McCain
McCain is een familie bedrijf dat is opgericht in 1956, toen de familie op bescheiden schaal pootaardappelen verhandelde en exporteerde vanuit Florenciville in Canada. Sinds de oprichting heeft McCain een naamsbekendheid opgebouwd en is McCain uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in diepvriesaardappelproducten. McCain heeft meer dan 55 productievestigingen op 6 continenten en beschikt over verkooporganisaties in meer dan 100 landen. Per uur wordt er in totaal meer dan 500.000 kg aardappelen verwerkt. McCain telt meer dan 20.000 medewerkers.
Doel
McCain gaat altijd voor de hoogste constante kwaliteit. In nauw overleg met zijn afnemers en aardappeltelers investeert McCain permanent in topkwaliteit en productvernieuwing. Deze investeringen gaan hand in hand met de sterke groei van het merk McCain in binnen- en buitenland. Hoe internationaal McCain ook is, het lokale karakter van de samenwerking met leveranciers en klanten is en blijft een belangrijke drijfveer van het succes en dat van de handelspartners.
Milieumaatregelen
Een belangrijk aspect van de activiteiten van McCain is de jaarlijkse aardappeloogst. Deze directe afhankelijkheid van de natuur vereist een verantwoorde omgang met het milieu. Binnen McCain is de milieuzorg een vast onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering van het gehele traject van aardappelteelt tot en met de afzet van het eindproduct. Zo kent McCain een uitgebreid teeltbegeleidingsprogramma opgesteld voor de toeleverende boeren, waarin o.a. milieu-aspecten zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mate van bemesting zijn opgenomen. Gedurende de verwerking van de aardappelen tot de verschillende eindproducten op de diverse productielocaties worden zaken als grondstoffen-, hulpmiddelen-, water- en energieverbruik dagelijks geregistreerd en bijgestuurd.
Van Aardappel Tot Frites
Hier is een blokschema te zien van de productie van patat. Onder het schema worden de verschillende stappen die genomen worden verder uitgelegd. 
1. Poten. In april worden de meeste aardappelen gepoot. In totaal worden er in Nederland ieder jaar ongeveer 180.000 hectare aardappelen geteeld. Dit is goed voor een productie van circa 7 miljoen ton. De verwerkende industrie gebruikt daar ongeveer 3 miljoen ton van.
2. Proefvelden. Tot zo'n tien jaar geleden regeerde er één aardappelras: Bintje. Bintje was bijna een eeuw lang de nummer 1 voor telers, verwerkers en consumenten. De laatste jaren is er een ontwikkeling van nieuwe rassen ingezet. Deze hebben meer specifieke toepassingen voor consumptie, zoals chips, puree of frites. Ook kunnen ze milieuvriendelijker geteeld worden.
3. Veldcontroles. In het groeiseizoen worden vele percelen gecontroleerd. Tevens registreert de teler van ieder perceel wat hij aan handelingen uitvoert; de zogenaamde geregistreerde teelt.
4. Oogsten. In september en oktober worden de aardappelen gerooid. McCain telers zorgen ervoor dat de aardappelen tijdens de oogst zo weinig mogelijk beschadigen. Tijdens of vlak voor de oogst vindt er een kwaliteitsbepaling plaats om te kijken of de aardappelen geschikt zijn voor de verwerking tot frites.
5. Opslag. Na de oogst kunnen aardappelen bijna een jaar lang worden opgeslagen. De bewaartemperatuur ligt veelal tussen de 6ºC en 7ºC. Ook in deze periode let McCain op de kwaliteit. Een aardappel is immers een levend product en de kwaliteit in opslag kan verslechteren. Uiteindelijk verwerkt McCain alleen de allerbeste aardappelen.
6. Aanvoer en sorteren. Dagelijks rijden zo'n 45 vrachtwagens af en aan om maar liefst 1,4 miljoen kilo aardappelen te lossen. Hierna worden ze gesorteerd. De sorteerinstallaties verwerken in minder dan een uur 125 ton aardappelen. McCain gebruikt bij de productie van haar producten diverse aardappelrassen, zoals Felsina, Bintje en Remarka.
7. Wassen en schillen. Via een 250 meter lange transportband komen de aardappelen in de wasstraat. Hier worden ze ontdaan van zand, klei en stenen. Na een zoutbad - om de glazige exemplaren te verwijderen! - komen de aardappelen op de schilafdeling terecht. McCain schilt, per keer, 500 tot 800 kilo aardappelen onder hoge stoomdruk. Dan vindt een zorgvuldige selectie plaats. De beschadigde en of groene aardappelen worden verwijderd.
8. Snijden en sorteren. Dan kan het snijden beginnen. Onder hoge waterdruk, en met een snelheid van maar liefst 55 km per uur, worden de aardappelen door watermessen gepompt. In een fractie van een seconde verandert de aardappel in ongeveer 25 prachtige fritesstaafjes. Nadat ze gesneden zijn, worden de kleine stukjes verwijderd. Zo blijven alleen mooie, lange staafjes over. Vervolgens controleert een computercamera de staafjes stuk voor stuk op onregelmatigheden. Deze worden weggesneden en weg gezeefd.
9. Blancheren en drogen. De volgende stap: het blancheerproces. Dit zorgt voor de smaak en die mooie, egale goudgele kleur. Dankzij het blancheren vermindert de vetopname bij het voorfrituren aanzienlijk. Blancheren gebeurt met veel water. Daarom moet, voordat de frites gebakken kan worden, eerst het vocht uit de fritesstaafjes gehaald worden. Zo komt het gewenste droge-stofgehalte op peil. En krijgt de knapperige McCain frites die lekkere aardappelsmaak.
10. Voorbakken. Nu zijn de frites klaar om in de gigantische bakoven te gaan. Door voor te bakken, legt McCain de laatste hand aan de smaak, krokantheid en de kleur van de frites. Regelmatig worden er monsters genomen om te zien of de frites wel de juiste kleur, lengte en dikte hebben.
11. Koelen, vriezen en inpakken. Na het voorbakken koelt McCain de frites om ze vervolgens in te vriezen tot -18ºC. Daardoor is de lange houdbaarheid gegarandeerd. Daarna kan het wegen beginnen. De gewenste hoeveelheid wordt in zakken gedaan en in dozen verpakt. De inpakmachines kunnen 10.000 zakken van 2,5 kilo per uur verwerken. Na gewichtscontrole gaan de dozen op pallets. De pallets, ingepakt met folie, krijgen een plek in de 'mega-vriezer'.
12. Verlading en transport. In het vrieshuis ligt de temperatuur op -20ºC precies. McCain kan hier ongeveer 2,5 miljoen kilo frites opslaan. Vanuit het vrieshuis worden de pallets met vrachtwagens naar onze afnemers getransporteerd.
13. Kwaliteitsbewaking. McCain heeft een uitgebreid kwaliteitscontroleprogramma. De producten worden tijdens het productieproces constant gecontroleerd door de vakkundige operator, die via computergestuurde apparatuur het proces nauwlettend kan volgen en positief kan beïnvloeden. De laatste controle vindt plaats in het laboratorium, waar steekmonsters van verpakt product op strenge normen en eisen worden gecontroleerd. Gericht Gestelde Vragen Aan McCain
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden