McCain

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1340 woorden
  • 16 mei 2003
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

McCain

McCain is een familie bedrijf dat is opgericht in 1956, toen de familie op bescheiden schaal pootaardappelen verhandelde en exporteerde vanuit Florenciville in Canada. Sinds de oprichting heeft McCain een naamsbekendheid opgebouwd en is McCain uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in diepvriesaardappelproducten. McCain heeft meer dan 55 productievestigingen op 6 continenten en beschikt over verkooporganisaties in meer dan 100 landen. Per uur wordt er in totaal meer dan 500.000 kg aardappelen verwerkt. McCain telt meer dan 20.000 medewerkers.

Doel

McCain gaat altijd voor de hoogste constante kwaliteit. In nauw overleg met zijn afnemers en aardappeltelers investeert McCain permanent in topkwaliteit en productvernieuwing. Deze investeringen gaan hand in hand met de sterke groei van het merk McCain in binnen- en buitenland. Hoe internationaal McCain ook is, het lokale karakter van de samenwerking met leveranciers en klanten is en blijft een belangrijke drijfveer van het succes en dat van de handelspartners.

Milieumaatregelen

Een belangrijk aspect van de activiteiten van McCain is de jaarlijkse aardappeloogst. Deze directe afhankelijkheid van de natuur vereist een verantwoorde omgang met het milieu. Binnen McCain is de milieuzorg een vast onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering van het gehele traject van aardappelteelt tot en met de afzet van het eindproduct. Zo kent McCain een uitgebreid teeltbegeleidingsprogramma opgesteld voor de toeleverende boeren, waarin o.a. milieu-aspecten zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mate van bemesting zijn opgenomen. Gedurende de verwerking van de aardappelen tot de verschillende eindproducten op de diverse productielocaties worden zaken als grondstoffen-, hulpmiddelen-, water- en energieverbruik dagelijks geregistreerd en bijgestuurd.

Van Aardappel Tot Frites

Hier is een blokschema te zien van de productie van patat. Onder het schema worden de verschillende stappen die genomen worden verder uitgelegd. 

1. Poten. In april worden de meeste aardappelen gepoot. In totaal worden er in Nederland ieder jaar ongeveer 180.000 hectare aardappelen geteeld. Dit is goed voor een productie van circa 7 miljoen ton. De verwerkende industrie gebruikt daar ongeveer 3 miljoen ton van.

2. Proefvelden. Tot zo'n tien jaar geleden regeerde er één aardappelras: Bintje. Bintje was bijna een eeuw lang de nummer 1 voor telers, verwerkers en consumenten. De laatste jaren is er een ontwikkeling van nieuwe rassen ingezet. Deze hebben meer specifieke toepassingen voor consumptie, zoals chips, puree of frites. Ook kunnen ze milieuvriendelijker geteeld worden.

3. Veldcontroles. In het groeiseizoen worden vele percelen gecontroleerd. Tevens registreert de teler van ieder perceel wat hij aan handelingen uitvoert; de zogenaamde geregistreerde teelt.

4. Oogsten. In september en oktober worden de aardappelen gerooid. McCain telers zorgen ervoor dat de aardappelen tijdens de oogst zo weinig mogelijk beschadigen. Tijdens of vlak voor de oogst vindt er een kwaliteitsbepaling plaats om te kijken of de aardappelen geschikt zijn voor de verwerking tot frites.

5. Opslag. Na de oogst kunnen aardappelen bijna een jaar lang worden opgeslagen. De bewaartemperatuur ligt veelal tussen de 6ºC en 7ºC. Ook in deze periode let McCain op de kwaliteit. Een aardappel is immers een levend product en de kwaliteit in opslag kan verslechteren. Uiteindelijk verwerkt McCain alleen de allerbeste aardappelen.

Dit wil je ook lezen:

6. Aanvoer en sorteren. Dagelijks rijden zo'n 45 vrachtwagens af en aan om maar liefst 1,4 miljoen kilo aardappelen te lossen. Hierna worden ze gesorteerd. De sorteerinstallaties verwerken in minder dan een uur 125 ton aardappelen. McCain gebruikt bij de productie van haar producten diverse aardappelrassen, zoals Felsina, Bintje en Remarka.

7. Wassen en schillen. Via een 250 meter lange transportband komen de aardappelen in de wasstraat. Hier worden ze ontdaan van zand, klei en stenen. Na een zoutbad - om de glazige exemplaren te verwijderen! - komen de aardappelen op de schilafdeling terecht. McCain schilt, per keer, 500 tot 800 kilo aardappelen onder hoge stoomdruk. Dan vindt een zorgvuldige selectie plaats. De beschadigde en of groene aardappelen worden verwijderd.

8. Snijden en sorteren. Dan kan het snijden beginnen. Onder hoge waterdruk, en met een snelheid van maar liefst 55 km per uur, worden de aardappelen door watermessen gepompt. In een fractie van een seconde verandert de aardappel in ongeveer 25 prachtige fritesstaafjes. Nadat ze gesneden zijn, worden de kleine stukjes verwijderd. Zo blijven alleen mooie, lange staafjes over. Vervolgens controleert een computercamera de staafjes stuk voor stuk op onregelmatigheden. Deze worden weggesneden en weg gezeefd.

9. Blancheren en drogen. De volgende stap: het blancheerproces. Dit zorgt voor de smaak en die mooie, egale goudgele kleur. Dankzij het blancheren vermindert de vetopname bij het voorfrituren aanzienlijk. Blancheren gebeurt met veel water. Daarom moet, voordat de frites gebakken kan worden, eerst het vocht uit de fritesstaafjes gehaald worden. Zo komt het gewenste droge-stofgehalte op peil. En krijgt de knapperige McCain frites die lekkere aardappelsmaak.

10. Voorbakken. Nu zijn de frites klaar om in de gigantische bakoven te gaan. Door voor te bakken, legt McCain de laatste hand aan de smaak, krokantheid en de kleur van de frites. Regelmatig worden er monsters genomen om te zien of de frites wel de juiste kleur, lengte en dikte hebben.

11. Koelen, vriezen en inpakken. Na het voorbakken koelt McCain de frites om ze vervolgens in te vriezen tot -18ºC. Daardoor is de lange houdbaarheid gegarandeerd. Daarna kan het wegen beginnen. De gewenste hoeveelheid wordt in zakken gedaan en in dozen verpakt. De inpakmachines kunnen 10.000 zakken van 2,5 kilo per uur verwerken. Na gewichtscontrole gaan de dozen op pallets. De pallets, ingepakt met folie, krijgen een plek in de 'mega-vriezer'.

12. Verlading en transport. In het vrieshuis ligt de temperatuur op -20ºC precies. McCain kan hier ongeveer 2,5 miljoen kilo frites opslaan. Vanuit het vrieshuis worden de pallets met vrachtwagens naar onze afnemers getransporteerd.

13. Kwaliteitsbewaking. McCain heeft een uitgebreid kwaliteitscontroleprogramma. De producten worden tijdens het productieproces constant gecontroleerd door de vakkundige operator, die via computergestuurde apparatuur het proces nauwlettend kan volgen en positief kan beïnvloeden. De laatste controle vindt plaats in het laboratorium, waar steekmonsters van verpakt product op strenge normen en eisen worden gecontroleerd. Gericht Gestelde Vragen Aan McCain

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

13. Kwaliteitsbewaking. McCain heeft een uitgebreid kwaliteitscontroleprogramma. De producten worden tijdens het productieproces constant gecontroleerd door de vakkundige operator, die via computergestuurde apparatuur het proces nauwlettend kan volgen en positief kan beïnvloeden. De laatste controle vindt plaats in het laboratorium, waar steekmonsters van verpakt product op strenge normen en eisen worden gecontroleerd. Gericht Gestelde Vragen Aan McCain

Welke producten worden er gemaakt? McCain heeft op dit moment 4 productielijnen lopen: Golden, Crispers, Fun en 1.2.3. Zo zijn de producten uit de Golden lijn extra goud bruin, de Crispers extra knapperig, Fun heeft allerlei grappige vormpjes zoals smilie’s en 1.2.3 zijn producten om in een handomdraai een complete maaltijd te verzorgen.

Welke grondstoffen worden gebruikt, en waar komen ze vandaan? McCain gebruikt als hoofdgrondstof, hoe kan het ook anders, aardappelen. Voor de vestiging in Lelystad komen de deze uit de Flevopolder.

Welke bijproducten en/of afvalproducten ontstaan bij de productie, en wat gebeurt daarmee? Op diverse plaatsen binnen het productieproces wordt het water na gebruik hergebruikt. Het water dat uiteindelijk niet meer voor hergebruik gebruikt kan worden, wordt vergaand gezuiverd door een moderne waterzuiveringsinstallatie waarover elke productielocatie beschikt. Eenzelfde methode wordt toegepast voor energie. Daar waar mogelijk wordt restwarmte van het ene procesonderdeel nuttig ingezet op een andere plaats in het proces. De tijdens het productieproces vrijkomende reststoffen worden voor het overgrote deel afgezet in de diervoederindustrie. Soms wordt er een ander afzetkanaal gevonden. Zo wordt zetmeel, gewonnen uit het snijwater, afgezet voor verdere verwerking binnen de papierindustrie. Slechts een zeer klein percentage van de vrijkomende reststoffen is niet meer inzetbaar en wordt aan een erkende afvalverwerker aangeboden. Overigens wordt steeds vaker bij de afvalverwerker nog eens een hoeveelheid energie teruggewonnen, dan wel een nuttig hergebruik van de behandelde afvalstromen gerealiseerd.

Hoelang wordt het product al gemaakt? zijn er in het verleden veranderingen opgetreden, en zo ja, waardoor? McCain produceert al sinds zijn oprichting in 1956. Aangezien de producten van McCain verkocht worden in een dynamische markt, wordt het vanzelfsprekend afgestemd op de wensen van de consument. De afdelingen Marketing en Research & Development houden zich hier onder andere mee bezig.

Is het opleidingsniveau van de werknemers in de loop der jaren verandert? Het opleidingsniveau van de werknemers is inderdaad in de loop der jaren gestegen. Dit is mede gerealiseerd door de afdeling Training & Development die de laatste jaren zeer intensief interne trainingen heeft georganiseerd voor alle medewerkers.

Welke factoren hebben er voor gezorgd dat het bedrijf juist op deze plaats gevestigd is? Een van de belangrijkste redenen dat McCain zich in Lelystad heeft gevestigd is de hoge mate van aardappelteelt in de Flevopolder. Aangezien McCain zeer grote hoeveelheden aardappelen verwerkt, is het economisch aantrekkelijk om dicht bij de grondstoffen gevestigd te zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.