De 12 Planeten

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 3274 woorden
  • 8 juni 2003
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5
46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Deelvraag I.. Wanneer en door wie zijn de 9 planeten ontdekt..? [ En hoe is het zonnestelsel eigenlijk zo ongeveer ontstaan..? ]

De huidige theorie over het ontstaan van het zonnestelsel gaat ongeveer zo.. Een wolk van ‘sterrengas’ of ‘sterrenstof’ werd verstoord en begon samen te trekken onder invloed van haar eigen zwaartekracht. Bij het samentrekken werd de wolk in het centrum samengedrukt en ontstond er een grote hitte. Heet genoeg om het stof te doen verdampen. Het samendrukken heeft ongeveer 100.000 jaar in beslag genomen. Onder invloed van de grote druk ontstond in het centrum een protoster (de oorspronkelijke ster, hoe de ster in het begin was) en de rest van het gas kwam in een omloopbaan rond de protoster terecht. Tijdens het draaien om de protoster viel het meeste gas naar de protoster toe. De kracht die naar het middelpunt trok voorkwam dat al het gas het centrum bereikte. Het vormde een schijf die energie uit straalde en koelde uiteindelijk af. Mochten de omstandigheden iets anders geweest zijn had het gas rond de protoster onstabiel kunnen worden en beginnen met samenklonteren door haar eigen aantrekkingskracht. Dan zou er in plaats van één ster met een planetenstelsel een dubbelster ontstaan zijn.. Het gas koelde genoeg af zodat het metaal, de gesteenten en het ijs condenseerde tot kleine deeltjes. Het metaal condenseerde vrijwel onmiddellijk na de vorming van de schijf (ongeveer 4,5 miljard jaar geleden volgens metingen); de gesteenten condenseerden daarna (4 miljard jaar geleden). De stofdeeltjes botsten met elkaar en vormden een grotere massa. Dit ging verder tot ze de grootte bereikten van kleine planeten. Met de tijd groeiden ze steeds verder aan. De steeds groter wordende brokstukken verwierven voldoende aantrekkingskracht om alle kleine deeltjes in hun omgeving op te slurpen. Hun uiteindelijke grootte hing af van hun afstand tot de ster en de dichtheid en samenstelling van de nevel van de protoplaneet. Ongeveer 1 miljoen jaar na de vorming van het systeem produceerde de ster een sterke zonnewind die al het gas dat zich nog in de nevel van de planeet bevond wegduwde. Als de protoplaneet groot genoeg was kon het de gasnevel in de buurt opnemen en werd ze een reuze planeet. De kleinere protoplaneten bleven een stenen- of ijslichaam. Het zonnestelsel bestaat dan uit protoplaneten en gasreuzen. Na honderd miljoen jaar vormden er zich een tiental planeten in stabiele omloopbanen en het zonnestelsel was geboren. De planeten hun oppervlak werden sterk hervormd (kraters) door inslagen van de resterende brokstukken..

Al in de oudheid waren de zon, de maan en vijf planeten al bekend. De planeten waren waarschijnlijk heel belangrijk voor de mensen toen want ze werden naar goden vernoemd.

De eerste planeet was Jupiter, het was een heldere dwaalster die heel geleidelijk langs de nachtelijke hemel kroop. Door de Babyloniers werd hij Mardoek genoemd, de oude Noren noemden hem Odin, de Griekse Zeus, maar uiteindelijk hebben de Romeinen hem de naam Jupiter gegeven.

De tweede planeet was Mercurius, het was een zwakke, snel bewegend lichtpunt dat altijd in de buurt van de zon te vinden was. Het werd vernoemd naar Mercurius, de boodschapper van de goden.

De derde was Venus, de meest heldere van allemaal. Zij werd vernoemd naar de godin van de liefde en de schoonheid.

Als vierde werd Mars ontdekt, de bloedrode planeet, vernoemd naar de god van de oorlog.

En als laatste, Saternus. De tergend trage planeet. Saternus was de naam van de god van de tijd.

Op 13 maart 1781 de planeet Uranus ontdekt door William Herschel. (Eerst heette deze Herschel. Later, na de ontdekking van Neptunus heeft men hem Uranus genoemd.) Herschel speurde vanaf het terras van zijn huis in de Engelse stad Bath met een zelfgemaakte telescoop de hemel af. “In het gebied bij de ster Zéta Tauri staat een merkwaardige nevelachtige ster of misschien komeet”, zei hij heel makkelijk over zijn ontdekking. Hij volgde het schijfje een paar dagen en stond toen voor een raadsel. Hij bewoog als een komeet, maar had geen staart. Herschel vertelde over dit vreemde verschijnsel met zijn vrienden in de Royal Society in Londen en al snel werd dit werd rondverteld. Een paar maanden later was iedere sterrenkundige in Europa de komeet aan het volgen en probeerden zijn baan te berekenen. Maar al snel was iedereen het erover eens dat William Herschel een zevende planeet ontdekt had.

Al snel daarna kwam men erachter dat de omloopbanen van Uranus niet overeen kwamen met wetten van Newton. Ze gingen er van uit dat een nog niet ontdekte planeet de oorzaak was van de storingen in de omloop van Uranus. In 1846 werd de planeet Neptunus (Genoemd naar de god van de zee.) door Johann Gottfried Galle waargenomen.

Neptunus bevond zich toen 30 keer zover van de zon dan de aarde. Hij markeerde op dat moment de grens van het zonnestelsel. Kort na zijn ontdekking meenden de sterrenkundigen dat Neptunus een beetje van zijn verwachte baan om de zon afweek. Het leek erop dat er een nog verder weg gelegen planeet was die met zijn zwaartekracht Neptunus van zijn koers bracht. De sterrenkundigen begonnen met zoeken naar de verre planeet, die ze toen ‘Planeet X’ noemden. Na zelfs 40 jaar hadden ze nog niets gevonden. Tombaugh was geen officiele sterrenkundige, maar hij had zichzelf onderwezen uit een boek dat hij van zijn oom had geleend. In zijn jeugd had hij verschillende telescopen gebouwd. Toen hij 22 jaar oud was ging de oogst van zijn vader verloren en Tombaugh besloot werk te zoeken om zijn familie de winter door te helpen. Hij schreef naar Lowell de sterrenwacht en werd aangenomen. In februari 1929 was de nieuwe telescoop klaar en had Slipher hem de basis van sterrenkundige fotografie geleerd. Hij ging opzoek naar ‘Planeet X’. In het begin was de speurtocht makkelijk. Hij maakte opnamen met tussenpozen van dat stukje sterrenhemel waarvan ze dachten dat daar ‘Planeet X’ moest zijn. Deze opnamen werden vervolgens met een blinkcomparator bekeken, met dit apparaat kon een sterrenkundige de opnamen vergelijken. Door elke ster te bekijken kon er worden vastgesteld of er misschien één tussenzat die in de loop van een paar dagen zijn oorspronkelijke positie had verlaten. Dit zou dan waarschijnlijk een planeet zijn. Dat was natuurlijk niet makkelijk, op elke plaat stonden 50.000 tot 1 miljoen sterren. Op 15 februari 1930 vergleek hij het zoveelste platenpaar in de blinkcomparator. Het was het gebied ronde ster ‘Delta Geminorum’ dat vier weken eerder was gefotografeerd. Drie dagen knipperde hij van de ene naar de andere plaat. En toen zag hij het, hij zag een zwak lichtvlekje dat bij het heen en weer knipperen tussen de platen van positie leek te veranderen. Tombaugh vond het geweldig. “Ik klapte de sluiter heen en weer om de beelden nog eens goed te kijken. Op een zekere moment bedacht ik dat ik maar beter eens kon opschrijven hoe laat het was. Het zou immers een historische ontdekking zijn.” Het was 4 uur in de middag op 18 februari 1930 werd de negende planeet, Pluto, ontdekt.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Deelvraag II.. De invloed van de ontdekking van de planeten op de mens..

De mens heeft alle invloed gehad op de ontdekking van de planeten, maar de ontdekking heeft ook veel invloed op de mens gehad. Ineens werd duidelijk dat we misschien niet de enige levende wezens in het heelal zijn! Ent oen er een reis naar de maan was geweest stond de wereld op z’n kop... Misschien was een vakantie naar de maan toch geen sprookje. Na de reis naar de maan volgden vele andere planeten als bestemming, maar een groot aantal planeten is tot nu toe nog niet bezocht vanwege de atmosfeer; de temperatuur is te hoog of de planeet heeft geen duidelijk oppervlak om op te landen. Deze reizen brachten de mensen dichter bij elkaar, er werd veel over gesproken en de kranten stonden er vol van. Maar er was ook een grote strijd ontstaan tussen twee wereldmachten: Rusland en de Verenigde Staten. Ze streden om de eer wie als eerste de maan kon bezoeken. (De maan werd als eerste door mensen bezocht vanwege het feit dat het ‘vrij dichtbij’ was en de atmosfeer er goed was) Uiteindelijk kregen de Verenigde Staten de eer...Maar de Russen kregen toch nog een troostprijs voor hun inspanningen tijdens de wedloop naar de maan; ze stuurden een karretje naar de maan, die uiteindelijk 20.000 foto’s nam en 500 bodemmonsters. Nu zijn we niet meer ondersteboven van een reis naar de maan, maar toch halen de nieuwste ontwikkelingen het nieuws nog wel. En de reizen naar de planeten zijn een zeer grote inspiratiebron voor boeken, films enz. Vooral de vraag of er levende wezens op een andere planeet zouden leven houdt mensen bezig. Denk bijvoorbeeld aan sciencefiction films, die ook nu nog hoog scoren. Op de vraag of er echt levende wezens op een andere planeet leven, is nog geen antwoord, maar recente onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat er water op mars is, en dit feit maakt leven op deze planeet zeer goed mogelijk. Zulke ideeën worden ook nog veel erger versterkt door onverklaarbare dingen die hier op aarde gebeuren: schepen en vliegtuigen die zomaar verdwenen in de Bermuda driehoek en wat te denken van de graancirkels. Zulk soort gebeurtenissen laat mensen weer hard nadenken over de vraag over er leven is op andere planeten. Ook zorgt het bij veel mensen voor grote angst: misschien zijn het wel hele bloeddorstige wezens! Maar over het algemeen wordt er geïnteresseerd gereageerd op zulke ideeën die de oorzaak zouden kunnen zijn van onverklaarbare dingen… Het komt er dus op neer dat planeten op veel manieren invloed hebben op (het leven van) de mens.

Deelvraag III.. Wat denkt men in de toekomst nog te gaan ontdekken..? [ Planeet X.. Wat houdt dat nou precies in..? ]

Dit wil je ook lezen:

Al sinds dat Pluto ontdekt is in 1930 bestaat er een vermoeden dat er een 10e planeet is. In 1950, toen ze dingen nog niet wisten die we nou weten over “Planeet X”, schreef Velikovsky een boek, "Werelden in botsing". Deze Velikovsky had regelmatig contact met tijdgenoot en kennis Albert Einstein. Velikovsky vertelt dat een grote komeet ongeveer 3.500 jaar geleden de Aarde rakelings is gepasseerd. Dit gebeurde 700 jaar later nog een keer. De passage van deze komeet liet onze Aarde niet onberoerd (er wordt gezegd dat deze planeet de dinosaurussen gedood heeft). Het veroorzaakte een totale omwenteling van al het leven op deze planeet. In zijn tijd werd Velikovsky's werk regelmatig door Amerikaanse wetenschappers tegengesproken en vooral tegengewerkt. Dat kwam doordat Velikovsky’s theorie de algemenere Newton theorie van het Universum niet ondersteunden. Maar het is de wetenschappers nooit gelukt om Vellikovsky’s theorie onderuit te halen.

Zecharia Sitchin publiceerde in 1976 het boek "De Twaalfde Planeet”. Zijn theorieën zijn gebaseerd op de teksten en gegevens die achtergelaten zijn door de Soemerische beschaving. Hierin zijn duidelijke waarschuwingen terug te vinden over een planeet met de naam Nibiru (De Babyloniers noemden hem Madruk en tegenwoordig heet hij Planeet X). Deze planeet zal de binnenste planeten van ons zonnestelsel in de toekomst passeren en deze gebeurtenis zal erge schade aanbrengen op onze planeet. Op Nibiru leeft de Anunnaki, de goden uit onze oude geschiedenis.

In 1987 kwam de NASA met een officiele aankondiging over het mogelijke bestaan van een tiende planeet, Planeet X. Op 7 oktober 1999 meldt een Britse wetenschapper het mogelijke bestaan van een tiende en elfde planeet in een baan rond onze Zon. Dit concludeert hij na het bestuderen van 13 kometen, wiens banen verstoort lijken te zijn door een grote nog onbekende planeet in een baan rond onze Zon. Op 6 april 2001 schreef de Nederlandse astronoom Govert Schilling een artikel in het Science Journal. Dit artikel gaf een overzicht van alle recente ontdekkingen van internationale astronomen over een superkomeet. De conclusie ervan was dat er ergens in het uiterste van ons Zonnestelsel een nog onbekende Planeet X aanwezig moet zijn.

Het allerlaatste nieuws over Planeet X was in april 2002. De Britse sterrenkundige John Murray beweerde dat er ver buiten het rijk van de bekende negen planeten een tiende planeet om de zon draait. De planeet is waarschijnlijk veel groter dan Jupiter en dus de grootste planeet van ons zonnestelsel. Dat de planeet niet eerder is ontdekt, komt omdat zij heel ver weg is en heel donker. De planeet X zou zich op een afstand bevinden die 30.000 keer zo groot is als die van de aarde tot de zon. De verst planeet die wij kennen, Pluto, is 40 keer verder van de zon verwijderd dan de aarde. Uit die storingen leidt de astronoom Murray het bestaan van de donkere reus af, die om de zon zou lopen in een richting die tegengesteld is aan de bewegingen van de bekende negen planeten. De theorie van Murray wordt ondersteund door de berekeningen van de Amerikaanse sterrenkundige John Matese.

Het is dus duidelijk dat er een 10e planeet bestaat. De vraag is dus niet of Planeet X verschijnt, maar wanneer hij verschijnt. In Rusland is de terugkeer van planeet X en de veranderingen op Aarde al heel lang een belangrijk agendapunt. De atmosferen van de planeten veranderen. Het werk van Dr. Dmitriev toont aan dat de planeten in ons Zonnestelsel een verandering ondergaan. Deze verandering is vooral meetbaar in de atmosfeer van deze planeten. De atmosfeer op Mars is steeds dikker aan het worden. Onze Maan begint ook een atmosfeer te krijgen, deze groeiende atmosfeer is samengesteld uit Natrium volgens Dr. Dmitriev. Hij verklaart; “Rond de Maan bevindt zich een 6.000 kilometer dikke Natrium laag en deze laag is nog nooit eerder gemeten, de laag is nieuw!” Ook de atmosfeer van de Aarde ondergaat een verandering. In de bovenste lagen van onze atmosfeer begint zich HO gas te vormen. De magnetische velden en de helderheid van de planeten veranderen. Venus vertoont bijvoorbeeld een duidelijke stijging in helderheid. Jupiter heeft inmiddels een hele grote energie uitstoot. Ook zijn er veranderingen gaande in het magnetische veld van de planeten in ons Zonnestelsel. Deze velden lijken sterker te worden. Het magnetische veld van Jupiter is meer dan verdubbeld. Het veld van Uranus is aan het veranderen. Het veld van Neptunus word groter. Deze planeten worden allemaal helderder. De sterkte van de magnetische velden is aan het toenemen. De kwaliteiten inde atmosfeer zijn aan het veranderen. Het magnetische veld van onze Zon is sinds 1901 toegenomen met 230%. Het is duidelijk, planeet X beïnvloedt inmiddels het hele Zonnestelsel.

Deze ontdekkingen brengen opnieuw de bekende vraag naar boven waar men ons tot nu toe geen antwoord op lijkt te willen geven. Zijn er misschien niet negen maar tien planeten in ons Zonnestelsel en vormt één van deze planeten een bedreiging voor het leven op deze planeet? Dat er een tiende planeet bestaat is duidelijk, dit is te vinden in de oude geschriften van de Soemeriers, maar niet alleen bij de Soemeriers was dit bekend. Over de hele wereld vindt men oude verhalen over een onbekende objecten die vanuit de hemel kwamen. Inmiddels ontdekken astronomen en wetenschappers jaarlijks nieuwe feiten die aangeven dat er ergens daarbuiten een tiende planeet aanwezig moet zijn. Velen verklaren ook deze planeet X waargenomen te hebben. Het probleem is dat er teveel planeten, kometen of nog onduidelijke objecten de naam planeet X of Nibiru krijgen.

Een anonieme NASA bron meld: Planeet X bestaat en arriveert tussen 15 en 30 maart 2003. De rest blijft voorlopig speculatie.De Aarde zal ongeveer 3 dagen stil staan, waarna binnen het uur de planeet een draai/rotatie van 90 graden ondergaat (de poolshift). Tijdens deze periode zal de windsnelheid een gemiddelde hebben van 200 mijl per uur. Elke vulkaan op Aarde zal tot leven komen en wereldwijd zullen enorme aardbevingen plaatsvinden. Hierdoor zal tweederde van de wereldbevolking sterven binnen het uur. Daarna zullen er gedurende de komende 6 maanden nog eens 20% omkomen van de honger. Dit wordt veroorzaakt doordat de Aarde compleet omgeven wordt door vulkanische as en dit voorkomt dat zonlicht het Aardoppervlak bereikt. Ongeveer 10% (600 miljoen) mensen zullen dit drama overleven.

Het logboek..

1. het zoeken van een onderwerp zorgde bij ons voor wat problemen, we hadden een verschillende mening en verschillende interesses. Uiteindelijk hebben we van beide ideeen en interesses een onderzoeksvraag kunnen maken. Data: wo. 8 januari (45 min.) vr. 10 januari (45 min.)

2. het zoeken van informatie wilde eerst niet echt lukken, maar toen we de smaak te pakken hadden werd het moeilijk omdat we eigenlijk te veel informatie hadden. Ik denk dat we met punt een en twee in verhouding te lang bezig zijn geweest, hier hebben we onze tijd misschien een beetje mee verspilt, maar hierdoor zijn we wel heel veel te weten gekomen. Data: wo. 15 januari (45 min.) vr. 17 januari (30 min.) wo. 21 januari (15 min.)

3. het maken van het verslag hebben we voornamelijk thuis gedaan, we hadden afgesproken wie wat zou doen en dit hebben we thuis voor ons zelf verder uitgewerkt. We zijn op een vrijdag nog een keer bij elkaar geweest om te kijken of het een beetje op elkaar aansloot en of we elkaar nog konden helpen. Toen hebben we de laatste afspraken gemaakt en konden we het verslag afronden. (Toen werd Debby ziek, maar we hebben ons gered) data: wo. 21 januari (30 min.) een aantal keren thuis, voor ons zelf (ongeveer 80 min.) vr. 14 februari (60 min)

Susan heeft de meeste informatie verwerkt en alles dat we hebben gevonden tot een duidelijk geheel gemaakt. (de eerste en de derde onderzoeksvraag zijn door Susan uitgewerkt) Debby heeft een kleiner deel aan informatie verwerkt, maar meer de kleine dingen verwerkt (de inleiding, conclusie, titelpagina, inhoudsopgave, logboek en de tweede onderzoeksvraag)

Ik denk dat we uiteindelijk wel ongeveer evenveel aan het werkstuk gewerkt hebben, alleen Susan moest van veel meer informatie een geheel maken, terwijl Debby vooral meningen en feiten over het maken van het werkstuk kon verwerken. Dit laatste is waarschijnlijk makkelijker. Echte problemen zijn we niet tegengekomen, alleen in het begin het onderwerp kiezen was wat moeilijk, maar na een beetje onze ideeen te hebben uitgewisseld zijn we daar goed uitgekomen. We vonden het beide leuk om er aan te werken en ook het onderwerp sprak ons beide erg aan. Het belangrijkste dat we geleerd hebben is dat planeten al heel erg lang geleden ontdekt zijn, en dat nu nog steeds niet alles ontdekt lijkt te zijn.

Conclusie

Voor de duidelijkheid volgen hier eerst nog een keer de onderzoeksvragen: 1. Wanneer en door wie zijn de 9 planeten ontdekt..? 2. Wat is de invloed van de ontdekking van de planeten op de mens? 3. Wat denkt men in de toekomst nog te ontdekken?

Het antwoord op de eerste vraag is vrij uitgebreid, maar we proberen er een kort schematisch antwoord op te geven; De vijf planeten Jupiter, Mercurius, Venus, Mars en Saturnus werden al in de oudheid ontdekt. Zij werden door de mensen naar goden vernoemd. In 1781 ontdekte William Herschel de planeet Uranus. Een planeet verstoorde de baan van Uranus, daardoor ging men opzoek en vond Johann Galle in 1846 de planeet Neptunus. De laatste van de 9 werd ontdekt door Tombaugh, in 1930 ontdekte hij Pluto..

Het antwoord op de tweede vraag is duidelijker; De ontdekking van de planeten heeft vrij veel invloed op de mens. Denk bijvoorbeeld aan de science fiction films en boeken. Maar ook in de werkelijkheid kan het zeer veel invloed hebben: Bijvoorbeeld bij de graancirkels of de Bermuda driehoek.

Het antwoord op de derde onderzoeksvraag; Er is pas geleden weer ‘iets’ ontdekt dat een planeet schijnt te zijn; Planeet X. Om hier meer over te weten te komen zullen gespecialiseerden alles doen om deze planeet te ontdekken.

Bronvermelding

Internet: www.esa.int
www.infoster.be
www.omroep.nl/teleac/sites/de_planeten/ruimteonderzoek.html
www.pds.jpl.nasa.gov
www.ruimteverkenner.port5.com/ruimteverkenning
www.geocities.com/ruimteverkenning

(Wij hebben niet van alle sites een kopie, omdat dit eigenlijk gewoon ondoenlijk was, en soms hebben we maar een regeltje gebruikt..)

(Wij hebben niet van alle sites een kopie, omdat dit eigenlijk gewoon ondoenlijk was, en soms hebben we maar een regeltje gebruikt..)

Boeken: De Planeten van David McNAB en James Younger..

REACTIES

S.

S.

Ja ik heb een paar vragen aan u.
Hoeveel weegt het planeet Mercurius en wat betekent eigenlijk massa.Ik moet een een werkstuk maken over planeten en ik zou niet durven vragen of u mij niet kunt helpen of een maar goeie site's kan geven met meer informatie als vast hartelijke dank Sabrina stuur maar een mail aan mij terug a.u.b
Doei:Sabrina

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.