Hoofdstuk 1.1

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 388 woorden
  • 1 maart 2002
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode

Practicum Vingerafdrukken bij Solar 1.1 Inleiding: Vingerafdrukken zijn unieke kenmerken van de mens. Het lijnenpatroon van de vingerhuid blijft bovendien levenslang hetzelfde. Daarom zijn ze bruikbaar voor de identificatie van misdadigers. Om de vingerafdrukken zichtbaar te maken zijn verschillende methodes, waaronder poeders, uv-licht en kleurstoffen.

Probleemstelling: Wij gaan onderzoeken wie de eigenaren van de drie uitgedeelde vingerafdrukken zijn.

Theorie: We weten dat elke vingerafdruk weer anders is. We weten dan ook dat we met goede, duidelijke vingerafdrukken en de vingerafdrukken van inkt een eigenaar aan moeten kunnen wijzen.

Hypothese: Wie de vingerafdrukken gemaakt hebben, kunnen we van tevoren niet voorspellen.

Werkwijze: We gebruiken twee vellen papier met vakken. Op vel 1 staan onze namen. Iedereen zet met een vochtige vinger een vingerafdruk op papier 2, zonder namen, in het juiste vakje. Dan nemen we het stempelkussen en we maken op vel 1 van onze rechterwijsvinger een afdruk in het vakje waar onze naam bij staat. De vakjes vel 2, met nog onzichtbare vingerafdrukken, worden van elkaar geknipt. Iedereen krijgt een vingerafdruk. Deze vingerafdrukken houden we boven een stukje brandend jood. De vingerafdrukken worden bruin zichtbaar. Ten slotte vergelijken we de vingerafdrukken met vel 1, en zoeken zo degene die de vingerafdruk gezet heeft.

Resultaten: Tijdens het zichtbaar maken van de vingerafdrukken zien we een rood/paarse damp van het stukje jood komen. Op het witte papiertje verschijnt een bruine vingerafdruk. Twee van de drie waren heel onduidelijk. In de duidelijke is een vingerafdruk met een lus naar links te herkennen. De kans is redelijk groot dat het de vingerafdruk van Pieter is. De andere vingerafdrukken zijn zo onduidelijk dat de eigenaar ervan slechts een veronderstelling is. We denken dat de ene van Roy is, en de ander van Sebastiaan.

Discussie: Twee van de vingerafdrukken zijn erg onduidelijk. We denken dat dit komt door de eigenaren ervan. Als de vinger niet vochtig genoeg was, kon de jooddamp niet goed met het water hechten. Ook kan het zijn dat de maker de vinger niet goed heeft aangedrukt. Het is bovendien jammer dat er van de vingerafdrukken al snel niks meer over was, anders hadden we ze misschien nog beter kunnen bekijken, bijvoorbeeld met een vergrootglas.

Conclusie

Wij denken dat de afdrukken van de personen met de letters B, K en M zijn: Roy (zekerheid is er niet), Pieter (enige zekerheid) en
Sebastiaan (zekerheid is er niet).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.