Gore-Tex

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 2430 woorden
  • 18 december 2003
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoudsopgave.

In dit verslag worden de volgende punten besproken:

· Het logboek.
· Bronnenlijst.

De inleiding:
· Mijn eerste reactie.
· Waarom heb ik dit materiaal gekozen.

Het middenstuk:
· Wat is GORE-TEX precies?
· Hoe zit het materiaal in elkaar?
· Hoe het gemaakt wordt.
· De verschillende soorten.
· Waar het voor wordt gebruikt?
· Wie het heeft uitgevonden?
· Of een economisch belang aan de orde is.
· Welke positieve en negatieve kanten er aan het gebruik van het materiaal kleven.

Het slot:
· Wat vond ik ervan?
· Wat heb ik ervan geleerd?
· Wat zou ik anders doen?

Logboek A.N.W.

Naam:
Klas:
Onderwerp: GORE-TEX.
Totale tijd:

18 September: ik ben begonnen met de opdracht, nadat ik eerder al mijn materiaal al had gekozen. Mijn materiaal is GORE-TEX. Ik hoopte al dat ik deze toegewezen zou krijgen i.v.m mijn interesse voor kleding en de materialen daarvan. Ook kende ik GORE-TEX al vanuit mijn werk in een sportzaak.
19 September: onder de les heb ik in de mediatheek informatie gezocht over GORE-TEX. Via www.google.com en de trefwoorden: membrane, formula, GORE-TEX, en structure, ben ik wat verder gekomen.
25 September: onder de les heb ik in de mediatheek informatie gezocht over GORE-TEX. Via www.google.com en de trefwoorden: membrane, formula, GORE-TEX, en structure, ben ik wat verder gekomen. En ben ik begonnen aan het verslag.
2 Oktober: ik wil graag weten wat nou precies een membraan is. Dus ik ga hierna op zoek in onze encyclopedie (De grote oosthoek) en op Encarta. Het is me nog niet helemaal duidelijk maar stukje verder ben ik wel gekomen.
3 Oktober: na een tijdje zoeken heb ik een bruikbare site gevonden: www.GORE-TEX.com helaas is dit helemaal in het Engels. Dat wordt dus vertalen! Maar ook op de site: www.workwear.nl staat goede informatie over een membraan. Vandaag heeft een vriendin me geholpen met het zoeken naar de formule van GORE-TEX. Deze stond nog niet in het mega boek, maar wel de formule van Polytef. Ik dacht eerste dat dit ook bruikbaar was maar helaas was het toch niet zo’n soort gelijk materiaal. Een vriend van mijn ouders had op een verjaardag gehoord dat ik een ANW werkstuk had over GORE-TEX hij had nog wel wat studie boeken en zou deze de volgende dag geven. Het boek heet: technische stoffen. Er wordt hierin een heel hoofdstuk aan GORE-TEX gewijd.
9 Oktober: Echt handig zo’n familievriend, want het boek bevat zeer bruikbare informatie. Er wordt veel informatie gegeven over de lagenlaminaten. Ik heb alles doorgelezen en samengevat in normaal Nederlands.
10 Oktober: Ik heb in 4 en half uur de inleiding, een deel van het middenstuk en het slot geschreven. Ook ben ik nog een half uur bezig geweest met het zoeken van plaatjes. Op www.GORE-TEX.com staan goede en zeer verduidelijkende plaatjes. Na even puzzelen was de Engelse tekst (ter verduidelijking) in het Nederlands.
19 Oktober: ik heb in 3 uur mijn logboek uitgetypt, mijn laatste deelonderwerp afgemaakt en de finishing touch aangebracht.

Bronnenlijst.

· Het leerboek Technische materialen. Hoofdstuk 4 GORE-TEX. (De meeste informatie. Over bijvoorbeeld het constructie proces.)
· Owner’s Manual kleding boekje.( wanneer gebruik je het?)
· Owner’s Manual textiel boekje.
· www.google.com, met trefwoorden structure, formula en GORE-TEX.
· www.GORE-TEX.com (over het bedrijf)
· www.workwear.nl (informatie bron voor hoe het materiaal in elkaar zit.)
· De grote oosthoek.
· Encarta.
· Een handige familievriend met een goed boek! ( veel informatie.)

Opdracht A.N.W. over het materiaal GORE-TEX.

De inleiding.
‘Daar komen ze weer met een praktische opdracht! NEE! Niet nog een erbij, ik wordt gek, hoe moet ik dit nou weer plannen?’ Dat was mijn eerste reactie toen we deze opdacht kregen. Toen ik voor de lijst met materialen stond zag ik opeens GORE-TEX staan. Omdat ik wel wist dat mijn vader een jas had van dit materiaal heeft, leek het me wel leuk om te doen. Ik hoopte dat ik dit materiaal toegewezen kreeg, en niemand anders z’n vinger opstak en jawel dat was het geval. ‘Mooi, dacht ik! Ik dacht op zich dat het wel mee zou vallen en niet zo moeilijk zou zijn, maar de kennis bleek echter tegen te vallen en de informatie ook. Het opsturen bleek een probleem en ook het vinden van relevante sites was niet makkelijk. Na een paar uur zoeken vond ik goeie en bruikbare sites. Met deze sites ben ik verder gegaan en na wat hulp van mijn vriend is er een mooi verslag ontstaan. Ik hoop dat u het leuk vindt om te bekijken.

De hoofdtekst.
GORE-TEX kleding heeft zich onder extreme omstandigheden bewezen als bescherming tegen weersomstandig- heden waarop mensen kunnen vertrouwen. Overal waar dagelijks in de buitenlucht wordt gewerkt, waar lever-tijden belangrijker zijn dan het weer, werkt men met GORE-TEX kleding. In GORE-TEX zit een membraan deze houdt het lichaam ook bij langdurige regen droog en zorgt voor aangename lichaamsomstandigheden. Men voelt zich warm en comfortabel. Als men zou kiezen voor producten met GORE-TEX materialen, krijgt men tegelijkertijd de garantie van functionaliteit en kwaliteit: alle modellen worden uitgebreid in het laboratorium getest voordat ze in productie worden genomen. Overal waar dagelijks in de buitenlucht wordt gewerkt, waar mensen met zware lasten moeten omgaan, waar men aan de slag moet met werktuigen en apparatuur, waar levertijden belangrijker zijn dan het weer. Op die plaatsen wordt gewerkt met GORE-TEX. Op bouwplaatsen, bij gemeentelijke diensten, bij de afvalverwerking en de wegenbouw, in het transportwezen en in de industrie - voor al deze sectoren is er passende beschermende kleding van de GORE-TEX werk kleding, die zorgt voor comfort in de harde praktijk van het dagelijkse werk. Ruimvallend en met sprekende kleuren, met een hoge slijtvastheid en weerbestendige stoffen, en met functionele details, die hun nut bewijzen in de dagelijkse praktijk.

De computergrafiek onthult het geheim van het materiaal GORE-TEX:
In de rasterstructuur van het GORE-TEX membraan bevinden zich per vierkante centimeter circa 1,4 miljard microporiën, die beschermen tegen wind en koude en die zorgen dat het lichaam zich behaaglijk voelt. Het GORE-TEX membraan is waterdicht. Als een waterdruppel op het waterafstotende GORE-TEX membraan valt, druipt deze er af. Een waterdruppel is ongeveer 20.000 keer groter dan een porie en kan dus niet in het fijne membraan doordringen. De waterkolom ligt ver voorbij de DIN-norm (1,3 mWS). Het GORE-TEX membraan is winddicht. De structuur van het membraan is opgebouwd als een haag. De wind raakt verstrikt in de vertakkingen en wordt volledig tegengehouden. De verwarmende luchtlagen tegen het lichaam aan blijven zelfs bij lage temperaturen en storm in stand. Het GORE-TEX membraan is ademend. Een porie van het GORE-TEX membraan is ongeveer 700 keer groter dan een waterdampmolecuul. Daardoor kan lichaamsvocht in de vorm van waterdamp van binnen naar buiten gaan (waterdampdoorgang door drukverschil) Het GORE-TEX membraan is geen oppervlaktebekleding of impregnatie. Het is geen buitenlaag, maar ook geen voering, maar is in de kleding, handschoenen en schoenen ingebouwd tussen de buitenlaag en de voering. Het materiaal is heel dun en licht van gewicht, en wordt volgens een hoogwaardig rekproces vervaardigd. Dit buitengewone microporeuze PTFE (polytetrafluorethyleen) materiaal is winddicht, waterdicht en ademend.. De formules heb ik helaas niet kunnen vinden. Het is duidelijk dat deze mensen veel geld verdienen met dit geweldige materiaal , en dat ze als de dood zijn dat dit wordt nagemaakt. Ze hebben dan ook een zogenaamd octrooi. Dit is het alleen recht om een product te maken. In mijn onderzoek ben ik ook andere gelijkwaardige materialen tegen gekomen als: Polytef, MPC (van het merk Tenson) maar deze zijn duidelijk van mindere kwaliteit. Dit zit vooral in het ademend vermogen van het materiaal.

Alle GORE-TEX materialen worden in het atelier bedacht. Dit gaat met formules die zeer geheim zijn. Welk atoom heb je wel en welke niet nodig. Na het bedenken gaat men een uitvoeringsplan voor de fabriek maken. En nadat dit is gedaan worden er monsters gemaakt. Deze worden door de verschillende test personen onder alle (weer) omstandigheden getest. Ook wordt er getest of ze goed gewassen kunnen worden. Komen ze door de test dan komt er een onderzoek naar de vraag naar het bedachte product. De vraag is dan of het überhaupt gaat lopen? Zal het wel verkocht gaan worden. Want ga je produceren zonder dat je weet wat de vraag is, dan maak je hoogstwaarschijnlijk verlies. Wat doe je met een product als de consument er niet op zit te wachten. Dan blijf je met een voorraadt zitten, en zoals iedereen inde economie weet, voorraad kost geld. Het moet dan ergens worden opgeslagen en hoe langer de tijd verstrijkt hoe minder het oplevert en dus opbrengt. Bij GORE-TEX zijn ze zich dan ook bewust dat ze pas kunnen gaan produceren, je eerst een goed en volledig beeld moet hebben van de vraag. Ook de mode speelt hierbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld als je een jas gaat maken voor dagelijks gebruik. Dan is het van belang dat je kleuren gaat gebruiken die overeenkomen met het mode beeld. Ze bepalen dus: welke kleur is in? En welke kan niet meer. Dit is niet alleen zo met kleuren maar dan hebben we het over de kleinste details die van belang zijn. Een paar voorbeelden: wel/geen muts, welke knopen, dubbele rits of niet, wel of geen sneeuwvanger enz. Het maken van GORE-TEX producten is dus een lang en ingewikkeld proces. Het materiaal GORE-TEX wordt ook verkocht aan andere kleding merken zoals Tenson, Helly Hansen en Killy. Deze worden in de folder vooraanstaande kledingfabrikanten genoemd. Deze hebben een speciale licentie om het geweldige materiaal te gebruiken. De service van GORE-TEX staat erg hoog in het vaandel en ze zorgen dan ook voor een perfecte afhandeling van eventuele klachten.

Je hebt verschillende soorten GORE-TEX namelijk het GORE-TEX 2-lagenlaminaat, dit is de oplossing voor functionele, beschermende werkkleding. Bij deze constructie wordt het GORE-TEX membraan aan de binnenzijde van het buitenmateriaal gelamineerd, om de optimale eigenschappen voor de betreffende toepassing te bereiken. Hierdoor blijft het lichaam niet alleen droog, maar voelt men zich ook behaaglijk.

Het GORE-TEX 3-lagenlaminaat is de oplossing voor beschermende werkkleding waaraan extreem hoge eisen worden gesteld. Bij deze constructie wordt het GORE-TEX membraan tussen het buitenmateriaal en de voering gelamineerd. De drie lagen zijn stevig met elkaar verbonden. Het 3-lagenlaminaat wordt ingezet op plaatsen waar bijzondere eisen aan het materiaal worden gesteld. Met de gebruikelijke eigenschappen van GORE-TEX: waterdicht, winddicht en ademend.

In de GORE-TEX werkkleding antistatische beschermende kleding kan geen kritische elektrostatische energie ontstaan - ook niet plaatselijk. Het afvoeren geschiedt via een 10.000 keer dichter netwerk dan bij gebruikelijke rasterstructuren. Dus zonder onderbrekingen. Zonder lokale geladen plekken. Ook over de naden en op het materiaal bevestigde stukken wordt de lading gelijkmatig afgevoerd, naar buiten. Zo krijg je geen statische haar enz.

Maar wanneer wordt het nu precies gebruikt? Bij bijvoorbeeld het werken hoog boven de grond is men met GORE-TEX goed tegen wind en kou beschermt. Door de structuur van het ingebouwde GORE-TEX membraan lijkt het op die van een haag. In een haag laten de takken geen wind door. Het lichaam koelt niet af, maar blijft aangenaam warm. En als de slagregen over gaat in motregen en er komt een frisse wind op dan heeft diegene professionele beschermende kleding nodig. GORE-TEX heeft deze voor een optimaal ademend vermogen tegen weer en wind. Ook is GORE-TEX er in felle kleur, dit is met name belangrijk bij slecht zicht. Het reisverkeer op luchthavens gaat ook 365 dagen per jaar door. Om al deze vliegtuigen op tijd te laten vertrekken werkt het grondpersoneel met beschermende kleding van GORE-TEX. GORE-TEX heeft hierbij goed nagedacht over een combinatie van functionaliteit, weerbestendige stoffen en details die hun nut bewijzen in de dagelijkse praktijk.

W.L. Gore & associates is de uitvinder van de duurzame waterdichte, winddichte en ademende membranen. Ze hebben al meer dan 57 jaar ervaring. Ze zijn gevestigd in 45 verschillende landen en hebben meer dan 6.000 medewerkers. Het is begonnen in 1945 door Bill en Vieve Gore. Het bestaat nog steeds door de creatieve mensen die in het team van Gore zitten. Ook zijn de fabrieken hyper modern en de apparaten en machines erg goed. Ze willen steeds verbeteren en innoveren. Het lijkt mij dat ze dat aardig goed afgaat als je tot een van 100 best lopende bedrijven van Amerika hoort. GORE-TEX kleding etc., worden gebruik voor veel doeleinden.
Al eerder heb ik het volgende deelonderwerp aangesneden. Want het economisch belang is de verbetering in de stof. Door de perfecte stof in weer en wind kunnen de werkzaamheden door gaan onder bijna alle weersomstandigheden. Dit is beter voor de 24-uurs economie van tegenwoordig. Om alles zo optimaal te laten verlopen is het van zeer groot belang dat ( onverwachte) situaties geen hinder zijn voor het productieproces. Ook kun je dan zonder dat weer en wind je tegenhouden lekker op expeditie of vakantie. Met kleding van GORE-TEX blijf je warm en droog.

De negatieve kant is het kostenplaatje wat aan het mooie materiaal GORE-TEX hangt. Het positieve eraan is dat je onder alle weersomstandigheden naar buiten kunt. Ik heb zelf ook een jas met GORE-TEX en ik merk dat ik het nooit koud heb op de fiets, maar ook niet zweet. En mensen die een jas hebben die niet ademend is zitten met de zweetplekken op hun kleding in de klas. Ook kun je gewoon op zware expeditie. Het materiaal is bestand tegen hoge waterdruk, erg knikstabiel (ook bij extreme belasting) en zeer lage temperaturen.

Het slot.
Ik vond het een erg leuke opdracht om te doen. Ik ben er met veel plezier aan bezig geweest. Ik heb ervan geleerd dat je enorm goed op je tijd moet passen. Ik was blij dat ik na een tijd al best wel relevante informatie had gevonden. Zoals u kunt zien heb ik een verslag van 6 kantjes geschreven tekst en daarbij nog enkele verduidelijkende illustraties. Naar mijn mening heb ik de deelvragen voldoende beantwoordt en is het zo duidelijk. Ik zou niet weten wat ik nog meer had moeten vertellen, dit komt ook doordat er op de vraag: hoe heeft het de wereld beïnvloed? geen duidelijk antwoordt op te vinden is. Het is niet het geval dat de wereld niet zou draaien zonder GORE-TEX, iets wat bijvoorbeeld bij water heel anders ligt. Zonder water zou er geen leven mogelijk zijn. Ik ben best tevreden met mijn werkwijze maar zou voortaan voor een minder gewaagd onderwerp kiezen. Over bijvoorbeeld koper, goud, bier en nicotine zijn boeken over vol geschreven en dat is hierbij niet het geval. Ik heb in ieder geval veel gehad aan de boeken die ik van kennissen heb gekregen, en aan de internetsites. Ik hoop dat u mijn verslag met veel plezier heeft gelezen en ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.