Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Kopen via Internet

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Cijfer 5.6
  • 28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
1. Wat is er allemaal te koop?

Je kan tegenwoordig echt alles kopen via internet, van kleine make-up spulletjes tot grote meubels etc. Mensen in Nederland boeken vooral veel reizen en kopen op internet vooral veel computerapparatuur. Ook word er veel kleding verkocht. Daarna komt video en dvd’s, elektronica, eten en drinken, theater- en concertkaarten en meubels.
Het kopen van kleding en het boeken van reizen via internet groeien flink.

2. Waar op internet zijn producten te koop?

Je kunt op veel sites dingen kopen. Je kan 2e hands spullen kopen en nieuwe spullen. Soms kan je rechtstreekse op de site van de fabrikant kopen. Meestal worden er spullen gekocht via een Internetwinkel. De bekendste namen zijn de grote postorderbedrijven zijn: Wehkamp,

Neckerman, Otto, Bol, Free Record Shop, Amazon, Kijkshop, Bruna,
Conrad en Kijkshop.
Bekende namen van sites met tweedehands spullen zijn: Ebay en marktplaats. Ook zijn er veel sites waar illegaal word gehandeld, je weet niet of ze je bedriegen, je weet niet of er goede spullen verkocht worden en of ze je bedriegen met betalen. Je kan niet zeggen of een site betrouwbaar is. Je kan wel letten op wie de eigenaar is en of hij ook via een fysiek adres en telefoonnummer te bereiken is. Je kan ook letten op het logo van thuiswinkelwaarborg.

3. Zijn producten op internet goedkoper?

Internet winkels kunnen goedkoper zijn, omdat ze geen overheadkosten (zoals kosten voor een winkel) hebben. Het hangt van het product af of kopen via internet echt goedkoper is. Cd’s en boeken zijn vaak wel voordeliger. Ook het rechtstreeks boeken van een vakantiereis kan goedkoper zijn. Je moet er wel aan denken dat als je via internet koopt de verzendkosten er nog bij komen. Op internet kan je in ieder geval voordelig aan 2e hands spullen komen.

4. Wat zijn de nadelen van kopen via internet?

Het is logisch dat er een aantal nadelen zijn van kopen via internet. Als je een winkel binnenstapt dan kan je het product zien en dus ter plekke beoordelen, maar dat kan niet als je koopt via internet en je kan het niet gelijk meenemen. Ook worden producten nogal eens niet of veel te laat bezorgd. Er worden ook vaak fouten gemaakt met de afrekening en vinden veel mensen het gewaagd dat ze hun creditcard gegevens door moeten geven.


5. Hoe gaat betalen via internet en wat is de veiligste manier?

Internetaankopen kunnen zowel offline als online worden betaald. Offline betekent dat mensen buiten internet om betaalt, bijvoorbeeld met een acceptgiro. Een onlinebetaling loopt daadwerkelijk via internet. Je verzendt dan bepaalde financiële gegevens naar de webwinkel. Hoe je kan gaan betalen ligt aan de webwinkel. Als de winkel alleen betalen via een creditcard toelaat zal je dit moeten accepteren of niet bij deze winkel bestellen. Een goede webwinkel biedt meer mogelijkheden dan betalen via een creditcard.
De veiligste manier om een bestelling te betalen is achteraf per factuur of acceptgiro, dus na ontvangst van de goederen, en niet online. Is dat geen optie en moet er per creditcard betaald worden, dan is de op dit moment veiligste methode van betalen via internet: gebruik maken van Visa 3D-secure en Mastercard UCAF. Dat zijn betalingsprotocollen, maar dit is helaas nog lang niet overal ingevoerd.
Veel mensen zijn bang dat er misbruik van hun creditcardgegevens wordt gemaakt, omdat ze via een onbeveiligde weg zijn verzonden of dat ze gestolen kunnen worden. Maar dat komt niet zo heel vaak voor. De meeste gegevens worden gestolen in een winkel of restaurant, via een ‘nep-site’ of na doorgeven per fax of telefoon. Bij misbruik van uw gegevens kunt u ( als je op tijd bent ) bijna altijd met succes een klacht indienen.

6. Moeten er verzendkosten worden betaald en hoeveel?

Dat is allemaal afhankelijk van het product wat je koopt en waar je het koopt. De ene webwinkel zal meer verzendkosten vragen dan de andere, hoewel de ene misschien wel goedkoper is als er meer producten worden gekocht. Soms hoeft er geen verzenkosten betaald te worden. Als er bijvoorbeeld voor een bepaald bedrag wordt gekocht.
Hoeveel verzendkosten je voor een product moet betalen is verschillend. Dat hangt af van de fabrikant, het product en de verzendplek. Voor een fitnessapparaat dat uit de VS moet komen, zullen de verzendkosten een stuk hoger zijn dan voor een cd die u bij een Nederlandse webwinkel hebt gekocht. En soms hoef je geen verzendkosten te betalen, als je meerdere producten koopt.

7. Krijg je de producten thuis bezorgt?

In de meeste gevallen wel, maar over een niet al te lange tijd kunnen klanten van postorderbedrijven (zoals Otto, Conrad) ook terecht bij allerlei “kialapunten”. Kiala is een Franse firma die ook in ons land druk bezig is met het opzetten van een netwerk van afhaalpunten bij tankstations, supermarkten en buurtwinkels. Kiala laat niet alleen toe om pakketten op afstand gekocht af te halen waar en wanneer de klant het uitkomt, maar de klant kan zijn pakket betalen of terugsturen via een Kiala punt. Het is zonder extrakosten ten opzichte van thuisbezorgen.

8. Wat is er zo handig aan “Kialapunten”?

Dat is erg handig voor mensen die niet thuis willen wachten, die nooit thuis zijn als de postbode langs komt, die hun boodschappen zo snel mogelijk nodig hebben en de grootste reden is omdat men niet vooruit hoeft te betalen, maar eerst het product ziet.

Als eerst kan je een punt uitkiezen die het dichts bij huis is en zelf weten wanneer je, je product ophaalt. Je kan ook aangeven of je geïnformeerd wilt worden als je bestelling is aangekomen, via gsm, telefoon thuis of een email. Bij elk Kiala punt is er genoeg parkeerruimte en je loopt binnen laat je identiteitsbewijs zien plaats je handtekening en je klaar!

9. Hoeveel kopen mensen via internet?

Voor deze vraag hebben we 2 tabellen gevonden. Je ziet dat er steeds meer mensen vanaf 1998 tot 2004 iets via internet bestellen. De Actieve internetters stijgen nog meer. Er gaan dus steeds meer mensen via internet kopen.

Een tweetal feiten over bestedingen via internet:
• In de VS word kopen via internet sneller geaccepteerd dan in Nederland. Dat komt doordat in de VS de creditcard makkelijker en sneller word gebruikt. Maar in Nederland word er ook steeds meer gekocht via internet. In 1998 waren de bestedingen nog 41 miljoen euro. In 2003 waren dit al op 1,24 miljard euro’s aan jaaromzet. Dat komt vooral doordat mensen steeds meer producten kopen voor een hoger bedrag.
• In de VS ligt het percentage van “online-shoppen” zelfs hoger dan gewoon winkelen. In hard- en software werd vorig jaar bijv. al 43% van de omzet online verdiend. In Nederland is dat nog niet zo. Er is wel een heel groot verschil tussen bepaalde sectoren. In Nederland is Reizen de “topsector”. In de gewone winkel lukt het niet om zulke goede topomzetten te draaien, online werkt het dus wel (ZIE OOK TABEL 1).

10. Wat zegt de wet over kopen via internet?

Sinds 1 februari 2001 is de wet "kopen op afstand" van kracht. Door deze wet hebben consumenten een sterkere rechtspositie gekregen, dus ook als het om kopen via internet gaat. Volgens de wet is er van kopen op afstand sprake wanneer consument en verkoper elkaar bij de aankoop niet hebben gezien.
De volgende belangrijke uitbreidingen voor wat betreft de rechten van consumenten zijn in de wet kopen op afstand opgenomen:
Wet kopen op afstand:
• Consumenten hebben recht op een afkoelingsperiode van 7 werkdagen na levering van het product. Zij mogen een product binnen die periode terugsturen, waarbij ze alleen de portokosten voor het terugsturen hoeven te betalen. De verkoper mag dan administratiekosten in rekening brengen. De verkoper mag wel voorwaarden verbinden aan het retour zenden.
• Wanneer de verkoper het product heeft gefinancierd, bijvoorbeeld door het verstrekken van een lening, wordt de financieringsovereenkomst automatisch ontbonden als de consument gebruik maakt van de afkoelingsperiode.
• Het product moet uiterlijk 30 dagen na bestelling bij de consument geleverd worden. Wanneer dit niet gebeurt, kan de consument de koop onmiddellijk ongedaan maken. Dit geldt niet als de partijen een andere leveringstermijn hebben afgesproken.
• Als de consument het product binnen de afkoelingsperiode terugstuurt, is de verkoper verplicht binnen 30 dagen het betaalde bedrag terug te betalen.
De afkoelingsperiode geldt niet in de volgende gevallen:
• Aankoop van onroerend goed;
• Aankopen die speciaal, op bestelling, zijn gemaakt;
• Aankopen die snel kunnen bederven of verouderen;
• Kranten en tijdschriften;
• Cd’s, video’s en cd-roms waarvan de verzegeling is verbroken;
• Financiële diensten;
• Weddenschappen en loterijen;
• Logies, vervoer, restaurantreserveringen en vrijetijdsbesteding indien deze zijn afgesproken op een bepaalde datum of voor een bepaalde periode;
• Een dienst waarmee de verkoper met instemming van de consument is begonnen voordat de afkoelingsperiode is verstreken.

De extra plichten van de verkoper zijn als volgt bepaald.
De verkoper moet de volgende gegevens verstrekken voordat consumenten tot koop overgaan:
• Zijn identiteit en, bij (gedeeltelijke) vooruitbetaling, zijn postadres;
• De belangrijkste kenmerken van het product;
• De prijs van het product (inclusief alle belastingen);
• Wijze van betaling, aflevering of uitvoering;
• Het al dan niet van toepassing zijn van de afkoelingsperiode;
• De eventuele geldigheidsduur van het aanbod;
• De minimale duur van de overeenkomst als het gaat om bijvoorbeeld de aanschaf van een abonnement.
De leverancier moet uiterlijk bij aflevering ook nog de volgende gegevens verstrekken:
• De eisen voor gebruikmaking van de afkoelingsperiode (dit moet schriftelijk gebeuren!);
• Het bezoekadres van de leverancier;
• Gegevens omtrent eventuele garantie;
• Indien de koop een duur heeft van meer dan een jaar: de vereisten voor opzegging.

Wanneer de leverancier de hierboven vermelde informatie niet (compleet) heeft verstrekt aan de consument, gaat de afkoelingsperiode van 7 werkdagen pas in op het moment dat de consument wel alle informatie heeft gekregen, met een maximum van drie maanden.

Beantwoording hoofdvraag:

Onze hoofdvraag luidde: Waarom kopen mensen via internet?
Aan de hand van onze praktische opdracht zijn we tot de volgende conclusie gekomen:

Mensen kopen op internet omdat het makkelijk is. Mensen hoeven hun huis niet uit, en geven bliksemsnel op internet hun boodschappen door. Ze zijn niet aan (openings)tijden gebonden. Het aanbod is vaak groter dan in een gewone winkel en mensen hebben geen last van verkooppraatjes van verkopers.

Bronnenlijst

http://www.mediafact.nl/images/uploads/200411-1-thuiswinkel-01.gif
http://www.tritac.nl/default2.asp?CID=16
www.tritac.nl
www.thuiswinkelwaarborg.org
www.consumentenbond.nl

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.