Beleggingshypotheek

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 790 woorden
  • 19 maart 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek vinden geen maandelijkse aflossingen plaats. In plaats daarvan betaal je maandelijks een premie voor een beleggingsverzekering. Deze premies worden voor jou belegd in een door jou aangewezen beleggingsfonds. Via standaardmodellen kun je bepalen hoeveel risico je wenst te lopen. In sommige moderne beleggingsverzekeringen heb je bovendien de mogelijkheid om te kiezen voor een zekere garantie. Afhankelijk van je situatie is het mogelijk om het behaalde rendement belastingvrij te ontvangen. Om snel een overzicht te krijgen van de kenmerken van de beleggingsverzekering ontvang je altijd een financiële bijsluiter van jouw hypotheekadviseur. De aflossing op einddatum vindt plaats met de uitkering uit jouw beleggingsverzekering. Vaak wordt ervoor gekozen om hierin tevens een overlijdensrisicoverzekering op te nemen. Deze garandeert dat ook bij plotseling overlijden uw hypotheek geheel of gedeeltelijk kan worden afgelost. Omdat aflossing tijdens de looptijd niet plaatsvindt blijf je optimaal profiteren van de mogelijkheid de betaalde hypotheekrente in aftrek te brengen. De populariteit van deze hypotheekvorm is te danken aan enerzijds het fiscale voordeel over de rente en anderzijds de mogelijkheid van een hoog rendement in uw beleggingsverzekering

Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld afgelost met de uitkering van de beleggingsverzekering. Tijdens de gehele looptijd betaal je naast rente een premie voor de beleggingsverzekering.

Een beleggingshypotheek bestaat uit twee delen: de hypotheek (de geldlening) en de beleggingsverzekering. De premie die je betaalt voor de beleggingsverzekering zorgt voor afdekking van het risico van vroegtijdig overlijden en voor de opbouw van het kapitaal om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Dit kapitaal wordt belegd in beleggingsfondsen. Afhankelijk van de verzekeraar kun je zelf switchen tussen toegestane beleggingsfondsen.

Wat zijn de voordelen van een beleggingshypotheek?

Vrijheid, flexibiliteit en optimale benutting van het rentevoordeel. Bij de beleggingshypotheek kunt u zelf bepalen hoe u belegt. U kunt dit naderhand nog (tegen kosten) veranderen. De premie wordt aangepast aan uw beleggingsprofiel en het overlijdensrisico. Hierdoor is de beleggingshypotheek ook een van de voordeligste hypotheekvormen. Naast de aflossing van de hypotheek ontstaat een grote kans op een extra kapitaal. Hoewel dit extra kapitaal in de toekomst fiscaal onder druk komt te staan, blijft de beleggingshypotheek de meest populaire hypotheek van de laatste jaren. In de afgelopen paar jaar heeft hij zelfs de spaarhypotheek van de eerste plaats verdrongen. Je bent ook niet afhankelijk van de verzekeringsbeperkingen, je bepaalt zelf hoe je premies zullen worden belegd.

Wat zijn de nadelen van een beleggingshypotheek?

Waar wordt belegd, neemt men risico. De beleggingsopbrengst kan wel eens veel lager zijn dan verwacht. Een spaarhypotheek geeft dan de zekerheid dat de hypotheeksom geheel wordt afgelost. Tevens is de opbrengst van het beleggingskapitaal alleen vrij van belastingen, wanneer u binnen de vrijstelling valt. Komt de opbrengst boven de vrijstelling, dan wordt deze belast volgens het progressieve tarief. Het eindkapitaal is meestal maar tot een bepaald maximum belastingvrij. Doordat er een enorm aanbod is van producten met diverse beleggingsfondsen, is het zeer moeilijk om deze met elkaar te vergelijken en tot een keuze te komen.

Wat voor problemen kan een beleggingshypotheek veroorzaken?

Bij het aanbieden van beleggingshypotheken wordt volgens de AFM (Autoriteit Financiële Markten) te veel nadruk gelegd op lage maandlasten, gekoppeld aan het uitzicht op hoge beleggingsopbrengsten. De risico’s van de beleggingshypotheek krijgen te weinig aandacht. Consumenten worden bijvoorbeeld niet voldoende gewezen op het feit dat een lagere maandlast ook betekent dat de kans groter is dat zij blijven zitten met een restschuld. Bij het vaststellen van de benodigde storting(en) op een beleggingsrekening wordt door aanbieders uitgegaan van een bepaald rekenrendement. Het werkelijke rendement kan echter fors afwijken van het gebruikte rekenrendement. Een kleine afwijking kan al grote invloed hebben op de hoogte van de uiteindelijke restschuld. Het tussentijds stopzetten van de hypotheek kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de consument omdat eventuele koersdalingen in de eerste jaren van de hypotheek dan niet meer goedgemaakt kunnen worden door koersstijgingen in latere jaren. Verder zijn het voornamelijk beleggingshypotheken waarbij men voor de betaling van de maandelijkse lasten afhankelijk is van de beleggingsopbrengst het risicovolst. De belangrijkste conclusie luidt dat in een representatieve voorbeeldsituatie de kans op het ontstaan van een restschuld aan het einde van de looptijd ongeveer 55 procent is.

Huizenbezitters zijn ten onrechte voorgehouden dat ze over de belegde overwaarde van hun huis de komende dertig jaar rente kunnen aftrekken. Hierdoor hangt duizenden eigenaren van een beleggingshypotheek een forse naheffing van de belastingdienst boven hun hoofd. In een reactie zeggen banken, verzekeraars en intermediairs niet tekort te zijn geschoten bij het verstrekken van beleggingshypotheken. De fiscus stelt dat de gedupeerden ten onrechte renteaftrek hebben genoten. Bovendien is straks renteaftrek over het beleggingsdeel uit den boze, wat consumenten al snel honderden euro’s extra maandlasten oplevert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.