Drugs

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1680 woorden
  • 22 juni 2003
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inleiding

Ik moest voor het vak anw een po schrijven en je mocht zelf ene onderwerp kiezen ik heb als onderwerp drugs gekozen omdat ik heel; erg geïnteresseerd ben in de werking van drugs en waarom sommige drugs wel gedoogd worden en andere niet. Wat zijn drugs?

Drugs zijn psychoactieve stoffen, dat wil zeggen stoffen die invloed hebben op je geest. Over het algemeen kun je een aantal dingen noemen die veranderen bij het gebruik van drugs : - Je stemming (vrolijk, angstig, boos etc) - Je waarnemingen (je kan dingen zien vervormen en dingen gaan zien die er niet zijn) - Je interesses (je vind dingen die je normaal niet boeiend vind opeens heel mooie en zij heel interessant.) - Je creativiteit (je kan door gebruik van sommige drugs heel creatief worden)

Je kan drugs in het algemeen onderverdelen in 3 aparte groepen 1 Verdovende middelen.

Deze drugs zorgen ervoor dat je een andere verdeling krijgt van emoties en gevoelens bij voorbeeld, je voelt minder pijn, geluiden worden heel intens, en kleuren worden heel fel. Maar als deze drugs “fout” gaan, dat wil zeggen ene negatieve uitwerking krijgen dan stimuleren deze drugs juist negatieve gevoelens en emoties bijvoorbeeld je wordt heel bang dat je wordt achtervolgd je denk dat je doodgaat etc. 2 Stimulerende middelen

Deze drugs zoregen ervoor dat je veel energie krijgt en dat je niet moe wordt, ook wordt j reactie snelheid vergroot. De gevaren van deze drugs zijn echter dat je overmoedig kan worden en dingen kan gaan doen die je eigenlijk niet aankan en je kan je lichaam over vermoeien. 3 hallucigene middelen

Deze drugs zorgen ervoor dat je je niet meer ziet wat er echt gebeurt maar dat je fantasie overloopt in de realiteit, je kan dingen zien vervormen je kan dingen zien die er niet zijn en wat ook vaak voorkomt is dat je zintuigen als het ware door elkaar worden gemixt dat wil zeggend dat je bijvoorbeeld kleuren ruikt geuren ziet geluiden voelt en zo voorts. Softdrugs

Softdrugs zijn drugs war je niet lichamelijk aan verslaafd wordt en waarvan het gebruik geen hele ernstige gevolgen heeft voor je lichaam. Dat wil niet zeggen dat deze drugs niet gevaarlijk zijn want je kan er geestelijk aan verslaafd raken dat wil zeggend at je je niet goed voelt als je deze drugs niet gebruikt en dat je in een soort van wereld komt te leven die wordt beheerst door de drugs waar je na verslaafd bent.

Harddrugs

Harddrugs zijn drugs waar je lichamelijk verslaafd aan kan worden en waarvan het gebruik hele erge gevolgen kan hebben voor je lichaam en geest. Lichamelijke verslaving wil zeggend dat als je de drugs een paar keer hebt geprobeerd dat je lichaam niet meer goed kan functioneren. Ook een veelvoorkomend effect van harddrugs is de resistentie dat wil zeggen dat je lichaam steeds meer van de drugs nodig heeft om hetzelfde effect te verkrijgen. Wetgeving De regering wil de risico’s van het gebruiken van drugs voor iedereen voorkomen. Daarom maakt de Opiumwet van 1976 een verschil tussen drugs met onaanvaardbare risico’s (harddrugs) en drugs met minder risico’s (softdrugs). Nederland heeft zoals dat heet een gedoogbeleid: in coffeeshops mogen onder bepaalde voorwaarden softdrugs worden verkocht. Alle coffeeshops moeten zich houden aan de zogenaamde AHOJ-G regels:

Geen Affiches (reclame) Geen Harddrugs verkopen
Geen Overlast veroorzaken
Geen toegang voor Jeugdigen onder de 18 jaar (ook niet om alleen iets te drinken) Geen verkoop van Grote hoeveelheden (maximaal vijf gram)

Het bezit van zowel soft- als harddrugs is strafbaar in Nederland, maar als je niet meer dan 30 gram softdrugs en 0,5 gram harddrugs voor eigen gebruik bij je hebt, word je niet gestraft. Maar als je je niet aan de regels houdt:

HARDDRUGS Maximale vrijheidsstraf en/of boete
Invoer/uitvoer 12 jaar F 100.000,- Verkoop, vervoer, vervaardiging 8 jaar F 100.000,- Bezit 4 jaar F 100.000,- Bezit voor eigen gebruik 1 jaar F 10.000,- SOFTDRUGS
Invoer/uitvoer 4 jaar F 100.000,- Verkoop, vervoer, vervaardiging, bezit van meer dan 30 gram 2 jaar F 25.000,- Verkoop, vervaardiging, bezit tot 30 gram 1 maand F 5.000,- Werking

Er zijn heel veel verschillende manieren om drugs in te nemen. - Slikken (actieve stof wordt opgenomen in je maag) - Roken (actieve stof wordt opgenomen in je longen) - Snuiven (actieve stof wordt opgenomen in je neusslijmvliezen) - Spuiten (actieve stof wordt direct in het bloed gespoten) - Chinezen (drugs op ene lepel verwarmen en de werkende stof inhaleren) - Onder je tong leggen (actieve stof wordt opgenomen dor je mondslijmvliezen)

Dit wil je ook lezen:

Enkele bekende drugs en hun werking

Bij de volgende drugs komen niet alle effecten voor die ik opnoem maar ze kunnen voorkomen en meestal krijg je 1 of meer van de positieve effecten maar als het fout gaat slaat alles over en krijg je de negatieve effecten

Weed: Weed is de meest bekende soft drugs op de wereld het is ene verdovend middel dat in Nederland “legaal” verkrijgbaar is. De positieve effecten zijn: lacherig, dromerig, filosofisch en creatief. De negatieve effecten zijn: slaperig, depressief, angstig, paranoia

Paddo’s: Paddo’s zijn in Nederland net als weed “legaal” verkrijgbaar. De positieve effecten zijn: Hallucinaties, tweedimensionale visioenen, gevoel van tijd ruimte reizen. Negatieve effecten zijn: Angstig, misselijk, het gevoel dat je valt in je eigen geest.

XTC: XTC is een drug waarvan er wordt getwijfeld of het nou hard- of softdrugs is de positieve effecten zijn: energiek, vrolijk, het gevoel dat iedereen aardig is, verlies van gevoel van uitputting. Negatieve effecten zijn: uitdroging, misselijk, black-out

Alcohol: Alcohol is eigenlijk een harddrugs omdat je er lichamelijk aan verslaafd kan raken de positieve effecten zijn: lacherig, minder verlegen, vrolijker, verlies van grenzen verlies van evenwichtsgevoel. De negatieve effecten zijn: misselijk, duizelig, kater(je weet wel wat dat is) black-outs agressief. Risico’s op korte termijn.

Het effect van een drug hangt voor een belangrijk deel af ven de conditie en de stemming van de gebruiker op het moment dat hij het middel neemt. Veel drugs versterken die stemmig, en daarbij kunnen de effecten soms anders uitpakken dan de gebruiken had verwacht. Stel je bent heel vrolijk dan wordt je nog vrolijker maar als je niet vrolijk bent dan kan je je zo niet goed voelen dat je hoopte dat je nooit geboren was. Het gebruik van drugs is extra gevaarlijk voor mensen die geestelijk kwetsbaar zijn, voor mensen met hart- en vaatziekte, mensen met geestelijke gezondheidsproblemen en voor zwangere vrouwen. Vrouwen die hun kind borstvoeding geven, moeten weten dat de werkzame stof van de drugs via de melk doorgegeven kunnen worden.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het effect van een drug hangt voor een belangrijk deel af ven de conditie en de stemming van de gebruiker op het moment dat hij het middel neemt. Veel drugs versterken die stemmig, en daarbij kunnen de effecten soms anders uitpakken dan de gebruiken had verwacht. Stel je bent heel vrolijk dan wordt je nog vrolijker maar als je niet vrolijk bent dan kan je je zo niet goed voelen dat je hoopte dat je nooit geboren was. Het gebruik van drugs is extra gevaarlijk voor mensen die geestelijk kwetsbaar zijn, voor mensen met hart- en vaatziekte, mensen met geestelijke gezondheidsproblemen en voor zwangere vrouwen. Vrouwen die hun kind borstvoeding geven, moeten weten dat de werkzame stof van de drugs via de melk doorgegeven kunnen worden.

Een risico van een bepaald drugs is overdosering: het innemen van een dodelijke hoeveelheid. Sommige drugsgebruikers nemen bewust een te hoge dosis. Wat vaker voorkomt is dat iemand iets anders inneemt dan hij verwacht
Het kan voorkomen dat een pil of poeder niet bevat wat de verkoper beweerd. Voor illegale drugs bestaat immers geen kwaliteitscontrole. Veel gebruikers gebruiken verschillende drugs door of naast elkaar. Drugs beïnvloeden de waarneming en het concentratievermogen van de gebruiker. In het verkeer en op het werk vergroot drugsgebruik de kans op ongelukken. Drugsgebruik in het verkeer is strafbaar. Ook prestaties op school kunnen onder het gebruik van drugs lijden.

De risico’s van drugs staan ook in verband met de wijze van toedienen. Door drugs te spuiten met al gebruikte injectiespuiten, kunnen infectieziektes als HIV (aids) en hepatitis verspreid worden. Risico’s op langere termijn. Bij langdurig gebruik van drugs is er spraken van ‘moeten’ gebruiken, ofwel van verslaving (geestelijk en/of lichamelijke afhankelijkheid) Bij verslaving is op lange termijn de kans op geestelijke of lichamelijke schade groot. Lichamelijk kunnen er voor een gebruiker vervelende klachten optreden. Door overbelasting functioneren bepaalde organen bijvoorbeeld minder goed. Geestelijk kan bij langdurig gebruik een soort van ‘oververhitting’ plaatsvinden. Gebruikers kunnen hun gedachten dan alleen nog maar richten op drugs en draaien als het ware door.

De manier van leven van de verslaafde kan er voor zorgen dat de lichamelijke en geestelijke schade beperkt blijft of niet. Wanneer alleen het middel nog van belang is en gezond eten en drinken en het onderhoud van sociale contacten niet maar, kan de gebruiker snel aftakelen. Wat doet de overheid?

Productie, handel en bezit van alle drugs zijn in Nederland verboden. Politie en justitie pakken grootschalige productie en handel streng aan. Daarbij gelden voor middelen op lijst I van de Opiumwed (harddrugs) zwaardere straffen dan voor die op lijst II (softdrugs en slaap- en kalmerende middelen) Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik geeft de politie geen voorrang, zelf at gaat het om middelen van lijst I. De achterliggende gedachte is dat streng optreden tegen drugsverslaafden de problematiek eerder vergroot dan verkleind.

Een belangrijke doelstelling in het Nederlandse drugsbeleid is daarnaast het voorkomen van (problematisch) gebruik. Om dit doel te bereiken ondersteunt de overheid voorlichtings- en preventie-activiteiten. Ten aanzien van de bestaande gebruikers is het beleid gericht op beperking en gezondheidsrisico’s. Voor afkicken biedt de verslavingszorg mogelijkheden. In gevallen waarin een drugsvrij bestaan op korte termijn niet haalbaar is, wordt gestreefd naar een verbetering van de levensomstandigheden van de gebruiker. Bij heroïne gebruiker gebeurt dit bijvoorbeeld door een ‘onderhoudsdosis’ methadon (of een ander middel) te verstrekken en te zorgen voor schone spuiten. De overheid probeert ook de maatschappelijke overlast door probleemgebruikers terug te brengen. Daarbij is de laatste jaren nadruk komen te liggen op ‘drang’: verslaafden die geregeld met de politie in aanraking komen, kunnen kiezen tussen ‘straf of behandeling’. Of deze aanpak werkt moet de komende jaren blijken.

Conclusie

De Nederlandse overheid gedoogd softdrugs en verbied hard drugs, Ik vind dat dit een foute manier van beleid is omdat je op deze manier op geen enkele wijze de in en verkop van harddrugs kan controleren. Als de overheid alles zou legaliseren dan zou de illegale handel in harddrugs wegvallen omdat er dan voor de drugsdealers geen winst meer in zit en op deze manier houd je het probleem in de hand. Dat drugs worden ingedeeld in twee groepen vind ik wel goed omdat er duidelijk meer gevaren zitten aan harddrugs dan aan softdrugs.

Bronvermelding

www.erowid.org
www.scholieren.com
www.drugsinfo.nl
mijn ouders

REACTIES

S.

S.

ik heb erg veel nut gehad aan jou wekstuk erg bedankt. ik zou jou een 10 geven erg bedant

18 jaar geleden

F.

F.

goeie werkstuk geweldig je krijgt van mij een 10

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.