Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Semmelweis

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 977 woorden
  • 5 november 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De film gaat over dokter Ignaz Semmelweis. Semmelweis was een Hongaarse arts, die een grote bijdrage geleverd heeft aan de medische geschiedenis.

Hij werkte vanaf 1844 in een nieuw academisch ziekenhuis in Wenen. Het ziekenhuis had twee kraamafdelingen.

Op de eerste afdeling werden medische studenten van de verloskunde opgeleid.

Op de tweede afdeling werden alleen maar vroedvrouwen opgeleid.

Semmelweis ontdekte dat veel vrouwen vlak na de bevalling stierven. Dit werd kraamvrouwenkoorts genoemd. Hij vond het vreemd dat vrouwen na een bevalling opeens stierven. Hij praatte erover met de artsen, maar die zeiden dat het altijd al zo geweest was. Zijn baas, dr. Klein beweerde zelfs dat “miasma’s” de oorzaak waren: rottende organische stoffen die door de lucht overgedragen werden.


1.
1e hypothese: Semmelweis denkt dat kraamvrouwenkoorts kan worden veroorzaakt doordat vrouwen op hun rug bevallen.


2e hypothese: de kraamvrouwenkoorts wordt veroorzaakt door angst.


2.
1e experiment: Semmelweis laat vrouwen op hun zij bevallen.

2e experiment: Semmelweis haalt het belletje van de misdienaar weg want deze kan angst oproepen.


Op een dag overleed een collega van Semmelweis die zich tijdens een autopsie met een ontleedmes in de vingers had gesneden. Semmelweis deed hier over een ontdekking: zijn collega vertoonde exact hetzelfde ziektebeeld als de kraamvrouwen met hun baby’s.

Hij kwam tot de conclusie dat zijn collega was overleden aan vergiftiging van het lijk dat hij had onderzocht. Hierdoor zouden ook alle vrouwen kraamvrouwen koorts hebben kunnen krijgen.


3.
Hypothese: zowel Semmelweis zijn collega als de vrouwen zijn gestorven aan rottende deeltjes van de lijken.


4.
Experiment: door de handen te wassen met chloor en zeep zal de lijk geur van de handen van de dokters verdwijnen en dus ook de rottende deeltjes.


5.
Conclusie: als dokters voortaan in het ziekenhuis hun handen wassen voordat ze de zwangere vrouwen behandelen zullen zij niet ziek worden. Maar niemand nam Semmelweis serieus. Pas na zijn dood zijn artsen hun handen gaan wassen voor elke behandeling.


6.
Semmelweis vond hygiëne erg belangrijk. Hij wilde de mensen in zijn tijd ook overtuigen van het belang van handen wassen, om zo een betere hygiëne te krijgen. Maar de mensen in zijn tijd kreeg hij niet overtuigd. In de tijd van Louis Pasteur en Robert Koch werd het belang wel aangenomen.



a. Louis Pasteur was een Frans scheikundige en bioloog. Hij ontwikkelde de theorie dat de oorzaak van veel ziekten een minuscuul levend wezen was, een “micro-organisme”. Dankzij de ontdekking van het vaccin door Edward Jenner, heeft Pasteur het vaccin voor hondsdolheid ontwikkeld. Hij heeft ook de naar hem genoemde pasteurisatietechniek bedacht: een proces waarbij bacteriën in voedselproducten worden vernietigd door het product kort te verhitten, zonder dat het beschadigd wordt.

b. Robert Koch was een Duits medicus. Hij heeft de oorzaak van miltvuur, tuberculose en cholera ontdekt. Verder heeft hij de Postulaten van Koch bedacht:

1.
De ziektekiem moet in ongewoon grote hoeveelheden aanwezig zijn in de patiënt.

2.
De ziektekiem moet kunnen worden geïsoleerd en verder gekweekt.

3.
Een proefdier dat met de gekweekte kiem wordt besmet krijgt dezelfde ziekte.

4.
De ziektekiem moet kunnen worden geïsoleerd uit het zieke proefdier en moet identiek zijn aan de ziektekiem die in de patiënt is aangetroffen.

c. Semmelweis had nog geen goed bewijs dat de oorzaak van kraamvrouwenkoorts aan besmettelijke bacteriën lag. Dat kwam omdat bacteriën pas later door Louis Pasteur ontdekt werden. Bovendien geloofde men niet, omdat de artsen het moeilijk konden geloven dat het door hun handen kwam dat vrouwen doodgingen – dus dat zij de oorzaak waren. De lijkenlucht hoorde nou eenmaal bij het vak.

d. Men beschouwde Semmelweis als gek omdat hij beweerde dat de artsen de oorzaak waren. Nadat hij een boek over zijn vindingen had gepubliceerd – en het niet goed ontvangen werd – begon hij de artsen uit te maken voor moordenaars. Bovendien kreeg Semmelweis in 1865 een mentale inzinking. Later bleek dat hij leed aan een vorm van hersenvliesontsteking die zijn hersenen ernstig aangetast had.


Semmelweis stierf op 47-jarige leeftijd aan bloedvergiftiging van een wond die hij bij een onderzoek opliep.


7.
De baas van Semmelweis was dr. Johan Klein. Hij geloofde niets van de hypotheses die Semmelweis bedacht. Dr. Klein had zelf een aantal argumenten waarmee hij de oorzaak van kraamvrouwenkoorts beweerde:

o
Dr. Klein dacht dat “miasma’s” de oorzaak waren: rottende organische stoffen die door de lucht overgedragen werden. Alleen wist niemand wat het precies was en hoe het ontstond.

o
Dr. Klein beweerde ook dat het aan de buitenlandse studenten lag en de mannen die opgeleid werden op de eerste afdeling. Hij zei dat mannen en buitenlandse studenten ruwer handelden bij de bevalling en minder voorzichtig waren dan de vroedvrouwen op de tweede afdeling.

o
Een ander argument van dr. Klein was angst. Hij beweerde dat vrouwen op de eerste afdeling bij de mannen angst hadden voor kraamvrouwenkoorts, waardoor ze eerder werden gepakt door de kraamvrouwenkoorts. Bij de vroedvrouwen werden ze minder snel bang en daarom kregen ze geen kraamvrouwenkoorts.

o
Dr. Klein dacht dat het ook aan het weer lag. Hij dacht dat de bliksem een rol speelde bij de oorzaak van kraamvrouwenkoorts. Bovendien bleef hij zelf bij de verklaring dat kraamvrouwenkoorts een complex en onoplosbaar probleem was.


8.
Omdat hij had gehoord dat vrouwen bang werden van het belletje van de misdienaar – en wat dus ook een oorzaak van kraamvrouwenkoorts kon zijn – liet Semmelweis het belletje van de priester weghalen.


Verder had hij gemerkt dat de vrouwen op hun rug bevielen, dus liet hij de zijwaartse ligging invoeren. Hij dacht dat dit ook een rol speelde bij kraamvrouwenkoorts.

Doordat hij had ontdekt dat de oorzaak van kraamvrouwenkoorts bacteriën van lijken op de handen van de artsen was, verplichtte Semmelweis dat alle medisch studenten en artsen hun handen in water met chloor wasten, voordat er verder gewerkt zou worden op de kraamafdeling. Het was alleen geen fijne methode, omdat het vaak wassen met chloorwater pijn ging doen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.