Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ziekte van Crohn

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 555 woorden
  • 29 september 2002
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De behandeling van de ziekte van Crohn De behandeling van de ziekte is vooral gericht op het voorkomen dat er een ontstekingsreactie optreedt. De behandeling begint meestal met medicijnen. Deze medicijnen dienen om de ontsteking af te remmen en ze verminderen ook de kans van het ontstaan van nieuwe ontstekingen. In sommige gevallen kunnen ook bijwerkingen optreden. Dit is een van de redenen waarom bij langdurig gebruik van geneesmiddelen, regelmatig het bloed wordt gecontroleerd. De keuze van medicijnen is afhankelijk van de ernst van de ontsteking en van de plaats. Daarnaast worden vaak medicijnen voorgeschreven om bloedarmoede en diarree tegen te gaan. De belangrijkste medicijnen zijn: Salazopyrine: Het oudste en bekendste middel tegen Crohn, ontstekingsremmend, in tabletvorm
5-ASA preparaten: Het actieve bestanddeel van salazopyrine, ontstekingsremmend, in tabletvorm of klysma Prednison: Dit middel heeft een sterkere werking dan 5-ASA preparaten, maar wordt vanwege de bijwerkingen alleen ingezet als niet of niet voldoende op een 5-ASA middel gereageerd wordt. Er zijn sinds een aantal jaren ook Corticosteroiden zoals Budesonide. Deze kenmerken zich door een even sterke werkzaamheid en zouden minder bijwerkingen hebben. Een bijwerking is botontkalking. Alleen bij bepaalde omstandigheden wordt dit medicijn voorgeschreven. Azathioprine: Wordt wel gebruikt naast Prednison om de bijwerkingen te verminderen. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden voor de therapie resultaat geeft. In de vorm van een tablet of intraveneus (in de ader). Methotrexaat: Beïnvloedt het afweersysteem. Infliximab (antiTNF): Een van de nieuwere middelen dat gebruikt wordt voor de behandeling van ernstige actieve ziekte van Crohn bij patiënten die niet reageren op behandeling met Prednison. Infliximab is via een infuus toe te dienen. En het beïnvloedt het afweersysteem. De patiënt zal dus langdurig medicijnen moeten gebruiken waarbij hij begeleid wordt door een specialist. De behandeling is een vorm van symptoombestrijding. De ziekte zelf zal er niet door genezen. Ongeveer 80% van de patiënten gebruikt langdurig medicijnen. De gebruiksaanwijzingen van deze geneesmiddelen (kracht van het gebruikte geneesmiddel, toediening via de mond, dosering…) hangen af van de ernst en van het verloop van de ziekte. Ongeveer de helft van de patiënten zal vroeg of laat een of meerdere operaties moeten ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ernstige vernauwing van de darm of bij het niet reageren op medicijnen. Men zal in het algemeen de hele dikke darm weghalen om daarna een verbinding tussen de dunne darm en de anus te maken. Een ingreep waarbij de volledige dikke darm en endeldarm worden verwijderd, kan nodig zijn bij uitgebreide aandoeningen die niet reageren op een behandeling met geneesmiddelen of in geval van ontstaan van kanker. Het herstel van de ziekte kan tijdens de behandeling een wisselend verloop hebben. In de praktijk ziet men, dat klachten vaak tegen het einde van de therapie pas stabiel worden, verminderen of zelfs totaal verdwijnen. Wel kunnen er soms tijdelijk (en vrijwel altijd in lichte mate) bijverschijnselen optreden, zoals b.v. moeheid, het erger worden van ontstekingen of eczemen, trekkende spieren of andere lichte verschijnselen. Dit maakt dan deel uit van het herstelproces.
Bronnen: http://www.astrazeneca.be/nl/sante/gastro_3b.htm
http://home.hccnet.nl/dam.willemsen/crohn.htm
http://www.cbbr.nl/ziekten/crohn.html
http://www.ping.be/~duffeler/overzichtgeneesm.htm
http://www.ccv-vzw.be/Eetbrief2.htm
http://members1.chello.nl/~w.schoenmakers/ziekten.html
http://www.crohn-colitis.nl/crohn.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.