Rioloering Enkhuizen

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 732 woorden
  • 19 november 2003
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

Eindopdracht A.N.W

Inleiding

Wij hebben voor deze opdracht gekozen omdat wij wouden weten hoe de riolering van Enkhuizen in elkaar zit. Tevens wisten wij niets van dit onderwerp af, en leek het ons leuk om hier meer over te weten te komen. Voor deze opdracht hebben wij een afspraak gemaakt op woensdag 12 november met de heer J. Voogt. Meneer Voogt werkt bij de afdeling dienst openbare werken en heeft ons voldoende geinformeerd voor ons verslag. We hebben voor dit verslag een aantal vragen verzonnen en de vragen gebruikt die in onze opdracht stonden.

Vaste vragen:

Zijn alle woningen wel aangesloten op het riool? Nee, niet alle woningen in Enkhuizen zijn aangesloten op het riool, maar het merendeel wel. Welke huizen zijn niet aangesloten op het riool? Het buitengebied van Enkhuizen. Dat wil zeggen: de Haling, Elazenburg, Rikkert en Oosterdijk.

Waar gaat hun afval water dan heen?

Het afvalwater wordt opgeslagen in IBA (Individuele behandeling afvalwater) dat zijn de nieuwste soort tanks, maar de meeste mensen hebben nog een Septic tank. Septic tanks zijn grote tanks die eigenlijk nooit geleegd hoeven te worden, dat komt omdat in die tank alles verrot.

Hoe is het met de staat van onderhoud van het riool in Enkhuizen?

Over het algemeen goed. Elk jaar worden gedeeltes schoongemaakt en geïnspecteerd. Tevens wordt met een grote camera ook de binnenkant van het riool gefilmd om te kijken of alles nog in goede staat is (stondvideo).

Hoe wordt het riool schoongemaakt?

Dat doen ze met een auto waar een hele grote slang aan verbonden is. Je kan het vergelijken met een soort van hogedrukreiniger, waar aan het einde alles wordt opgezogen door een pomp.

Wordt het regenwater op dezelfde manier afgevoerd als het huishoudelijk afvalwater? Nee, er zijn 3 verschillende rioolstelsels in Enkhuizen; gemengd stelsel, gescheiden stelsel en verbeterd gescheiden stelsel.

Mogen Industrieën ook hun afvalwater lozen in dit riool?

Alle bedrijven hier in Enkhuizen wel, maar sommige bedrijven moeten daar wel voorzieningen voor treffen. Bijv. Slager en Snackbar moeten een vetvanger plaatsen, om te voorkomen dat er teveel vet in het riool terecht komt. En een benzinestation met een olie afscheider en een zandvanger plaatsen. Er zijn ook bedrijven die hun water eerst moeten koelen, want het water mag niet hoger dan een bepaalde temperatuur zijn.

Zelfverzonnen vragen:

Dit wil je ook lezen:

1. Waar wordt het rioolwater van Enkhuizen gezuiverd? Het rioolwater van Enkhuizen wordt gezuiverd in Wervershoof en bij sommige mensen thuis in een Septic tank of een IBA.

2. Om de hoeveel jaar wordt het rioolstelsel van Enkhuizen vervangen? Over het algemeen wordt het rioolstelsel van Enkhuizen na 40 à 50 jaar vervangen, maar soms ook korter.

3. Worden er ook wel eens alleen delen vervangen? Ja, soms komt het voor dat alleen delen van het riool slecht zijn, dus dan worden alleen die slechte delen vervangen.

4. Zijn er vaak kleine problemen met het riool? Over het algemeen niet.

5. Zijn er nog dingen die verbeterd moeten worden aan het riool in Enkhuizen? De riolering bij de Oude Gouw is erg slecht en moet nodig vervangen worden.

Waarom wordt dat dan niet gedaan? We hebben nog geen tijd gehad om het riool te vervangen, en geld speelt ook een belangrijke rol in dit geheel. Gelukkig zijn we al begonnen met de voorbereidingen en zal het binnenkort dan ook vervangen worden.

6. Hoeveel liter water wordt er per dag in Enkhuizen gebruikt? Heel verschillend, omdat Enkhuizen een gemengd stelsel heeft ligt het er maar net aan of het veel heeft geregend of niet.

7. Wie betaald het onderhoud van het riool? De burgers van Enkhuizen.

8. Hoeveel kost dat voor de burgers van Enkhuizen per jaar? Dat is moeilijk te zeggen het rioolrecht zit in bij het Ontroerend Zaak Belasting. Bij sommige gemeentes is het rioolrecht en het Ontroerend Zaak Belasting apart maar Enkhuizen heeft dat als één belasting. Ieder gezin moet ook nog geld betalen aan de waterschap zuivering.

9. Zijn er veel mensen die aan het onderhoud van het Riool werken? De taken zijn allemaal verdeeld onder de mensen die bij ons werken. a. er zijn mensen die plannen maken
b. er zijn mensen die regelen hoe de plannen moet worden uitgewerkt
c. dan zijn er bedrijven die het uitvoeren Dus dat steekt ongeveer zo in elkaar.

10. Wat zijn de toekomstige projecten die jullie willen gaan doen? We willen zorgen dat ook het buitengebied van Enkhuizen een rioolstelsel krijgt, dat wil zeggen de Haling, Elazenburg, Rikkert en Oosterdijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.