdat dit een moeilijke vraag is, ga ik langs elke mogelijke staatsvorm. Ik beschrijf elke staatsvorm en hun zwaktes in het algemeen.

 

Democratie

Laten we beginnen met democratie en met name waarom het niet werkt. Democratie werkt niet omdat iedereen een gelijke stem heeft, niettemin is gelijkheid onmogelijk. Iedereen een gelijke stem geven zorgt voor een stemsysteem waarbij mensen van niet gelijke intelligentie stemmen. Daarnaast als er op drie partijen gestemd kan worden zal niet iedereen blij zijn met de uitkomst. Verder heeft een democratie meestal een overheid met staatsgeheimen, wat het volk los stelt van de samenleving, waarin ik van mening ben dat een overheid niet moet beslissen over een samenleving, omdat het volk ook nuttig kan zijn.

 

Koningschap

Bij koningschap is er één leider die alle beslissingen maakt, hierbij heeft het volk geen keuze. Dit is ook slecht omdat de koning hier gebruik van kan maken, de koning zal bij het krijgen van meer macht meer egoïstisch worden, omdat de mens onverschillig is maar door macht slecht wordt. De opvolger van de koning leeft voort in de bloedlijn, waardoor het systeem nog meer gedoemd is door de vicieuze cirkel van één leider. Verder kan een koningschap omslaan in een dictatuur, wat ook zeer slecht is voor de vrijheid van het volk.

 

Kapitalisme

Het kapitalisme is ook geen optie omdat de grootste factor in dit systeem geld is. Geld is slecht omdat het de mens corrupt maakt. Dit komt omdat volgens Locke de mens in de natuurtoestand onverschillig is en wanneer de mens dan volgens Rousseau in een samenleving komt wordt hij slecht gemaakt door privébezit. Verder is een samenleving die gebaseerd is op geld niet goed omdat het ervoor zorgt dat men alleen maar wilt werken en daardoor denkt dat geld tot succes leidt. Het zorgt ervoor dat men stressvol, zenuwachtig of depressief wordt als die gene niet voldoet aan de eisen van de maatschappij. Het zorgt voor weinige vrije tijd. Nieuwe spullen kopen is het enigste waar dan de mens gelukt uit haalt. Het zorgt er ook voor dat consumeren boven produceren geplaatst wordt, waardoor er geen passie meer te vinden is in werken. Daardoor ontstaat er volgens Marx vervreemding van arbeid, wat niet goed is.

 

Communisme

Het communisme wordt vaak tegenover het kapitalisme gezet als alternatief. Maar deze staatsvorm werkt ook niet vanwege weer de reden dat gelijkheid onmogelijk is. Communisme houdt namelijk in dat iedereen gelijk is. Iedereen krijgt hetzelfde betaalt ongeacht baan of afkomst. Gelijkheid is hier nog steeds onmogelijk omdat niet iedereen hetzelfde zware werk doet voor hetzelfde geld. Een kunstenaar krijgt na het einde van de maand nog steeds hetzelfde als een dokter. Dan kan een dokter bij wijze van spreken gewoon niks doen en nog steeds op vakantie gaan. Communisme werkt wel, maar niet in de praktijk. De mens moet nou eenmaal een beloningssysteem hebben. Ik ben het daarom wel eens met een communisme zonder privébezit, zodat men vrijer kan leven met alleen echt nuttige spullen.

 

 

Theocratie

Een theocratie is een samenleving gebaseerd op geloof. Het volk wordt geleid door een boek met een beschreven geloof of door de god zelf. In mijn utopie is er geen sprake van religie, dus deze staatsvorm valt sowieso af.

 

Politeia

De staatsvorm politeia is een Griekse democratie waar iedereen gelijk is en meebeslist, wederom werkt dit niet omdat niet iedereen kan meebeslissen over dezelfde moeilijke zaken die het leiderschap met zich meebrengt. Iedereen kan wel zijn behoeftes en begeertes aangeven maar uiteindelijk zullen de slimste of sterkste mensen de leiding nemen omdat er anders niks gebeurt. Er moet namelijk een leider of een groepje leiders zijn om structuur te geven aan een samenleving. Maar niet iedereen zal hier tevreden mee zijn.

 

Anarchie

Moeten er dan helemaal geen regels meer zijn? Dan spreek je van een anarchie. Een anarchie werkt al helemaal niet op een enkel opzicht omdat er geeneens een samenleving is. Een anarchie als utopie slaat direct om in een dystopie waar de mens terug naar de natuurtoestand gaat. Deze natuurtoestand wordt geleid door de onverschillige mens die dan egoïstisch of altruïstisch gaat handelen. Hierdoor zal er toch privébezit ontstaan omdat men bijvoorbeeld voedsel voor zichzelf wil houden door de constante wantrouwen. Hierdoor wordt elke anarchie gegarandeerd oorlog.

 

Aristocratie

Bij nader inzien heb ik dus gezien dat geen enkele staatsvorm perfect is, daarom moet mijn samenleving gaan voor de minst ergste. De staatsvorm die de minste kans heeft om te falen. Naar mijn mening is dat de aristocratie, een kleine groep genaamd aristocraten die de macht hebben. Vandaar de keuze van een raad in elke glazen koepel. Aristocratie werkt wel omdat naar mijn mening een kleine groep mensen het beste kan beslissen voor het volk. De aristocraten worden zorgvuldig uitgekozen op basis van intelligentie en nuttigheid. Niet iedereen van die raad is een 'geboren' leider, maar kan dit wel leren. Ook door een groep aan de macht te stellen in plaats van een persoon wordt de rechtspraak meer aandachtig gedaan en zal de groep meer naar het volk luisteren. Een samenleving kan namelijk onmogelijk door één persoon worden geleidt. Een groep personen heeft meerdere inzichten op problemen, kunnen overleggen en ontvangen kritiek. Daarnaast is er geen geld bij mijn aristocratie, waardoor dat niet op het spel staat voor de raadsleden. De aristocraten zullen dus niet handelen vanuit geld of macht, maar uit logica. Ook wordt een raadslid niet gekozen op basis van bloedlijn, als een vorig raadslid erg goed was in regeren en rechtspreken, hoeft dit niet te betekenen dat zijn zoon dat ook zal doen.

 

Een aristocratie kan omslaan in een oligarchie, wanneer de elite zich beter voelen dan het volk en misbruik van hun macht maken. Dit zal echter bij mijn samenleving niet gebeuren omdat ze dan direct ontslagen worden als er een staatsgreep plaatsvindt. De andere aristocraten van de andere koepels grijpen dan in. Maar de aristocraten zullen in de eerste plaats niet dorstig naar macht zijn omdat er geen geld in de samenleving is. Maar wat als de aristocraten onderling gaan vechten om de macht of als de ene aristocratie tegen de andere aristocratie gaat vechten? Ten eerste worden de aristocraten geleerd goed met hun macht om te gaan, het wordt voor hen de norm om altruïstisch te zijn. Altruïsme zit namelijk in de mens zijn natuur, maar moet een norm worden. Er wordt hen geleerd dat ze het beste voor het volk moeten willen hebben. Wanneer een aristocraat lustig wordt naar macht wordt deze direct ontslagen. Verder wordt hen geleerd dat een machtsgreep op een andere koepel met een aristocratie nutteloos is, zij zijn er om te handelen en om vooruit te gaan op technologie.

Elke koepel heeft elkaar nodig, het heeft geen zin om meer macht te krijgen over meerdere koepels. Een wijs iemand als een aristocraat moet zich dat wel beseffen.

 

En wat als het volk in opstand komt tegen de aristocraten? Dan vervalt de oude raad en wordt er een nieuwe gekozen. Het volk kiest dan een nieuwe raad die het regeren dan beter zal doen, dit zal waarschijnlijk bijna nooit plaatsvinden omdat het volk wordt geleerd hun onvrede bij henzelf te voorkomen en niet de schuld geven aan de raad. De opstand zal niet zo gewelddadig zijn gezien de weinige wapens binnen de koepels.

 

Macht

De macht ligt bij de raad, deze macht ligt geleidelijk verdeelt over de raad. Bij een besluit heeft ieder raadslid een gelijke stem, elke raad bestaan uit een oneven aantal voor een altijd mogelijke beslissing. De aristocraten moeten handelen uit logica met behulp van het bestaande systeem van wetten, regels en eerdere gevallen. Ze zullen niet handelen uit gevoel of driften, want dit is niet filosofisch beargumenteerbaar.

 

De gewone mensen mogen geen macht uitoefenen op anderen, een dokter is beter dan een kunstenaar, maar de dokter heeft niet meer macht dan hem. Volwassenen hebben meer macht over kinderen, want dit hoort bij de opvoeding. De gewone mens word geleerd dat alleen de raad de macht heeft en over problemen beslist. Het volk zal geen macht willen grijpen omdat ze goed worden opgevoed en daarom een goed mens zijn. Ze hebben ook niet veel bezittingen om van elkaar te stelen dus is er geen lust naar macht. Na een aantal nieuwe generaties is de raad een norm geworden en weet men niet beter.

 

Recht

De raad doet het regeren en de rechtspraak. Voor rechtspraak moet de raad rechtvaardig denken. Hoe bepalen ze wat rechtvaardig is? Zij kijken hierdoor naar de natuurtoestand. De mens is onverschillig, dus daar moet een systeem rond bedacht worden. Dit rechtssysteem moet alles omvatten qua menselijke logica. Dit systeem kent geen kanten, zal alleen handelen uit logica en niet uit gevoelens of driften. Dit systeem van regels omvat ook aparte situaties waarbij de mens moet kunnen nadenken zonder gevoel. Maar dit betekent dat dit systeem niet klopt. Aangezien een perfect systeem alles moet omvatten en alles wat daarbuiten valt. Daarom moeten zij dit systeem gebruiken als standaardhulpmiddel. Zij hebben zelf de mogelijkheid over een zaak te contempleren, reflecteren en vervolgens uit logica beredeneren f iemand wel of niet schuldig is. Het rechtssysteem vormt slecht een basis voor het veroordelen van mensen die een misdaad hebben begaan. De mensen die ernstige fouten of zelfs misdaad begaan worden gerehabiliteerd. Dat is deel van de straf. Is deze vorm van straf geven onethisch? Nee, de raad moet ergens de grens tussen straf en geen straf trekken. De raad moet niet als soft worden gezien, alhoewel de hele samenleving hierdoor wel soft wordt gemaakt, omdat bijna niemand een misdaad begaat. De wetten zijn hetzelfde als de algemene mensenrechten en normen en waarden. Alle basiswetten zoals niemand vermoorden of niemand mag stelen gelden. Naar mate van 'trial-and-error' worden er meerdere wetten gedacht om voor het meeste geluk te zorgen. En omdat alle landen niet meer bestaan, verdwijnen automatisch alle rare streekswetten van toen. Een bijzondere wet in mijn utopie is wel dat men het recht heeft om vermist te raken.

 

 

 

 

Geluk

Geluk is voor iedereen anders. In mijn ideale samenleving haalt men geluk uit anderen. Dat kan uit arbeid, liefde of zelfontplooiing. Maar het belangrijkste is vrij zijn. Men start zijn dag met doen wat die gene zelf wil.

 

De mens haalt zijn geluk uit liefde en geslachtsgemeenschap. De mens in mijn samenleving mag zoveel kinderen krijgen als ze willen, omdat overbevolking geen probleem is, er kan altijd worden uitgebreid. De mens kan ook geluk halen uit de schoonheid van de natuur, in de koepel wordt er genoeg planten en bomen gegroeid voor een fleurige uitstraling. Maar de mens in mijn utopie haalt vooral geluk uit samenzijn, dat wil zeggen samen werken, eten en vooruitstreven voor een betere wereld. Ze leven niet in een paradijs, anders zouden ze lui worden. Geluk is namelijk niet te halen uit de hele dag luieren en bedenken hoe goed je het wel niet hebt. Er moet een doel zijn om door te kunnen leven, met luieren is dat er niet meer. De mensen in de koepels weten namelijk niet dat zij al in de beste samenleving leven, daarom zullen ze constant vooruit streven. Zij zullen zichzelf kunnen uiten via hun passie.

 

Behoeftes / Begeertes

De mens zijn behoeften zijn naar mening niet moeilijk, ze hebben een beetje eten en liefde nodig. In mijn utopie worden alleen de basisbehoeften vervult. Ik verwijs hiermee naar de vijf basisbehoeften van de piramide van Maslov. Deze vijf basisbehoeften zijn genoeg om de mens gelukkig te maken. Qua begeertes is het hetzelfde, de mens heeft liefde, respect en erkenning nodig. Er is dus geen luxe omdat dit niet nodig is en het zou de mens lui maken. Er is geen schaarste aan voedingsmiddelen maar ook geen overvloed, er is een balans van goederen.

 

Gelijkheid vs Vrijheid

In mijn samenleving staat vrijheid boven gelijkheid, met name omdat gelijkheid onmogelijk is. Wanneer iedereen per dag zijn basisbehoeften vervult zal iedereen hier anders mee omgaan. Vrijheid staat ook boven veiligheid, omdat er geen wapens zijn, ben ik er zeker van dat er weinig geweld zal zijn. Er hoeven geen camera's worden opgehangen om men in de gaten te houden omdat er geen agressiviteit is. Niet iedereen word ook als gelijke gezien, dat is tevens onmogelijk. Niet iedereen is even slim en heeft dezelfde functie. Maar dat is juist het mooie aan de samenleving, iedereen draagt zijn steentje bij. Iedereen heeft zijn eigen functie in de samenleving die hij vervuld. Er zijn wel gelijke rechten zoals recht de basisbehoeften, onder andere een huis en een tuintje met groenten. Er is gelijke recht om te leren en slimmer te worden. Daarentegen is er meer sprake van vrijheid omdat iedereen vrij is om te doen wat hij wil, op de plicht van werken na. Verder is iedereen vrij en vindt dat wel best.

 

Algemeen belang vs Individueel belang

Het belang van de maatschappij is belangrijker dan het belang van de burger. Oftewel, het algemeen belang wordt boven het belang van het individu gesteld. Dit komt omdat de vooruitgang belangrijker is dan het geluk van de mens. Maar de maatschappij hoeft ook niet voor het geluk van de mens te zorgen, dit kan hij zelf.

 

Eigendom

Behalve de basisbehoeften van eten en een slaapplek is er geen privébezit. Alleen nuttige spullen zoals een tandenborstel voor hygiëne of tekenspullen voor iemands hobby. De grens ligt tussen het nuttige van arbeid en hobby's, en dat gene wat niet nuttig is. Doordat er weinig eigendom is en er veel geleend wordt zal men weinig stelen of jaloers worden op andermans spullen.

 

Arbeid

Elke dag gaat iedereen naar zijn werk die aan hem is toegewezen. Er wordt naar elk persoon gekeken welk werk het beste bij die gene past. Zelfs laag opgeleiden hebben een functie in maatschappij. Beroepen als kunstenaar of houthakker worden als nuttig gezien. Beroepen als filosoof en wetenschapper zijn echter heel belangrijk, hier wordt extra naar gezocht.

Door streven en leren, maakt men vooruitgang en worden blij van hun werk. Arbeid geeft de mens een doel. Ik ben er dus van overtuigd dat de mensen in mijn utopie zeker gelukkig zullen zijn ook al moeten ze werken. Verder maken ze uitvindingen of andere creatieve dingen om een bijdrage te leven aan de samenleving. Na de enige grote plicht van elke dag hebben ze vrij, ze kunnen er dan voor kiezen om verder te gaan met hun hobby of verder met hun grote project van het werk. Bijvoorbeeld een kunstenaar die verder gaat met zijn schilderij of een bioloog die verder gaat met zijn ontdekkingen over cellen. Aan het einde van de dag, krijgt iedereen wel sowieso zijn eten. Arbeid wordt niet beloont met geld. Is er dan nog wel motivatie? Omdat de basisbehoeften worden vervuld, ja. Want de laatste basisbehoefte is erkenning, als iemand erkent wordt in wat hij gepresteerd hij in zijn werk zal hij gelukkig worden en meer motivatie krijgen. Anderen zullen beter willen presteren om ook zo goed als die gene te worden en ook willen concurreren met de ander om er uiteindelijk beter van te worden.

 

Dagelijks leven

De mensen kun je ook wel een soort van monniken noemen, ze mediteren, verbouwen hun eigen groente en leren de hele dag door. Het zijn niet het soort monniken die de hele dag stil moeten zijn. Ze zijn er natuurlijk helemaal vrij in hoe zij hun dag willen invullen. Hun dag begint met vroeg opstaan, ontbijten en een uur later al aan het werk te gaan. Na tot de middag gewerkt te hebben gaan ze of verder aan hun hobby of verder met werken. Ze kunnen mediteren in de tuinen, lezen in de bibliotheek of hun groente verbouwen in hun eigen tuintje.

 Men kan velen hobby's beoefenen zoals: dansen, koken, goochelen, muziek maken, sporten, mediteren of kunst maken. Hobby's zoals gamen of een nieuwe taal leren bestaan niet meer.

Maar hiermee is men vrij mee in het weekend. Dit leven zorgt voor een routine, maar is dit goed voor de mens? Eigenlijk niet, daarom zijn er best veel feestdagen en ruimte voor vakantie dan andere koepels om even uit de sleur te komen.

Afbeelding 3: Zijaanzicht van de glazen koepel.

Ethiek

De ethiek die iedereen volgt bij het verrichten van arbeid is de plichtethiek, waaruit ook geluk ontstaat. Als men zichzelf iets verplicht, dan heeft die gene niet meteen vrijheid, maar uiteindelijk wel. Plichtethiek kost even tijd, het verreist plannen, maar het is het waard, omdat geluk ook meer waarde heeft als er voor gewerkt word. Je moet je plicht altijd volgen, omdat je er niet aan ontkomt. Kant zegt bijvoorbeeld hierover dat de plichtethiek het belangrijkst is. Je laten leiden door de plichtethiek verschaft je vrijheid voor een korte tijd, maar uiteindelijk ben je van je plicht af en heb je weer vrijheid. Ethisch verantwoord denken is ook een belangrijk punt in de educatie, omdat het een moeilijk onderwerp is. Verder is de deugdethiek heel belangrijk onder het volk, alles wat fout kan gaan word voorkomen met het moreel handelen uit elke deugd. Elk mens in de samenleving probeert zijn deugden zo goed mogelijk te beheersen om fout gedrag te voorkomen.

 

Taal

In de nieuwe utopie leert vergeet iedereen zijn oude taal en leert een nieuwe. Deze taal is speciaal gemaakt dat het makkelijk is en iedereen van welke afkomst dan ook het kan leren. Het is een mengeling van alle wereldtalen door elkaar. Mensen die Engels, Japans, Russisch of Arabisch spreken zullen deze nieuwe taal allemaal met gemak kunnen leren. De nieuwe taal heet: ''Abcxyz'' (Apskies) en wordt ook wel verwezen als ''Nieuw Aards''. Deze taal heeft zijn eigen alfabet en is een mengeling van het westerse, oosterse en Arabische alfabet. De taal heeft een simpele grammatica, geen mannelijke of vrouwelijke woorden en een simpele woordenschat. De zinsopbouw is simpelweg persoonsvorm plus een werkwoord en dan de rest van de zin. Dit allemaal zorgt voor wellicht een lelijke, maar wel simpele taal die iedereen kan gebruiken.

 

Er komt een teken voor ironie en sarcasme. Ook worden uit alle bestaande talen aspecten geleend zoals een n met een golfje (ñ), of een omgekeerde vraagteken aan een begin van een zin (¿). Dit zorgt voor meer variatie in de taal wat voor meer woorden zorgt. Woorden zoals allochtoon of autochtoon bestaan niet meer, Deze negatieve woorden die racisme juist veroorzaken worden alleen nog verwezen als Oud-Aardse woorden. Er zal geen straattaal zijn en er worden geen dialecten gevormd. Ook accenten mogen niet, dit zal in het begin lastig zijn omdat iedereen op z'n eigen manier de taal probeert te spreken, daarom moet men elke letter zo plat mogelijk uitspreken. Hoe je iets zegt, zo schrijf je het ook en andersom voor nog meer duidelijkheid. Woorden die in de omgang op elkaar lijken worden vermeden, bijvoorbeeld 'hij' en 'zij' wordt vervangen voor iets wat niet op elkaar lijkt. Abcxyz heeft wel een uitgebreide vocabulaire, maar dit is slechts voor de hoger opgeleiden. Uiteindelijk na een aantal nieuwe generaties zal iedereen dezelfde taal spreken met hetzelfde accent zonder dat er dialecten ontstaan. Natuurlijk worden er constant nieuwe woorden en verbeteringen aan de taal gebracht.

 

Afbeelding 4: Het nieuwe alfabet met overbodige letters weggelaten.

 

Infrastructuur

De samenleving is geheel in de vorm van een cirkel. De samenleving is opgebouwd uit ringen. Elke koepel is anders, maar het is standaard om in elke koepel in het midden een groot meer te hebben met daaromheen een strand. De tweede ring zijn bossen en parken met veel natuur en dieren. Daaromheen bevinden zich de huizen waar de mensen wonen. De laatste ring bevat alle maatschappelijke gebouwen zoals scholen en bibliotheken. Men gaat voornamelijk met de voet naar zijn locatie, er zijn geen fietsen of auto's. Echter om snel naar de buitenste ring te komen zijn er door met midden ondergrondse metro's aangelegd. Deze metro beschikt over meerdere stations en gaat horizontaal en verticaal door de stad heen. Verder is er rond de samenleving een trein om men zo snel mogelijk langs de koepel naar de juiste locatie te brengen. Hierdoor is het verkeer goed gestructureerd en bespaart men tijd. Er is geen luid verkeer op straat en er gebeuren ook geen ongelukken in het verkeer. 

 

Afbeelding 5: Bovenaanzicht van de glazen koepel met de diverse ringen.

 

Religie

Alle bestaande religieuze mensen sterven langzaam na generaties uit, want huizen voor hun godsdienst worden niet gebouwd. Religie wordt verbannen voor de slechte naam die hij heeft gekregen vanwege zijn zwarte geschiedenis. Religie heeft altijd al voor oorlog en extremisme gezorgd. In plaats daarvan is er in mijn samenleving tempels om te mediteren. Er zijn verschillende tempels om naar toe te gaan. Men heeft de tempel van liefde, vergiffenis, vrede of natuur. Maar ook de tempel van lucide dromen of ASMR. Iedereen weet dat het spiritualiteit is die echt werkt voor de geest, dus men hoeft er niet in te geloven.

 

Educatie

Leren is erg belangrijk. De kinderen gaan dagelijks naar school, maar de volwassenen leren ook door in hun vrije tijd. Niet zo veel als de studenten, maar toch om hun hersenen fris te houden. Het schoolsysteem begint al bij het begin van de eerste jaren van een kleine peuter wat die gene later voor functie moet hebben in de maatschappij. Op de basisschool wordt al een richting gegeven in niveau en later op de middelbare school moet er een richting gekozen worden. Dit wordt al zeer vroeg gedaan zodat daar volle controle over is. De school oefent het meest met veel toetsen omdat daar het meeste van geleerd wordt.

Het gene wat geleerd word is ook echt nuttig. Er wordt geleerd hoe je later in de samenleving kan functioneren, en niet hoe je een kikker moet ontleden. Vakken zoals koken of muziek maken zijn wel belangrijk. Educatie vormt namelijk de basis van elke samenleving, dus dat is erg belangrijk.

 

Kunst

Kunst wordt niet gezien als iets dat gewoon mooi is op zichzelf. Kunst heeft in mijn samenleving als functie mensen te inspireren en ideeën uit te werken. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een wetenschapper helpen bij een nieuwe uitvinding door hem inspiratie te geven of om plannen te tekenen. Daarnaast worden meestal de laag opgeleiden kunstenaar, omdat vieze banen zoals vuilnisman of putjesschepper niet meer bestaan. Kunst heeft als doel de vrijheid en vooruitgang van de samenleving te benadrukken.

 

Architectuur

Elke koepel lijkt op elkaar, maar toch ook weer niet. De architectuur in elke koepel is niet ingewikkeld en niet mooi, maar simpel en stevig. Het zijn meestal rechthoekige gebouwen die hoog in de lucht gaan om ruimte te besparen. Deze ontwerpen worden telkens opnieuw gebruikt voor dezelfde plekken, omdat al eerder is bewezen dat deze ontwerpen werken. Een koepel wordt door één architect gemaakt, zodat er niet veel chaos is, en deze architect zijn eigen plan van start tot eind kan voltooien voor een perfecte stad. Deze stad wordt wel mooi gemaakt door standbeelden, fonteinen, kunst maar vooral de natuur eromheen. Gebouwen zijn minder belangrijk voor de mensen en schoonheid wordt meer gevonden in de natuur.

 

Energie

Alle energie die wordt gebruikt en verbruikt komt van een duurzame bron, dat wil zeggen een bron die nooit opraakt. Olie wordt niet meer gebruikt, aangezien er geen auto's zijn, maar ook omdat deze bron ooit kan opraken. Daarom wordt er energie gehaald uit de krachten van de zon, wind en aarde. Windmolens zorgen voor bewegingsenergie die omgezet wordt in elektrische energie. Zonnepalen boven op de glazen koepel zorgen voor zonne-energie die wordt elektrische energie. Geothermische energie kan uit de warmte van de aarde worden gehaald dat uiteindelijk ook wordt omgezet in elektrische energie. Met al deze methodes wordt energie in mijn utopie eindeloos.

 

Voeding

Men let erg op wat hij eet. Er wordt voor iedereen precies uitgerekend wat die gene op een dag nodig heeft. Er wordt groente uit de tuintjes gegeten en uit het meer kan schoon drinkwater worden gehaald. Verder eet men eens in de week vlees van dieren dat in de buitenste koepel gefokt wordt. Deze dieren zijn ver van de maatschappij om ziektes te voorkomen. De voeding is dus zeer gezond, een snelle hap kent men niet meer. Het enige ingeblikte voedsel want men dan nog kent zijn augurken.

 

Feestdagen

Feestdagen zijn nodig om even uit de routine van het dagelijks leven te gaan. De feesten van elke cultuur worden overgenomen en gevierd. Extremere feestdagen of rare rituelen waar basisbehoeften onder lijden worden niet gevierd. Er word één nieuwe feestdag gevierd en dat is de scheppingsdag van ''Nieuw Aarde''. Feesten in clubs kent meer niet meer.

 

 

 

 

 

Seksualiteit

De mens is niet gemaakt om relaties te hebben, daarom wordt hier ook les in gegeven. De mens wordt bewust gemaakt van zijn emoties en gevoelens. Communicatie is zeer belangrijk in een relatie, hier wordt zeer open over gesproken. Liefde is een groot aspect waar de mens zijn geluk uit haalt, dus dit moet goed beheerst worden.

De mens is niet gemaakt om relaties te hebben, daarom wordt hier ook les in gegeven. De mens wordt bewust gemaakt van zijn emoties en gevoelens. Communicatie is zeer belangrijk in een relatie, hier wordt zeer open over gesproken. Liefde is een groot aspect waar de mens zijn geluk uit haalt, dus dit moet goed beheerst worden.

 

Verder zijn er in de samenleving twee genders, maar meerdere seksualiteiten die allemaal geaccepteerd worden. Het huwelijk bestaat niet meer, maar mensen die op hetzelfde geslacht vallen worden geaccepteerd. Pedofiele, necrofielen en zoöfielen worden echter niet geaccepteerd. Tenslotte is pornografie verboden.

 

Drugs

Een goede manier om creativiteit te stimuleren is drugs. Drugs gebruiken is sociaal geaccepteerd in mijn samenleving omdat er openlijk over gepraat wordt. Er is onderzocht welke drugs wel en niet goed zijn. De goede worden met een juist berekende dosis ingenomen wanneer hier vraag naar is. Het kan gebruikt worden door kunstenaars om geweldige kunst te creëren of door wetenschappers om tot geniale ideeën te komen. Het wordt niet gebruikt als middel om geluk uit te halen. Wanneer er misbruik wordt ontdekt komt er een rehabilitatie ter sprake en wordt dit persoon een lange tijd geen drugs verschaft. Hier komt ook weer de deugdethiek aan de pas. Men moet leren een gouden midden te vinden bij het drugsgebruik. Een goede dosis is fundamenteel, maar het gebruik moet ook goed over worden nagedacht.

 

Natuurrampen

Een goede plek wordt gecreëerd, niet gevonden. Daarom worden de koepels overal gebouwd, ook waar het onveilig is. Deze plekken worden veilig gemaakt door extra zorg in zwaktes te leggen. In een vulkanisch gebied wordt geprobeerd de vulkanen te doven, of er wordt extra bescherming gebouwd rond de koepel. Bij gebieden waar vaak aardbevingen voor komen worden extra stevige huizen gebouwd. Stormen, tsunami's, lawines of bosbranden zijn geen angsten meer voor omdat elke glazen koepel sterk genoeg om dit tegen te houden. Wanneer er toch een fout wordt gemaakt er een glazen koepel wordt getroffen door een natuurramp. Worden de overlevenden met hun familie verspreidt rond de aard tot dat iedereen weer veilig is. Er wordt na de natuurramp gereflecteerd wat er is fout gegaan en daarna wordt er een nieuwe, betere koepel gebouwd. Terrorisme is onmogelijk, aangezien er geen religie is om extremenmisten uit voort te brengen.

 

Oorlog

In mijn vorige idee voor een utopie had ik maar één samenleving in gedachten om oorlog te voorkomen. Nu ben ik ervan overtuigd dat oorlog onmogelijk is, ook al zijn er meerde gelijke samenlevingen die naast elkaar leven. Ten eerste spreken ze allemaal dezelfde taal, een afwijkende vorm wordt niet gesproken en dit zorgt voor een eenheid. Daarnaast neemt oorlog af, men heeft geleerd van zijn geschiedenis en oorlog is minder belangrijk geworden. Er is geen religie, discriminatie of geld om oorlog voor te voeren. Men kan wel oorlog voeren voor macht, maar de andere samenlevingen zijn nodig voor handel. Handelen is beter dan dit met brute kracht te verkregen. Het zou onverstandig zijn om een grote handelspartner aan te vallen. Een aristocratie als staatsvorm zou ook nooit gewelddadig zijn, omdat de raadsleden met elkaar kunnen overleggen. Tenslotte zijn er geen wapens of een leger om geweld te plegen. Oorlog wordt na enkele generaties uitgestorven en een vergeten woord.

 

 

 

 

Technologie

De wetenschap gaat er elke dag op vooruit met uitvindingen om verder te komen met de technologie. Zij zullen deze uitvindingen delen als ze nuttig zijn. Er zullen geen wapens worden gemaakt of andere uitvindingen die schadelijk zijn. Het belangrijkste voor de technologie is dat de uitvindingen worden ontworpen en gemaakt maar niet worden gebruikt. De uitvindingen zijn slechts mooie dingen om verder te komen in de wetenschap. Er mag geen automatisering komen om luiheid te voorkomen. Op de automatisering van basisbehoeften na. De grens ligt bij het automatisch bij bijvoorbeeld het wassen van kleding en het lezen uit boeken. Men moet nare klussen uit de weg ruimen met automatisering om tijd vrij te maken voor arbeid, hobby's en zelfontplooiing. Als men de arbeid gaat versimpelen door robots word de mens lui en gaat het minder vooruitstreven.

 

Toekomst

In de toekomst zullen er betere en nieuwe generaties ontstaan. Dit zal een mengeling zijn van alle bestaande mensen. Deze mens heeft een lichtbruine huidskleur, gemiddeld 1,80m en heeft een sportief lichaam. Alle rassen van mensen worden dus gemengd. De nieuwe generaties zullen beter zijn omdat ze geleerd zullen hebben van de geschiedenis. Als er overbevolking plaatsvindt zullen en nieuwe koepels gebouwd worden. Eerst op het land tot dat het vol is, dan in het water en uiteindelijk in de ruimte.

 

Mijn utopie kan omslaan in een dystopie doordat de aristocratie in een oligarchie veranderd, dit zal echter niet zo snel gebeuren omdat ze bewust en autonoom zijn. Verder kan het volk in opstand komen, maar zoals ik al eerder heb uitgelegd wordt hen geleerd om redelijk te handelen. Waarom zal dit allemaal moeten werken? Het belangrijkste is dat alles de norm wordt, de mens is onverschillig maar kneedbaar, het kan alles aannemen en daar vanuit geluk halen. Ook kent iedereen elkaar goed in de samenleving omdat elke koepel vrij klein is en er wordt voortdurend vooruit gestreefd.

 

Kortom, ''Nieuw Aarde'' lijkt op de normale wereld alleen perfecter. Er zal geen oorlog komen omdat iedereen elkaar goed kent en iedereen leert en denkt na over zichzelf om een beter mens te worden. De raad zorgt voor orde en het oplossen van problemen en er word geen misbruik van macht gemaakt. De samenleving gaat constant vooruit en maakt nieuwe uitvindingen die niet voor slechte doeleinden worden gebruikt. Ook is iedereen vrij om te doen wat hij, tevens is niet iedereen gelijk, wat dat is onmogelijke met de verschillende functies. Bij de nieuwe generaties kan het waarschijnlijk fout gaan waardoor de utopie in een dystopie veranderd, maar denk eens aan Murphy's Law: ''Als iets mis kan gaan, dan gaat het ook een keer mis.'' Dat geldt dus ook voor een onmogelijke utopie.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.