de otter

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 521 woorden
  • 1 juni 2002
  • 52 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding
Dit werkstuk zal als bedreigde diersoort de otter behandelen. Er zijn op de wereld verschillende soorten otters. Een aantal van deze otters zijn: de zeeotter, de Canadese otter, de Afrikaanse otter, de dwergotter, de reuzenotter en de gewone otter. De gewone otter, met als Engelse naam Eurasian river otter en met als wetenschappelijke naam Lutra Lutra, komt in dit werkstuk aan de orde. In figuur 1 is een tekening te zien van deze otter.

De gewone otter
De gewone otter leeft bij het water, hij kan heel goed zwemmen. De otter heeft kleine oren en een lang lijf. Zijn vacht is glanzend bruin met een gele of lichtbruine bef op kin en keel en zijn huid is waterafstotend. Zijn vacht laat dan ook geen water door. Verder heeft hij korte poten en zwemvliezen tussen zijn tenen en een dikke staart die aan het einde is afgeplat om mee te zwemmen. Als hij zwemt sluit hij zijn ogen en neus zodat er geen water in komt. Hij voelt onder water met zijn snorharen die ongeveer 17 tot 18 mm lang zijn.

De otter is tussen de 102 en 137 cm groot, zijn staart ongeveer tussen 35 en 40 cm, en hij weegt tussen de 6 en de 15 kilogram. Een otter bakent zijn territorium af door op opvallende plaatsen zijn uitwerpselen te deponeren. Hij leeft niet in een grote groep en is erg op zich zelf. Een sterke band tussen een mannetje en een vrouwtje is er dus niet.

Waar leven ze
De otters leven bij afgelegen meren, rivieren en moerassen waar het rustig en schoon is. Hij houdt van een begroeide omgeving en zuiver water.

Voedsel
Een otter jaagt het liefst 's nachts, hij eet vooral vis maar ook ratten, vogels, kikkers of eieren.

Gezinsuitbreiding
De mannetjes en vrouwtjes otters leven apart van elkaar. Het mannetje en het vrouwtje zoeken elkaar op door te fluiten en te ruiken. Het vrouwtje krijgt ongeveer één keer per jaar twee tot vier jongen. De draagtijd is ongeveer 61 tot 65 dagen. De vader en moeder graven een hol bij het water, waar de jongen geboren kunnen worden.

Baby otters
De jongen worden met een grijze vacht geboren, na ongeveer een maand gaan de ogen pas open. Na ongeveer tien weken, als hun vacht dik genoeg is krijgen ze hun eerste zwemles. Na ongeveer een jaar verlaten ze hun nest en gaan de weide wereld in.


Oorzaak uitsterven
Omstreeks de eeuwwisseling werd de otter tot schadelijk wild gerekend. De mensen kregen een premie van de overheid voor elke dode otter, dit duurde tot ongeveer 1942. Door de vervuiling van het water en het verkeer en met name de pelsjagers zijn de otters bijna uitgestorven.

Hoe kun je de otter redden
Door een natuurreservaat op te zetten, waar het rustig en schoon is. Geen wegen in de buurt van het reservaat. Geen jacht meer op de otter voor onder andere zijn vacht. Geen visnetten meer in het natuurreservaat, hier kunnen ze namelijk in verstrikt raken.

Beschermde diersoort
De otter is sinds 1988 een beschermde diersoort. In Nederland leven ze inmiddels niet meer in het wild. Maar men wil de otters wel graag weer in het wild terug hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

dit is echt slecht!
waar si de informatie over de ademhaling van de otter!!!!

10 jaar geleden

J.

J.

Mooi gemaakt

9 jaar geleden