Filosofen over de dood
Inleiding
Ik heb er voor gekozen om uit te zoeken hoe verschillende filosofen denken over een onderwerp. Hierbij heb ik gekozen voor het thema ‘de dood’. Dit is al wel eens behandeld in de les, en het lijkt mij leuk om er dieper op in te gaan. Ik wil graag weten hoe filosofen over dit onderwerp denken. De filosofen die ik heb onderzocht, komen uit verschillende landen en tijden en hebben hele uiteenlopende ideeën. Mijn probleemstelling is dus eigenlijk ‘wat is de dood?’
Wat is de dood? Wat gebeurt er met ons als we gestorven zijn? Leeft onze ziel verder? Of zijn we voorgoed verdwenen? Wat blijft er van ons over? En gaan we eigenlijk wel dood?
Van de filosofen die zich bezig houden met de dood, heb ik de volgende gekozen
- Plato
- Epicurus
- Marcus Aurelius
- Shri Shantananda Sarasvati
- Jiddu Krishnamurti
Plato
Plato (427 – 347 v. Chr.) was een Griekse filosoof en schrijver. Hij was een leerling van Socrates. Erg bekend zijn z´n dialogen. Hij is een heel belangrijke denker geweest voor de Westerse filosofie. Volgens verschillende filosofen, waaronder Alfred North Whitehead, heeft hij de Westerse filosofie karakter gegeven. Eigenlijk is elk filosofisch onderwerp wel terug te vinden in zijn werk. Zo ook ‘de dood’.
In één van zijn dialogen, Phaedo, beschrijft hij wat de dood precies is. Deze dialoog gaat over de dood van zijn leermeester Socrates. Hij moest de gifbeker drinken. Maar Socrates was niet bang om te sterven, en verwelkomt de dood als plek waar iets van hem zal verder leven.
“ De dood is de scheiding van de ziel van het lichaam’’, zegt Plato. Hij zegt dus dat het lichaam en ziel gescheiden zijn, het dualisme. De ziel is onsterfelijk. Plato is eigenlijk negatief over het lichaam, wat hij ‘de kerker van de ziel’ noemt. Als het lichaam sterft, zal de ziel uit deze kerker bevrijd worden en verder leven in de Ideeënwereld.
Wat is de dood nu volgens Plato? De dood is het natuurlijke einde van het leven. Want je lichaam, datgene wat wij van elkaar zien en kennen, sterft. Dat is het natuurlijke, want ook een mens is een onderdeel van de natuur. De ziel van de mens zou je dan kunnen beschouwen als het bovennatuurlijke. Dat wat voortleeft na de dood van het natuurlijke. Dit komt ook weer terug in het verhaal van Socrates en de gifbeker. Socrates wist dat zijn ziel zou verder leven, daarom was hij niet bang voor de dood. Plato’s idee over de dood heeft misschien ook wel een religieuze betekenis. Je zou de Ideeënwereld kunnen vergelijken met de hemel.
Mijn mening
Ik kan me niet heel erg vinden in Plato’s mening over de dood. Ik denk namelijk niet dat we dualistisch zijn, maar monistisch. Ik denk dat de ziel en lichaam met elkaar in verbinding staan en dat ze daarom ook samen sterven, omdat het te veel invloed op elkaar heeft.
Epicurus
Epicurus (341 – 270 v. Chr.) was ook een Grieks filosoof. Hij is een aanhanger van het atomisme. Het atomisme wil zeggen dat alles, dus alle stoffen, bestaan uit ontelbare minuscule blokjes: atomen. Ook was Epicurus een hedonist. Genot is het doel van het leven en tevens is dat doel makkelijk te bereiken. Dit kun je zien aan bepaalde uitspraken van hem. “God doet ons niets. De dood gaat ons niet aan. Genot is gemakkelijk te verkrijgen. Pijn is goed te verdragen”. Dit is één van die uitspraken van Epicurus. Hij vindt dat je genot moet compenseren met pijn. Als je pijn hebt of verdrietig bent, moet je denken aan betere tijden om dit te vergeten. Zo denkt hij ook over de dood. Je moet niet rouwen over het verlies van een dierbare, maar denken aan de herinneringen die je met die persoon had. Volgens hem moet je niet bang zijn voor de dood, want na de dood is er niets. Hij zegt dat mensen niet bang zijn voor de dingen zelf, maar hoe er over die dingen gedacht wordt maakt de mensen bang. Zo is dat ook met de dood:
“De dood is niets verschrikkelijks maar de opvatting van de dood als iets verschrikkelijks, dat is het verschrikkelijke”, zegt hij. Epicurus geloofde niet in leven na de dood. De ziel is volgens hem niets meer dan samengestelde atomen. Bij het sterven van het lichaam, zal deze ziel ook verdwijnen. Na de dood is er volgens Epicurus dus niets. Je ziel leeft niet verder. Je zou kunnen zeggen dat Epicurus’ idee van de dood overeenstemt met hoe atheïsten denken. Toch was Epicurus geen atheïst. Hij geloofde wel in goden, maar hij zei dat die niet om de mens geven, omdat dat ze alleen maar zou afleiden van hun streven naar geluk.
Mijn mening
Ik ben het gedeeltelijk eens met Epicurus. Ik weet niet of het de ziel bestaat uit atomen. Maar ik denk wel dat er na de dood niets is en dat de ziel samen met het lichaam sterft. Of je niet bang moet zijn voor de dood weet ik niet. Je kunt ook juist bang zijn voor de dood omdat je weet dat er dan niets meer is.
Marcus Aurelius
Marcus Aurelius (121 – 180) was de geadopteerde zoon van keizer Pius. De laatste twintig jaar van zijn leven regeerde hij het Romeinse Rijk. Hij was ook filosoof. In de tijd dat hij regeerde, schreef hij zijn gedachten over filosofische onderwerpen in een soort dagboek op. Het was dus niet geschreven om door iemand te worden gelezen, laat staan uitgegeven te worden. In 1588 werd er van dit dagboek een boek gemaakt met als titel Overpeinzingen of Meditaties.
In hoofdstuk vijf ‘peinzen over de dood’, staat hoe Aurelius dacht over de dood. Ook Marcus Aurelius dacht over de dood als een natuurlijk proces. In zijn boek staat beschreven dat je de dood objectief moet bekijken. Omdat het natuurlijk is, moet je niet bang zijn voor de dood, want wie bang is voor een natuurlijk proces is een kind. In zijn boek staat ook beschreven hoe je moet leven. Je moet beseffen dat we leven in het moment, en dat het leven kort is en snel voorbij gaat. Alles wat geweest is, is ook al dood. En als wij dood gaan, zal ons lichaam verdwijnen in het heelal, en uiteindelijk zullen ook de herinneringen aan ons vergaan. Natuurlijk worden we herinnerd door mensen die ons kenden, maar ook die sterven, en daarmee sterven de herinneringen aan ons ook. Je zou dus uit de opvattingen van Aurelius kunnen concluderen dat het leven een momentopname is en dat we na onze dood vergeten zullen worden. Niet alleen onze lichamen verdwijnen, maar ook de herinneringen aan ons.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
D.
D.
Iets wil de bewijzen zien van al deze beweringen.
8 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Ooit over de dood je licht opgestoken bij de moderne filosoof Rudolf Steiner?
7 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
De ziel zal nooit sterven. Het voert te ver om nu hier een en ander nader te motiveren. Maar de ziel zal nooit sterven.
6 jaar geleden
Antwoorden