Ongewenste kinderloosheid

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 3083 woorden
  • 11 februari 2002
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoud: 1. Inleiding 2. Voortplanting (normaal) § geslachtsorganen van de man § geslachtsorganen van de vrouw
3. Hoe komt het? § oorzaken man § oorzaken vrouw 4. Soorten behandelingen
5. Andere mogelijkheden
6. Emotionele en sociale factoren
7. Resultaten 8. Conclusie
9. Literatuurlijst

1. Inleiding:

Wij vertellen in dit verslag over 'Ongewenste kinderloosheid'. We doen het hier over omdat we dit allebei een heel interessant onderwerp vinden en omdat we er ook nog niet zoveel over wisten. Onze onderzoeksvragen zijn:

Wat zijn de verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid? Wat kan je zelf doen om toch zwanger te worden? Wat zijn de medische behandelingen? Wat zijn de emotionele en sociale factoren? Hoort het probleem specifiek bij mannen of vrouwen, of hebben ze er allebei last van? Dit allemaal is verwerkt in de hoofdstukken die we gemaakt hebben.

Uitvoering:

We zijn eerst informatie gaan zoeken. Er zijn hier heel veel sites over alleen niet altijd de goede. Ook zijn er veel boeken, maar deze zijn niet echt onze literatuurbronnen geworden. Dit komt omdat er niet echt in staat hoe het precies komt. Toen we informatie hadden gingen we gelijk aan het werk om deze informatie te verwerken. We sturen in de lessen maar ook thuis als we er aan hebben gewerkt het werk naar elkaar via de e-mail. Dan kunnen we gewoon verder werken waar iemand anders is gebleven. Anders kan het nog erg ingewikkeld worden. Ook als we
nog andere informatie hebben gevonden sturen we dit naar elkaar toe. We verwachten verschillende technieken tegen te komen en hele rare oorzaken doordat mensen niet bevrucht kunnen raken.

2. Voortplanting (normaal)

§ Geslachtsorganen van de man Duidelijk herkenbare uitwendige geslachtsorganen van de man zijn de penis en de balzak. De penis bestaat uit een kop en een schacht. De penis bestaat uit een drietal zwellichamen, waarin zich aders en slagaders bevinden. Deze aders lopen bij seksuele prikkeling vol met bloed, waardoor de penis stijf wordt. Dan krijgt de man een erectie. De huid van de penis is erg ruim en rekbaar. Het voorste deel van de penis is de eikel. De eikel is heel erg gevoelig. De eikel wordt door een plooi van de ruime huid bedekt, dit noem je de voorhuid. Aan de binnenkant van de voorhuid bevinden zich een aantal kliertjes, die het zogenaamde smeer afscheiden. De balzak is een huidzakje, dat door een tussenschot verdeeld is in twee helften. In elke helft ligt een teelbal en een bijbal. De teelballen zijn twee eivormige klieren van drie tot vijf centimeter. De bijbal ligt als het ware boven op de teelbal.

De teelballen produceren de mannelijke geslachtscellen "de zaadcellen" of "spermacellen. De zaadcellen kunnen zich d.m.v. een zweepstaart voortbewegen. De temperatuur in de balzak is iets lager dan die in de buikholte. Dat is gunstig voor de ontwikkeling van de zaadcellen. De zaadcellen worden tijdelijk opgeslagen in de bijballen, hier komen ze tot rijping. Het duurt ongeveer tien dagen voordat de zaadcellen in de zaadleider terechtkomen. De zaadblaasjes en de prostaat voegen vocht toe aan de zaadcellen. Door het vocht uit de zaadblaasjes gaan de zaadcellen beter bewegen en uit het vocht van de prostaat halen de zaadcellen voedingsstoffen. Zaadcellen bevatten weinig reservevoedsel.

Sperma bestaat niet alleen uit zaadcelen. Het bestaat voor 5% uit zaadcellen en de overige 95% is het vocht uit de zaadblaasjes. Bij de prostaat komen de zaadleiders uit in de urinebuis. De urinebuis vervoert urine vanuit de urineblaas. Bij een zaadlozing komt het sperma door de urinebuis naar buiten. Sperma kan wel 120 miljoen zaadcellen per zaadlozing bevatten.

§ Geslachtsorganen van de vrouw

Ovulatie
De maandelijkse cyclus begint als er eens in de ongeveer achtentwintig dagen een nieuwe eicel rijpt. Iedere vrouw heeft hiervoor vanaf haar geboorte duizenden eicellen in voorraad. De gerijpte eicel zoekt vanuit een van de eierstokken een weg naar buiten en komt terecht in de eileider. Dit moment heet de eisprong of ovulatie. De eicel gaat nu door de eileider op weg naar de baarmoeder (uturus).

Baarmoeder
Terwijl de eicel - al dan niet bevrucht - onderweg is, bereidt de baarmoeder (uterus) zich maandelijks voor op de ontvangst van een bevruchte eicel. De binnenste laag van de baarmoederwand verdikt zich, zodat de bevruchte eicel zich daar kan nestelen en voeden. Ontmoet de eicel geen zaadcel, dan arriveert ze dus onbevrucht in de baarmoeder. Na maximaal 24 uur sterft ze af. De verdikte laag in de baarmoeder is daarmee overbodig geworden en laat los. En dan ben je ongesteld.

Dit wil je ook lezen:

Bevruchting: zwangerschap
Heeft een vrouw geslachtsgemeenschap gehad, dan zwemmen miljoenen microscopisch kleine zaadcellen met hun staart de baarmoeder in en verder tot in een van de eileiders. Als zich daar net een gerijpte eicel bevindt, kan er een bevruchting (conceptie) plaatsvinden. Een aantal zaadcellen duwt tegen de wand van de eicel, zodat deze zacht wordt en uiteindelijk één zaadcel binnenlaat. Zaadcellen kunnen als ze eenmaal in het lichaam van de vrouw zijn enkele dagen of soms een week in leven blijven. Zo kan een bevruchting ook nog een week na de seksuele gemeenschap plaatsvinden. Is een eicel eenmaal bevrucht, dan gaat die zich delen. Zo komen er twee cellen, vervolgens vier, acht, zestien enzovoort. Tijdens de eerste delingen worden die cellen langzaam door de eileider richting baarmoeder getransporteerd.

3. Hoe komt het?

De ongewenste kinderloosheid komt vaak voor. Veel vaker dan 20 jaar geleden. Dit komt vaak door verschillende ontstekingen en geslachtsziekte. Het heeft er ook veel mee te maken dat vrouwen tegenwoordig eerst carrière willen maken en daarna pas aan kinderen beginnen, dit heeft als direct gevolg dat vrouwen pas
aan kinderen willen beginnen op een leeftijd dat ze al een stuk minder vruchtbaar zijn. Hun vruchtbaarste periode ligt namelijk tussen de 20 en 24 jaar en veel vrouwen beginnen tegenwoordig pas na hun 30e met kinderen. Dit gebeurt gemiddeld 1 van de 6 paren. Daarvan gaat 1 van de 10 paren naar een arts. Na een half jaar is nog 50% van de vrouwen nog niet zwanger, na 1 jaar nog maar 10 tot 15% en na 2 jaar is het nog maar 5%.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Vooral vroeger werd veel gedacht bij kinderloosheid het probleem altijd bij de vrouw lag. Niet is niet waar. 30% ligt het aan de mannen en 30% ligt het aan de vrouw. Ook ligt de onvruchtbaarheid aan de manier van leven. Als je veel rookt, alcohol in neemt en ongezond leeft kan je ook minder vruchtbaar worden.

Ook zijn er andere oorzaken bij een man of vrouw. Dit leggen we uit in de volgende paragrafen: - Oorzaken man. - Oorzaken vrouw.

§ Oorzaken man: De man heeft ook vele oorzaken waarom hij geen kinderen kan verwekken. Dit zijn de meest voortkomende onderwerpen.

Het kan zijn dat een man helemaal geen zaad meer aanmaakt dit kan komen door:

Door bestraling, chemotherapie, een ongeluk of door een harde klap of schop in de zaadballen. Deze kan dan beschadigd raken en kunnen dan geen zaadcellen produceren. Door een ontsteking aan een van de zaadballen. Als deze niet of te laat wordt behandeld kan het ook zijn gevolg hebben aan de productie van zaadcellen. Door natuurlijke factoren komen. Bijvoorbeeld draait de zaadbal rond om zijn eigen as. Dit kan dan de bloedvaten afknellen. Er komt dan geen bloed meer in de zaadcel. Het weefsel wat zaadcellen produceert sterft dan af. Door er geen hormonen zijn die de zaadballen aan zet tot productie zetten om zaadcellen te maken. Doordat een persoon geen zaadballen meer heeft. Deze is dan gecastreerd. Er is ook een ziekte dat niet zo vaak voorkomt. Deze ziekte heet het syndroom van Klinefilter. Dit is een aangeboren afwijking.

Het kan ook komen door de kwaliteit van het zaad. Dit heeft ook zijn oorzaken: Er zijn te weinig zaadcellen per ml. Sperma. De zaadcellen bewegen te snel of te langzaam. De zaadcellen bewegen te kort waardoor ze dus niet op de plaats van bestemming kunnen komen. Er wordt te weinig zaadvloeistof gemaakt die er voor zorgt dat het zaad beschermd wordt tegen de zuurtegraad van de vagina. Er zijn te veel witte bloedceel in het sperma.

Het kan ook komen doordat de zaadcellen een te grote afstand moeten afleggen omdat de penis van de man niet tegen de baarmoedermond komt. Ook kan het komen dat het zaad de verkeerde kant opgaat. Maar er zijn ook seksuele oorzaken: Hij heeft wel een erectie maar geen zaadlozing; De zaadlozing komt te vroeg. (buiten de vagina) Gebrek aan seksuele opwinding; Het kan ook komen door psychische factoren Of door bepaalde medicijnen.

Dit zijn de meest voortkomende oorzaken. Er zijn nog meer oorzaken.

§ Oorzaken vrouw: Een vrouw is zoals je weet niet altijd de schuldige. Maar ze heeft ook
verschillende oorzaken net als een man om geen kinderen te kunnen krijgen. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken: Het hormonenstelsel van een vrouw kan niet goed werken. Als dit voorkomt komt er geen eisprong of wordt verminderd. Dit komt door: Verandering van omgeving: examenvrees; Verandering in gewicht; Een niet goed werkende schildklier of bijnieren; Gebruik van de pil. Er zijn ook eisprong problemen. Dit kan komen door: De eitjes zijn op; Chemotherapie; Geen eierstokken meer, door een operatie die je hebt gehad; Een aangeboren afwijking: bij.v. syndroom van Turner. Het kan ook komen door afwijkingen aan de eileiders. Daardoor kan een vrouw ook niet zwanger worden. De afwijkingen zijn: De eileiders kunnen verstopt zijn. Dat kan komen door verkleving of door endometriose. (Endometriose is dat het baarmoederslijm dat verdwaald is. Het is overal gekomen in het lichaam.) Het opvangmechanisme waar het eitje altijd wordt opgevangen is ontstoken. Dit kan komen door verkleving. De eileiders kunnen niet vrij bewegen. En door het middel DES te gebruiken. (DES is een middel dat vroeger werd gebruikt om een miskraam op te wekken.)

Het kan ook komen dat er problemen zijn met het baarmoederslijmvlies. Er kan dan te weinig slijm in de baarmoeder zijn in de vruchtbare dagen, maar het slijm kan ook afweerstoffen bevatten voor sperma. Het sperma gaat dan dood wanneer hij in de buurt komt van de baarmoederslijm. Ook geslachtsziekte kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. De meest voorkomende zijn gonorroe en chlamydia. Chlamydia zorgt er voor dat de baarmoeder en de eileiders kunnen gaan ontsteken. Door die ontstekingen ontstaan er verklevingen en littekenweefsel. Deze kunnen tot problemen lijden. De eileiders vernauwen of ze raken verstopt. Ook kan chlamydia zorgen aan ontstekingen aan andere organen. Gonorroe kan bij de man als bij de vrouw leiden tot onvruchtbaarheid. Bij de vrouw is het zo dat de bacterie zich verspreidt naar de baarmoeder, eileider en de eierstokken. Bij de man verspreidt de bacterie naar de bijbal en de prostaat. Ook zijn er gevallen waar de testen allemaal positief zijn. Dan zeggen ze: oorzaak onverklaarbaar.

4. Soorten behandelingen:

Het duurt ongeveer zo'n 72 dagen voor een zaadcel zich in het lichaam ontwikkeld. Soms denken mensen als ze bepaalde medicijnen gebruiken dat ze dan eerder kans hebben dat ze iemand kunnen bevruchten. Dat is niet het geval. De medicijnen hebben gewoon geen nut om vruchtbaarheid op te wekken. Ook het gewicht kan meespelen met de onvruchtbaarheid. Je kunt namelijk te zwaar of te licht zijn om vruchtbaar te zijn. Je moet dan ook meer moeite doen om zwanger te raken.

De meest voorkomende behandeling is gewoon "goed vrijen". Dat betekent wat vaker gemeenschap hebben. Ook moet je geen glijmiddel of olie gebruiken. Dat geeft beschadigingen aan de zaadcellen.

Als dit niet lukt kun je, je eigen ook laten insemineren. De vrouw wordt dan met een spuit in de vagina bevrucht. In die spuit zit sperma van haar man of een donor.

Er zijn ook verschillende chirurgische behandelingen. Je hebt verschillende andere dingen om toch kinderen te krijgen. Bijvoorbeeld: Kunstmatige inseminatie, ICSI, IVF en GIFT.

Kunstmatige inseminatie is een bevruchting met ingreep.ook wel KID genoemd. Je kunt dan donarsperma gebruiken. Nu is het ook mogelijk als een man slecht vruchtbare zaadcelen heeft om die te gebruiken vis ICSI. ICSI is intra-cytoplasmatische sperma injectie. Dit al gebeurt in een laboratorium. Hier injecteren ze een eicel met dat sperma. Als de eicel is bevrucht wordt het terug gezet in de baarmoeder. Hier kunnen dan de ontwikkelingen verder gaan. Als de vrouw een verstopte eileiders heeft of er is een blokkade tussen de zaadcellen en de eicel kun je ook IVF doen. IVF wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Je kunt ook een GIFT doen. GIFT is een variant van de IVF alleen dan worden het sperma en eicellen van buiten het lichaam samengebracht en worden dan samengebracht in de eileider.

5. Andere mogelijkheden:

Behalve chirurgische ingrepen zijn er ook andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld: adoptie en draagmoeders. Ook worden ook wel eens draagmoeders gebruikt om een kind te krijgen. De draagmoeder krijgt dan sperma van de man geïnjecteerd. Alleen deze manier kan wel eens tot problemen lijden als de draagmoeder zelf het kindje wilt houden.

Adoptie wordt ook wel eens gebruikt. Je krijgt dan een kindje waar de moeder niet voor het kindje kan zorgen. Alleen het duurt erg lang voordat je een adoptiekind kan krijgen. Je wordt op een wachtlijst gezet. Alleen deze heeft ook weer een lange sleur van regels en wetten. Er is dus altijd een vaste procedure die wordt gevolgd. Je moet je eerst inschrijven bij Justitie. Dan moet ja na zo'n anderhalf jaar naar het bureau VIA. Het bureau VIA zorgt voor de inlichtingen en de voorbereiding voor de adoptie. Als je hier bent geweest krijg je een gezinsonderzoek. Er wordt dan onderzocht dat het gezin geschikt is voor een adoptiekind. Hier wordt dan een verslag van gemaakt en wordt dan opgestuurd naar de Ministerie van Justitie. Als dit al is gebeurd krijg je een beginseltoestemming dat je een kind mag adopteren. Deze is 3 jaar geldig en kan altijd voor maximaal nog 3 jaar extra worden verlengd. Dan kun je je pas inschrijven bij een organisatie inschrijven
die zorgen voor de adoptie van kinderen. Als je zelf veel contacten hebt kun je het ook zelf doen. Als je bij zo'n organisatie bent wordt er een kind aan je voorgesteld. Dan moet je even wachten en dan kan je zelf je adoptiekind gaan
halen. Je hebt dan wel je kind maar dan moet nog het een en het ander nog geregistreerd worden.

6. Emotionele en sociale factoren:

Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker geaccepteerd dat er mensen ongewenst kinderloos zullen blijven. Men denkt tegenwoordig dat met alle mogelijke behandelingen iedereen wel uiteindelijk kinderen kan krijgen, hoewel dit nog steeds niet zo is. Vaak stuit een ongewenste kinderloos koppel ook op veel onbegrip omdat simpelweg het verlies onderschat wordt, mensen begrijpen niet hoe gevoelig het onderwerp ligt en komen ongevraagd met allerlei adviezen aanzetten.

Ook is het mogelijk dat mensen vanuit verschillende redenen ervoor kiezen om geen medische ingrepen te laten verrichten en liever op de natuurlijke manier kinderen proberen te krijgen, Deze mensen stuitten het meest op onbegrip, het is immers hun eigen schuld dat ze geen kinderen kunnen krijgen als ze medische hulp weigeren.

Het kan ook gebeuren dat de behandeling gestopt moet worden omdat de mensen het financieel of psychisch (hier onder verstaan we met veel pijn en veel stress voor de behandelingen.) niet meer aankunnen. Het is ook emotioneel erg zwaar als zoiets intiems als zwanger raken stap voor stap geregeld en gemanipuleerd moet worden, ook kan de spanning bij iedere behandeling of het wel of niet zal lukken erg zwaar worden.

Het kan ook gebeuren dat slechts een van de partners wil stoppen met de behandeling terwijl de ander nog door wil gaan, dit zorgt snel voor erg veel spanningen in de relatie. Ook de vraag, blijft mijn partner nu nog wel bij me of zal hij/zij iemand zoeken die hem/haar wel kinderen kan geven? blijft aanwezig in deze situaties. De draagkracht van je relatie wordt zwaar op de proef gesteld. De berusting van vandaag kan zo weer omslaan in de onvrede van morgen. In veel gevallen schept ongewilde kinderloosheid een sterke band, maar ook onherstelbare breuken komen voor.

Er zijn tegenwoordig voor ongewenst kinderloze een heleboel verenigingen van lotgenoten, hier kunnen ze praten met mensen die hetzelfde doormaken en dus hellemal begrijpen hoe het is. Dit kan een enorme steun zijn in het verwerken van het verlies

7. Resultaten:

De resultaten waren eigenlijk best onverwachts, we wisten niet dat er zoveel problemen met vruchtbaarheid waren. Met wat ons verteld wordt trekken wij eerder de conclusie dat het heel makkelijk is om zwanger te raken, dit blijkt duidelijk lang niet altijd zo te zijn. Er zijn altijd vele factoren die erin meespelen om wel of niet zwanger te raken. We wisten ook niet dat er zoveel ongewenste kinderloosheid in Nederland was. Uit onderzoeken blijkt dat er wel 1 op de 5 paren niet zwanger kunnen worden. Dat is best veel. De oorzaken verschillen ook nog met elkaar. De oorzaken die we hebben opgenoemd is best vaak dat het komt doordat de mens niet goed omgaat met zijn of haar lichaam. Maar er zijn ook wel weer wat behandelingen die ervoor zorgen dat je toch nog zwanger kunt raken. Ook is dat niet altijd even fijn.

8. Conclusie:

Onvruchtbaarheid is zowel bij mannen als bij vrouwen een probleem, het heeft veel verschillende oorzaken, gelukkig komen er ook steeds meer en betere behandelingen en andere technieken. Het is op sociaal vlak maar ook op lichamelijk vlak erg zwaar. Zeker als de onzekerheid blijft. Onze conclusie is dan ook: Als men heel veel onderzoeken doet om toch de kans zwanger worden kan het lichamelijk maar dan ook psychisch erg zwaar. Zeker als je de behandelingen ondergaat. De technieken die ze uitvoren zijn wel goeie technieken om toch zwanger te raken. Wij vinden zelf dat iedereen die niet zwanger kan worden en dat toch graag wilt een kans moet grijpen voor een van de technieken. Adoptie is ook een hele goeie oplossing. Alleen het is jammer dat je zoveel moet ondergaan om dan zo’n adoptiekind te kunnen krijgen. De conclusie is dat er veel mensen ongewenst onvruchtbaar zijn en dat het meestal wel een beetje ligt aan de mens zelf. Er zijn hele mooie dingen uitgevonden om toch nog een kindje te kunnen krijgen. En daar moeten sommige mensen echt gebruik van maken als ze het lichamelijk en geestelijk (ook financieel) aan kunnen.

9. Literatuurlijst:

We hebben de volgende informatie bronnen gebruikt.

Boeken: - Biologie boek; - Adoptie; - Spectrum Encyclopedie;

Internet: - www.adoptie.nl - www.fertilliteitsnet.nl - www.fertiliteit.nl

Internet: - www.adoptie.nl - www.fertilliteitsnet.nl - www.fertiliteit.nl

Andere bronnen: - ANW Actief stensel.

Het was best moeilijk om informatie te vinden. Er was wel veel informatie alleen het was de verkeerde of het ging niet genoeg in het onderwerp in. Daarom hebben we maar deze bronnen en best veel internetsites gebruikt. De 3 die daarboven staan zijn het meest gebruikt om daar informatie te winnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.