RSI

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 341 woorden
  • 25 januari 2002
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode
Onderwerpen
RSI

Belangrijkste oorzaken Statische en repeterende werkzaamheden
De kans op RSI neemt toe bij een statische en eenzijdige belasting op het lichaam. Bijvoorbeeld bij gespannen schouders en armen en bij een gebogen nek. Behalve deze statische belasting is ook een repeterende beweging een belangrijke oorzaak.

Werkhouding en de inrichting van de werkplek Een slechte werkplek kan zorgen voor een zeer gespannen houding en een extreme stand van de gewrichten. De bureaustoel, bureau, en de plaats van de monitor, muis en toetsenbord horen op het lichaam te zijn afgestemd. Het gevolg is dat er een onnodige belasting van het lichaam, zoals te veel gespannen spieren en een slechte bloedstroming.

Lange werkduur en te weinig pauzes Dagelijks 5 tot 6 uur achter de computer werken kan RSI veroorzaken. Bij drukke werkzaamheden nemen mensen nemen mensen te weinig pauzes, doordat ze willen doorwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de hersenen te weinig rust krijgen om te ontspannen en ze kunnen niet herstellen van het werk.

Stress en werkdruk Een hoge werkdruk zorgt voor werkstress. Dit veroorzaakt langer doorwerken. Als je een keer ontevreden bent over bijvoorbeeld sociale steun op je werk, dan kan dit leiden tot stress. Het is beter om dit dan te bespreken met collega’s of het leidinggevend personeel, dan gestresst te blijven rond lopen. Stress veroorzaakt een lage spierspanning. Daarom kan werkstress in combinatie met langdurige beeldschermarbeid leiden tot extra klachten van RSI.

Beroepen RSI komt niet alleen voor bij beeldschermarbeid, maar ook bij caissières, kapsters, lopende band medewerkers, inpakkers, musici, dirigenten, chirurgen en nog veel meer beroepen kunnen RSI veroorzaken.

Advies om RSI te verkomen Korte oefeningen tijdens het werk of thuis stimuleren de bloedsomloop en hebben ook een ontspannend effect op het lichaam. De oefeningen kunnen klachten en pijn voorkomen. Als je oefeningen doet moet je er altijd aan denken dat je: · Zit of staat in een goede houding. · Je eigen tempo aan houdt. · Verschillende oefeningen afwisselt. · Er goed bij voelt. · Goed ademhaalt. Andere mogelijkheden zijn: · Hoge werkdruk voorkomen · Afwisseling van de taken en de houdingen · Pauzes inlassen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.