Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

camouflage en mimicry

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 904 woorden
  • 11 april 2018
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 9
2 keer beoordeeld

Camouflage in de natuur            

 

Camouflage is een manier van een dier of plant om niet op te vallen in de natuur.

 

Schutkleur

Een schutkleur is: dezelfde kleur te hebben als de omgeving, maar dieren moeten ook het geschikte gedrag laten zien. Camouflage zie je erg veel in de natuur zoals vlekken, strepen en vegen, dat is de schutkleur. Het ene dier gebruikt het voor schuilen tegen roofdieren en het andere dier is zich aan het verschuilen om een prooi te vangen.

 

Vagere vorm

Een vagere vorm heeft te maken met patronen van dieren. Door een strepenpatroon vervagen de contouren van dieren en is het moeilijker om te zien waar het dier is en waar het niet is. Dieren die een strepenpatroon hebben vallen meestal wel goed op, deze soort camouflage kom je vooral tegen bij: tijgers , zebra's, verschillende koraalvissen zoals de pauwoogkeizersvis en inktvissen die inktwolken uitstoten. Bij zebra's is er ook nog zo als zij in een groep dat de strepen in elkaar overlopen zo ziet de vijand nog minder goed waar een zebra is.

 

Schaduwwerking

Bij sommige dieren is het zo dat je niet goed ziet wat de bovenkant is en wat de onderkant is. Dat komt door omgekeerde schaduwwerking. Bij sommige haaien is dat zo, bij die soorten haaien is dan de onderkant wit en de bovenkant blauw. Bij pinguïns, zalmen en sommige vogels is dat ook het geval, dan is hun onderkant (pinguïns aan de kant van de buik) licht gekleurd en de bovenkant (pinguïns aan de kant van de rug) donker gekleurd. Ook is het herkennen van opzij van de diersoort moeilijker. 

 

Militaire camouflage

Ook heb je militaire camouflage. Vroeger had je een kleur tenue bij het leger dat altijd één kleur had, maar nu heb je er veel meer bijvoorbeeld: khaki, veldgrijs en legergroen. Bij elk soort landschap heb je een soort schutkleur. Zo ben je minder zichtbaar op elk terrein, want je hebt een soort schutkleur. De eerste groep mensen die als eerste met veel mensen tegelijk camouflage kleding gingen dragen waren de Waffen-SS in de Tweede Wereldoorlog.

 

De meest succesvolle camouflage, bij het leger, die de mensen hebben ontwikkeld is de camouflage bij vliegtuigen, voertuigen, spullen van het leger en bunkers. In de Eerste Wereldoorlog werd er ook camouflage gebruikt namelijk bij oorlogsschepen. Wel was deze camouflage minder goed.

 

Verwarrende camouflage

Deze soort camouflage is er niet voor om je te verstoppen, maar meer om elektronische apparaten te misleiden zoals een radar. Dit kan je doen door bijvoorbeeld schepen te beschilderen met: rare patronen als strepen en blokken. Zo is het moeilijker om te zeggen welke richting, de  grootte en de snelheid te bepalen van het varende schip. Deze manier werd vooral in de Eerste Wereldoorlog gebruikt en in de Tweede Wereldoorlog ook wel. Nu is er nog 1 soort boot in gebruik, maar die gaat volgend jaar stoppen met varen.

 

 

 

 

 

 

Mimicry

Bij mimicry lijkt een plant of een dier heel erg op een ander een plant of een dier. Dat komt niet door toeval. Één plant of een dier doet een andere plant of dier na.

 

Er zijn verschillende soorten mimicry, waaronder de volgende drie die ik ook ga uitleggen.

  1. mimicry van Bates
  2. mimicry van Müler
  3. agressieve mimicry of mimicry van Peckham

 

Mimicry van Bates

Mimicry van Bates gebruiken weerloze en ongevaarlijke dieren of planten. Zij doen dan dieren of planten na die wel gevaarlijk zijn. Die soorten dieren of planten worden dan met rust gelaten door de dieren die op hun jagen. Meestal nemen zij de kleur en de geur van die andere plant of dier.

Deze soort mimicry komt veel voor. Wespen en bijen zijn een gevaarlijke prooi voor vogels, omdat zij steken en niet smakelijk zijn. Andere dieren gaan daar gebruik van maken door de wesp na te doen, door ook een geel met zwart gestipt patroon aan te nemen. Ook word een mannetjes bij niet opgegeten, omdat die veel op een bij of wesp lijkt. Veel kevers houden vies smakende chemicaliën op. Alleen is dat niet  genoeg om vogels af te laten schikken dus nemen zij ook nog een kleur van een ander gevaarlijk dier aan om er voor te zorgen dat vogels hun niet opeten.

 

Mimicry van Müler 
Bij mimicry van Müler bezitten verschillende gevaarlijke dieren bijvoorbeeld giftige hetzelfde waarschuwingssignaal, voor hun slechte eigenschappen om zich te beschermen tegen roofdieren.  Zo ontstaat er een waarschuwingsgemeenschap. Het is soms voordelig om op elkaar te lijken.   

Wantsen zijn dieren die gebruik maken van mimicry van Müler. Zij maken zeer giftige stoffen en als dan een ander insect contact maakt met hun dan gaat dat insect dood. Er kunnen hele groepen ontstaan die sterk op elkaar lijken en sommige zijn dan wel eetbaar en andere niet. Een verwante groep wordt een mimicryring genoemd. Het is dan moeilijk te zeggen wie de andere nadoet. In één mimicryring kunnen kevers, wantsen, vlinders en wespen zitten.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Wantsen zijn dieren die gebruik maken van mimicry van Müler. Zij maken zeer giftige stoffen en als dan een ander insect contact maakt met hun dan gaat dat insect dood. Er kunnen hele groepen ontstaan die sterk op elkaar lijken en sommige zijn dan wel eetbaar en andere niet. Een verwante groep wordt een mimicryring genoemd. Het is dan moeilijk te zeggen wie de andere nadoet. In één mimicryring kunnen kevers, wantsen, vlinders en wespen zitten.

 

Mimicry van Peckham  AGRESSIEVE MIMICRY

Mimicry van Peckham is een agressieve vorm van mimicry. Bij deze vorm van mimicry vermommen de roofdieren zich, daardoor misleiden zij hun prooi.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.