Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

THC

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 834 woorden
  • 26 maart 2005
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Deelvraag 1. Wat is THC precies?

THC staat voor ∆9 tetrahydrocannabinol. In de bloemtoppen van hennepplanten zit hars en in deze hars zit de werkzame stof THC. Van de henneplant(Cannabis Sativa) worden Hasj en wiet gemaakt en THC is de belangrijkste werkzame stof in wiet en hasj.

Hoe warmer het klimaat is waarin de hennepplant groeit, hoe meer THC er in zit..De Nederlandse wiet die onder bijna ideale omstandigheden in kassen is gekweekt, bevat vaak veel THC. Hasjolie kan zelfs voor meer dan de helft uit THC bestaan. Volgens onderzoek wordt in Nederland gekweekte cannabis de laatste jaren steeds sterker. In nederwiet is het THC-percentage op dit moment gemiddeld 15,2 procent. In 1999 was dit nog gemiddeld 8,6 procent. In buitenlandse wiet zit gemiddeld maar 6,6 procent THC. Mensen die weinig ervaring hebben met de Nederlandse wiet, zoals buitenlandse toeristen, kunnen onaangenaam verrast worden door het sterke effect.

Wiet wordt gemaakt door de bloemtoppen van de hennepplant te drogen en te verkruimelen en is meestal groen-bruin van kleur. Hasj wordt gemaakt door de bloemtoppen van de plant op een zeef te leggen, waarna de hars eraf wordt geschud. De olierijke hars wordt samengeperst tot een blokje. De kleur van Hasj varieert van lichtbruin tot zwart.


Deelvraag 2. Wat voor gevolgen heeft het gebruiken van producten die THC bevatten op het bewustzijn?

De werkzame stof in hasj en wiet THC versterkt de stemming. Wie zich niet zo gelukkig voelt, kan zich er nog rotter door voelen. Bij iemand die zich goed voelt, valt het meestal aangenaam. Hij wordt er ‘high’ van. Het woord ‘stoned’ wordt gebruikt vanwege het zwaar aanvoelen van de armen en benen.

THC beïnvloedt ook de waarneming. Kleuren worden intenser ervaren, muziek wordt intenser beleefd. Het gevoel voor ruimte en tijd verandert, de fantasie slaat op hol. Sommige mensen krijgen ineens zin om veel te eten, andere de slappe lach. Vanwege de verdovende werking wordt het ook gebruikt om te ontspannen.

Aan de andere kant kun je door angst overvallen worden. THC verslapt de spieren, maakt de mond droog, de ogen rood, verwijdt de pupillen en versnelt de hartslag.

Deelvraag 3. Wat zijn de gezondheidsrisico’s van het gebruiken van producten die THC bevatten?

Wie niet lekker in zijn vel zit, kan beter geen hasj of wiet gebruiken: de kans is groot dat het er alleen maar erger van wordt. Een te hoge dosis kan heftige angstgevoelens of neerslachtigheid veroorzaken. Lichamelijk kan het heel onbehaaglijke gevoelens veroorzaken: duizeligheid, tot paniek en flauwvallen toe. Dit wordt ‘flippen’ genoemd. Wachten tot het over gaat, is het enige wat diegene dan kan doen. Wel kan een ander proberen te kalmeren. Het ‘flippen’ door een te grote dosis komt vooral voor bij onervaren gebruikers.

Dit risico is een stuk groter wanneer hasj gegeten wordt, omdat de gebruiker dan minder goed in de gaten heeft hoeveel hij binnen heeft gekregen. THC vermindert het concentratievermogen, het reactievermogen en het korte termijn geheugen. Logisch nadenken wordt moeilijker, de draad van een gesprek wordt uit het oog verloren. THC en werken, huiswerk maken of studeren gaan dan ook niet samen. Deelname aan het verkeer onder invloed van THC is gevaarlijk en daarom verboden.


Mensen die veel en vaak THC gebruiken, kunnen geremd worden in hun ontwikkeling. In plaats van problemen op te lossen en daarvan te leren, ‘blowen’ ze hun problemen en weg. Ze lopen bovendien het risico in een sociaal isolement terecht te komen. Er zijn aanwijzingen dat er een relatie is tussen cannabisgebruik en het ontstaan van psychische stoornissen zoals schizofrenie, depressie en angst. Mensen die last hebben met onderliggende psychische problemen of die aanleg hebben voor psychische stoornissen vormen een risicogroep. Het gebruik van hasj kan deze problemen verergeren en wordt daarom afgeraden.

De rook van joints en stickies wordt doorgaans diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden. Die rook bevat meer kankerverwekkende stoffen dan die van alleen tabak. Op langere termijn kan hierdoor schade optreden aan de luchtwegen. THC is aangetoond in moedermelk. Voor hasj en wiet geldt hetzelfde als voor alcohol, tabak en andere drugs: gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding is af te raden. De meeste wetenschappers achten het niet bewezen dat langdurig gebruik leidt tot blijvende invloed op de hersenen en het immuunsysteem. Naarmate je meer of vaker gebruikt loop je meer risico.

Deelvraag 4. Is het gebruik van THC in Nederland legaal?

Handel in hasj en wiet is strafbaar. Toch wordt de verkoop in coffeeshops niet met voorrang opgespoord en vervolgd. Deze situatie is door de overheid bewust gecreëerd. Ze denken dat hier door de kans kleiner wordt, dat gebruikers van softdrugs in aanraking komen met de wereld van de harddrugs. Coffeeshops mogen geen harddrugs verkopen, geen reclame maken, niet verkopen aan jongeren onder de 18 jaar en niet meer verkopen dan 5 gram per klant.

In veel andere landen zijn de wetten en de vervolgingspraktijk voor gebruikers aanzienlijk harder. Bezit van een beetje hasj of wiet kan jaren gevangenisstraf opleveren. Wie het over de grens meeneemt al is het voor eigen vakantiegebruik neemt een groot risico.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.