Zeester

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 882 woorden
  • 23 juli 2008
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
87 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

Blz. 2- Inleiding
Blz. 3- Algemeen
Blz. 5- Leefwijze
Blz. 7- Voortplanting
Blz. 9- Samenvatting en conclusie

Inleiding

Welk dier kies ik en waarom?
Ik heb voor de zeester gekozen. En ja waarom eigenlijk? Ik was ontzettend op zoek naar een leuk dier op internet met een apart seksleven. Ik kon echt helemaal niks leuks vinden dus ik dacht eerst maar ik doe het over de cavia. Maar toen ik bezig was met maken toen vond ik het helemaal niet zo bijzonder. Ik ben toen weer opnieuw gaan zoeken en kwam uiteindelijk terecht bij de zeester. Ik hoop dat ik genoeg informatie erover kan vinden. En dat ik mijn verslag helemaal goed kan inleveren.

Algemeen

Tot welke groep behoort de zeester?
De zeester hoort bij groep van de weekdieren. Kenmerken van weekdieren zijn: zacht dier met meestal een inwendige of uitwendige kalkschelp. De zeester heeft een onderhuids kalkskelet.


Welke kenmerken heeft de zeester?
Andere kenmerken die bij de zeester horen zijn: het is een zeedier dat oranje, geel of roodachtig van kleur is. Meestal zijn ze plat en hebben ze beweeglijke soms stekelige armen en een buigzaam lichaam. Aan de onderkant van de armen zitten dubbele rijen voetjes met zuignapjes. Op de bovenkant van het lichaam zitten stekels, grijptangen of knobbels. De mond zit middenin aan de onderkant en gaat direct over in de maag.

Waar ter wereld leeft de zeester?
De zeester komt voor in de Europese zeeën maar ook in de Middellandse Zee. De zeester wordt aangetroffen in het getijdengebied(dat is eb en vloed) op stenen en rotsen tot een bepaalde diepte. Het dier is niet een bedreigd diersoort de zeester komt best veel voor.

Leefwijze


In welke biotoop leeft de zeester?
De biotoop van een dier is de plaats waar de leefomstandigheden het gunstige zijn. Zeesterren leven op de bodem van de zee op 8000 m diepte. Het grootste aantal soorten leeft in de ondiepe kustwateren. Er zijn ook enkele die in brak water voorkomen. Het woongebied wordt voor vele soorten bepaald door het aanbod van voedsel. De zeester kom je tegen op rots- slik- en zandgronden omdat het aanbod van mosselen waar het dier van leeft op deze bodems overal evenveel is. De meeste zeesterren geven de voorkeur aan bepaalde gronden. Aan de Europese kusten zijn zeesterren meestal op harde bodems te vinden zoals rotskusten, dijken, havenmuren, etc. Andere zeesterren geven meer de voorkeur aan zandgronden waar ze zich in kunnen graven. Ook zeegrasvelden en koraalrif bieden leefmogelijkheid. Vele zeesterren mijden zonlicht en blijven overdag in rotsspleten en holen of tussen de wieren.

Wat voor voedsel eet de zeester?
De meeste zeesterren eten graag mosselen of visvlees. Wanneer de zeester een mossel vindt kan hij met zijn voetjes aan de schelpen van de mossel trekken zodat de mossel open gaat. Hij probeert zijn maag naar buiten te duwen en zo de spleet groter te maken. Wanneer hij open is spuugt de zeester er e een bepaalde stof in waardoor de mossel vloeibaar wordt en opgegeten kan worden. Als de zeester iets eet en er zit iets bij wat hij niet kan eten dan heeft hij bij zijn mond 2 tangetjes zitten die het kunnen verwijderen.
Is de zeester sociaal levend of leeft het solitair?


De zeester is een sociaal levend dier. Dat betekent dat het voornamelijk in groepsverband leeft.

Voortplanting

Voortplantingsgedrag van de zeester
Ik kon eigenlijk helemaal niks vinden over het voortplantingsgedrag. Maar sommige dingen denk ik wel te weten en dat schrijf ik dat maar op. Ik denk dat zeesterren wel bronstgedrag hebben. Door hun mooie kleuren trekken mannetjes volgens mij vrouwtjes aan. Monogaam zijn zeesterren volgens mij wel. Broedzorg hebben ze niet want de eicellen en zaadcellen verlaten meteen het lichaam en zakken naar de bodem.

Voortplanting van de zeester
Zeesterren hebben een vruchtbaar geslachtsleven. In voorjaar en najaar zet een vrouwtje heel veel eieren af en een mannetje in dezelfde periode nog meer zaadcellen. Het vrouwtje produceert ongeveer 2 miljoen eitjes in een uur tijd. De bevruchting vindt in het water plaats. De bevruchte eieren veranderen in zwemmende larven met trilharen. De larven leven ongeveer drie weken in het plankton voordat zij zich op de bodem vestigen waaruit zich 2 maanden later zeesterren ontwikkelen. De meeste soorten hebben vijf armen maar er zijn ook soorten met acht, tien, of meer armen. Er komen zelfs soorten voor met twintig armen. De armen kunnen afbreken waarna de ontbrekende lichaamsdelen weer aangroeien en uit de afgebroken armen nieuwe individuen groeien. Dit proces heet ongeslachtelijkevoortplanting.

Samenvatting en conclusie
De zeester is een mooi dier vind ik persoonlijk en ook erg interessant. Ze hebben geen hersenen en vraag mij dus wel af hoe ze dan weten wanneer ze BV. moeten voortplanten en hoe ze dat moeten doen etc. want hoe kunnen hun dat nou weten als ze niet kunnen nadenken. Ik vond het heel moeilijk om informatie te vinden over de zeester. Ik baal daar wel van omdat ik nu het idee heb dat ik mijn verslag niet goed genoeg heb voltooid. Het leukste van het maken van dit verslag is toch wel het seksleven van de zeester. Ik had echt gedacht dat de zeester ook een penis had etc. maar dat is helemaal niet zo. Het meest opvallende van de zeester vind ik ook de mooie kleuren. Ik vond het best wel moeilijk om dit verslag te maken maar wel leuk!

REACTIES

L.

L.

GOEIE WERKSTUK

12 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het wel OK opgesteld maar, er kloppen een paar dingen niet. Bijvoorbeeld de zeester is geen weekdier maar een stekelhuidige.
veel suc6 met je volgende werkstuk.
Gr. Emma

11 jaar geleden

H.

H.

ik vind bio leuk

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.