Welke schrijvers & genres vind jij leuk? 📖️ Wij zijn benieuwd. Geef je mening en maak kans op één van de Bol.com cadeaubonnen. 🎁️

Naar de vragenlijst!


Hoofdstuk 4: praktische opdracht

BedrijfsonderzoekenVraagstelling

Bij welk soort bedrijf hebben de dieren een beter en gezonder leven?Hypothese

Ik veronderstel dat de dieren op een biologisch bedrijf een beter leven hebben. De dieren zullen daar volgens mij meer bewegingsvrijheid hebben en ook veel meer plezier in het leven.

Er zullen meer vermaaktoestellen zijn op een biologisch bedrijf dan op een gangbaar bedrijf. Hiermee bedoel ik dat er op een biologisch bedrijf over het algemeen meer borstels, ballen aan het dak of een strohok waar de koeien meer plezier zullen beleven dan in een ligboxstal.

Ik denk ook dat het op een biologisch bedrijf veel schoner zal wezen.


Omdat de angst voor ziektes op een biologisch bedrijf groter zal zijn. Dit komt denk

ik doordat als er op een biologisch bedrijf een ziekte uitbreekt het moeilijker te bestrijden is. Hiermee bedoel ik dat biologische veehouders bepaalde medicijnen niet mogen gebruiken. Daarom denk ik ook dat de dieren op een gangbaar bedrijf beter af zijn dan op een biologisch bedrijf.

Wat de voeding betreft denk ik dat het voer op een biologisch bedrijf lekkerder zal wezen. Er zullen denk ik veel meer soorten kruiden in het kuilvoer zitten.

Ook zal er een veel gevarieerder voedselaanbod wezen. Zoal te denken aan bierborstel en perspulp.

Op een gangbaar bedrijf zal denkik de voedingswaarde wel hoger wezen. Dit omdat er veel minder onkruid aanwezig is en veel beter bemest en bewerkt wordt.Werkplan

Ik ga mijn onderzoek als volgt uitvoeren:

Ik ga een ‘enquête’ maken. In deze enquête maak ik vragen. Ik verdeel de enquête in drie deelonderwerpen: de koeien, de huisvesting en het voer. Die ga ik beantwoorden door open antwoorden of door cijfers te geven, die ik zelf beoordeel door middel van het bedrijf te bezoeken of het antwoord aan de veehouder te vraag. Van deze cijfers reken ik het gemiddelde uit die ik aan het einde mooi kan vergelijken. In mijn eindconclusie van mijn praktische onderzoek geef ik als slot het antwoord dat ik naar aanleiding van mijn onderzoek geconstateerd heb.

Ik ga 3 verschillende biologische bedrijven en 3 gangbare bedrijven bezoeken. Ik zal de veehouders opbellen en vragen als ze wat tijd voor mij zouden kunnen vrijmaken, om mij even rond te leiden op hun bedrijf.


Ik ga bij deze bezoeken letten op de koeien; hoe lopen ze, hoe zien ze er uit, glanzen ze mooi, wat krijgen ze te eten?

Ook ga ik naar de huisvesting kijken. Hoe schoon is het, wat is het comfort bij deze koeien, hebben ze het er naar hun zin? Dit zijn bepaalde onderwerpen waar ik op ga letten.

Als laatste ga ik kijken naar het voer. Wat voor soorten (kracht)voer krijgen de koeien, hoe ziet het voor eruit, hoeveel rekening wordt er gehouden met kruiden.Ik heb de veehouders gebeld en ik mag naar de bedrijven toe om een enquête in te vullen. Ik heb ook Henk Blom gebeld maar die had liever niet dat er onnodige vreemden op het bedrijf zouden komen, daar ben ik dus niet heen geweest.

De gangbare bedrijven die ik ga bezoeken:

Joop Aalberts, Johan Wobben en Klaas MusscheDe biologische bedrijven die ik ga bezoeken:

Gert Emmink, Klaas Tuin en Nico Aalberts.Zie het logboek wanneer en hoelang op het bedrijf ben geweest.De enquêteDE KOEIEN1 Hoe gezond zien de koeien eruit. ……….

2 Hoeveel melk geven de koeien gemiddeld op een dag? ……….

3 Glanzen de koeien mooi? ……….

4 Hoe lopen de koeien? ……….

5 Wat zijn de zwakkere kanten van de koeien …….……….……….……….……….

6 Wat zijn de positieve kanten van de koeien? ……….……….……….……….…………..

7 Zit er veel verschil in soorten koeien? ……….……….……….……….……………

8 Hoeveel melkkoeien worden er gehouden? ……….

9 Wat is de gemiddelde leeftijd van de koeien op het bedrijf? ……….DE HUISVESTING

1 Hoe schoon is de omgeving? ……….

2 Wat is het comfort bij de koeien? ……….

3 Hebben ze het er naar hun zin? ……….

4 Wat wordt er aan gedaan om de koeien het naar hun zin te geven?

……….……….……………….……….……….……….……….……….……….………..

5 In wat voor soort schuur zitten de melkkoeien? ……….……….……….…………….….HET VOER.

1 Hoe ziet het voor eruit? ……….

2 Hoe ruikt het voor? ……….

3 Wat voor krachtvoer wordt gevoerd?

……….……….……….……….……….……………….……….……….……….………..

4 Hoeveel rekening wordt er gehouden met kruiden in het grasland? ……….ALGEMEEN

Wat voor cijfer geef ik het bedrijf over het algemeen? ……….

Benodigdheden

Ik heb voor de bezoeken op de bedrijven nodig een pen en enquête. Voor de rest heb ik aan de bezoeken geen verdere materialen nodig.Uitvoering en resultaten

Ik heb alle bedrijven bezocht en heb de enquêtes ingevuld. Ik ga nu de cijfers optellen en dan de gemiddelden berekenen. Door middel van die gemiddelden te vergelijken, geeft ik onder de deelvraag even snel een conclusie en/of toelichting. Onder aan de testresultaten staan tabellen die het werk wat overzichtelijker maken.DE KOEIEN

1 Hoe gezond zien de koeien eruit?

Gangbare bedrijven: 7+7+8=23 23/3=7.67 7.67

Biologische bedrijven: 8+8+9=25 25/3=8.33 8.33

Conclusie: de koeien zien er op biologische bedrijven gezonder uit dan op de gangbare bedrijven.2 Hoe mooi glanzen de koeien?

Gangbare bedrijven: 7.5+8+7=22.5 22.5/3=7.5 7.5

Biologische bedrijven: 8+8+8=24 24/3=8 8

Conclusie: antwoord 1 klopt want hoe meer de koeien glanzen; hoe gezonder ze lijken en hoe gezonder ze zijn.3 Hoe lopen de koeien?

Gangbare bedrijven: 6+6+7=19 19/3=6.33 6

Biologische bedrijven: 7+8+6=21 21/3=7 7

Conclusie: De benen zijn op de biologische bedrijven beter. Ze staan rechter en de klauwen staan meernaar binnen toegedraaid.4 Hoeveel melkkoeien worden er gehouden?

Gangbare bedrijven: 60+40+30=130 130/3=43.33 43.33

Biologische bedrijven: 25+50+50=125 125/3=41.67 41.67

Conclusie: Het maakt niet veel verschil wel soort bedrijf meer koeien heeft. Bij de bedrijven die ik heb bezocht ligt het aantal iets hoger bij de gangbare bedrijven.5 Hoeveel melk geven de koeien op een dag?

Gangbare bedrijven: 30+50+35=115 115/3=38.33 38

Biologische bedrijven: 30+20+25=75 75/3=25 25

Conclusie: De koeien op de gangbare bedrijven geven meer melk. Ook de verhoudingen in gehalten melk zijn beter.6 Wat is de gemiddelde leeftijd van de koeien op het bedrijf?

Gangbare bedrijven: 4.8+4.3+5.6=14.7 14.7/3=4.9 4.9

Biologische bedrijven: 6.3+6+6.8=19.1 19.1/3=6.4 6.4

Conclusie: De koeien op de biologische bedrijven worden ouder. Dit komt waarschijnlijk omdat hier de koeien niet als productie machines worden gezien en niet het maximale wordt gevraagd. Bij de gangbare bedrijven geven de koeien meer melk dus zullen de koeien ook sneller versleten zijn.7 Wat zijn de zwakkere kanten van de koeien?

Gangbare bedrijven: benen, benen en uiers

Biologische bedrijven: melk, benen en uiers

Conclusie: tussen de koeien qua de zwakkere kanten zit er niet veel verschil in, behalve dat de koeien van de gangbare bedrijven meer melk geven. Het mindere melk geven van de biologische koeien in dus een zwakkere kant.8 Wat zijn de positieve kanten van de koeien?

Gangbare bedrijven: uiers, frame, melk.

Biologische bedrijven: frame, benen, benen.

Conclusie: er is nog niet veel verschil in de positieve kanten. Het is maar net waar je als veestapel gevoelig voor bent en wat voor een stieren je gebruikt. Wel is de melk bij de gangbare bedrijven een grote pluspunt.9 Zit er veel verschil in soorten koeien?

Gangbare bedrijven: holstein en witrik.

Biologische bedrijven: holstein, fleckfeh, jersey, monte blair en witrik.

Conclusie: in de soorten zit wel degelijk verschil. Biologische bedrijven kruisen veel meer dan de gangbare bedrijven. Waarschijnlijk om sterkere koeien te fokken. Gangbare bedrijven houden het liever op holstein omdat die meer melk geven.DE HUISVESTING

1 Hoe schoon is de omgeving?

Gangbare bedrijven: 5+7+8=20 20/3=6.7 6.7

Biologische bedrijven: 10+7+8=25 25/3=8.3 8.3

Conclusie: De biologische bedrijven zijn wel degelijk veel schoner. Alles staat netjes, achter de schuren alles opgeruimd, de schuur is schoon, de melkstal is schoon. Ik heb mijn ogen uitgekeken hoe schoon het was, want thuis ben ik dat ook niet echt gewend.2 Wat is het comfort bij de koeien?

Gangbare bedrijven: 6+6+6.5=18.5 18.5/3=6.16 6.16

Biologische bedrijven: 9+9+8=26 26/3= 8.67 8.67

Conclusie: Het comfort van de koeien is bij de biologische bedrijven veel hoger. Dit is vooral te danken aan de stal keuze. De koeien kunnen in stro lang uitliggen of naar buiten gaan.3 Wat wordt er gedaan om de koeien het naar hun zin te geven?

Gangbare bedrijven: niks, borstel en bal aan een touw.

Biologische bedrijven: strohokken, koeien kunnen naar buiten, borstel en er worden ballen aan het dak opgehangen aan een touw.

Conclusie: Bij de biologische bedrijven wordt veel rekening gehouden met het plezier van koeien. Er wordt speelgoed gemaakt en de koeien hebben meer vrijheid van bewegen.4 In wat voor een schuur zitten de melkkoeien?

Gangbare bedrijven: Ligbox, ligbox, ligbox

Biologische bedrijven: aan de ligboxstal een strohok, soms met een stuk land eraan vast. Of ze liggen altijd in het strohok.

Conclusie: De koeien van de biologische bedrijven hebben veel meer bewegingsvrijheid. Ook kunnen ze uitgebreider liggen. En hebben ze meer frisse lucht.HET VOER

1 Hoe ziet het voer eruit?

Gangbare bedrijven: 6+8+7=21 21/3=7 7

Biologische bedrijven: 7+8+6=21 21/3=7 7

Conclusie: Het voer maakt niet veel uit. Het ziet er over het algemeen even goed uit. Alleen bij de biologische bedrijven zit er veel meer structuur in. Wat goed is voor de pens.2 Hoe ruikt het voer

Gangbare bedrijven: 6+9+8=23 23/3=7.67 8

Biologische bedrijven: 8+8+5=21 21/3=7 7

Conclusie: Het voer op de gangbare bedrijven ruikt lekkerder.3 Hoeveel rekening wordt er gehouden met de kruiden in het grasland?

Gangbare bedrijven: 0+5+7=12 12/3=4 4

Biologische bedrijven: 9+9+8=26 26/3=8 8

Conclusie: Op biologische bedrijven wordt er veel meer rekening gehouden met de kruiden in het grasland. Biologische bedrijven hebben liever kruiden in het grasland voor gevarieerd stoffendieet in de kuil. Omdat ze niet veel mineralen mogen toedienen.4 Wat voor krachtvoer wordt gevoerd?

Gangbare bedrijven: biks, soja-raab, tarwe, MKS(maiskorrelmeel)

Biologische bedrijven: Biks, soja, tarwe, aardappels, aardappelsvezel, bierborstel, wortels, perspulp, MKS en melasse.

Conclusie: Op biologische bedrijven wordt er veel meer verschillende soorten krachtvoer gevoerd. Met totaal andere samenstellingen.ALGEMEEN

Wat voor cijfer geef ik de bedrijven?

Gangbare bedrijven: 6.5+7+7=20.5 20.5/3=6.83 6.83

Biologische bedrijven: 7.5+8+9=24.5 24.5/3=8.17 8.17

Conclusie: Ik vind de biologische bedrijven er netter en mooier uitzien.

Vraag Gangbaar biologisch

Hoe gezond zien de koeien eruit? 7.67 8.33

Hoe mooi glanzen de koeien? 7.5 8

Hoe lopen de koeien? 6 7

Hoeveel melkkoeien worden er gehouden? 43.33 41.76

Hoeveel liter melk geven de koeien op een dag? 38 25

Hoe oud worden de koeien gemiddeld? 4.9 6.4

Hoe schoon is de omgeving? 6.7 8.3

Wat is het comfort bij de koeien? 6.16 8.67

Hoe ziet het voer eruit? 7 7

Hoe ruikt het voer? 8 7

Hoeveel rekening worden er gehouden met kruiden in het grasland? 4 8Uitkomsten van bedrijfsgegevens vergelijkbaar in een tabel.Conclusie

de bedrijfsonderzoekenIk ben bij alle 6 bedrijven op bezoek geweest. Het scheelde dat er bij mij in de buurt wat biologische bedrijven zitten, want anders had ik nog een stuk verder moeten reizen.

Het 1e bezoek bij mijn vader was gewoon een vragenformuliertje invullen. Ik wist alles zelf wel dus had mijn vader nergens mee nodig.

Het tweede bezoek bij Johan was erg gezellig. Ik heb veel gelachen met hem. Het was een mooi bedrijf.

Het 3e bezoek was bij Klaas M. Een leuk schoon bedrijf, maar wat weinig melkkoeien. Hij kruist ook. Het was wel leuk om te zien wat voor een tekeningen kunnen voortkomen uit kruisingen. Hiernaast een foto met Henk en een blaarkopkalf.

Het 4e bedrijf, het eerste biologische bedrijf, was bij Gert. Hij is een buurman van mij. Ik was er al eens eerder op het bedrijf geweest, dus wist al wel bepaalde dingen. De koeien waren heel mooi. Ook het bedrijf was heel schoon.

Het 5e bedrijf was bij Klaas Tuin. Een bedrijf met een heel mooi kruisingsschema. Hij keek naar de zwakkere kanten van de moeder en dan ging daar een andere rasstier op. Dat ras heeft dan op die punten weer +punten.

Het 6e bedrijf was het bedrijf van Nico. Een neef van mijn vader. Een heel mooi bedrijf waar ook de koeien naar buiten konden. Alles heel schoon en hele mooie grote brede koeien. Gewoon een top bedrijf.Bij welk soort bedrijf hebben de dieren een beter en gezonder leven?

DE KOEIEN

De koeien zien er op alle bedrijven goed uit. Op glans scoren de biologische dieren toch wat beter. De koeien zien er op biologische bedrijven gezonder en beter uit dan op de gangbare bedrijven. Deze dieren zijn dan ook gezonder want hoe meer koeien glanzen hoe gezonder ze zijn. Maar als er een ziekte onder komt hebben de biologische bedrijven gelijk een grote achterstand. Hun mogen bepaalde medicijnen niet gebruiken. Bij mij thuis hebben we op het moment tussenklauw-ontsteking. Daarom dat onze koeien ook wat minder scoorden. Mijn vader heeft medicijnen gekocht bij de dierenarts. Maar dat waren dure medicijnen. Hij heeft toen andere medicijnen geprobeerd, biologische medicijnen. De medicijnen die hij had werkten erg goed en na een paar dagen waren de ergste klachten verdwenen. Maar de biologische medicijnen werkten juist helemaal niet. Er trad zelf nog geen verbetering op. Daarom zijn we maar weer overgestapt op de duurdere medicijnen.

De koeien lopen op de biologische bedrijven beter. De benen staan veel rechter en ook de klauwen staan verder naar binnen toegedraaid.

De grote van de bedrijven maakt niet veel verschil.

De bedrijven die ik heb bezocht zijn de gangbare bedrijven iets hoger dan de biologische. Maar dit kan in werkelijkheid wel anders wezen. Om een betrouwbaarder cijfer te krijgen moet je meer bedrijven bezoeken.De koeien geven op de gangbare bedrijven duidelijk meer melk. Dit is te verklaren omdat op deze bedrijven haast het maximale wordt gevraagd van de koeien. Ze moeten veel geven van weinig. Op de biologische bedrijven worden de koeien als beesten gezien. Ik wil niet zeggen dat dat niet gebeurd bij de gangbare bedrijven, maar bij de biologische bedrijven wordt meer rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

Omdat de biologische dieren veel minder melk geven zijn wel de gehalten veel hoger. Maar in verhouding is de melk die d gangbare dieren produceren beter.

De koeien worden op biologische bedrijven ouder. Dit is ook weer te verklaren omdat de koeien op die bedrijven als dieren worden gezien, er meer rekening wordt gehouden met het welzijn. Op gangbare bedrijven geven de koeien ook meer melk waardoor ze eerder opgebrand zijn. Ook kan het transport er mee te maken hebben. Wij thuis hebben exportwaardige dieren. Wij verkopen vaarzen (1e jaars melkkoeien) vaak weer door naar het buitenland.

De zwakkere kanten van de gangbare koeien ligt vooral bij de benen. Dit is te verklaren omdat kruisen sterkere koeien met betere benen geeft. Verder zit er niet veel verschil in. Behalve de melk is bij de biologische dieren aanzienlijk minder.

De positieve kanten is juist het omgekeerde. De gangbare koeien geven meer melk dan de biologische. De benen zijn juist weer de positieve kanten zijn bij de biologische dieren juist weer de benen. Het is ook maar net wat voor een soort stieren je gebruikt. Monte blair zijn hele grote forse dieren. En de holsteinstieren worden juist weer op de melkproductie gefokt.

Er zit wel degelijk een groot verschil in soorten koeien. Bij Klaas Mussche wordt alleen gekruist met witrikken. Dit omdat hij graag iets sterkere koeien wil hebben. Bij de biologische bedrijven wordt niks anders gedaan dan kruisen. Op de moeders met bepaalde zwakke kanten, worden weer stieren gedaan die daar weer sterke kanten mee hebben. Bijvoorbeeld je hebt een witrik moeder, dat zijn van nature kleine koeien. Daar wil je grotere koeien van hebben dus doe je er een monte blair op want dat zijn grote forse dieren. Op de mont blair gaat weer een jersey omdat het karakter van monte blair erg agressief is.

Gangbare bedrijven houden het liever op de holstein omdat deze stieren dochters geven die veel en goede melk geven.DE HUISVESTING

De omgeving is bij de biologische bedrijven veel schoner. Alles is mooi opgeruimd en schoon. Dit is te verklaren doordat biologische veehouders veel minder mogen doen met bestrijdingsmiddelen. Als er bij een biologisch bedrijf een ziekte uitbreekt hebben ze een groot probleem. Bij gangbare bedrijven kunnen ze alles zo ontsmetten. Het is hier ook wel een groot probleem maar niet zo groot als bij de biologische bedrijven.

Het comfort is bij de biologische bedrijven veeeeel hoger. Dit is vooral te verklaren door de stalkeuze. Biologische veehouders hebben vaak een potstal(stroschuur) waar de koeien languit kunnen gaan liggen. Gangbare bedrijven hebben gewoon een makkelijke ligbox schuur, die is ook lang niet zo arbeidsintensief. Omdat de biologische veehouders de potstal vaak moeten strooien en verschonen. Bij Nico konden de koeien ook naar buiten. Dat geeft de koeien ook al weer een goed gevoel.

Om de koeien het naar hun zin te geven wordt bij de biologische bedrijven veel meer gedaan. Alle biologische bedrijven hadden een borstel en strohokken waarin de koeien konden springen en rennen. Ook is er overal een bal opgehangen aan het dak waar de koeien mee kunnen stoeien.HET VOER

Het voer zit er op de beide soorten bedrijven evengoed uit. Allen zit er bij de biologische bedrijven meer structuur in de kuil. Dit zorgt voor een goede pens werking. Het voer ruikt bij de gangbare bedrijven beter, wat wil zeggen dat dat voer waarschijnlijker smakelijker is voor de koeien.

Het krachtvoer is op de biologische bedrijven veel gevarieerder. Op biologische bedrijven wordt ook bierborstel, aardappelvezel en dergelijke gevoerd. Met wat voor een krachtvoer ze bijvoeren heeft te maken met de samenstelling van de mais en de kuil. Bij de gangbare bedrijven wordt vaak alleen biks en soja bijgevoerd.

Met de verschillende soorten kruiden wordt bij de biologische bedrijven heel veel rekening gehouden. De biologische veehouders denken dat door de verschillende soorten kruiden de koeien veel verschillende stoffen binnen krijgen. Daarom wordt er vaak klaver gezaaid. Dat verschil in stoffen is weer goed voor de weerstand van de koeien. Dit is weer positief omdat biologische veehouders niet veel mineralen mogen voeren.ALGEMEEN

Ik vind de biologische bedrijven er veel netter en mooier uitzien. Alleen moest ik er niet aan denken om er zelf eentje te beginnen. Het lijkt mij veel werk. En vaak ook overbodig. Ik vind het best dat er zulke bedrijven zijn maar niks voor mij.Ter discussie

De antwoorden die ik gegeven heb op de hypothese komen goed overeen met de antwoorden. Ik weet verder niet goed wat ik hier moet invullen want ik had al mijn veronderstellingen goed.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.