Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hart, bloed, kniepeesreflex

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1092 woorden
  • 26 juni 2007
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biologie verslagen - Het hart (blz 1,2) - Het bloed (blz 3,4) - De kniepeesreflex (blz 5) Het Hart Inleiding Het hart is een holle spier die door op vaste tijden samen te trekken bloed door het lichaam pompt. Een eenvoudig insectenhart bestaat uit een holle buis die af en toe samentrekt en een kleine hoeveelheid vloeistof in beweging houdt, min of meer in één richting maar zonder gesloten vaatsysteem; een zoogdierhart is een zeer gespecialiseerd orgaan met vier afzonderlijke, door kleppen gescheiden kamers die samen twee pompen vormen die een in serie geschakelde maar verder gescheiden long- en een lichaamscirculatie op gang houden. Het zoogdieren hart heeft een dubbele bloedsomloop, dit betekent dat het bloed eerst naar de longen gaat voordat het het hele lichaam wordt rondgepompt. In dit practicum hebben wij een schapenhart ontleed. Je zult je afvragen waarom wij voor een schapen hart hebben gekozen. Wij hebben hiervoor gekozen omdat een schapenhart zeer weinig van het menselijke hart afwijkt, en de schapenharten zijn veel gemakkelijker te verkrijgen. Materialen • Schapenhart (goed geprepareerd) • Enkele glazen staafjes • Scalpel • Latex handschoenen • Snijplank • Tekenmateriaal
Werkwijze Eerst hebben wij een schapenhart gepakt en deze op onze snijplank gelegd. Daarna hebben wij het hart doorgesneden. De precieze snede kan ik niet beschrijven aangezien wij daar geen apart opdrachten stencil voor hadden. Toen wij het hart doorgesneden hadden, konden we hem openklappen. We hadden nu een perfect beeld op de twee hart kamers en de twee boezems. Ook konden wij goed enkele andere onderdelen onderscheiden (hierover meer in de resultaten). Daarna hebben we met een glazen staaf door het “aorta-gat” geprikt, hierdoor ontdekten we meteen waar de aorta lag. Resultaten Zie bijlage met tekeningen (niet beschikbaar). Conclusie Ik denk dat we erg veel van dit practicum hebben geleerd, je kan namelijk jarenlang alles in boeken bekijken maar in de werkelijkheid is het toch allemaal anders. Je hebt door deze proef alles van binnenuit kunnen zien en voelen, dus wanneer je de volgende keer in je boek kijkt, kan je een veel beter beeld plaatsen bij het plaatje wat je naast de tekst ziet staan. Discussie Het hart is de motor van het lichaam als je hart niet zou kloppen zal binnen enkele minuten de dood intreden. Het hart pompt namelijk je bloed door je lichaam. Al je organen hebben bloed nodig want dit bevat zeer veel essentiële stoffen voor hen. Het hart wordt bestuurd door reflexen, ook als wij deze niet zouden hebben zal je de hele dag moeten nadenken van: Oh, nu moet mijn hart weer kloppen anders raken mijn organen uitgeput. In het hart kon je een aantal dingen perfect onderscheiden, zo kon je erg goed de hartkleppen zien (en deze ook met een pincet bewegen, waardoor je precies kon zien welke spieren ze aantrokken, en hoe de aorta etc. dus werden afgesloten.). Dit practicum heeft echt iets toegevoegd aan mijn biologiekennis. Het bloed Inleiding Zoals het hart eigenlijk de motor van het lichaam is, is het bloed de benzine die de mens doet voortbewegen. Het is een vloeistof die in het lichaam van een organisme circuleert voor de verdeling van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen van de stofwisseling, en bij hogere dieren tevens zorgt voor het transport van zuurstof en de afvoer van het verbrandingsproduct koolstofdioxide en warmte. Bij hogere dieren zoals reptielen, vogels, amfibieën en zoogdieren wordt het bloed rondgepompt door een hart, in een gesloten systeem van slagaders, aders en haarvaten. Insecten daarentegen hebben geen gesloten circulatiesysteem, meestal geen zuurstofbindende bestanddelen in het bloed en de ademhalingsfuncties worden bij hen niet door het bloed vervuld. Deze vloeistof wordt hemolymfe genoemd. Andere geleedpotigen hebben soms wel bloed dat zuurstof transporteert, maar meestal gebeurt dit niet met hemoglobine, maar met hemocyanine, een koperhoudend zuurstoftransporteiwit dat vrij in het bloed is opgelost.
Materiaal • Microscoop • Bloedpreparaat • Tekenmateriaal Werkwijze Wij hebben een bloedplaatje uit het bakje op het bureau van de docent gehaald en deze onder de microscoop gelegd. Hierna hebben wij door het veranderen en het scherpstellen van de lenzen de beelden gekregen die bij de resultaten te zien zijn. Resultaten Zie bijlage (niet beschikbaar). Conclusie Het is mij erg duidelijk geworden dat het erg moeilijk is om verschillende delen van het bloed te onderscheiden. Het is makkelijk om een kluwen rode bloedcellen te tekenen, maar 1 apart is toch moeilijker. Ook het vinden van de witte bloedcellen was niet makkelijk. Ik heb er maar een paar kunnen vinden. Ik heb ook enkele tekeningen nog aangevuld met het gebruik van plaatjes uit het boek. Discussie. Het bloed heeft de volgende functies • zuurstoftransport • koolzuurtransport • transport van hormonen • transport van voedingsstoffen: • suikers, • aminozuren, • mineralen, • vitamines • verdediging tegen indringers door middel van antistoffen en de werking van de witte bloedcellen • stolling van bloed bij verwondingen • transport van warmte bij dieren met een constante lichaamstemperatuur
De Kniepeesreflex Inleiding In dit practicum gaan we de kniepeesreflex onderzoeken, de kniepeesreflex zorgt ervoor dat een mens kan blijven staan. We gaan deze test bij verschillende mensen uitvoeren om te zien of er verschil bestaat tussen de reacties van verschillende knieën. Ook hebben wij de hoop om iemand te vinden die een aandoening aan zijn knie heeft waardoor zijn kniepees reflex niet werkt. Materialen • Enkele proefpersonen • Iemand die kan omgaan met een hamer • Een hamertje Werkwijze We dirigeren de eerste persoon naar de onderzoekstafel hij gaat zitten met zijn voeten naar beneden hangend zonder de vloer te raken. Het is de bedoeling dat deze persoon zijn spieren in zijn benen niet spant, anders zal deze proef niet werken. Hierna hebben wij nog enkele personen getest op dezelfde manier. Resultaten Het resultaat bij elk proefpersoon was ongeveer hetzelfde. - Bij een rustig tikje op de pees zie je de knie een klein beetje bewegen. - Bij een wat harder tikje schopt het been al een beetje naar voren. - En bij een harde klap schopt het been naar voren. Nu hebben wij ons ook afgevraagd of je je bewust bent van deze ontwikkeling in je knie. De proefpersonen kwamen met het volgende verslag. - Je voelt een tik op je knie. - Je voelt een tinteling. - En dan gaat ineens je been omhoog. - En dit zonder dat je je ervan bewust bent dit gedaan te hebben. Conclusie Het is dus duidelijk dat het een reflex is. Want de proefpersonen hebben er geen weet van dat hun been omhoog gaat. In dit geval is er geen eigen “wil” van de mens.
Discussie Deze reflex wordt gebruikt wanneer je achterover valt, dan zal namelijk die kniepees uitgerekt worden en zullen dus je M. Quadriceps samentrekken.

REACTIES

J.

J.

Dit is best wel een goed verslag! Maar wat was jullie onderzoeksvraag?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.