a. ziekte verschijnselen:
CJB= De hersenziekte begint met geheugenstoornissen, zich terugtrekken uit het sociale leven, vervolgens schokkende bewegingen van de ledematen en in het gezicht. Lopen spreken worden steeds moeilijker.
Aids= Sneller ziek omdat het afweersysteem aangetast wordt, vooral kwetsbaar zijn: longontsteking, tuberculose en vaginale infecties.
Hondsdolheid= Het karakter van het dier veranderd geheel. Schuwe dieren worden aanhankelijk, aanhankelijke dieren worden schuw of bijterig.
Beriberi= Vermoeidheid, stijfheid v.d benen, hoofdpijn, slapeloosheid, anorexia, kortademigheid, kuitpijnen.
b. ontdekkingsgeschiedenis:
Hondsdolheid:
Pasteur eerste begin van onderzoek naar de rol van microben als ziektekiemen. In 1865 krijgt hij opdracht ziekte van zijderupsen te onderzoeken, vijf jaar later vindt hij twee microben die verantwoordelijk zijn. Rond 1880 ontdekt hij dat kippen die ingespoten werden met oude cultuur van cholerabacillen niet ziek worden, ook niet wanneer ze vervolgens een injectie kregen met een verse cultuur. Volgens Pasteur was de oude cultuur, een tijd aan de lucht blootgesteld, door zuurstof afgezwakt en niet meer virulent genoeg om ziekte te veroorzaken; maar leefde wel in kip waar het voedingsstoffen voor mogelijke virulente bacillen verteerde. Op basis van hetzelfde principe wordt in 1881een vaccin tegen miltvuur ontwikkeld. Het onderzoek van hondsdolheid langs vergelijkbare lijnen blijkt lastig, want de verantwoordelijke microbe blijkt niet te kunnen worden geïsoleerd (we weten nu dat een virus verantwoordelijk is en die waren met de toenmalige microscopen niet waarneembaar). Pasteur zag wel kans hondsdolheid kunstmatig over te brengen door hersenweefsel van overleden honden in te spuiten onder de schedel van een ander dier. Experimenteel onderzoek levert een methode om de cultuur af te zwakken: bij opeenvolgende overbrenging van kleine knaagdieren wordt het preparaat virulenter, bij apen juist zwakker. In 1884 volgt een openbare demonstratie van de werkzaamheid van het vaccin bij honden; in 1885 de redding twee mensen (Joseph Meister en Jean-Baptiste Jupille). Het is een sensatie en Pasteur wordt een held. In 1888 wordt het Institut Pasteur opgericht en hij wordt na zijn dood bijgezet in een indrukwekkende tombe.
Aids:
Aids werd het eert ontdekt in de Verenigde Staten. Anno het jaar 1981. Een bepaald type longontsteking kwam opeens heel apart vaak voor. Deze ziekte kwam voorheen alleen voor bij mensen met een zwak afweer systeem, maar nu werden vooral jonge (homoseksuele) mannen getroffen die in de kracht van hun leven stonden. Ook werden bij deze groep mensen plotseling opvallend veel gevallen van een huidkanker geconstateerd (kaposi sarcoom). Deze ziekte kwam tot voorheen alleen nog maar bij oude mannen voor. Door te combineren kwam men erachter dat dit een nieuw soort ziekte moest zijn: Aids. Toen men erachter kwam wat de oorzaak van de ziekte was, dacht men nog: 'Oh, wacht maar even, dan vinden we wel een vaccinatie uit tegen Aids en dan is de zoveelste ziekte de wereld uit. Maar die vlieger ging jammer genoeg niet op. Tot op de dag van vandaag is er nog geen middel tegen Aids. Men ontdekte dat het ging om een ernstige aantasting van het afweersysteem waaraan je tenslotte overleed. Aids werd en wordt veroorzaakt door en virus. Dat virus is vergelijkbaar met een ander virus dat bij apen voorkomt.
Beri-beri
In 1901 ontdekte de Nederlandse arts Gerrit Grijns, dat kippen bij gepelde rijst de ziekte beri-beri kregen. Bij ongepelde rijst namen de ziekteverschijnselen snel af. Het verschil werd veroorzaakt door het gebrek aan een bepaalde stof bij gepelde rijst. Het verschijnsel zelf was 4 jaar eerder door een andere Nederlander ontdekt, nl. Christiaan Eijkman. Deze laatste ging echter van de veronderstelling uit, dat de gepelde rijst een giftige (=toxische) stof zou bevatten. Deze stof zou dan door het vlies van de ongepelde rijst geneutraliseerd worden. Dat door het gebrek aan bepaalde onbekende voedingsstoffen ziektes te wijten zouden zijn, was voor die tijd volstrekt revolutionair. Het feit dat het ontbreken van een bepaalde stof tot ziektes aanleiding kan geven betekent niet dat "veel stof" ook "extra goed" is. Deze gedachte treft men heden ten dage nog weleens aan. De enige correcte uitspraak rond vitamines is: "te weinig is fout".
CJB
De Amerikaan Stanley Prusiner heeft er onderzoek naar gedaan, die hiervoor in 1997 de Nobelprijs voor geneeskunde kreeg. Prusiner zocht naar de oorzaak van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij de mens. Hij ontdekte dat BSE bij de mens een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob uitlokken. Komt niet echt veel voor omdat het risicomateriaal wordt vernietigd. Maar waakzaamheid is geboden. Risicomateriaal zijn: hersens, ogen, ruggenmerg, zenuwweefsel, milt, amandelen, ingewanden. In Groot-Brittannië is ook de zwezerik of borstklier verdacht, behalve bij dieren jonger dan twee maanden. Volgens Prusiner worden de ziekten veroorzaakt door een confirmatieverandering van het lichaamseigen "prion-eiwit" (PrPC).
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden