Inleiding

Deze praktische opdracht is bedoeld om mezelf te verdiepen in

het beroep dat ik na school wil gaan uitvoeren. Het is belangrijk om te weten of er wel voldoende werkgelegenheid is voordat je gaat studeren, want anders is het zonde van je tijd geweest. Met dit werkstuk moet ik uitzoeken hoe groot de arbeidsmarkt is van het beroep van een reisbureaumedewerk(st)er.

Deze praktische opdracht hoort bij hoofdstuk 4 “werk, werk, werk” uit ons economieboek. Het is de bedoeling dat we de stof gaan toepassen in de praktijk.

Reisbureaumedewerk(st)er lijkt me een leuk beroep, omdat ik zelf graag reis en omdat ik mensen graag wil helpen met het uitzoeken van een geschikte reis. Voor zover ik weet, is de arbeidsmarkt op dit moment vrij groot.In het begin zag ik best wel op tegen het vinden van de benodigde informatie, omdat ik bij de praktische opdracht voor maatschappijleer ook moeite had om de benodigde informatie te vinden over de arbeidsmarkt van het beroep. Bij de praktische opdracht van maatschappijleer had ik dan ook niet veel feiten, ik had alleen vermoedens.I: De positie van het beroep reisbureaumedewerk(st)er op de huidige arbeidsmarkta) Wat is het aanbod van mensen met jouw beroep?

Het aanbod van mensen met mijn beroep, reisbureaumedewerk(st)er is klein. Er zijn veel vacatures en er is relatief weinig aanbod. Daardoor blijven er veel vacatures open (zie grafiek 1).

Grafiek 1; het aantal (onvervulde) vacatures in de jaren 1998 en 1999 (alleen de eerste drie kwartalen van 1999)b) Wat is de vraag naar (werkgelegenheid van) mensen met jouw beroep?

Er is veel vraag naar mensen die gestudeerd hebben voor reisbureaumedewerk(st)er. In 1998 bleven er in totaal 3376 vacatures onvervuld. In 1999 waren dat er 6852 (zie grafiek 1).

Vooral in de Randstad is er veel vraag, omdat er daar veel meer reisbureau’s zijn dan in een stad in een buitenliggende provincie.

Omdat er zo veel vraag naar reisbureaumedewerk(st)ers is, kunnen bijna alle afgestudeerden op het gebied van reisbureaumedewerk(st)er vrijwel direct aan de slag. Binnen drie maanden na het afronden van de opleiding heeft 94% van de afgestudeerden een baan gevonden.Ook zijn er veel bedrijven die de studenten een aanbod doen. Intersales is zo’n bedrijf. Zij bieden de studenten aan om 25% van de opleidingskosten van één studiejaar te betalen. Daarna krijg je wel een contract voor een jaar bij Intersales. Dit is een manier waarop men probeert de grote vraag naar mensen met mijn beroep terug te dringen.c) Zijn er in jouw beroep vacatures? Zo ja, hoeveel?

In mijn beroep zijn best veel vacatures. In het jaar 1998 waren er 8107 geregistreerde vacatures. Hiervan waren er 4731 geregistreerd vervuld. Er bleven dus nog 3376 vacatures onvervuld.

In de eerste drie kwartalen van 1999 waren er in totaal 14184 geregistreerde vacatures. Van deze 14184 waren er 7332 vacatures geregistreerd vervuld en er bleven 6852 vacatures onvervuld. Het aantal onvervulde vacatures is met 3476 toegenomen (zie grafiek 2).

Grafiek 2; het aantal vacatures, vervulde vacatures en onvervulde vacatures in 1998 en de eerste drie kwartalen van 1999

Toch werd er bij de Regionale Arbeidsmarktprognose 1999-2004, van de Arbeidsvoorziening Nederland in Zoetermeer, in maart 1999 verwacht dat het aantal vacatures in de sector toerisme af zullen gaan nemen (zie grafiek 3).

Grafiek 3; ramingen aantal vacatures in de sector toerisme 1997-1999d) In welke sectoren van de economie zijn mensen met jouw beroep vooral werkzaam?

Een reisbureau behoort tot de ondernemingen die zich bezighouden met de commerciële dienstverlening. Zij streven naar winst. Ondernemingen die zich bezighouden met de commerciële dienstverlening behoren tot de tertiaire sector.

De tertiaire sector is samen met de primaire en secundaire sector een onderdeel van de marktsector.

Een reisbureaumedewerk(st)er is dus in de tertiaire sector werkzaam en daardoor ook in de marktsector.II: De positie van het beroep reisbureaumedewerk(st)er op de arbeidsmarkt over 4-5 jaare) Hoe groot zal het aanbod van mensen met jouw beroep op de arbeidsmarkt naar verwachting zijn?

Naar verwachting wordt het aantal vacatures in de periode 2000-2004 kleiner. Dit komt omdat de Arbeidsvoorziening Nederland verwacht dat er meer studenten een toeristische opleiding gaan volgen. Toch zal het aantal vacatures maar minimaal afnemen (zie grafiek 4).

Grafiek 4; ramingen aantal vacatures in de sector toerisme 2000-2004

In grafiek 4 lijkt het alsof het verschil heel groot is, maar dat komt door de vreemde indeling van de y-as.Wat zal dan in jouw beroep de werkgelegenheid zijn?

De werkgelegenheid in mijn beroep zal naar verwachting stijgen. Veel mensen willen naar verwachting blijven reizen en daarom zijn er altijd werknemers in de toeristische sector nodig. Dat de werkgelegenheid naar verwachting stijgt, blijkt ook uit de onderstaande grafiek (zie grafiek 5).

Grafiek 5; de werkgelegenheid in arbeidsplaatsen van 2000-2004

Zoals in de grafiek te zien is, wordt er verwacht dat er in 2004 zo’n 5000 werknemers meer zijn in de toeristische sector.Bronnenlijst

Voor het maken van deze praktische opdracht heb ik de volgende bronnen gebruikt:Websites:

- www.arbeidsvoorziening.nl

- www.werk.net

- www.arbeidsmarkt.nl

- www.intermedair.nl

- www.nhtv.nl

- www.tio.nl

- www.cbs.nlFolders / brochures:

- Studiegids 2000-2001 van de Hogeschool TiO, vakschool voor toerisme

- Studiegids van de NHTV, Toerisme, Recreatie, Vrije TijdBoeken:

- Boek van economie: “In balans, totaalvak/deelvak vwo”

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.