Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Economie van China

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1887 woorden
  • 7 september 2006
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Inleiding

In deze Praktische Opdracht gaan we de hoofdvraag proberen te beantwoorden aan de hand van onze 5 deelvragen. Bij deze deelvragen gaat het niet alleen specifiek om de hoofdvragen maar we willen ook wat meer informatie geven over China. De hoofdvraag is wat simpel gevraagd maar meestal moet je deze ook met ja of nee kunnen beantwoorden.
Voorafgaand hebben we deze al met JA kunnen beantwoorden, maar dit wilden we dus nader uitleggen en dat doen we dus ook aan de hand van dit PO economie.

Wat zorgt voor die extreme groei van de economie in China?

China heeft in de loop der jaren een enorme economische groei ondergaan, het land heeft ongeveer 1,3 miljard inwoners en een economische groei van ongeveer 8% per jaar. In die jaren is het zelfs de belangrijkste groeimarkt van de wereld geworden. In 2003 is door het buitenland voor meer dan 50 miljard dollar in China geïnvesteerd en al deze ontwikkelingen blijven maar door gaan, hierdoor zijn de Verenigde Staten ingehaald als grootste ontvanger van buitenlandse investeringen. Maar hoe heeft China het zo ver kunnen schoppen? Hoe kan het dat het China allemaal zo makkelijk af gaat? Dit gaan we in deze deelvraag allemaal uitzoeken.

Overal ter wereld kom je het tegenwoordig tegen, de producten met het ‘Made in China’ labeltje erop. Hieruit is al wel duidelijk hoeveel producten er tegenwoordig uit China afkomstig zijn en dat China al enige tijd is wakker geworden en grote vooruitgangen boekt. China is op het economische wereldtoneel zeer opvallend aanwezig en dit komt door een paar grote factoren.
China heeft een heel erg arm verleden. In 1952 werd het inkomen per hoofd van de bevolking ongeveer op $57,- geschat. Maar in de tijd van Mao tse Tung (1949 – 1957) werden er maatregelen genomen en is er een fundering gelegd voor de huidige economie in China. China werd een centraal geleide economie (een ander woord hiervoor is ook wel planeconomie), dit betekent dat alleen de staat recht heeft op het verkopen van goederen en diensten. De ideeën van Mao waren grotendeels gebaseerd op de ontwikkelingen die Rusland meemaakte in die tijd. En er werd in 1953 ook een vijfjarenplan ingevoerd die met name was gericht op de zware industrie. Dit vijfjarenplan is goed verlopen en heeft de economie van China goed vooruit geholpen. De economie van China is in de periode 1953 - 1957 met ongeveer 8,3% per jaar gestegen. Na de tijd van Mao, in 1958, werd er ook geprobeerd om de agrarische sector aan te pakken. Er kwam een project dat ‘de grote sprong voorwaarts’ genoemd werd. Bij dit project moesten de mensen in communes gaan leven die grotendeels zelfvoorzienend waren. Dit project is totaal mislukt en in plaats van meer productie werd er minder geproduceerd. Dit kwam met name door de stopzetting van de hulp van de Sovjet-Unie in 1960. Hierna is de planeconomie weer omgezet in een vrijemarkteconomie. Sinds de dood van Mao in september 1976 wordt naar politieke stabiliteit gestreefd en wordt een pragmatische economische politiek gevolgd, dit wil zeggen dat ze niet uitgaan van idealistische ideeën maar van plannen die het meeste resultaat opleveren. Het uiteindelijk doel was de economie en de levensomstandigheden van de Chinese bevolking te verbeteren. Deze plannen waren zeer succesvol en brachten snelle economische groei en betere levensomstandigheden voor de mensen. Tot op de dag van vandaag zorgt dit nog voor snelle economische groei in China.
Wat zijn Aziatische Tijgers?

Inleiding

De term “Asian Tiger” is een verwijzing naar de economieën van Hong Kong, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan.
Wat heeft dit te maken met China? Hong Kong was vroeger een land en behoort nu tot China. Verder speelt China er ook veel een rol in.
Deze gebieden worden “Asian Tigers” genoemd omdat ze hoge groeipercentages en een snelle industrialisatie tussen de jaren 60 en 90 hadden.
Kenmerken van de economieën van de “Aziatische Tijger”
De gemeenschappelijke kenmerken van de Aziatische Tijgers van het Oosten zijn:
- Gefocussed op uitvoer naar meer geïndustrialiseerde landen
- Overschot aan handel met meer geïndustrialiseerde landen
- Niet democratische en vrij autoritaire politieke systemen tijdens de vroege jaren
- Hoge tarieven op de invoer
- Ondergewaardeerde munten
- Hoog niveau van het “treasurepaperholdings” van de V.S.
- Een hoge graad van wat als economische vrijheid wordt bedoeld. Hong Kong, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea staan eerste, tweede, zevenendertigste, en vijfenveertigste op de Index van de Stichting van de Erfenis van Economische Vrijheid.
Aziatische Financiële Crisis
De Aziatische Tijgers van het Oosten werden sterk beïnvloed door de Aziatische financiële crisis van 1997, die elke Tijger verschillend beïnvloede.
Terwijl Taiwan niet zo sterk beïnvloed was, kwam de klap voor Zuid-Korea veel harder aan.
Na de Aziatische Financiële/Economische Crisis in 1997, hadden veel Aziatische Tijgers last van waardevermindering van hun munteenheid en ze hadden ook last van sociale en politieke onrust. Sommige economieën werden oververhit, de voorraadprijzen werden overgewaardeerd, de beursprijzen waren sky-high.
De belangrijkste Aziatische munten dalen aanzienlijk. Dit veroorzaakte sociale onrust, politieke instabiliteit, regeringsveranderingen en het financiële opkopen door het Internationale Monetaire Fonds. Dit gaf ook drang aan sommige Aziatische overheden om controles uit te voeren om munt waarde vermindering te beperken en voor financiële stabiliteit te zorgen.
China maakte een wetgeving die er voor zorgde dat alle uitgaande hoofdoverdrachten moesten worden verklaard. Ondanks dit waren er geen directe beperkingen. Sinds de crisis zijn de meeste economieën van de Tijgers financieel stabiel met flexibele instellingen en bedrijven om een andere crisis te verhinderen.
Dit heeft ook vele Aziatische overheden aangetoond dat de gemakkelijke en voorspelbare welvaart van de uitvoergeleide groei en goedkope loonkosten niet voor altijd zal duren. Om beter met de nieuwe verwerkende reuzen zoals India te concurreren, zullen zij tot de nieuwe industrieën moeten leiden en het creëren van sterkere dienstensectoren in hun economieën.
Verschillende tijgers

Gaande tijd is de term Aziatische Tijgers synoniem geworden met landen die een hoge groei hebben gehad dankzij een uitvoergedreven handelsstrategie te gebruiken.

Onlangs, zijn de Aziatische naties van het Zuidoosten van Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Thailand beschouwd als Tijgers van de Vier Nieuwe Aziatische Tijgers.
De term is niet beperkt tot Aziatische landen. In Europa is er Ierland die Celtic Tiger genoemd wordt voor zijn snelle groei in de jaren '90, en wordt Estland, Baltic Tiger, voor zijn hoge groeipercentages, genoemd. En wordt Chili, Latin American Tiger genoemd dankzij zijn harde economisch beleid en snelle uitvoergeleide groei sinds de jaren '80.
Actie van buitenland op Aziatische tijgers

Het super sterke stijgen van de Aziatische Tijgers aan economische bekendheid trok veel aandacht. Sommige Westelijke economen, in het bijzonder bij de Wereldbank, schilderden het als rechtvaardiging van free-market principes af, en deze interpretatie van het succes van de Tijgers. Deze mening is niet zonder strijd.

Vele economen hebben erop gewezen dat de overheden van de tijgers in hun economieën vrij actief waren. De Aziatische Tijgers van het oosten oefende sterke landhervorming uit en maakte grote investeringen in volksgezondheid en elementair onderwijs.
Terwijl de tijgers zich op exportmarkten baseerden om hun economieën te ontwikkelen, zette westerse landen handelsbelemmeringen op die de lokale industrieën tegen de buitenlandse concurrentie beschermden.
Heeft deze groei invloed op de economie van Nederland?

De economie van China heeft wel degelijk effect op die van Nederland. Aangezien Nederland een handelsland is met veel import en export krijgen we snel te maken met de economie van de rest van de wereld, dus ook met de economie van China. Het is alleen nog maar de vraag of dit positief of negatief is voor Nederland.
We noemen hier eerst een paar positieve punten:
- In China worden veel halffabrikaten en electronica geproduceerd, deze producten worden met name in de VS en Europa afgeleverd. Veel van de producten die naar Europa gaan worden dan via Rotterdam ingevoerd en dit betekent dus meer geld voor mainpoort Rotterdam
- In China is de kostprijs voor het produceren van goederen redelijk laag, dit komt met name door de lage lonen. Hiervan kunnen we in Nederland profiteren omdat de prijs van allerlei luxegoederen zoals telefoons en computers dan een stuk omlaag gaat.
- Het kost voor China veel geld om de sterke economische groei door te kunnen zetten. Hiervoor hebben ze kapitaal nodig van andere landen en Nederland kan hier goed van profiteren omdat het veel kapitaal heeft dat ze in het buitenland kunnen investeren. Uiteindelijk haalt Nederland hier weer winst uit en dat is ook weer goed voor de Nederlandse economie.

Maar er zijn natuurlijk ook negatieve kanten voor Nederland:
- Alle fabrieken met lopendebandwerk in Nederland kunnen nauwelijks concurreren met de lage lonen in China. Hierdoor gaan veel fabrieken in Nederland met honderden mensen in dienst failliet of naar het buitenland, dat betekend dat er veel meer werkloosheid ontstaat in Nederland.
- Door het toenemende autogebruik in China gaan de benzineprijzen over de hele wereld behoorlijk omhoog.
- Omdat China heel veel vraag heeft naar grondstoffen als cement en staal gaat bij ons de prijs voor die grondstoffen omhoog.
Onze mening is dat als Nederland hier allemaal slim mee handelt ze er waarschijnlijk wel voor kunnen zorgen dat de economische groei in China ook voordeel heeft voor de economie in Nederland, maar als ze het verkeerd doen en China te veel ‘macht’ geven kan dit Nederland ook naar beneden halen.
Waar liggen de oorzaken van deze economische groei?

Het komt doordat China goedkope maar kwalitatief goede producten geeft aan de wereld. Wat ze nog meer proberen is het lokken van bedrijven door goedkoop arbeid te geven. Ook op gebied van onderwijs en bankwezen gaat het allemaal in grote stappen vooruit. China heeft ook een positieve handelsbalans. Het exporteert meer dan het importeert. China blijft zich verder ontwikkelen. Het is nu al 1 van de belangrijkste markten van de wereld geworden. Als je bijvoorbeeld een speelgoed koopt zie je bijna altijd ‘’’made in China’’. China was vroeger een arm land. Dat weet iedereen.

Het inkomen per hoofd in China in 1952 was zelfs $57. De enorme groei begon in de 19e eeuw toen de steden Shanghai, Tianjin, Hankouen,kanton door de westerse landen en japan een kleine industrie werden gebouwd. In Mantsjoerije werd door Japan, op grond van daar gevonden kolen en ijzererts, een zware industrie gesticht, die nu nog steeds de moderne Chinese economie uitmaakt. In 1953 begon Japan met een 5jarenplan. De nadruk lag vooral op zware industrie. Dit bleek een succes
Want tussen de 1953 en 1957 groeide de economie met 8,3%.
Na de dood van Mao in september 1970 werd het communisme stopgezet en richten de overheid zich vooral op het verbeteren van de economie.
Dit bleek een succes.
Maar om zich officieel te integreren in de wereldeconomie, werd China in
December 2001 lid van de Wereldhandelsorganisatie WTO.
Dat betekend dat de Chinese producten vrij over de wereld verkocht kunnen worden en omgekeerd. Zo zijn ze alleen maar verder gaan groeien.
Wat is de belangrijkste economische sector van China?

Ook al heeft China veel belangrijke economische sectoren, toch is de landbouw de belangrijkste sector. Dat komt omdat meer dan de helft van de Chinezen in de landbouw werkt.
Maar in de landbouw zijn er wel veel problemen. Er is waterschaarste bijvoorbeeld.

Ook op telecommunicatiemarkt heeft China een enorme groei meegemaakt. De IT-productiesector vormt inmiddels één van de pijlers van de Chinese economie.

Sinds de toeneming van China in Wereldhandelsorganisatie neemt de vraag naar logistieke producten toe

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.