Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ontkieming tuinkerszaden

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 912 woorden
  • 21 mei 2020
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
5 keer beoordeeld

Licht en ontkieming met tuinkerszaden

Inleiding

In dit verslag onderzoek ik of tuinkerszaden sneller ontkiemen in het licht dan in het donker en of lichtintensiteit daarbij een rol speelt, hierbij heb ik het alleen over het ontkiemen en niet over de verdere groei van tuinkerszaden. De aanleiding om dit te onderzoeken is, omdat ik soms planten zie tijdens het fietsen naar school die heel snel ontkiemen en ik planten zie die niet zo snel ontkiemen/groeien; terwijl ze zich wel in dezelfde omstandigheden bevinden en ook van hetzelfde soort zijn. Ik verwonderde me daarover en daarom doe ik er onderzoek naar.

Mijn hypothese is dat planten licht nodig hebben om zich te voeden, door de voeding gaan ze groeien; dus ook ontkiemen. Planten hebben maar een duizendste seconde licht nodig om het ontkiemingsproces op gang te brengen. Daarom denk ik dat de zaden met de meeste hoeveelheid licht het snelst zullen ontkiemen en de zaden met helemaal geen licht minder snel zullen ontkiemen. De zaden in het donker krijgen wel licht bijvoorbeeld als je wilt kijken hoe groot ze zijn en zullen daardoor wel ontkiemen. De zaden met een beetje licht, dus niet vollop, zullen zich ook ontkiemen maar niet zo snel, het zit er een beetje tussen in.

Als mijn hypothese correct is dan zal ik meten dat de zaden die vollop in het licht staan het snelst zullen ontkiemen en de zaden in het donker het minst snel zullen ontkiemen en de zaden met wat minder lichtintensiteit zullen er een beetje tussen in zitten.

Materiaal en Methode

 Voor deze proef heb ik 3 plastic bakjes in elk van deze bakjes doe je vochtige watten die nat zijn van kraanwater, je moet er niet te veel water op doen want anders verdrinken de zaadjes.

Dan doe je de tuinkerszaden in de bakjes, ik heb per bakje 21 zaden gedaan. Als je dat hebt gedaan doe ik in het bakje waar het meeste licht bij moet komen vershoudfolie erover, over het bakje waar minder licht moet komen doe ik bakpapier over en over het bakje wat in het donker moet staan doe ik 2 lagen aluminiumfolie over zodat ik zeker weet dat het geen licht krijgt. Ik doe over elk bakje een bedekking zodat elk bakje in dezelfde omstandigheden zitten, naast de lichtintensiteit.

Ik zet alle bakjes naast elkaar op mijn vensterbank neer, zodat ze allemaal op “dezelfde” plek staan en je dus geen last hebt van verschillende omstandigheden; zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Als je dat wel hebt kun je het niet goed met elkaar vergelijken.

Ik kijk drie keer per dag: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds en dat doe ik dan ongeveer 4 dagen lang, want dan zijn alle zaden ontkiemt. Door ze op 3 verschillende momenten per dag te waarnemen, kun je per dagdeel goed zien hoeveel er zijn bijgekomen. Ik meet hoeveel zaden er zijn ontkiemd per dag, per dagdeel en dat geef ik weer in percentages. Van de resultaten ik maak een grafiek, zodat je de resultaten overzichtelijk kunt bekijken.

Resultaten

 Ik heb gemeten hoeveel percentage tuinkerszaden er zijn opkomen in 4 dagen, per dagdeel.

Ik heb waargenomen dat de zaden met het meeste licht het snelst ontkiemden, zoals naar verwachting. Wat me wel opviel is dat er niet heel veel verschil zit tussen de zaden met wat minder licht en de zaden in het donker, ik dacht namelijk dat de zaden in het donker niet zo snel en minder goed zouden opkomen, maar in het begin ontkiemden er niet zo veel maar na mate de tijd vordert liep hij steeds meer op met de zaden met wat minder licht.

Daarnaast heb ik gezien en viel het me op dat als de zaden uitgekiemd zijn dat de bladeren van de zaden met vollop licht groener zijn dan de zaden in het donker, de bladeren daarvan zijn namelijk geler.

Conclusie

 Mijn resultaten komen ongeveer wel overeen met mijn verwachtingen. Mijn verwachting was namelijk dat de zaden met het meeste licht ook het snelst zouden opkomen, wat ook het geval was, maar ook dat de zaden die in het donker stonden dat daarvan vrij weinig van zullen ontkiemen en dat ze veel langzamer zullen ontkiemen dan de zaden die vollop in het licht staan; maar dat was dus niet het geval. De zaden die half in het licht stonden, kwamen in het begin wel sneller de zaden in het donker op, maar later kwamen de zaden die in het donker stonden ook sneller op. Toch waren de zaden met minder licht uiteindelijk wel sneller ontkiemt dan de zaden in het donker. Je kunt dit overzichtelijk zien in de grafiek dat de zaden die half in het licht stonden en de zaden in het donker een beetje gelijk stonden, vooral na dag 2&3.

Mijn hypothese is aan de hand van deze uitleg dus half juist, omdat de zaden met het meeste licht wel het snelst ontkiemden. Maar de zaden die wat minder of helemaal geen licht krijgen die ontkiemden een beetje gelijk, maar de zaden die minder licht kregen die ontkiemden wel iets sneller dan die in het donker. Daarom is mijn hypothese half juist.

Dus als antwoord op mijn onderzoeksvraag is het inderdaad zo dat de tuinkerszaden met de meeste hoeveelheid licht het snelste ontkiemen en dat de lichtintensiteit daar wel een rol bij speelt, omdat de zaden in het licht het snelste ontkiemden en in het steeds mindere licht ook steeds minder snel ontkiemden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.