Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs
Inhoud:
2: inhoud
3: inleiding
4: verschillende soorten drugs
5: waar komt het vandaan en wie gebruikt het
6: kansen op verslaving
7: mijn mening
8: bronnenlijst
9: log boek
Inleiding
Omdat er in de media de laatste tijd steeds meer aandacht komt voor drugs en drugs problemen, zoals bijvoorbeeld de vele aanhoudingen in de XTC “business”, heb ik ervoor gekozen om mijn menig voor eens en altijd vast te zetten. Dat wil zeggen, ten opzichte van de legalisatie van drugs, want ikzelf zal nooit drugs gaan gebruiken, misschien ooit 1 hijs, maar nooit harddrugs.
In dit werkstuk ga ik proberen te vertellen en beschrijven wat drug zijn en wat ze doen. Nadat ik dit gedaan heb is het de bedoeling dat ik een mening heb gekregen over de legalisatie van drugs.
Ik hoop dat als jullie dit lezen hetzelfde over legalisering denken als ik.
Verschillende soorten drugs
De regering heeft een wet, de opium-0wet, met daarop 2 lijsten.
Lijst 1 bestaat uit middelen die de overheid vind dat een aantal onaanvaardbare risico’s meebrengt. Een paar voorbeelden zijn XTC en cocaïne. Deze drug worden harddrugs genoemd
Lijst 2 bestaat uit middelen waarvan de overheid vind dat de risico’s stukken minder erg zijn dan de drugs op lijst 1. Een paar voorbeelden: slaap en kalmeringsmiddelen, drugs gemaakt van de hennepplant. En deze worden softdrugs genoemd.
Het verschil tussen hard en soft drugs (straffen):
Doordat de overheid dit verschil maakt word ook de strafmaat hiermee vergeleken, nl. dat hebben en verkopen van harddrugs word zwaarder bestraft dan softdrugs, hoewel het hebben ervan niet of nauwelijks word vervolgd. Hoewel slaap en kalmeringsmiddelen onder lijst 2 vallen word hiervoor toch een uitzondering gemaakt. Dit omdat die drugs (bijna) geen experimenteel gedrag vertoond, dit wil zeggen dat mensen dit (bijna) niet gebruiken om mee te experimenteren.
Hoewel het in de werkelijkheid een iets minder duidelijke scheidslijn is dan hierboven beschreven is de wet wel zo gemaakt. In werkelijkheid is het nl. zo dat er harddrugs gebruikers zijn die het “soft” gebruiken, en softdrugs gebruikers zijn die dit “hard” gebruiken. Dit is voor de meeste mensen zeer moeilijk vol te houden.
Waar komt het vandaan, en wie gebruikt.
Waar komt het vandaan:
Veel drugs komen uit de natuur. De bekendste plant die het levert is hennep, daarna komen de tabaksplant en de papaverplant, hoewel de tabaksplant door veel mensen niet gezien wordt als drugs. Nadat men in begin van de 19e eeuw steeds meer de werking van de werkbare stoffen zijn gevonden in laboratoria heeft men ook sommige drugs daar “uitgevonden”. Voorbeelden zijn LSD en XTC.
Je hebt ook sommige drugs die uit het niets lijken te komen, maar dit is niet het geval, wat hier wel aan de hand is, is het in steeds bredere kringen terechtkomen van drugs wat eerst in kleine kringen werd gebruikt.
Wie gebruikt het:
Je hoort wel eens van mensen dat ze niet aan de drugs wilden beginnen, maar toch zijn begonnen, dit klopt van geen kanten. Ik zal dit even uitleggen: De 1e zet is ALTIJD die van de drugsgebruiker, maar hij heeft meestal niet in de gaten waarvoor hij kiest of weet de gevolgen niet.
Het ermee doorgaan van het gebruiken is vaak de “schuld” van de groep waarbij de gebruiker hoort, want als de gebruiker hoort bij een groep die drugs niet accepteert gaat deze er bijna nooit mee door. Is het zo dat die groep drugs wel accepteert dan is de kans vele malen groter om ermee door te gaan.
Kansen op verslaving
Je kunt op 2 manieren verslaafd zijn, nl. lichaamlijk en geestelijk. Lichaamlijk wil zeggen dat als iemand stopt het lichaam begint te protesteren en om het middel vraagt. Geestelijk is dat de gebruiker steeds meer en vaker wil gebruiken. Tolerantie, dat is ook nog iets dat met verslaving te maken KAN hebben. Tolerantie is het verschijnsel dat het lichaam steeds meer nodig heeft om aan de “kick” te komen. Een paar voorbeelden van drugs die tolerantie veroorzaken zijn alcohol, cafeïne en heroïne. De kans om lichaamlijk verslaafd te worden ligt dus aan de drugs, geestelijke verslaving ligt in het grootste geval aan de gebruiker zelf, de omstandigheden en de mate waarin het gebruikt wordt.
Afkicken:
Het afkomen van drugs word ook wel afkicken genoemd. Het afkicken van geestelijke verslaving is vaak moeilijker dan het afkomen van lichamelijke verslaving. Dit omdat als men eenmaal de lichamelijke verslaving heeft overwonnen, dus niet meer verslaafd is, hij ook niet de behoefte heeft aan het opnieuw gebruiken van de drugs. Bij geestelijke verslaving is het zo dat als men eenmaal uit het afkickcentrum is en hij is niet geheel genezen is, is de aantrekkingskracht tot de drugs zeer groot. Dit wil zeggen dat hij snel weer terug zal vallen en de drugs weer gaat gebruiken.
Mijn mening
Doordat er veel verschillende drugs zijn en maar 2 groepen, is het niet zo makkelijk om zomaar even een menig te geven over drugs, maar toch ben ik in staat geweest om een mening te vormen, al lijkt deze een beetje tegenstrijdig.
Ik vind dat als een drugs zeer erge geestelijke verslaving kan veroorzaken, drugs die op korte of lang termijn agressiviteit opwekt en/of drug dat lichamelijke aftakeling “bevordert”, verboden moeten worden. Dus op bezit, vervoer of maken ervan zeer zware straffen moeten staan. Drugs die een zeer kleine geestelijke verslavingskans hebben en/of alleen lichaamlijk afhankelijk maken, deze moeten worden verkocht aan personen die willen, maar dan bij speciale instellingen die het maken en voor zeer lage prijs verkopen aan mensen met paspoort en speciaal aangevraagd pasje. De maak en doorverkoop blijven strafbaar. Drugs die geen lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid verzorgen moeten gewoon in diezelfde instellingen verkocht kunnen worden, maar ook bij de drogisterijen. Deze drogisterijen moeten wel een speciale vergunning hebben voor de verkoop en aanmaak van drugs, en moet tegen dezelfde prijs verkocht worden als de rest van het land, om zo concurrentie tegen te gaan.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
L.
L.
thnx
21 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
wtf? jij vind dat geestelijke verslavende drugs verboden moeten worden maar drugs die lichamelijk verslavend maken niet
terwijl die juist het ergst voor je zijn! als je lichaam niet zonder kan dan volgt je geest vanzelf
ik spreek uit ervaring
20 jaar geleden
Antwoorden